| askme123 a întrebat:

Am mai multe intrebari legate de infintarea unui ONG. Din cate stiu, pentru a infiinta o asociatie ai nevoie de un capital de 200 de lei, in schimb, pentru o fundatie ai nevoie de un capital de 100 de ori mai mare decat salariul minim pe economie. Care sunt diferentele dintre asociatie si fundatie? In afara de capital. Care sunt dezavantajele unei asociatii? Dar ale unei fundatii? Ceva sfaturi? (cum sa obtin donatii, cum sa gasesc voluntari mai rapid, ce trebuie sa fac sa fie totul legal, etc). Multumesc anticipat!

Răspuns Câştigător
| RoCkKiD a răspuns:

In general e vorba de credibilitate si predictibilitate pe termen lung.

Problema cu asociatiile e ca au prevazut in statut modul in care devi membru sau iti este revocata calitatea de mebru. Acesti mebri prin intermediul adunarii generale vor decide directia asociatiei si pot revoca consiliul director si vot altul in loc. Asadar fondatorii pot pierde foarte usor controlul pentru ca adunarea generala il are de fapt.

Fudndatiile nu au adunari generale, au un consiliu director pus de catre fondatori si aia e. E ami usor sa isi cresti si sa iti pastrezi credibilitatea ca fundatie pentru ca exista o stabilitate mai mare in timp.

Daca ai incredere ca esti in stare sa "misti" adunarea generala in directai pe care o vrei atunci nu o sa ai nici o problema cu asociatia.

Cat despre membri, ei in general vin cand se identifica cu scopul asociatiei/fundatiei. Va fi nevoie ca o vreme sa fie sustinuta de fondatori dar apoi va trebui sa investiti mult efort in recrutare si integrare ca sa va asigurati retentia. Evident pentru asta ai nevoie de activitati si sponsori...Practic in momentul in care vine hotararea de la tribunal ar trebui sa aveti activitati si idei pentru care sa va apucati sa aplicati la liniile locale/europene de finantare si in paralele sa recrutati.

1 răspuns:
sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Ca să începi, să înființezi un ONG, trebuie să începi cu ideea ta proprie de ajutor umanitar, pe care vrei să îl ofere ONG-ul tău, la comunitatea din care faci parte, în localitatea unde locuiești.
Dacă nu ai această idee, dacă ea nu este cea mai importantă dorință a ta, nu vei reuși nimic.
Apoi, din start trebuie să ai niște fonduri personale perntru pornire, căci fără ele nu faci nimic. Trebuie să ai l sursă lucrativă personală de venit și suficient timp liber care să îl dedici acestui ONG. Dacă un îi dedici timpul tău, ONG-ul nu va funcționa. Nu vei putea face nimic singur. Când pornești trebuie să qai deja asta, banii și echipa, care și ea să își dedice timpul liber ONG-lui.
Voluntari se găsesc dacă îi cauți și îi motivezi.
Donațiile se obțin cerșind, asta va fi modalitatea, apelând la bunele sentimente ale publicului sau ale companiilor. Pentru asta este nevoie din nou de multă muncă. Să obții o autorizație de funcționare legală e cel mai ușor lucru din tot ce urmează să faci. Dar mai întâi trebuie să rezolvi asta. Ideea, banii de pornire și echipa.