anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

De ce numeste cancerul (boala) ca racul (in latina = cancer)? Ce legatura e intre cele doua?

7 răspunsuri:
daniela
| daniela a răspuns:

Nu are absolut niciun fel de legatura...este doar o simpla coincidenta la fel ca si tropicul cancerului

| vyol3ta a răspuns:

Nu are nicio legatura, app si eu sunt rac happy

| daddy a răspuns:

Nu are nici o legatura e coincidentahee hee

| Livianananana a răspuns:

E o coincidenta. stiu pentru ca eu sunt rac.

| stephie21 a răspuns:

Nu este o coincidenta! Numele bolii provine, de la grecescul kakinos şi apoi de la latinescul cancer, ambele desemnând, la început, un crustaceu marin cunoscut sub numele de crab (de altfel, cu acest nume, sunt identificate astăzi mai multe specii de crustacee marine). Un medic a observat ca pe picioarele posterioare ale crabilor apar uneori nişte umflături, nişte protuberanţe, nişte tumori (în latină, tumor = umflătură).
Pe de altă parte, conform „Brewer’s Dictionary", numele constalaţiei (şi al zodiei) provine dintr-o legendă antică, în care Cancer ar fi fost „o creatură" (se pare că tocmai un crab) pe care zeiţa Junona a trimis-o împotriva lui Hercule, când acesta se lupta cu Hydra de la Lernos. Cancer l-a muşcat pe Hercule de picior, dar Hercule a ucis în cele din urmă creatura, iar Junona l-a recuperat pe Cancer şi l-a aruncat pe cer (mai târziu, în Rai), transformându-l în cel de-al doisprezecelea semn al zodiacului. În legendă şi în informaţiile despre cercetările lui Galen există un element constant, crustaceul. Căruia i se adaugă în legendă, ca element de constanţă metaforică ulterior, muşcătura, rana.
A spune „rac", cu referinţă la maladie, înseamnă exact acelaşi lucru cu a spune „cancer". Racul nu a inspirat, aşadar, numele bolii prin particularitatea sa de a se deplasa lateral sau îndărăt; în imaginarul popular, boala canceroasă nu a fost percepută iniţial ca una care provoacă individului o regresie (deşi în spaţiul românesc tradiţional unora li se aplică zicerea că „dă înapoi ca racul").
În limba română, ca, de altfel, în majoritatea limbilor, termenul „cancer" („rac") este însoţit de conotaţii precum: nenorocire, blestem, calamitate, condamnare, suferinţă, agresiune, pierzanie.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Cancerul a fost denumit dupa rac in grecia antica atunci cand medicul roman de origine grec Galeus si Pergam (si altii) a asemanat tumorile maligne venoase cu aspectul racilor. din greaca karkinos sau carcinus care inseamna. rac, cancer, zodia racului. avem in romana cuvantul carcinom (diagnostic al unei tumori maligne)

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Cred ca provine de la un paxient ceva sau acel care a descoperit boala