| Angelsergiuboy a întrebat:

Buna seara!
Lucrez intr-o companie cu 2 contracte de munca.
Am semnat azi un contract aditional pe care l-am semnat cam toti cei 600 de angajati, in cazul meu a fost urmatoarea schimbare.
Salariul brut pe 1 contract de 2555 BRUT s-a schimbat in 3000 BRUT, iar pe al 2 lea contract am avut 1534 BRUT si sa redus la 943 BRUT.

Am pierdut 146 BURT din salariul meu.
Am sunat la HR ei au spus ca au facut miscarea aceasta pentru a nu fi OBLIGATI sa imi creasca salariul pe contractul de 2555, evitand MARIREA de salariu prin aceasta metoda, pentru ca de la 2555 la 3000 firma beneficiaza de faptul ca pe 200 de lei nu mai platesc taxe de aceea a rezultat in reducerea salariului meu BRUT cu 146 lei.

Ei m-au asigurat ca salariul meu NET este NESCHIMBAT.

As fi putut sa refuz sa semnez acel contract aditional? Si ce s-ar fi intamplat daca pur si simplu refuzam aceasta manevra facuta de catre firma pentru a nu fi nevoiti sa mareasca salariul? In fond firma beneficiaza de reducerea costurilor cu mine pentru ca salariul meu brut este mai mic cu 146 de lei.

Cum pot sa pun problema legat de cei 400 de euro pe care as putea sa mi-i deduc din taxele din salariul meu brut pentru a-mi fi decontat abonement la sala?

"Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Legea promulgată de șeful statului reglementează regimul fiscal aplicabil contravalorii abonamentelor pentru utilizarea facilităţilor sportive în vederea practicării sportului şi educaţiei fizice cu scop de întreţinere, profilactic sau terapeutic, în limita echivalentului în lei al sumei de 400 euro anual. "

Pot sa sun la HR la firma la care lucrez sa cer acest lucru sa pot beneficia de 400 de euro anual pentru a-mi deconta abonamentul la sala? Daca da, de cand voi putea sa ma folosesc de aceasta lege?

11 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

De lege te poti folosi imediat dupa intrarea sa in vigoare.
Fa-ti o copie despre lege (incluzand numarul si data promulgarii si a intrarii in vigoare si mergi cu ea la HR (impreuna cu dovada scrisa, ca esti apt pentru a profita de ea).

| Angelsergiuboy explică (pentru Bula):

A intrat legea respectiva in vigoare cu 400 de euro pe an deductibilit din salaru brut sau ce am inteles eu sa iti plateasca firma abonamentul la sala, daca ii duc ceva document de la sala ca mi-am facut abonament sa mi-l deconteze.

| helpforyou a răspuns:

Pentru ce ai doua contracte? ai doua functii diferite?

| Yuoia a răspuns (pentru helpforyou):

Lucreaza la "gri". Plateste taxe si impozite pentru salarul minim pe economie si restul il ia sub alte forme nedeclarate.

| Angelsergiuboy explică (pentru helpforyou):

Lucrez ca si amanetar si schimb valutar sunt 2 firme diferite
doar ca la 1 sunt cu 8 ore si la cealalta cu 2 ore.

| Angelsergiuboy explică (pentru Yuoia):

Pe 1 salar e minim pe economie sa zicem 3000 de lei de azi dupa actul aditional si restul de 943 lei pe contractul de 2 ore.
cica asa lucreaza ei si toti angajatii sunt angajati sub aceasta forma.

| helpforyou a răspuns (pentru Angelsergiuboy):

Am inteles. Firme diferite dar patron comun.

| Yuoia a răspuns (pentru Angelsergiuboy):

Multe firme recurg la aceasta smecherie. Nu numai cel ce a intrebt.
Toti cei care se plang ca au salar minim pe economie au forma asta. Se bucura ca nu platesc impozite si taxe dar nu isi dau seama ca pensia le va fi calculata dupa cat au contribuit: salarul minim. Se inseala singuri.

| Yuoia a răspuns (pentru Angelsergiuboy):

In intrebare spui de o singura firma, nu de doua.

| Angelsergiuboy explică (pentru Yuoia):

Un patron are 2 firme, am 2 contracte de munca, pe 1 am 3000 brut ( norma intreaga 8 ore ) pe al 2 lea contract am 943 BRUT 2 ore.
asa neau facut ei contractele la toti angajati pentru ca
lucrez de luni pana vineri 8 ore sa zicem intervalu 9-17
si sambata 4 ore si de acolo al 2 lea contract ca lucrez 4 sambete 4 ore.
dar e o mizerie ce au facut puteau pur si simplu sa lase brutul exact la fel pentru ca ei tot atata plateau pentru mine ca si angajat doar ca eu ma bucuram de un 100 de lei net in plus.
dar au facut mizeria asta sa nu imi dea net nimic mai mult.

| MadalinMirelMacovei a răspuns:

Este posibil ca înțelegerea dintre tine și compania ta să fi fost că salariul net va rămâne același, în ciuda reducerii salariului brut. Acest lucru poate fi realizat prin ajustarea ratelor de impozitare sau a contribuțiilor la asigurări sociale.

Cu privire la semnarea contractului adițional, este posibil să ai dreptul de a refuza să semnezi acest contract, dar acest lucru ar putea avea consecințe negative asupra relației tale cu compania. Este recomandat să discuți cu un consilier juridic sau cu un reprezentant al sindicatului, dacă există unul, pentru a afla drepturile tale și opțiunile disponibile.

Cu privire la deducerea de la impozit a abonamentului la sala, este posibil să te poți folosi de legea menționată pentru a obține deducerea. Ar trebui să vorbești cu departamentul de resurse umane al companiei pentru a afla cum să te poți bucura de aceasta reducere de impozit. Este posibil sa poți beneficia de aceasta din 2021.