| sebijr a întrebat:

Bună tuturor TPU.
Vin cu o altă întrebare de a mai povesti aici sufletește de a vă întreba:
Eu de mic copil nu am văzut și nu pot vedea cu amândoi ochi din păcate:
Tot odată. Doresc să menționez că am o pasiune atât de mare pentru vehiculele feroviare de pe străjuitoarele șine, de ce?
„Fiindcă de mic copil de la vârsta de 3 ani, mi-au plăcut de atunci prima dată trenurile, tramvaiele și tot ceea ce ține de categoria specificului feroviar. Sper să nu mă judecați:
Pentru mine este singurul mod educativ, de a străbate peisajele sonore de a auzii mereu un tren sau orice vehicul feroviar, cum îmi calcă de multe ori sufletul, răsfoind cu ele amintiri foarte plăcute și frumoase. Ba mai mult, îmi doream dacă vederea ochilor îi aveam, să fi văzut cum ar fi arătat acel luciu albastru sau un gri, sau un roșu cum sunt acele vagoane, plus alea verzi de la singurul operator privat, fiind Astra Trans Carpatic".

Ca-să nu vă plictisesc cu povestea asta. Aș vrea să vă pot întreba?
Mai există ca mine pe aici oameni care să fi avut sau să aibă această pasiune frumoasă ca și mine, însemnând:
Să zicem că voi vați afla la casele voastre, în proximitatea căilor ferate, sau la îndepărtare de o haltă sau gară. Oare vă place să auziți cât de fain trece un tren printr-o localitate față de mașinile de pe șosele, însemnând ca voi poate unii din voi să aveți aceste pasiuni pentru vehiculele feroviare, întreb, că poate pe aici mai aud că există ca mine cei de vârsta mea care să se fi bucurat mergând prin toată rețeaua CFR la pas, fiecare colț de țară?
Vă mulțumesc. Și îmi cer mii de scuze. Am pus întrebare fie: De curiozitate, și de ce nu, ca-să fie din aceste întrebări un feedbak despre ce înseamnă să ai această pasiune pentru un feroviar sau nu?

15 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Nu stiu, in ce masura vrzi cu cei doi ochi, DAR
Daca vederea cu un ochi este buna, atunci poate ti-ai putea gasi de lucru chiar si la o firma de cai ferate, daca ai aptitudine.
Aici ma gandesc la ramurile de activitate unde vederea cu un singur ochi este suficienta (nu este necesara vederea tridimensionala, spatiala), cum ar fi munca de casier sau alta functie in birou.

| sebijr explică (pentru Bula):

Salutare.
Da, știu ceea ce spuneți. De văzut din păcate nu pot vedea nimic, absolut de loc.
Nici măcar cum arată culoarea unui tren, decât doar dacă îl pipăi sau să mă plimb pe lângă toată lungimea lui de la un cap la altul.
Da, din păcate în domeniul feroviar nu pot lucra, că acolo îți trebuie vedere perfectă, cel puțin în meseriile aste-a minunate precum: Mecanic de locomotive, revizor tehnic de vagoane, manevrant sau mai știu eu multe alte domenii.

Dar, mă pasionează foarte mult. Dece?
Mașinile și avioanele le urăsc. Când de mic copil, a fost prima mea bucurie de a fi călător într-un tren românesc, bine înțeles la CFR Călători, apoi treptat, dându-mi seama că undeva în adolescență îmi aduceam aminte de cum, cei din familie mă plimbau cu trenu de la Arad la Romuli județul Bistrița Năsăud.
Și de atunci de la 3 ani, foarte mult m-a atras feroviarul, în special și tramvaiele sau metroul, fiind și aceste-a o pasiune care le consider toate cele 3 egale, fiindcă și metroul este tot tren, numai că circulă fie: Subteran prin diverse tunele, sau la suprafață cum ar fi la București între Berceni și Dimitrie Leonida, sau la Londra pe Central între Epping și Leitonstone sau secțiunea de Jubileu între Stratford și Dolis Hil parcă.

Dar mă refeream punând întrebare pe acest subiect, dacă vau plăcut și vă plac trenurile sau ce ține de feroviar, sau dacă locuiți într-o zonă cu cale ferată, să vise întâmple să vă deranjeze zgomotele lui.
Deci. Sper că ați fost lămurit, și ați înțeles întrebarea mea, la ce m-am referit?

| Violleta2022 a răspuns:

Personal, nu locuiesc si nici nu-mi doresc sa locuiesc vreodata langa o cale ferata, pentru ca somnul meu ar suferii si chiar imi doresc sa dorm toata noaptea, fiindca noi astia care vedem bine avem servicii si raspundere mare la servici, sadar avem nevoie de somnul de noapte ca sa putem sa ne reface corpul, ochii si mintea, ca sa fim functionali a doua zi la munca.

Pentru tine, ca nevazator nu are nici o importanta daca locuiesti sau nu langa tren, ca tu poti dormi toata ziua sau cand ai chef, neavand nici o raspundere sau grija persoanla, ori un servici unde trebuie sa mergi cu un cap limpede, nefiind nevoit sa-ti castigi existenta prin munca, ca noi toti ceilalti care nu beneficiem de gratuitati ca tine.

Bucura-te de viata, de libertate si plimba-te cu trenul cat doresti, dar nu uita sa mergi la Asociatia Nevazatorilor, ca de acolo primesti ajutorul pe care ti-l doresti, ei fiind autorizati sa te ajute cu ceea ce tu ai nevoie si chiar sa-ti ofere socilizare cu alti oameni asemanatori tie.

| sebijr explică (pentru Violleta2022):

Da, adevărat ceea ce ziceți.
Dar stați liniștită. Eu nu vam obligat. Adică: Să nu luați întrebarea mea ca pe o obligație vă rog foarte mult, ca apoi să nu interpretați dumneavoastră greșit și din aste-a.
Eu doar am pus o întrebare, ca-să îmi dau seama, dacă mai există oameni cu asemănare pasiune pe care o am eu.

Cât privește de a socializa. Din păcate am încercat repet, multe căi și variante posibile.
Numai sunt din păcate, cel puțin acolo numai sunt cele de seama mea. Dar, păcat că nu am cu cine vorbi sau la cine povesti fiecare moment frumos despre mine.
Dacă ceva am greșit. Îmi cer scuze pentru fiecare moment neîntâmplător.

| Violleta2022 a răspuns (pentru sebijr):

Stai linistit ca nu mi-ai gresit cu nimic si nici nu ai cum sa ma obligi cu ceva, pentru ca mai sunt copil de foarte multi ani, avand eu insami copii adulti, de aceea vorbesc din prisma unei mame, care te intelege si incearca sa-ti dea un sfat ajutator si real.
Din pacate, socializarea la tine se poate intampla numai la Asociatia de Nevazatori, unde toti va cunoasteti si va intelegeti problemele, ori la biserica, daca vei incepe sa mergi pentru sufletul si problemele tale (miercurea, vinerea si duminica) cand vin nenumarate fete, femei si oameni care ar putea sa te ajute, sa te asculte si sa te inteleaga.
Vorbeste cu preotul parohiei, fiindca de multe ori ei stiu mai multe decat stim noi, ma refer la intruniri bisericesti si persoane care sunt tinere, necasatorite, cu diverse probleme de sanatate, sau pur si simplu singure pentru ca nu si-au gasit un suflet care sa-i accepte asa cum sunt.
Nu-ti fie teama sa ceri ajutor cand esti in biserica, fiindca cineva acolo sus te iubeste, daca ti-a permis sa te nasti si sa existi, chiar si asa nevazator cum esti.

Bula
| Bula a răspuns (pentru sebijr):

Pe mine, in copilarie, m-au impresionat trenurile trase de locomotive cu aburi. Au avut un farmec specific.M-am plimbat si cu "Mocanite" montane, pe- si de pe care se putea sari, chiar si in timpul mersului (circulau cu viteza mica, deseori sub 10 km/h).
In unele locuri mai exista cateva "mocanite" functionale.

Stimată doamnă.
Adevărul este că: La biserică rare ori merg, recunosc. Ieri am fost la Asociația nevăzătorilor, și din păcate tinerele nevăzătoare de seama mea, numai vin acolo și nici nu au mai fost.
Dacă mă credeți: Am un suflet foarte bun, și sunt ca și o fire empatic. Asta îmi doream poate și aici pe TPU, mi-aș fi dorit să fi găsit o fată liniștită, cuminte și una care să țină la mine cu adevărat, și nu să își bată joc de mine.
Dacă mă credeți. Cu o fată aș fi vrut vorbi mai multe lucruri și într-un mod deschis ca-să fi fost: Iubit, înbrățișat și să fi atins și eu părul ei din cap, măcar să îmi fi dat seama: Ce culoare ar fi avut părul ei, și dacă este lung sau scurtuț firele de păr de al fetei.
Aș fi vrut vedea și alte lucruri gen: Să fi mers și să mă fi ținut de mână ca 2 oameni liniștiți și iubitori. Suflet am, doar că: Mare păcat de cum suntem batjocoriți noi aceștia.
Atât de mult regret acum la aproape 25 de ani, că nici măcar nu am putut simții cum ar fi arătat o fată, măcar să-i fi simțit acei ochi pe care-i are sau obrajii ei minunați. Mi-ar fi trebuit doar ca acel ea, să fie: Liniștită, înțeleaptă, una care să știe să discute cu mine.
Mare păcat, că nici unii tipi nu le știu prețuuii partenerele lor. Dar îmi pare rău, că de judecat atâta știm să facem: În rest și fetele alea, nevinovate cad victimele unor agresori, abuzatori, care le abuzează nu doar sufletele și le vind, ci le înșeală și ca apoi acești tipi, se mai și dau niște jucării sexuale, și apoi retoric ne întrebăm?
Acei tipi de ce nu le știu iubii cu adevărat?
„Fix acesta e răspunsul. Nu vor să le iubească, nu că nu s-ar putea. Doar că unii așa ziși tipi, preferă să le aducă direct la paturi, fără să conștientizeze că acele etape le sar. Și fix așaceva nu aș vrea". Eu aș vrea treptat pe etape să o iau de la: Cunoaștere și întâlniri față-n față, până la ultimul punct acea de a fi împreună și de a avea o familie întemeiată.

Dar e mare păcat, că nu am cu cine vorbi. Dacă ar fi după mine nu aș mai fi scris aici:
Dar poate, aș spera că cineva de aici ar mai exista cu un suflet bun, de a avea o cunoaștere, poate aici prin mesaj, cât și pe rețelele sociale și în general față-n față, ceea ce m-aș fi bucurat dacă și aici ar fi putut să fie o posibilitate de a avea cu cine vorbi, dar în privat și nu aici prin comentarii.

Wau ce fain.
Da, de mocănițe știu. Funcționează doar la: Agnita pe Valea Hârtibaciului lângă Sibiu, și din ce știu mai funcționează ocazional vara pe: Brad Crișcior și la Câmpeni, precum și pe Valea Vaserului, implicit și pe partea Bucovinei de la Moldovița la Huțulca, parcă sper să nu mă-nșel.
Din păcate cu mocănițele nu am fost, dar problema e că, acolo accesul e dificil și în unele alocuri nu prea am legături ca-să pot ajunge și acolo.

Bula

Scuze, dar am o intrebare pentru tine:
Cum folosesti internetul, prin ce mijloace?
Scrii prea bine si corect, pentru un "nevazator".
Poate, ti-am putea da idei pentru dezvoltare.
De unde esti, de loc?

Merci mult pentru întrebare.
Da, folosesc prin intermediul laptopului cu ajutorul softwareului, denumit NVDA, care este o sinteză vocală, cu anumite voci, pe care te ajută să navighezi în toate paginile web, cât și în general pe laptop mă ajută la toate lucrurile precum: Word, Power Point, rețelele sociale, cât și foarte multe.
Doar că la o anumită perioadă de timp, softuareul, își mai face vreun update, fiindcă mi-a fost instalat, după ce mi-a fost instalat și windows 11, pe care-l folosesc.
Iar cât privește de localitate. Sunt din Diniaș, Județul Timiș, exact cum este descris și profilul meu.

| Violleta2022 a răspuns (pentru sebijr):

Nu exagera ca nu toti barbatii sunt lepre, violenti sau profitori, dimpotriva, pentru o mana de gunoaie nu-i baga pe toti in aceeasi oala.
Si apoi, fiecare fata isi ia ceea ce-i place, ca doar ea il alege si ea accepta sa stea cu barbatul ales.
Nici macar asta de pe forum nu-i mai departe, desi afirma ca-si doreste si ea sa fie iubita atinsa, stransa in brate de un barbat, dar totul este minciuna, fiindca tu i-ai oferit asta si ea te-a blocat, asadar nu-i sincera si nu spune adevarul.

Bula

In acest caz, te poti folosi si de inteligenta artificiala, de exemplu CatGPT (chiar si cel online):
https://chatgptdemo.info/chat
IA te ar puea ajuta in foarte multe ipostaze!

Da, îmi cer scuze.
Bine înțeles că nu-i bag pe toți în aceiaș oală. Doar că, acelei fete respective am vrut să-i ofer șansa de a încerca posibil să o fi cunoscut, și să îmi fi dat seama dacă meritam să fi fost împreună cu acea fată de aici de pe forum.
Însă, din ce am observat ceva la ea acolo e o mică problemă. Bine. Repet, nu vreau să o judec sau să o pun într-o situație proastă, fiindcă nici mie nu îmi place să batjocoresc pe alții.
Mi-aș fi dorit și eu să fi fost iubit de către o fată, într-un spirit respectos și într-un spirit care să dureze pentru totdeauna.
Iar cât privește acea utilizatoare. Nu știu dacă ar avea rost sau nu: Dar nu e târziu și asta doar dacă conștientizează ceea ce a făcut, fiindcă:
Să te ameninți că te sinucizi, deja aici e o problemă pe care probabil, din copilărie ea a fost traomatizată. Însă eu, unul aș fi vrut să fi fost cu ea împreună și să o fi cunoscut bine. Numai că nu înțeleg eu cel puțin, de ce m-a blocat și mi-a dat ignore, atâta timp cât chiar am vrut să-i fi oferit posibilitatea de a fi un tip foarte serios și bun".
Acuma, dă-i încolo de bani și de câtă distanță ar fi fost între mine și acea utilizatoare, ci dacă suflet aveam pentru acea fată, oricând o puteam lua la discuții.

Acum nu vreau să supăr aici pe nimeni. Dar și voi cei de aici ca sfat: Nu o mai batjocoriți unii din voi. Ci lăsați-o să își dee seama, că cum a gândit ea, nu e de loc bine.

Dar atât vă cer și dacă mai există șanse: O luați frumos la discuții în privat, îi explicați dacă vreți despre mine. Ea dacă vrea bine o accept și o pot aștepta, dacă nu, iarăși nu e bine.

Dar atât o spun: „Nici eu nu vreau să fiu batjocorit de acea utilizatoare, și atât o accept și aș vrea doar cu o singură condiție":
1. Să numai amenințe că se sinucide și tot felul de chestii din aste-a dureroase, fiindcă la anii ei nu e bine să gândească așa.
2. Să numai își amintească de trecutul ei, ci să se gândească dacă de exemplu va avea acolo pe cineva în jurul ei, să își dee seama că acel tip oricând îi poate fi un comfident care îi respectă orice vorbă sufletească.
Iar 3. Să numai consume alcol și toate tâmpenile aste-a. Decât să arunce banii pe toate porcăriile alea, mai bine te întreții și așa îți cauți un job, și nu faci tot felul de gesturi necugetate.

Repet. De vrut o vreau. Doar că, trebuie să acccepte și faptul că: Eu nu pot să fiu ca ea și să mă compar. Asta trebuie să înțeleagă, că faptul că din păcate nu pot vedea cu amândoi ochi, mie cam puțin greu până când mă voi acomoda.
Și dacă vreți, chiar în numele meu vă rog mult să-i spuneți în privat dacă mai activează pe aici, și dacă vrea eu des voi fi activ aici, și încerc să-i ascult fiecare gând de al ei spus, dar cu condiția ca ea să numai recurgă la acele lucruri necugetate.
Repet: Sunt foarte serios, chiar aș vrea să o cunosc, avantaj și pentru mine că și eu într-un fel sau altul mult m-aș fi bucurat să fi avut cu cine vorbi.

Știu.
Nu prea folosesc acel chat cgbt, fiindcă nu prea îmi place și din ce am înțeles în mare parte mai te și induce în eroare.
Mă rog, e doar un punct de vedere bănuiesc?

Bula

ChatGPT, la care am dat link-ul, da raspunsuri destul decorecte, la majoritatea intrebarilor (atat ca continut, cat si gramatical, si pe intelesul omului cu o pregatire medie.
Evident, raspunsurile pot fi si eronate, daca intrebarile nu sunt puse corect, sunt de inteles multiplu sau neclare.
Merita studiat!
Mai sunt si alte centre AI, dar multe sunt contra cost.