NOname
Întrebare recomandată | NOname a întrebat:

Până şi locurile de joacă pentru copii sunt distruse ca să-şi facă loc noile afaceri/biserici.
https://www.facebook.com/....../photo.php
Declaraţiile preotului Mircea Marian Pintica, coordonatorul preoţilor de caritate din Arhiepiscopia Bucureştilor, deci cam tot ce are BOR mai bun pentru coordonarea "operelor de caritate":
"Cu ajutorul lui Dumnezeu, o nouă biserică răsare din pământ ca o floare. Suntem cu Dumnezeu si nu ne temem de nimeni şi de nimic. Avem aripi date de sus de la Dumnezeu."
Cum de nu răsar grădiniţe, şcoli şi spitale?
"Locul ala este blestemat. S-a mai curăţat după tămâire, agheasmă, lumânările aprinse."
Adică au distrus un parc şi un loc de joacă pentru copii pe motiv că era blestemat. Ca în Evul Mediu...
"Am proces cu Ecocivica pe 27 nov dar ii invingem. Eu lupt cu ei din decembrie 2012. Doamne ajută! Șantierul este deschis. Chiar dacă încearcă ei să oprească lucrările nu ne lăsăm."
Adică pentru el este o ambiţie şi o luptă...cu oamenii care nu vor nici în ruptul capului o biserică printre blocuri, fiind şi aşa destule, ci îşi vor parcul înapoi, singurul parc pe o rază de câţiva kilometri.
http://stirileprotv.ro/......-parc.html
Păreri?

157 răspunsuri:
| FucktheSystem a răspuns:

Da foarte bine! În parc poate copilul să se lovească, să fie atacat, furat, violat, bătut, poate să cadă din leagăn și să își spargă capul, parcurile sunt locuri periculoase, mai bine merg la Biserică și sunt în siguranță. Să nu zici că nu se gândește BOR la copii.

| NOname explică (pentru FucktheSystem):

: ))

Mi-ai amintit de femeia care şi-a omorât copiii, ca să-i salveze (de păcate şi iad : )) ).

| FucktheSystem a răspuns (pentru NOname):

Păi după morala creștină e perfect normal, deci avem aici o creștină adevărată.

| NOname explică (pentru FucktheSystem):

Dap.
...şi, după aceeaşi morală, femeia (dacă nu se va sinucide) va fi iertată şi va ajunge în rai (doar pentru că a crezut). Dar nu a vrut să rişte cu cei mici (omorându-i), care poate ar creşte, ar începe să gândească singuri, s-ar deştepta şi nu ar mai crede în basme (cam singurul impediment de a ajunge în raiul creştin; mă rog, după una dintre interpretări).
...deci, după logica creştină, ea a procedat inteligent şi corect şi s-a salvat şi pe ea, şi-a salvat şi copiii.

Teoretic, cam aşa ar trebui să procedeze toţi cei care cred (asta dacă ar crede cu adevărat, desigur).

| costis a răspuns:

Se mai distrug locuri de joaca pentru copii, insa societatea moderna ofera locuri de joaca pentru cei mari. Salonul de masaj si camaruta de videochat. Astea nu deranjeaza pe nimeni.

| anonim_4396 a răspuns (pentru costis):

Costis? si angicut? cand m-am mutat in cartier am strans bani pentru locul de joaca al copiilor.au venit oameni de bine, ca mine si ca voi, nu popi, nu biserica.si au aparut intre blocuri garaje,frumoase,si prospere,cu pivnite pline cu muraturi,varza,fieratanii,vinuri,si altele care au ingradit dreptul de joaca al copiilor fiindca dadeau cu mingea in masinile ce nu aveau loc in garaje, fiindca le zgariau masinile lasa-te afara, nu in garaje, fiindca le atingeau si porneau alarmele, masinilor lasate afara nu in garaje.sa-mi fie cu iertare, dar; aveti copii? dar masini? garaje aveti?

| costis a răspuns (pentru anonim_4396):

Nu esti de pe-aici? La noi si RDS-ul cade din cauza bisericii. Daca n-ai aflat, din cauza bisericii a cazut si pretul la cartof si usturoi.

| Ben00 a răspuns (pentru costis):

Ai patit ceva? Pestele in Delta a inceput sa dispara de cand se construiesc biserici. Iar cele mai multe telefoane mobile se defecteaza Duminica dimineata in timpul slujbei; e dovedit statistic. Sa nu imi spuna mie cineva ca-i intamplator.

| Alphawolf a răspuns (pentru costis):

"Se mai distrug locuri de joaca pentru copii, insa societatea moderna ofera locuri de joaca pentru cei mari. Salonul de masaj si camaruta de videochat. Astea nu deranjeaza pe nimeni."

Ce drak ai vrut sa zici prin asta? Esti chiar copil!

| Fatamuntilor a răspuns (pentru anonim_4396):

Nu am copii, dar am grija de copilul unei vecine. Stiu cat e de greu sa gasest in siguranta, un loc de joaca, unde copilul sa fie ferit de masini si caini agresivi.De obicei acele locuri sunt ingradite cu garduri sau cat mai departe de trafic

| costis a răspuns (pentru Alphawolf):

Da e o postare mai ermetica. E normal sa n-o poata penetra oricine.

| Fatamuntilor a răspuns (pentru costis):

Poate ar trebui sa scrii pe intelesul nostru! Dar daca ar fi dupa tine, ce ai alege; biserica sau salonul?
Sau ai lasa parcul copiilor?

| costis a răspuns (pentru Fatamuntilor):

Angy, tu chiar nu te-ai plictisit de miile de postari in care biserica e vinovata de toate relele din tara asta? Toate merg rau pentru ca sunt prea multe biserici. De aia zic eu sa traiasca saloanele de masaj si camarile de videochat. Astea nu vor fi niciodata prea multe si nu vor deranja pe nimeni, ca si barurile de noapte.
S-a facut vreun pic de lumina sau inca mai trebuie explicat?

| NOname explică (pentru costis):

Da, costis, hai să închidem ochii la toate nedreptăţile făcute de biserica şi angajaţii ei - care sunt plătiţi din banii noştri - şi să-i lăsăm să facă ce vor din ţara noastră.
Somn adânc în continuare! : )

| costis a răspuns (pentru NOname):

De asta am zis si eu ca la noi si pretul la usturoi a cazut din cauza bisericii.

| NOname explică (pentru costis):

Îţi arde de glume, dar situaţia e tragică...din nefericire. Degeaba încerci să o îndulceşti (distrăgând atenţia de la una dintre principalele cauze ale dezastrului social-economic în care ne aflăm).

| Fatamuntilor a răspuns (pentru costis):

Dragut din partea ta ca m-ai luminat!
Am zis ca sufiicente cele existente(biserici).
In tara asta nu sunt spitale destule, oameni mor cu zile ca nu sunt tratati corespunzator, copii nostri nu au parte de educatie pentru ca nu sunt scoli destule.De exemplu la mine o scoala sta pe,, schele'' de mai bine de 8 ani, oare de ce?
Educatia si sanatatea ar trebui sa fie prioritea numarul unu in orice tara.De acolo porneste totul.
Intelegi unde,,bat''? Sau trebuie sa mai scriu? Ca am ce, sa stii1

| Fatamuntilor a răspuns (pentru costis):

Hai sa-ti scriu( totusi) pe intelesul tau! Sa presunem (prin absurd) ca esti manager de spital sau directorul unei scoli. Ceri fonduri pentru reparatii, dotari, plata salariatiilor.Dar ti se spune ca nu sunt fonduri.Te resemnezi, nu.Asta e situatia. 1Dar peste drum de scoala / spitalul tau se inalta o,, mandrete'' de biserica! Atunci, nu-ti pui intrebari? De unde bani? Din donatii? Nu prea cred!
Daca tu alegi sa frecvezi saloaele de masaj, camerele de vidiochat sau barurile de noapte, tot la spital vei ajunge la moment dat.

| costis a răspuns (pentru NOname):

Dezastrul social economic nu-i cauzat de biserica., cum suge rezi tu. Dezastrul social-economic a fost cauzat de competenta oamenilor de afaceri si de modul cum au inteles sa faca bani in cei 23 ani de capitalism. Toti au fugit de domeniile grele (agricultura, productia, transport) si au preferat importul si desfacerea. Sa dai vina pe biserici pentru economie e ca si cum ai da-o pe biblioteci sau muzee. Da' ma rog, ma pun eu cu analistii...

| costis a răspuns (pentru Fatamuntilor):

Da.banii pentru biserica de vizavi de spital vin din donatii. La noi s-a facut o biserica din 1997 pana in 2013. La o statie distanta se face una incepand din 1993, zidul de caramida fiind in prezent pe la 2-3 m. Deci depinde si de cum se gospodareste preotul, ca enoriasi sunt cam tot atatia.

| costis a răspuns (pentru Fatamuntilor):

N-am fost niciodata la salon de masaj. Ideea era alta. Produsul economic al unei tari, exprimat in moneda, se imparte in foarte multe destinatii. Biserica este construita in general din venitul populatiei si nu din cote bugetare, ca si salonul de masaj, ca si barul de noapte, ca si vilele care au rasarit ca ciupercutele. Unii cotizeaza intr-o directie altii intr-alta. Intrebarea e de ce nu va deranjeaza pe voi banii indreptati spre vile, saloane, baruri si va sta in gat doar biserica?

| Fatamuntilor a răspuns (pentru costis):

Poate o fi si asa cum zici tu.Dar cred sunt cazuri izolate prezente in bisericile de cartier sau in orasele din provincie sau de la sate.

De Catredrala Mantuirii neamului, ce zici? Tot din donatii vine? Statul nu a dat nici un banut?

| Fatamuntilor a răspuns (pentru costis):

Da,deranjeza! Dar asta dezbatem noi; ne aflam la sectiunea RELIGIE! Ce ar sa propui tu o asfel de tema?

| costis a răspuns (pentru Fatamuntilor):

Pai bisericile de cartier, sau cele din orasele de provincie sau de la sate sunt majoritatea. Catedrala din Bucuresti e exceptia. Pentru ca in celelalte orase mari (Timisoara, Craiova, Iasi sunt catedrale).

| costis a răspuns (pentru Fatamuntilor):

Daca te uiti in ultimele 5-6 intrebari ale mele ai sa gasesti teme de dezbatere. Mai intreb si de cate un produs culinar sau naturist dar in general intrebarile mele sunt teme de dezbatere. Insa pentru cultura mea generala, pana unde merge deranjul la tine? Te deranjeaza doar bisericile care se construiesc sau te-ar racori sa fie daramate si cele vechi?

| Fatamuntilor a răspuns (pentru costis):

Foarte bine intreaba in continuare!
Nu-mi doresc sa fie daramate cele vechi.Sumt crestina.Dar in loc sa se construisca o biserica noua, ce ar fi sa se consolideze cele vechi? In special cele considerate ca facand parte din patrimoniul national sau UNESCO? Ca sunt destule! Daca tot ne viziteza straini manastirile trebuie sa avem ce sa le aratam, nu?

| NOname explică (pentru costis):

Ţara în care te rogi la Dumnezeu pentru educaţie şi sănătate:
- http://i.imgur.com/tYa4t01.png
- http://stirileprotv.ro/......erici.html

| costis a răspuns (pentru NOname):

Nu exista competitie intre biserica si scoala, sau sanatate. Asa am ajuns sa gandim din pricina saraciei si e foarte trist. Daca privesti lucrurile din punct de vedere al repartizarii veniturilor populatiei sau a veniturilor bugetare sunt multe domenii negative unde se infunda banii (eu ti-am spus de saloane, baruri, jocuri de noroc) si sunt multe domenii a caror existenta e justificata si consuma si ele bani, mai mult sau mai putini.

| NOname explică (pentru costis):

Cum anume risipa în alte domenii scuză risipa care se face cu religia, banii care se duc pe cultele religioase şi "jucăriile" şi afacerile lor? Este chiar atât de complicat să faci o delimitare şi să înţelegi că existenţa altor rele nu scuză acest rău evident (care este subiectul întrebării, apropo)?

| costis a răspuns (pentru NOname):

Cultele sunt o necesitate spirituala. O dovedeste prezenta in biserici, de care poti sa te convingi si rezultatul recensamantului, consemnat pe baza libertatii de declarare. Deci biserica este un rau doar pentru voi. Rele sunt cele pe care le-am enumerat eu si care pe tine nu te deranjeaza, arata-mi si mie daca le-ai criticat macar un sfert cat ai criticat biserica. Scopul in biserica nu sunt afacerile, ci cultul.

| NOname explică (pentru costis):

Avea dreptate Alphawolf, eşti incurabil.
Parcă aş vorbi cu un perete.
Scuză că nu am realizat de la bun început. Cât trăim învăţăm...

| oprescudorin11 a răspuns (pentru Fatamuntilor):

E o o tampenie sa acuzi ca aia pot inalta o biserica si tu ca 'manager de spital' nu gasesti fonduri sau mai degraba bagi mana in buzunarul 'fondurilor' ca poti! Nu-mi povesti fantasmagorii!
La masaj si la altele se face economie de 'piata'. La spitale fura toti ca e pe banii statului. Las-o balta! Cu banii furati de la spitale mai faceati o mie de biserici si inca doua mii de bordeluri! Si saloane de vibromasaj inca vreo 10.000. Crede-ma. Cu ciubucurile din 'sanatate', inca de o mie de ori pe atata. Nu-mi povesti mie! Sanatatea' e la stat, de aia se moare si se fura nesimtit.Cu popii si cu doctorii nu te pui!

| costis a răspuns (pentru NOname):

Daca te referi la faptul ca sunt crestin, da sunt incurabil.

Dar, pentru cultura mea generala, unde vorbiti voi intre voi, sunteti o mica comunitate ateista, un club ceva? Nu c-ar fi rau sa mancati o salata de fructe impreuna...

| Fatamuntilor a răspuns (pentru oprescudorin11):

Sa-mi fie cu suparare, dar tu ai copii/ nepoti in scolile de stat'? Ai habar de dotarile la scolile de la sate?
Ai fost nevoit ca tu si familia ta sa fiti tratati in spitatele de stat? Multumit de tratament?
Aici vorbim de sistemul de stat!
'

| Fatamuntilor a răspuns (pentru costis):

Hai mai costis....deschide si tu putin ochiii.Si eu sunt crestina.Tu ai vazut ce mertane au uniii preoti(oare Loganurile noastre ce o fi avand?)Ai vazut ce vile isi inalta (oare din ce bani )Orice preot care intra intr-o comunitate primeste si locuita (destul de mare)
Ai auzit de preoti care isi agreseza nevestele, copii. Care se judeca pentru un petic de pamant?
Care baga fara nicio jena mana in baniii publici pentru interese personale?
Preotul ar trebui sa fie un exemplu pentru comunitate!
Am si un exemplu.Chiar la mine s-a constuit un centru social pentru copii cu ajutorul unui preot.A luat o cladire (fosta casa parohiara ), dar nefolosita de mai multi ani.
http://www.vatradorneilive.ro/......vatra.html

| costis a răspuns (pentru Fatamuntilor):

Si care ar fi concluzia mai Angy? Trebuie desfiintata preotia?

Daca esti din Vatra Dornei respir oarecum usurat, credeam ca esti putin rotariana, pe acolo se vehiculeaza ca biserica trebuie sa fie mai mult un muzeu.

| Fatamuntilor a răspuns (pentru costis):

Nu,draga,nu am spus asta.Preotul TREBIE sa-si vada de treaba cu care sunt pregatiri!

| Fatamuntilor a răspuns (pentru costis):

Era sa uit... Spune te rog ce inseamna cuvantul,, rotariana.''? Ca dictionarul meu online nu s-a deschis la acest cuvant! Si caut de ore intregi! E de bine sau ai vrut sa ma injuri?
Daca se poate pana la ora culcari (maxim 23) ca sa pot dormi si eu la noapte!
Multumesc!

| costis a răspuns (pentru Fatamuntilor):

Nu-i important. E un clubulet de baiati foarte secretosi. Mi se pare ca se resimt si pe aici unde ale gandirii lor. M-am gandit ca esti cumva implicata ( la o postare catre Alfawolf, mi-ai raspuns tu "spune-ne si noua"). Acum poti sa dormi linistita.

NOname
| NOname explică:

Http://www.contributors.ro/editorial/citi-preoti-sint-prea-multi/

Dacă fiecare preot - scos pe banda rulantă de BOR şi finanţat (în mare parte) din banii publici - o să-şi construiască o biserică (din banii noştri, cum altfel?), în curând se vor apuca de dărâmarea şcolilor şi spitalelor, doar ca să facă loc pentru afacerile lor murdare. Până când statul român o să-i tolereze?

NOname
| NOname explică:

Un preot din judeţul Sibiu şi-a ridicat o vilă ca-n reviste la marginea satului din banii oamenilor.

https://www.facebook.com/....../photo.php

Fiecare abuzează de putere şi oameni cum poate... Biserici, vile, maşini de lux, afaceri, călătorii, conturi în bancă... până când?!

NOname
| NOname explică:

Tocmai am dat peste un citat în temă, care exprimă foarte bine ceea ce am vrut să spun:

"I'm completely in favor of the separation of Church and State. My idea is that these two institutions screw us up enough on their own, so both of them together is certain death." - George Carlin.

| oprescudorin11 a răspuns (pentru NOname):

Nu prea ma intereseaza ce zice acel G. Carlin.Eu sunt crestin ortodox, mie imi place ce zice sf. Ioan Gura de Aur. Nu maimutoi raspopiti si criminali sectanti. Separatia intre biserica si stat este o iluzie.Insist insa a te muta pe situr de socializare, pe legislatie si pe orice, caci nu este o disputa religioasa, doar niste speculatii de la migratorii vostri. Poporul roman a rezistat peste 2000ani si nu are nevoie de sectanti.

NOname
| NOname explică:

"CATI BANI RISIPESTE STATUL PENTRU RELIGIE.

Simbioza dintre politica si biserica este bine cunoscuta. Depind enorm de mult una de alta si de accea nu este de mirare ca in fiecare an sume consistente de bani sunt alocate de catre politicieni, prin buget si nu numai, cultelor religioase. In special pentru Biserica Ortodoxa.

Asa se face ca anul viitor Secretariatul General al Guvernului prevede cheltuieli de aproape 300 de milioane de lei pentru religie; cei mai multi ajung, desigur, la BOR:

Sustinerea cultelor – 5 mil. lei
Sprijinirea BOR din afara granitelor – 12, 88 mil. lei
Salarizarea personalului de cult – 270, 016 mil. lei
Salarizarea personalului ne clerical – 2, 5 mil. lei
Finantarea schitului romanesc Prodromu de la Muntele Athos – 1, 250 mil. lei
Adunate dau 291, 646 mil lei in total. Si totusi, pentru ca anul viitor e unul electoral, suma asta nu e de ajuns. Senatorii si deputatii au depus (ilegal) sute de amendamente la proiectul de buget al Secretariatului General al Guvernului pentru a aloca si mai multi bani publici pentru culte. Adica pentru preotii din colegiile unde au fost alesi in functiile pe care le ocupa acum.

Dupa cum spuneam la inceput de simbioza si dependenta, popa cere, popa primeste. Pentru ca senatorul sau deputatul "X" are nevoie de voturi daca vrea sa-si pastreze functia. Iar oamenii nu au incredere in el dar au incredere in biserica, guess what!? Popa au un cuvant greu de spus in aceasta ecuatie. Plus ca da bine la imagine. Romanul prost apreciaza mai mult pe unul ce da bani la Biserica fata de altul care nu.

Cel mai vandut, pardon, Campion este senatorul Alin Tise (PDL), cu 348 din cele 563 de amendamente depuse in total. Cele mai multe pentru alocarea catre culte a unor sume cuprinse intre o mie si 10 milioane de lei, in functie de necesarul preotilor care ii cer bani:

Constructie de noi biserici
Inlocuirea de mese de altar
Inlocuire de termopane
Asfaltarea curtilor
Si pentru ca banii ceruti trebuie luati de undeva, iata ce debiteaza Tise: „din majorarea de impozite si taxe". Superb!

Apetitul de bani al cultelor religioase este enorm de mare. Iar asta reiese si din estimarile pentru perioada urmatoare. Dar si din statistica alocarilor de pana acum. Iata banii alocati doar pentru rubrica „Sustinerea cultelor religioase" (fara salarii sau alte finantari):

2009 – 2012 - 815.298 mil lei
2013 – 36 mil lei
2014 – 5 mil. lei
2015 – 20 mil. lei
2016 – 30 mil. lei
2017 – 40 mil. lei
Total 2009 – 2017 – 946, 298 mil. lei.
Daca toate astea scapa ochiului, fiind "doar" cifre pe hartie, in urma lor raman sute de efecte fizice. Adica sute de biserici in constructie in fiecare an. Conform estimarilor tot mai multe. Din ce in ce mai multe:

567 in 2014
606 in 2015
640 in 2016
676 in 2017"

http://haragus.wordpress.com/......u-religie/

http://www.romanialibera.ro/......19102.html

| anonim_4396 a răspuns (pentru NOname):

Statul finanteaza de fapt si pe cei care dau aprobari si fac lucrarile, pe langa BOR. Este o naivitate sa cred ca toti cei implicati nu isi iau partea de bani. ce firme se angajeaza si ale cui sunt?
cred ca sunt implicati mai multi oameni in toata schema asta si fiecare din cei implicati isi ia partea.
as vrea sa iasa totul la lumina, nu numai aparentele pe care ne lasa ei sa le vedem.

| NOname explică (pentru anonim_4396):

Mulţi sunt murdari şi corupţi, mulţi au de câştigat de pe urma mârşăviilor lor, dar ar fi mult mai uşor de prins, adus în faţa justiţiei şi dezactivat, dacă nu s-ar ascunde în spatele religiei şi beneficiilor, pe care le oferă preaînaltele funcţii.

| anonim_4396 a răspuns (pentru NOname):

Asta zic si eu. ei de fapt au gasit o "unealta" sa-si insuseasca bani publici fara scandal prea mare, sau deloc. abia acum ce mai sunt unii care au inceput sa-si puna problema, dar asta dupa ce au crescut mii de biserici ca ciupercile dupa ploaie.
problema trebuie investigata de la radacina, incepand cu zeci de ani in urma. nu este BOR-ul vinovata, sau doar BOR-ul, ci toti cei care au luat bani de pe urma asta. se poate dovedi? nu prea cred. inseamna ca statul este mult mai corupt decat ne gandeam. asta e problema si imi pare foarte rau pentru cetatenii romaniei.
pentru a se construi scoli, spitale si locuri de joaca este nevoie de un compromis cel putin la fel de eficient. stirile respective asta spun de fapt. este o situatie foarte trista care, din pacate, nu va lua sfarsit prea curand.

| oprescudorin11 a răspuns (pentru NOname):

Cati bani cheltuie statul cu tine si cu parlamentul care prolifereaza? Cat cheltuie cu guvernul si cu alti hati. Cat pierde cu 'oamenii de afaceri " si alti evazionisti? Cate imprumuturi face la banci internationale, ce face statul cu copiii parasiti, cati bani cheltuie sa intretina in inchisori nemernici in 'conditii europene"? Cat cheltuie statul cu agentii aiurea create dupa asa zis 'normele europene'? Cat cheltuie statul cu smecherii din energie?
ASTA TE-AI INTREBAT? CA VAD CA CA TE PRICEPI LA CONTABILITATE.
Cat castiga statul de la Biserica? Cat pierde statul de la hotii enumerati mai inainte?
Stii sa faci o Balanta contabila?

| NOname explică (pentru oprescudorin11):

Ştii să faci diferenţă între "Religie" şi exclusiv "Legislaţie, Politic & Social"?

| costis a răspuns (pentru oprescudorin11):

Toata stima dom' Oprescu!

| oprescudorin11 a răspuns (pentru NOname):

Aceeasi intrebare pun si eu despre tine!

| oprescudorin11 a răspuns (pentru costis):

Merci de stima, e interesanta discutia, macar vezi in ce mizerie de gandire au ajuns oamenii, e de plans! Din cauza jafului institutionalizat. In istorie sunt multe exemple. Mie imi vine sa plang si din motivul ca si gandirea unora se preteaza la mizeria reala materiala contemporana. Nu cumva ei au creat-o?

| NOname explică (pentru oprescudorin11):

Când vorbeşti de mizerie de gândire, te referi la a ta, oprescu?
Nu ţi-e silă de tine, când te vezi în postura de "avocat al diavolului"?

http://www.tpu.ro/......ea-eu-zic/

Chiar nu vezi în ce vremuri trăim, în ce hal a ajuns ţara? Crezi că avem nevoie de alte biserici printre blocuri sau de ceva util şi necesar, cum ar fi un spital decent sau o şcoală, unde copiii nu îşi fac nevoile în curte?

- http://i.imgur.com/6Pc4082.png
- http://i.imgur.com/gzk7oXq.png
- http://i.imgur.com/8Y5WaxM.png
- http://i.imgur.com/drQbdY9.png
- http://i.imgur.com/xyO98vN.png

| oprescudorin11 a răspuns (pentru NOname):

Eu traiesc decent fara sa fur. Deci nu mi-e sila decat de tine.A propos:povesteste daca ai furat sau nu si de la cine? :de la biserici, de la bogati sau saraci? Cum iti permiti sa intri pe internet? Cine te plateste sa faci o propaganda asa de abisal -nemernica? Te crezi cumva judecator, sau poate Dumnezeu? Cand mananci te-ai intrebat de unde? Cand te-ai imbracat sau te duci la cluburile de ateisti, de unde ai? Ai pus vreun ban pentru saraci si de unde l-ai luat (desi nu cred), ai facut vreo scoala sau vreun azil pentru saraci si din ce bani, desi nu cred ca ai facut? Lucrezi la vreun ziar sau in politica unde banii nu miros si crezi ca poti judeca? Te ajuta parintii de la care nu stii de unde vin si la ei banii? Raspunde la astea si o sa ma rusinez!
Prostiile luate de pe internet nu ma intereseaza! Vorbesc cu tine, nu cu hotii pe care mi-i pui in fata. Poti sa fii tu insati sau insuti daca esti baiat?

| NOname explică (pentru oprescudorin11):

Dacă ai chef să aberezi, fă-o în altă parte, te rog.

| Alphawolf a răspuns (pentru oprescudorin11):

Esti iremediabil(fratele costis la fel). Tu poti sa faci o diferenta dintre gunoiul nostru, al tuturor si cel doar al vostru, al religiosilor, dar dintre necesar si subiectiv? Nu ca esti egoist si subiectiv in gandire, adica incorect si indoctrinat. Esti ca un copil, e vorba de sula iar tu ne spui de prefectura, dar si alea povesti subiective. Esti departe de a spune ceva interesant, realitatea in care traiesti nu-ti da voie s-o intelegi pe asta, cea adevarata. Te-a spalat biserica bine...

| anonim_4396 a răspuns (pentru oprescudorin11):

EA A FOST FURATA aici, si tu, dar tu esti prea limitat sa observi asta.
P.S. NOname, drept este ca ai fost furata ca si ceilalti platitori de taxe dar, din pacate, nu noi avem cum sa te ajutam in privinta asta.

| oprescudorin11 a răspuns (pentru NOname):

Oricum ai un reiting, poate cel mai tare. Ai un merit. E ca nu vreau sa zic!

| oprescudorin11 a răspuns (pentru anonim_4396):

Iti dau dreptate! Victimele plang primele si omoara apoi fara discernamant! Dar daca e ea hoata si tipa pentru distragerea atentiei?

| anonim_4396 a răspuns (pentru oprescudorin11):

Nu asa se distrage atentia. ea saraca a dat un articol, care nu spune nimic. de fapt aia e mai ingrijorator si cei care au publicat articolul ar putea dori distragerea atentiei de la ceva.

| NOname explică (pentru anonim_4396):

Nici înregistrarea video nu-ţi spune nimic (e al doilea link din întrebare, dacă ai fost atentă)?

http://stirileprotv.ro/......-parc.html

| anonim_4396 a răspuns (pentru NOname):

Video-ul nu-l vazusem, doar ce scrie.
dar tot nu spune mare lucru. Arhipopia are aprobare (aviz) de constructie valabil sau nu? o stire care se respecta arata asta clar, luata chiar de la primarie.
Ma rog, sper ca avizul sa nu fie reinnoit, dar ma indoiesc.

NOname
| NOname explică:

Http://www.tpu.ro/......titudinea/

NOname
| NOname explică:

"Când Biserica nu-şi face singură parte, aleşii au grijă de bunăstarea ei. Cârpit cu noi taxe şi impozite, bugetul României pe 2014 prevede creşteri de salarii pentru preoţi şi fonduri pentru construcţii şi reparaţii de biserici":
http://youtu.be/x3wwTzfs4y0

"Politicienii au mărit salariile popilor, dar copiilor nu au vrut să le mărească alocațiile nici măcar cu 2 lei: http://fb.com/754490407898648

Nu numai că biserica nu plătește taxe, dar se pompează într-o frenezie în construcția de biserici, deși tot politicienii spun că am rămas iar fără bani la buget și n-avem încotro, trebuie să impozităm (până și) stâlpii, în timp ce BOR distruge parcurile pentru copii ca să mai facă niște biserici: http://fb.com/755198574494498

Știrea: "Când Biserica nu-și face singură parte, aleșii au grijă de bunăstarea ei. Cârpit cu noi taxe şi impozite, bugetul României pe 2014 prevede creșteri de salarii pentru preoţi şi fonduri pentru construcții şi reparații de biserici."

Opriți finanţarea cultelor religioase: în ultimele zile mă ciupesc când distribui articolele - am impresia că visez, dar din păcate nu sunt coșmaruri, sunt realități cât se poate de cotidiene. Sfidare după sfidare, asta primim și de la popi și de la politicieni."

NOname
| NOname explică:

"Dezvoltarea României prin post și rugăciune.

Bugetul României pe 2014 prevede depășiri de plan la construirea și pictarea de biserici noi, și la angajarea de mai mulți preoți în sistemul profitabil bisericesc.

Peste două zile, pe 14 noiembrie, proiectul de buget pentru 2014 ajunge în Parlament. Știți, bugetul ăla pentru care nu sunt bani, pentru care Guvernul Ponta a inventat noi taxe și impozite, ca să-l „cârpească" … ăla. Ca orice proiect de buget care se respectă trebuie să conțină și cel puțin o componentă strategică de dezvoltare a țărișoarei, că nu putem să băltim așa la infinit în marasmul ăsta economic. E, proiectul ăsta de buget conține, printre altele, și prevederi dintr-un document care se cheamă „Document sinteză privind prioritățile strategice pe termen mediu ale Secretariatului General al Guvernului pentru anul 2013 și perspectiva 2014-2016".

Dacă nu aveți răbdare să parcurgeți toată strategia asta a Guvernului Ponta pentru dezvoltarea României în următorul cincinal dat gata în patru ani aveți câteva capturi interesante mai jos:

http://www.dollo.ro/2013/11/dezvoltarea-romaniei-rugaciune/

E vorba despre alocările bugetare pentru sprijinirea cultelor, cu precădere a celui majoritar ortodox. Adică a acelui unic domeniu din România care înflorește de la un an la altul, fără sincope, de 22 de ani încoace. Așadar, Guvernul Ponta, ca și celelalte dinaintea lui, fără excepție, a descoperit că este mai rentabil să fii alături de premianți și să-i sprijini (chiar dacă nu au nevoie), decât să tot suferi pe lângă repetenții clasei. Cât să mai sprijini un sistem de educație care scoate anual producții cu mai mult de 50% rebuturi? Cât să mai pompezi bani într-un sistem de sănătate bolnav, în care nici medicii, nici pacienții nu se simt bine?

E mai bine să te asociezi cu succesul (în afaceri) decât să-ți legi numele de niște cauze pierdute. Uite, de exemplu, Guvernul Boc își poate trece în palmares faptul că datorită climatului economic protectiv și stimulativ, a ajutoarelor de stat acordate și scutirilor de impozite păstrate, BOR a avut în 2011 profit mai mare decât McDonalds și băieții deștepți din energie. Este o performanță economică ce merită încurajată și susținută în continuare. Doar toată lumea ne spune, atunci când vine vorba despre strategia lipsă de dezvoltare a României: găsiți-vă un domeniu la care vă pricepeți și dezvoltați-l.

Desigur, se mai găsesc și voci stinghere care protestează constant la adresa acestor tendințe guvernamentale, invidioase pe succesele incontestabile ale clerului atât în rândul populației, cât mai ales în inimile credincioase ale guvernanților. Noroc că nu le bagă nimeni în seamă. Bunăoară, conform unor calcule făcute de Asociația Secular Umanistă din România (ASUR), pentru anii viitori guvernul preconizează:

- anual numărul preoților plătiți de Stat să se mărească cu câte 1.000 de persoane
- să se finalizeze construcția a aproape 250 de noi biserici pe an
- să se repare peste 400 de biserici pe an
- să se finalizeze pictura la peste 200 de biserici pe an..."

http://www.dollo.ro/2013/11/dezvoltarea-romaniei-rugaciune/

NOname
| NOname explică:

Https://www.facebook.com/....../photo.php

"Fabrica de bani: Biserica Ortodoxă Română - averea și afacerile.

Foarte interesant reportajul. Durează puțin peste o oră. Continuarea aici: http://youtu.be/sjRX70d-vks?t=14m10s

Trei miliarde de euro: la această sumă se ridică averea Bisericii Ortodoxe Române.

Cel mai mare cult din România deţine peste 70.000 de hectare de pădure şi teren arabil, zeci de hoteluri, restaurante şi ferme. Realizatorii acestui film au obţinut aceste informaţii din surse, dată fiind lipsa de transparenţă a Bisericii Ortodoxe cu privire la bunurile pe care le deţine.

Răspunsul la întrebarea „ce se întâmplă cu banii strânşi din serviciile religioase, vânzarea de obiecte de cult, donaţiile şi subvenţiile de la stat?" nu a fost încă elucidat.

Acest film documentar, intitulat „Cât de mare este averea Bisericii" şi difuzat în emisiunea Cu Ochii'n 4, la TVR, încearcă să risipească misterul din jurul averii impresionante a BOR.

Biserica Ortodoxă Română cuprinde 6 Mitropolii, alcătuite din Arhiepiscopii şi Episcopii, cu un total de 11.146 parohii, deservite de 14.035 preoţi şi diaconi, în 15.116 lăcaşuri de cult. Pentru românii ortodocşi din străinătate, există 3 Mitropolii şi 2 Episcopii (în Europa) şi o Arhiepiscopie (pe continentul american).

BOR are, de asemenea, 631 mănăstiri şi schituri, cu peste 8.059 călugăriţe şi călugări. În cadrul BOR există, de asemenea, 279 de aşezăminte sociale, 275 de muzee şi colecţii muzeale, precum şi 42 de centre de conservare şi depozitare a obiectelor cultural-religioase ale moştenirii naţionale.

Numai în Protoieria III din Capitală există 59 de parohii şi o mănăstire, majoritatea fiind construite în secolele XVI -- XVII şi menţionate în lista monumentelor istorice. Toate aceste clădiri sunt, evident, plasate pe terenuri care se întind în total pe sute de mii de hectare, dacă socotim şi pădurile care aparțin Bisericii. Unele dintre ele sunt închiriate unor firme renumite, altele sunt doar exploatate în folosul Bisericii.

De asemenea, pe lângă fiecare biserică, există, de obicei, şi o casă parohială, ceea ce înseamnă că numărul clădirilor bisericii este cu mult mai mare de 27.000. Dacă estimăm valoarea medie a fiecărui imobil la numai 100.000, înseamnă că bunurile imobile ale Patriarhiei se ridică la minimum 1 miliard de euro."

http://www.filmedocumentare.com/averea-bisericii-ortodoxe-romane/

NOname
| NOname explică:

Cine?
Detaliază puţin, te rog.

NOname
| NOname explică:

Priorităţile României (oare?):

https://www.facebook.com/....../photo.php

NOname
| NOname explică:

Http://www.tpu.ro/......nstruirea/

NOname
| NOname explică:

Http://www.tpu.ro/......ng-pareri/

NOname
| NOname explică:

Http://www.tpu.ro/......dreaza-in/

NOname
| NOname explică:

Http://www.petitieonline.com/......ral_bucegi

NOname
| NOname explică:

Https://www.facebook.com/......529956067/

NOname
| NOname explică:

"Statul englez are decența de a trimite acasă la tine, o hârtie, prin care explică frumos cum cheltuiește impozitul pe venitul tău.

Ghici ce? Nici un bănuț nu merge la biserici. Zero. Un mare zero spre biserici.

Nu e bugetul perfect, dar abia aștept ziua in care voi vedea așa ceva in Romania."

https://www.facebook.com/......671464726/

La noi pe când?
...mai ales că tot Guvernul Ponta îşi bate capul acum cu bugetul pe 2015. Nu ar fi mai bine dacă cu banii daţi pe culte religioase ar astupa nişte găuri, care chiar trebuie să fie urgent şi obligatoriu astupate (educaţie, sănătate, etc)?

NOname
| NOname explică:

Http://www.tpu.ro/......asa-cum-a/

NOname
| NOname explică:

"După dealuri..."
http://youtu.be/oibxAK2lGfU

NOname
| NOname explică:

Cum recunoşti o idiocraţie?

https://www.facebook.com/......932967223/

NOname
| NOname explică:

Un album foarte sugestiv:

https://www.facebook.com/....../media_set

"BISERICA versus POPULAŢIA ROMÂNIEI."

NOname
| NOname explică:

"Biserica Ortodoxă, o afacere scăpată de sub controlul statului.

Prin conturile Bisericii Ortodoxe Române circulă anual zeci de milioane de lei, însă mai nimic nu ajunge şi la bugetul de stat. O bună parte din aceşti bani reprezintă donaţii ale credincioşilor, dar şi venituri realizate de parohii din ''afacerile'' în care sunt implicate: fabrici de cherestea, cabinete stomatologice sau pensiuni. Cum biserica este scutită însă de impozit, toţi banii rămân în conturile mitropoliilor.

Criza economică a sărăcit buzunarele tuturor românilor. Salariile s-au redus cu 25%, TVA-ul a fost majorat cu 5% şi în plus numărul impozitelor a crescut. În timp ce noul Cod Fiscal pune bir pe tot mai multe activităţi, Biserica Ortodoxă Română deţine o poziţie privilegiată, fiind scutită de impozite. Şi asta nu pentru că nu ar avea activităţi ce merită impozitate. ''Slavă Domnului'', prin conturile Mitropoliilor trec anual zeci de milioane de lei. Banii provin de la enoriaşii plătitori de taxe şi impozite, dar şi din activităţile economice gestionate de feţele bisericeşti din întrega ţară. În ''grădina Domnului'' se desfăşoară o varietate de activităţi economice, de la fabrici de lumănări la cabinete medicale, fabrici de cherestea sau hoteluri.

Biserica Ortodoxă Română nu neagă veniturile realizate însă menţionează că acestea sunt reinvestite în acte caritabile sau în modernizarea şi dezvoltarea instituţiei.

"Biserica Ortodoxă Română nu raportează profit. [...] Noi nu investim bani în sensul strict al cuvântului. Din încasările de la credincioşi s-au acoperit cheltuielile şi s-au asigurat opere sociale. Deci Biserica nu raportează profit", a explicat pentru REALITATEA.NET, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Constantin Stoica.

BOR a terminat anul 2008 cu un excedent de aproape 6 milioane de lei

Biserica Ortodoxă Română a obţinut, în 2008 mult mai mulţi bani decât se aştepta.

Potrivit Ministerului Finanţelor, Patriarhia Română şi-a propus ca în 2008 să obţină venituri din activităţi fără scop patrimonial în valoare de 25.968.000 de lei. În realitate însă, suma strânsă a fost aproape dublă : 47.797.383 de lei.

De asemenea, Patriarhia şi-a propus ca pe parcursul anului 2008 să aibă cheltuieli privind activităţile fără scop patrimonial de 31.740.475. Suma primită a fost însă mai mare aşa că şi-a permis să crească şi cheltuielile. Astfel, potrivit Ministerului de Finanţe, Patriarhia Română a cheltuit în 2008 pentru activităţile fără scop patrimonial 45.483.754 de lei.

Un calcul simplu ne arată că Patriarhia Română a reuşit să obţină, la sfârşitul lui 2008, un excedent de 2.313.629 de lei numai din activităţile fără scop patrimonial.

Acelaşi bilanţ al Patriarhei Române mai arată că instituţuia a obţinut în 2008 şi un profit de 3.526.245 lei din activităţile economice, ceea ce înseamnă că a terminat anul cu un excedent total de 5.839.874 de lei. Asta în condiţiile în care reprezentanţii Bisericii se aşteptau la o pierdere de 3.462.275 de lei.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, instituţia este obligată să "reinvestească" toţi banii primiţi pentru a putea fi scutiţi de la plata impozitelor şi a taxelor.

BOR este scutită de la plata mai multor taxe şi impozite

"Datorită statutului juridic al cultelor ca unităţi de drept privat, dar de utilitate publică, acestea dezvoltă multe activităţi sociale, astfel încât scutirea de impozite este o necesitate", spun reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române. Ei au atras atenţia că "această scutire este clar conditionată de folosirea fondurilor obţinute din donaţiile credincioşilor şi din activităţi economice (producerea şi vânzarea de lumânari, calendare, cărţi religioase, vin cultic şi alte obiecte bisericesti) în scopuri bine definite, şi anume întreţinerea şi funcţionarea unităţilor de cult (plata facturilor la curent electric, apa, gaze etc.), pentru lucrări de constructie, de reparaţie şi de consolidare a lăcaşurilor de cult şi a clădirilor ecleziastice, pentru învăţământ, pentru furnizarea în nume propriu şi/sau în parteneriat, de servicii sociale, acreditate în conditiile legii, pentru acţiuni specifice şi alte activităţi non-profit ale cultelor religioase, potrivit Legii nr. 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor.

Aceeaşi lege a libertăţii religioase mai prevede ca întreţinerea şi desfăşurarea activităţilor cultelor religioase să fie acoperite în primul rând din veniturile proprii. De asemenea, în legea 489/2006 este prevăzut ca aceste culte religioase să îşi poată stabili contribuţii din partea credincioşilor lor pentru susţinerea activităţilor pe care le desfăşoară. Chiar şi statul promoveaza sprijinul acordat de cetăţeni cultelor prin deducerile din impozitul pe venit. Potrivit articolului 11 din cadrul aceleiaşi legi, sprijinul statului constă şi în acordarea de facilităţi fiscale.

Astfel, potrivit Codului Fiscal, Biserica Ortodoxă Română este scutită de la plata impozitului pe profit pentru:

- veniturile obţinute din producerea şi valorificarea obiectelor şi produselor necesare activităţii de cult religios
- veniturile obţinute din chirii
- alte venituri obţinute din activităţi economice.
- veniturile din despăgubiri în formă bănească, obţinute ca urmare a măsurilor reparatorii prevăzute de legile privind reconstituirea dreptului de proprietate, cu condiţia ca sumele respective să fie utilizate, în anul curent şi/sau în anii următori, pentru întreţinerea şi funcţionarea unităţilor de cult, pentru lucrări de construcţie, de reparaţie şi de consolidare a lăcaşurilor de cult şi a clădirilor ecleziastice, pentru învăţământ, pentru furnizarea, în nume propriu şi/sau în parteneriat, de servicii sociale, acreditate în conditiile legii, pentru acţiuni specifice şi alte activităţi nonprofit ale cultelor religioase, potrivit Legii nr. 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor

De asemenea Codul Fiscal prevede scutirea Bisericii Ortodoxe Române de la plata accizelor pentru orice produs energetic utilizat drept combustibil pentru încălzire.

Cladirile pentru care nu se datorează impozit, prin efectul legii, sunt, în cazul Bisericii Ortodoxe Române
- cele care, prin destinaţie, constituie lăcaşuri de cult, aparţinând cultelor religioase recunoscute oficial în România şi componentelor locale ale acestora, cu excepţia încăperilor care sunt folosite pentru activităţi economice;
- clădirile retrocedate
- clădirile utilizate pentru activităţi social-umanitare.

Biserica Ortodoxă Română este scutită şi de la plata impozitului pe teren, dacă acesta aparţine unui cult religios recunoscut de lege şi al unei unităţi locale a acestuia, cu personalitate juridică.

De asemenea Patriarhia Română este scutită de plata taxei pentru eliberarea certificatelor de urbanism sau a autorizaţiilor pentru construcţia unor noi lăcaşuri de cult sau o anexă a acestora.

Potrivit Codului Fiscal, nu este considerată activitate economică livrarea următoarelor obiecte de cult religios: vase liturgice, icoane metalice sau litografiate, cruci, crucifixe, cruciulite şi medalioane cu imagini religioase specifice cultului, obiecte de colportaj religios, calendare religioase, produse necesare exercitării activităţii de cult religios, precum tamâia, lumânarile, dar cu exceptia celor decorative şi a celor pentru nunţi şi botezuri.

Din ce face Biserica atât de mulţi bani?

Potrivit Asociaţiei Secular-Umaniste din România, după secularizare, prin legea reformei agrare din 1864 au fost împroprietărite bisericile, fiecare primind aproape 9 hectare de pământ. De asemenea, Asociaţia mai aminteşte cum după 1989, BOR a recăpătat prin retrocedare sute de mii de hectare de teren agricol şi păduri, imobile şi alte bunuri şi cum a căpătat de la stat, în folosinţă gratuită sau în proprietate, nenumărate terenuri şi imobile, plus un monopol pe comercializarea anumitor articole.

Potrivit datelor publicate pe site-ul oficial al Patriarhiei, în România funcţionează 15.203 unităţi bisericeşti, cu un total de 19.776 de locaţii imobiliare (inclusiv reşedinţele eparhiale şi cimitirele) şi 16.128 de lăcaşuri de cult.

ASUR susţine că Biserica a primit chiar şi în acest an terenuri de la stat. Ei citau Ordonanţa de Urgenţă 214/17.03.2010 prin intermediul căreia un teren aflat în proprietatea publică a statului a fost dat gratuit Mânăstirii Putna din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

În total, Patriarhia Română deţine peste 2% din fondul forestier al României. Potrivit reprezentanţilor Ministerului Mediului şi Pădurilor, unităţile de cult de la noi din ţară deţin 140.000 de hectare de păduri.

Bugetul Patriarhiei, suplimentat în 2010 cu aproape 5 milioane de euro

Pe lângă terenuri, statul mai dă şi bani Patriarhiei. Asta pe lângă cei pentru salariile angajaţilor. Asociaţia Secular-Umanistă din România a amintit de Ordonanţa 263/31.03.2010 potrivit căreia bugetul Secretariatului General al Guvernului pe anul 2010 a fost suplimentat din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, cu suma de 2, 15 milioane lei pentru Secretariatul de Stat pentru Culte, şi alocarea acesteia Episcopiei Caransebeşului în vederea finalizării construcţiei Catedralei Episcopale din Caransebeş. De asemenea, Ordonanţa 417/28.04.2010 prevede suplimentarea bugetului Secretariatului General al Guvernului, din fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, pentru Secretariatul de Stat pentru Culte, cu alte 18, 56 milioane lei.

În prezent, în cadrul Patriarhiei Române funcţionează un număr de 317 unităţi cu activitate în domeniul patrimoniului bisericesc mobil, din care 275 muzee şi colecţii muzeale şi 42 de centre de ocrotire.

Însă nu numai terenurile şi imobilele cântăresc mult în averea bisericii. Patriarhia Română deţine monopolul pe piaţa lumânărilor, iar pentru multe arhiepiscopii acestea reprezintă principala sursă de venit. În plus, Biserica Ortodoxă Română nu iroseşte niciun leu depus în cutia milei, ci investeşte în afaceri care să-i crească veniturile.

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, venituri de 11 milioane de euro

Mitropolia Moldovei şi a Bucovinei, este, fără doar şi poate cea mai bogată dintre Mitropoliile Bisericii Ortodoxe Române. Ea avea, în 2008, active imobilizate totale de 38.623.261 de lei şi active circulante în valoare de 20.309.661 de lei. Potrivit ultimei raportări la Ministerul Finanţelor, veniturile totale ale Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei s-au ridicat, în 2008 la 48.614.595 de lei (peste 11 milioane de euro). Cifra este cu 6.447.648 de lei mai mare decât veniturile preconizate de reprezentanţii Mitropoliei. Dintre acestea, 28.012.011 lei au fost numai în urma activităţilor economice.

De altfel şi profitul Mitropoliei Moldovei a fost de patru ori mai mare decât cel aşteptat. Reprezentanţii acesteia au prevăzut pentru 2008 un profit de 494.679 lei, dar în realitate, acesta a fost de 2.098.043. Adunat cu excedentul din activităţile fără scop patrimonial, aflăm că Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a terminat anul 2008 cu un surplus financiar de 8.634.390.

În urmă cu trei ani, Mitropolia Moldovei şi a Bucovinei deţinea aproximativ 30.000 de hectare de păduri, adică 20% din totalul suprafeţei din 2010. „Ahiepiscopia Iaşiului şi Episcopia Romanului au în proprietate 14.000 de hectare de pădure. Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor au în proprietate 15.000 de hectare de pădure şi Episcopia Huşilor mai are şi ea câteva sute de hectare de pădure. În total, în Moldova, Biserica deţine aproximativ 30.000 de hectare de pădure", declara, în 2007, pentru Business Standard părintele Constantin Sturzu, consilier în cadrul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Potrivit acestuia, pădurile Bisericii din Moldova sunt administrate prin Ocolul Silvic Neamţ, aflat în cadrul Mănăstirii Neamţ.

Mitropolia Moldovei si Bucovinei deţine şi un procent important din acţiunile societăţii Durau SA, listată la bursa electronică Rasdaq. Valoarea participatiei mitropoliei se ridica, în 2007, la aproximativ 50.000 de euro.

În plus, Arhiepiscopia Iaşi mai deţine un procent important de acţiuni la societatea Golia SRL, cu activităţi în domeniul construcţiilor civile, activităţi de import-export, obiecte şi articole de artă realizate prin sculptura manuală (la solicitarea clientului acestea pot fi poleite cu aur), pictură (icoane pe lemn, diverse dimensiuni, poleite cu aur). Conform Ministerului Finanţelor, în 2008 societatea a adus venituri de 2.620.882 de lei, dar a încheiat anul cu o pierdere de 147.348 de lei.

Arhiepiscopia Iaşi mai deţine şi Hotelul Casa Băltăţeşti, Depozitul de vinuri Bucium, Centrul de Cercetare TABOR şi cabinetul stomatologic "Sf. Apostoli Petru si Pavel".

Potrivit Business Standard, Mănastirea Neamţ administrează Fabrica de Cherestea "Sf. Troiţa", creată în anul 2001. Domeniul de activitate al fabricii este exploatarea materialului lemnos.

"În 2009, Centrul Eparhial din Iaşi a acordat, cu titlu gratuit, prin intermediul Sectorului agricol şi silvic, 8.555 mc material lemnos unor unităţi de cult (parohii, mănăstiri sau schituri), în valoare totală de 1.280.713 lei", a declarat pentru REALITATEA.NET purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei, Constantin Sturzu.

De asemenea, Mitropolia Moldovei mai deţine şi DOXOLOGICA, o editură care şi-a extins activitatea anul trecut. Prin măsuri de reorganizare şi eficientizare a activităţii s-a realizat o creştere cu 27, 48 % a producţiei tipografiei mitropolitane în 2009 faţă de anul 2008. Numărul de abonamente la ediţia de Moldova a "Ziarului Lumina" pe care o editează din februarie 2009 a crescut de asemenea cu 27%.

"Afaceri" cu alte firme are şi Arhiepiscopia Craiovei din Mitropolia Olteniei. Potrivit datelor furnizate pentru Business Standard de Arhiepiscopia Craiovei, aceasta controla, în 2007 firma Praxis, care deţine 12% din Elcomex IEA, de pe urma căreia obţinea, atunci, câştiguri anuale de circa 250.000 de euro.

De asemenea, Arhiepiscopia Craiovei mai controlează şi societatea Ocolul Silvic Jiul din judetul Gorj, dar şi Lebăda-Severin SRL, firmă ce administrează Hotelul Severin de două stele din judeţul Mehedinţi. Această firmă a obţinut în 2008, un profit de 124.270 de lei.

Mitropolia Ardealului de la Sibiu a obţinut în instanţă drepturile de proprietate asupra Hotelului Bulevard din mijlocul Sibiului. Arhiepiscopia Alba-Iulia deţine participaţii şi la compania de vase de uz casnic VES din Sighişoara. Valoarea totală a acţiunilor Arhiepiscopiei, era în 2007, potrivit Business Standard, de circa 300.000 de euro.

Potrivit raportului de activitate pe 2008, Mitropolia Ardealului a cheltuit 61.260 de lei pentru programul "Îngrijirea vârstnicilor la domiciliu", bani primiţi exclusiv de la Consiliul Judeţean Sibiu.

Arhiepiscopia Clujului din cadrul Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului a strâns în 2009, 213.006 lei din "Cutia Milei pentru săraci". La această sumă se adaugă şi banii primiţi din Fondul Central Misionar şi Fondul de intrajutorare pastorală, în valoare de 118.068 lei, din care au fost ajutaţi parohiile şi preotii lipsiţi de posibilităţi materiale.

În anul 2009, în Arhiepiscopia Clujului erau în construcţie sau reparaţii 160 de biserici şi edificii bisericesti, în diferite stadii. În plus, au fost sfinţite şi resfinţite 20 biserici. Suma totală a lucrărilor a fost de 11.507.130 lei, repartizată după cum urmează:

contribuţii de la credincioşi: 4.205.187 lei,
constribuţii de la Guvern şi Secretariatul de Stat pentru Culte: 3.908.000 lei;
sponsorizări: 515.243 lei;
Primării şi consilii locale: 2.197.100 lei;
Prefecturi şi Consilii judeţene: 530.000 lei;
Centrul eparhial: 151.600 lei.
Patriarhia Română, ''mogul de presă'' cu 36 licenţe de transmisie

Patriarhia Română deţine şi un adevărat trust de presă ce cuprinde o agenţie, o televiziune, mai multe posturi de radio şi un ziar. Potrivit lui Constantin Stoica, activităţile media nu aduc profit. Ele au numai un caracter misionar, nu au publicitate şi sunt susţinute din banii credincioşilor.

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei este proprietarul Institutului Cultural-Misionar Trinitas care cuprinde o editură, o tipografie şi Radio Trinitas.

Arhiepiscopia Alba-Iulia deţine radioul Reîntregirea care emite in judeţele Sibiu, Hunedoara, Mureş şi Cluj.

Arhiepiscopia Craiova deţine prin firma Praxis, Radio Logos care are licenţă pentru şase frecvenţe. Radio Renaşterea aparţine Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, iar Radio Dobrogea este deţinut de Arhiepiscopia Tomisului şi emite în Constanţa.

Potriviti statisticii Consiliului Naţional al Audiovizualului, Patriarhia Română deţine 36 de licenţe de transmisie, dintre care 34 terestre şi două pe satelit, exact ca şi Realitatea TV. Aceeaşi statistică mai arată faptul că Patriarhia deţine cu două licenţe mai mult decât Pro Tv.

"Toate cheltuielile la radio, televiziune şi ziar sunt susţinute de parohiile din Bucureşti şi din ţară. Fiecare parohie, în funcţie de posibilităţi oferă o donaţie lunară. O parohie cu venituri mai mari oferă mai mult, o alta care nu are venituri nu oferă deloc. De asemenea sunt credincioşi care cotizează. Dar aici nu putem vorbi de profit pentru că nu avem publicitate. Este vorba strict despre cheltuielile de salarizare, pentru emisie şi alte contribuţii, a cheltuielilor legate de întreţinerea staţiilor, plătirea releelor, deci este non-comercial", a explicat Constantin Stoica.

Realizările Patriarhiei în 2009

Constantin Stoica susţine că nu există o centralizare a tuturor veniturilor şi realizărilor de la nivelul întregii Patriarhii.

"În Biserica Ortodoxă Română fiecare autoritate bisericească este autonomă. Avem o situaţie centralizată a operei sociale, dar noi nu ştim câţi bani are fiecare. Noi nu investim bani în sensul strict al cuvântul. O parohie, de exemplu are un buget de venituri şi cheltuieli. Din încasările de la credincioşi s-au acoperit cheltuielile şi s-au asigurat opere sociale. Avem centralizate numai activităţile filantropice", a spus pentru REALITATEA.NET Constantin Stoica.

Biserica Ortodoxă Română s-a implicat anul trecut în programe de asistenţă socială prin acordarea de ajutoare financiare şi materiale pentru copii orfani şi abandonaţi, pentru tinerii merituoşi, bătrâni sau familii sărace şi aşezăminte. De asemenea s-a implicat în programele de formare a preoţilor cu privire la fondurile structurale, programe de formare şi perfecţionare a asistenţilor sociali, seminarii de pregătire şi campanii în domeniul traficului de persoane, drepturilor copilului şi violenţei în familie, egalităţii de şanse şi combaterii discriminării.

Sumele de bani cheltuite la nivelul Patriarhiei Române pentru susţinerea activităţilor social-filantropice, în anul 2009, s-au ridicat la cifra de 44.949.833,29 lei, astfel:
- 16.170.221,78 lei pentru întreţinerea şi administrarea aşezămintelor sociale;
- 8.685.090,7 lei cheltuieli organizatorice, de personal şi pentru dezvoltarea programelor;
- 4.303.957,6 lei pentru ajutoare financiare;
- 9.612.398,61 lei pentru ajutoare materiale;
- 815.614, 5 lei pentru sprijinirea unor persoane şi instituţii aflate în situaţii de urgenţă.

Potrivit patriarhiei, sumele provin din:
- 19.852.076,59 lei din Fondul „Filantropia" (colectă de la credincioşi) şi fonduri proprii ale eparhiilor;
- 7.303.548,37 lei din finanţări externe;
- 11.292.039,68 lei din finanţări publice;
- 6.502.168,65 lei din sponsorizări, donaţii şi campania „2%".

Lucrarea misionar-socială din cuprinsul eparhiilor s-a desfăşurat şi cu sprijinul asociaţiilor şi fundaţiilor care funcţionează cu binecuvântarea Sfântului Sinod sau a ierarhilor eparhioţi. În acest sens, în proiectele eparhiale au fost implicate 77 de organizaţii cu profil social-filantropic şi 34 de organizaţii de tineret.

În anul 2009, asistenţa religioasă şi spirituală în structurile militare, în unităţile spitaliceşti şi aşezămintele de ocrotire socială a fost asigurată de un număr de 512 preoţi, din care: 132 în unităţi militare şi penitenciare şi 380 în spitale şi aşezăminte de ocrotire socială. În toate unităţile menţionate mai sus, există în prezent, un număr de 482 de biserici şi capele, altele 55 aflându-se în diferite stadii de construcţie şi amenajare.

Eparhiile au raportat lucrări de reconstrucţie, consolidare şi restaurare la un număr de 263 de monumente în 2009. Valoarea totală a fondurilor raportate s-a ridicat la suma de 43.796.581,40 lei şi 50.000 euro. Această sumă a fost asigurată din mai multe surse:

- contribuţii de la eparhii şi fonduri proprii - 459.850 lei;
- Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional - 12.779.248 lei;
- Secretariatul de Stat pentru Culte - 8.510.576 lei;
- Guvern - 690.000 lei;
- Subvenţii Consilii Judeţene şi Consilii Locale - 1.392.252 lei;
- Subvenţii Primării - 678.100 lei;
- Sponsori - 2.188.000 lei + 50.000 euro;
- Contribuţii credincioşi - 757.055 lei;
- O.N.M.I. - 4.541.200 lei;
- Inspectoratul de Stat în Construcţii - 1.640.182 lei;
- Fondul Naţional - 1.150.321 lei;
- Uniunea Europeană - 3.450.963 lei;
- Fonduri provenite din mai multe surse - 5.558.832 lei.

Potrivit raportului pe anul trecut, în 2009 Patriarhia Română a continuat lucrările de reparare, restaurare şi consolidare pentru 750 de lăcaşuri de cult, a pictat / repictat 537 de biserici şi a resfinţit alte 324.

Venituri de 10 milioane de euro din nunţi, botezuri şi înmormântări

În anul 2009 în unităţile parohiale au fost oficiate: 113.466 de botezuri (56.667 - urban, 55.319 - rural), 69.575 de cununii (38.691 - urban, 30.884 - rural) şi 141.416 înmormântări (53.387 - urban, 88.029 - rural).

În medie, botezul costă aproximativ 100 de lei, iar cununiile şi înmormântările 150 de lei.

Dacă am generaliza aceste cifre, deşi în multe locuri sumele cerute de preoţi sunt mult mai mari, aflăm că Biserica Ortodoxă Română a primit anul trecut, numai de pe urma botezurilor 11.346.600 de lei. La această sumă se mai adaugă veniturile de pe urma cununiilor şi înmormântărilor, în valoare totală de 31.648.650 de lei. Cu alte cuvinte, în 2009, Biserica Ortodoxă Română a încasat 42.995. 250 de lei (10, 24 milioane de euro) pe care nu a fost nevoită să îi reinvestească.

Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, Bogdan Ivanov, susţine că bisericile dau chitanţă oamenilor chiar şi dacă aceştia nu le-o cer. "La Cluj o cununie sau o înmormântare costă 20 de lei, iar un botez 10 lei", mai spune Ivanov.

Taxele cerute de preoţi pentru susţinerea unei slujbe de botez, cununie sau înmormântare rămân în gestiunea fiecărei parohii. Cu aceşti bani se completează salariile angajaţilor unităţii religioase şi se asigură întreţinerea cultului.

"Suma nu este aceeaşi peste tot. Fiecare Consiliu îşi stabileşte o sumă. Este mai mult o donaţie pe care credincioşii o fac Bisericii. Noi, preoţii, o chitanţăm şi apoi intră în contabilitatea parohiei. Fiecare slujbă se înregistrează. De altfel se emit certificate de căsătorie, botez sau înmormântare în funcţie de caz. O parte din aceşti bani completează fondul de salarii al preoţilor, cântăreţilor, cu o altă parte ne plătim utilităţile şi cu ce mai rămâne ne susţinem lucrările de reparaţie", a explicat pentru REALITATEA.NET, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, Constantin Sturzu.

"Dacă oamenii ne cer chitanţe, noi le putem oferi", a completat Sturzu.

Potrivit acestuia, veniturile oferite de stat pentru salarii reprezintă numai 25% din necesarul Mitropoliei.
Situaţia este însă un pic mai bună în cadrul Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. Veniturile primite de la stat acoperă, aici, 65% din fondul de salarii.

Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei, Bogdan Ivanov a spus pentru REALITATEA.NET că salariile din Arhiepiscopia Clujului sunt între 800 şi 2.000 de lei.

BOR în cifre

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române este alcătuit din 53 de ierarhi: un patriarh, opt mitropoliţi, 11 arhiepiscopi, 19 episcopi eparhioţi, 2 episcopi-vicari patriarhali, 11 episcopi-vicari şi 1 arhiereu-vicar.

În Biserica Ortodoxă Română sunt încadraţi şi activează 14.578 de preoţi şi diaconi, din care: 1.043 personal clerical de conducere şi 12.993 de preoţi şi diaconi, 532 de preoţi în instituţiile bugetare de stat.

Potrivit site-ului oficial al instituţiei, Patriarhia română are şi 1.104 posturi clericale vacante dintre care 159 pentru personal de conducere şi 945 pentru preoţi şi diaconi.

Aceleaşi date mai arată că un număr total de 13.787 personal clerical de la unităţile bisericeşti a primit contribuţie la salarizare de la bugetul de stat şi numai 911 au fost salarizaţi din fondurile proprii ale Patriarhiei.

La unităţile bisericeşti centrale, eparhiale, protopopeşti, parohiale şi mănăstireşti este încadrat şi activează un număr total de 17.258 personal neclerical, din care 15.435 cu contribuţie de la bugetul de stat (5.757 de cântăreţi bisericeşti, 3.513 îngrijitori, 1.486 de clopotari, 704 paznici, 3.955 alte funcţii neclericale) şi 1.843 personal neclerical din fonduri proprii. La începutul lui 2010, Patriarhia avea 12.073 de posturi neclericale vacante."

Sursa: ttp://realitatea.mobi/726830

NOname
| NOname explică:

Sondaj:

http://www.tpu.ro/......593533662/

NOname
| NOname explică:

Http://i.imgur.com/6ReLXpy.jpg :))

NOname
| NOname explică:

Https://www.facebook.com/......361977752/

NOname
| NOname explică:

Https://www.facebook.com/....../photo.php