| SteelShadow a întrebat:

Este necesara vaccinarea, deparazitarea externa si cea interna la animale de companie precum papagali, si rozatoare?

6 răspunsuri:
| LaLaura a răspuns:

Daca vrei sa fie sanatos da.
Ei pot lua boli de la paduchi/purici, si parazitii intestinali slabesc animalul deoarece ei ( parazitii) ii consuma toti nutrientii benefici organismului animalului.

| SteelShadow explică:

Animalele nu au contact cu altele infectate, in sensul ca nu e ca la o crescatorie, unde lucrurile stau altfel. Conditile de igiena sunt normale si ma o up de ele cum trebuie.
In toata vremea asta cat am crescut animale, am ajuns la o concluzie: cu cat le foiești mai mult pe la veterinar, ca se scarpina, ca au nu stiu ce dermatita, etc, si le tratezi pentru fiecare nimic care se rezolva prin metode mult mai naturale, cu atat le sensibilizezi mai tare. Daca sunt pisici, de exemplu, pe care le ti afara, e bine sa le vaccinezi pentru ca intra in contact cu tot felul de alte mate si risculde imbolnavire e mare. Dar daca le tii in casa nu prea vad de de ar fi cazul sa le mai chinui si cu chestii de astea. Daca o luam asa inseamna ca trebuie sa vaccinam si hamsterul (care n-are nici 10cm), si testoasele...

| LaLaura a răspuns (pentru SteelShadow):

Si pisica tinuta in casa poate sa faca viermi intestinali, asta o face de la mancare, daca nu este spalata si fiarta cum trebuie, sau daca mancarea contine zahar.
Puricii/paduchii la fel, se iau din aer, cand deschizi geamul, sau se urca pe tine din iarba si ajung in casa si asa ajung pe animal.
Nu trebuie sa aiba contact cu alt animal ca sa ia purici/paduchi sau viermi.
Tu ai intrebat daca este necesar o deparazitare interna si externa, iar dupa parerea mea este, asta, daca doresti ca animalul tau sa fie sanatos ( sa fi sigur de asta). Eu dupa 14 ani de ingrijire a animalelor nu am ajuns la concluzia ta, ci din contra, daca nu te "foiesti" la un veterinar la cea mai mica problema de sanatate, s-ar putea sa fie prea tarziu, si asta ti-o spun din propria experienta.

| SteelShadow explică (pentru LaLaura):

Uite, am avut un motan. A avut micoza si l-am dus la veterinar. Mi s-a recomandat un unguent antimicotic cu antibiotic, bineinteles. L-am dat cu speranta ca se va face bine, dar nu s-a intamplat nimic bun: nici nu i-a trecut si de atunci a facut micoza in fiecare vara! Asa ca nu puteam sa-l tratez mereu pentru ca mai rau ii faceam asa ca l-am lasat in pace. Ii trecea de la sine.
Acum am un caine care are o boala de piele...nici nu stiu la ce veterinar sa merg, parca nu mai am incredere in nimeni. Am si o chinchila care are niste cruste fine pe urechi (sunt evidente doar in lumina). Ar trebuii dusa la veterinar, dar astia imediat ii fac injectii su antiimflamatoare si ii dau antibiotic. Si sa vezi cat rau ii face! Ea asa traieste bine, e vesela, manaca, mi-e ca daca o duc o aranjeaza si pe ea, cu atat mai mult ca nu exista veterinari specializati pe animale exotice, aici.
Asa ca prefer sa astept, sa le hranesc bine si sa sper ca se vor vindeca dacat sa le duc la veterinar unde actioneaza imediat cu niste injectii...chiar daca mi-as dori sa fie sanatoase tun mereu. Nu mai pot avea incredere in ei pentru ca vin cu tot felul de solutii ciudate si uneori fara rost.
Am o prietena care avea un hamster si acesta s-a imbolnavit. A mers de urgenta la veterinar (care cica se pricepe la animale exotice) si nici nu la consultat si i-a facut injectie cu nu mai stiu ce. La o zi dupa animalul a murit...

| LaLaura a răspuns (pentru SteelShadow):

Buna.
Daca nu s-a intamplat nimic, trebuia sa te duci din nou si sa iti dea alt unguent mai puternic ( asa se face, nu toate produsele au acelasi mod de tratare, si fiecare organism este diferit, deci reactioneaza diferit).
Boala de piele este grava, cainele meu a facut ( dupa ce era sa moara, pentru ca dadea din boala in boala, de batranetea este de vina, are 14 ani, nu veterinarul care a fost singurul care mi-a spus ca o sa imi traiasca cainele si o sa faca tot posibilul sa fie asa), si i-a trecut dupa 2 luni de tratament intensiv ( si da, primul unguent nu si-a facut efectul, asa ca mi-a dat un sampon care avea o actiune mai larga si mult mai puternic, plus picaturi de pus in ureche pentru ca infectia i se dusese si la urechi).
Ideea este ca nici veterinarul nu are de unde sa stie ce tratament o sa il faca bine, pentru ca fiecare organism diferera in parte si depinde cat de avansata este boala sau iritarea, iar daca stai sa astepti, fara sa faci nimic, chinui animalul si poate apoi nu mai ai ce sa ii faci.
Iar legat de prietena ta, nu cred ca vaccinul i-a cauzat moartea, ci ca era in stare critica ( medicul nu este Dumnezeu) si vaccinul nu l-a putut sa il readuca, sa fie sanatos. ( am facut un pic de practica la cabinetul veterinar unde imi duc eu cainele, si crede-ma ca multi veneau in stare critica cu animalul, ca de, spuneau ca poate isi revina fara medic, si cand ii aduceau la veterinar, erau aproape morti sau pe punctul de moarte, si le-a explicat veterinarul ca nu are ce sa ii mai faca, decat sa spere ca tratamentul o sa il faca bine, dar aveau maxim 5% de vindecare, si asta nu era vina veterinarului, ci a stapanului care a asteptat aiurea timp petritios, si tot el era cu gura mare, de doarea sa o dea in judecata ca i-a omorat animalul, cand animalul era mai mult mort cand l-a adus).
Eu prefer sa ma zbat, pentru animalulul meu, daca nu imi convine de x veterinar ( si veterinarul este om, nu toti sunt foarte priceputi, dar am avut noroc sa dau de un veterinar de nota 1000 care face orice pentru pacientul sau si isi da tot interesul) ma duc la altu, dar nu stau sa ma uit la animal si astept sa se vindece singur.

| hamsterita29 a răspuns:

Cel mai bine ar fi sa iti vaccinezi animalutul ca sa fie sanatos, deoarece poate face viermi sa altceva si daca il tii in casa. cel mai bine cere sfatul unui medic veterinar. am mai multi colegi si prieteni cu papagal care nu i-au dus la medic si nu au patit nimic, dar de ce sa te risti?