Determina anticorpii anti-HIV. Cum știm ca durata maximă până la apariția acestora este de 6 luni, testul nu este complet concludent. Adică există persoane infectate care vor testa negativ. Singurul test cu adevărat concludent se face după ce trec 6 luni încheiate de la momentul potențial al infectării. Știu că sunt luni foarte foarte grele, am trecut și eu de două ori în viață prin asta, dar din păcate nu există altă soluție în afară de așteptare.
Dar este relativ concludent? adica am auzit ca daca la 3 luni este negativ asa va fi si la 6. metoda imunocromatografica cum vi se pare?
NU exista relativ concludent. Daca, sa zicem, 70% din cei infectati testeaza pozitiv si 30% tresteaza negativ, tu in care grup te afli? Fiindca statistica nu functioneaza in genul: esti 70% sanatos si 30% bolnav. Esti 100% sanatos sau bolnav. Da, peste jumatate dintre cei care testeaza negativ la 3 luni vor testa negativ si la 6 luni. Insa ce te faci daca nu esti in majoritate, ci in minoritate, care nu e deloc nesemnificativa. Ce rost are sa iti faci ganduri din astea? Testul este inutil, ti-ar fi adus informatii importante numai daca era pozitiv. Fiind negativ, nu ti-a adus absolut nici o informatie. Metoda imunocromatografica este una din metodele standard, nu e nimic bun sau rau legat de ea. Nu poate sa mi se para cumva, ca nu e un fel de mancare sa imi placa sau sa nu imi placa. Este la fel de buna ca oricare alta (nu ca ar exista multe), adica este foarte buna. Dar este buna numai in momentul in care apar anticorpi. Testul facut inainte de aparitia anticorpilor este negativ, desigur, dar nu e vina metodei, e doar o particularitate a acestui virus