Ehh nu-i chiar asa cum zici tu dar pentru clasa a 6a cred ca asa era corect[scuze dar eu nu mai tin minte ca sunt in a 8a]
pai,in nominativ de obicei e subiectul[intrbarea cine] dar poate sa fie si numele predicativ,depinde de prepozitie daca nu are e in nominativ daca are pe cele de acuzativ[de,la,dupa,pentru etc]e in acuziativ daca le are pe cele de genitv e in genitiv [inaintea inapoia deasupra dedesubtul iconjurul inauntrul contra asupra impotriva] si la dativ la fel[potrivit conform contrar gratie multumita datorita aidoma asemena] si la acuzativ de obicei se afla adverbele/complementele, ti-am zis totul depinde de prepozitie iar la dativ raspunde la intrebarea cui si la genitiv cu "a ale ai cui?" de ex dau mingea baiatului e la dativ dar mingea e a baiatului e la genitiv, si cazu vocativ.nu are functie sintactica de obicei sta pe langa un verb la imperativ [gen: Fato, invata! unde fato e in vocativ]. Sper macar ca te-am lamurit.
Dativ are intotdeauna intrebarea "cui?"
genitiv "a/ai/ale cui?"
Vocativul este cum sa iti explic...un fel de strigare. Stii de verbe la imperativ,nu? Vocativul nu are functie sintactica in majoritatea cazurilor,dar o sa vezi mai tarziu ca poate exista un adjectiv care sta pe langa un substantiv in vocativ, si dupa cum stii, adjectivul se acorda in gen numar si caz cu substantivul.
Maroon67 întreabă: