| Nutemaiholbadarling a întrebat:

Aș vrea sa stiu totul despre orhidee adică (la cat timp o udăm, dacă putem sa îi schimbam vasul etc). Fundița! `

4 răspunsuri:
| apalipis a răspuns:

Ah. si eu mi-am luat o orhidee si am un link pe care scrie mai multe despre ea.doar ca nu este in romana :o3 http://productsite.flowercouncil.org/nl/orchidee/

| Silence_1239 a răspuns:

Orhideele care prefera lumina scazuta trebuie asezate la o fereastra orientata spre nord sau est, protejata cu perdea, daca e indreptata spre sud, sau umbrita de un copac, daca e inspre vest. Temperatura din camera in care amplasati orhideea trebuie sa fie normala. Orhideele de acest tip sunt: Paphiopedilum sau Papucul Doamnei, Phalaenopsis si Oncidium.

Orhideele care au nevoie de lumina moderata sau puternica au nevoie si de temperaturi mai crescute; se dezvolta cel mai bine daca sunt amplasate la o fereastra orientata spre vest sau sud. De la inceputul lunii mai pana la sfarsitul lui septembrie aveti grija cata lumina primeste planta, pentru ca e posibil sa fie arsa de soare; daca e nevoie mutati-o de la fereastra sau asezati-o dupa o perdea pentru a diminua intensitatea lumiii. Lasati pamantul sa se usuce intre udari. Orhideele de acest tip sunt: Cattleya, Dendrobium, and Vanda.
Orhideea se uda intotdeauna la inceputul zilei astfel ca surplusul de apa sa apuce sa se evapore pana la lasarea serii. Frecventa udarilor depinde de conditiile climaterice din zona in care locuiti. In general, planta se uda o data pe saptamana in timpul iernii si de 2 ori cand vremea se incalzeste si aerul devine mai uscat. Si dimensiunea ghiveciului va ajuta la stabilirea frecventei udarilor. De obicei, o floare plantata intr-un ghiveci de 15 cm diametru trebuie udata la 7 zile, iar cele din ghivecele de 10 cm la fiecare 5-6 zile. Testati pamantul din ghiveci cu degetul sau cu un creion - daca la 2-3 cm adancime pamantul este inca jilav, nu mai udati orhideea.

Calitatea apei este de asemenea foarte importanta, fie ce e folosita pentru udare sau stropire. Apa de la robinet este tratata cu diferite substante chimice, in general cu clor, asa ca trebuie folosita cu grija. Apa cea mai buna pentru orhidee este fara discutie apa de ploaie, care a trecut prin aer, a dizolvat si absorbit multe substante cum ar fi praful, polenul si alte materii organice.

Un alt factor important este temperatura apei, care trebuie sa fie aceeasi cu temperatura mediului inconjurator (mici variatii sunt suportabile). Daca apa este prea rece, pagubele sunt fatale si de lunga durata, desi nu se vor observa cu usurinta la inceput.
Inmediul lor natural, orhideele isi iau substante nutritive din frunzele descompuse, gunoiul animalelor sau mineralele formate din apa de ploaie. Daca tratati planta cu o substanta fertilizatoare aceasta va creste si va inflori mai repede. Cautati produse care contin nitrogen (N), fosfor (P), potasiu (K), fier (Fe), etc.

Potasiul este substanta responsabila pentru dezvoltarea plantei si a fructelor, potasiul pentru productia de flori si nitrogenul pentru foliaj. Cantitatea de fertilizator depinde pe specie, de perioada din an si de starea generala a plantei. Este recomandat sa incepeti fertilizarea cu mai mult nitrogen atunci cand apar mladite noi si cu fosfor si potasiu inspre sfarsitul sezonului.

sper ca te-am ajutatlaughing))))))))))