Deşi n-ai crede, să ştii că apatia pentru şcoală nu este normală. Este normal să îţi placă să înveţi, să aprofundezi, să detaliezi anumite (nu toate) subiecte / materii, să priveşti cu deplină curiozitate, să adânceşti unele probleme. Scopul educaţiei este să dezvolte minţi critice pentru a forma adulţi capabili să creeze, să inventeze şi să facă descoperiri utile societăţii în viitor. Incongruenţa dintre ceea ce ar trebui să simţi faţă de şcoală şi ceea ce simţi de fapt se naşte în principal din devierea scopului educaţiei de la obiectivul ambiţios de mai sus. Atâta timp cât sistemul de învăţământ va recurge la coerciţie, la constrângere, la metode formale de învăţare şi de stimulare a elevului, la materii bazate pe memorare (fără a stimula gândirea critică), şansele ca tu, liceanul, să începi a simţi interes pregnant faţă de anumite domenii de învăţământ sunt mult diminuate. Discuţia legată de modul în care sistemul ar trebui să te atragă de partea lui şi să îţi suscite atenţia şi curiozitatea ne poate lua luni de zile. Şi tot nu am ajunge la un rezultat. Deocamdată iată câţiva factori care ar putea să reprezinte o cauză a dezinteresului tău pentru şcoală:
Nici eu nu m-am omorât după şcoală (deşi am avut rezultate bune), însă am ales să aprofundez acele arii care mă atrăgeau, chiar dacă asta a fost în detrimentul domeniilor pentru care nu manifestam un interes pregnant. Decât mediocru la toate materiile, mai bine bun (spre foarte bun) la acele materii pe care eşti tentat să le dezvolţi şi aplici în viitoarea ta viaţă profesională.
Din ce ai spus tu se intelege ca esti vreun rupt al vietii, inchis in el si in lumea lui care nu s-a trezit inca la realitate.
OMG.Daca ai fi inteles la ce m-am referit, hai las-o balta n-am chef sa ma cert.
In ziua de azi, profesorii le dau teme multe, iar acele teme le ocupa timpul liber. posibil de asta
Pentru că ori ne trezim prea devreme, să mergem la școală, ori ne trezim puțin mai târziu (8/8 jumate) și mergem la școală de la 12 la 6, lucru ce ne obosește enorm și ne ocupă toată ziua. Eu la cei treișpe(da, îmi place să pun treișpe în loc de treisprezece, pentru că sunt litere adăugate aiurea, doar pentru a părea elevul mai inteligent, la fel ca materiile în plus) ani, știu să scriu, să citesc, să înțeleg ce îmi spune un text, și să îmi dau seama de mesajul ascuns, dacă este. Eu în viața de zi cu zi trebuie să vorbesc corect, nu să analizez cuvinte cu marele cârnat de gen, număr, caz, funcție sintactică, chestii. Practic noi din clasa a 6a și a 7a mai mult am repetat ce am făcut în clasele mai mici la română.
Profesorii, deși trecuți și ei prin băncile școlii, nu își amintesc că poate avem teză(din nou, o prostie) sau am luat o notă mică(la fel, notele nu ar trebui să existe, ci ar fi mai bine pus un "a învățat" sau "nu a învățat",
pentru că suntem copii, ați uitat? Nu vrem să stăm toată ziua să învățăm.
Timpul. Este prea mult o oră pentru un obiect. Dacă am avea 20 de minute pauză la fiecare 50 de minute, ar fi bine, deși încă insuficient. Problema este că eu cel puțin nu mă pot concentra după ce am avut 2 ore grele la începutul zilei, dar altminteri să mai am și chef să o aud pe aia de RELIGIE cum ne seacă la cap că nu am învățat.
Eu într-a 7a mi se par INUTILE obiectele:
- desen(pentru că nu poate toată lumea desena frumos, deși eu am talentul ăsta, zic unii)
- muzică(pentru că nu toți au talent)
- religie(pentru că învățăm ce ciudați cu ciumă/râie)
- tehnologie(pentru că învățăm lucruri care le știm, sau care nu ne interesează pe nicunul) care trebuia să fie mai bine lucru manual.
- economie(deși e opțional, nu, nu interesează pe nimeni reducerile și scumpirile unui baton de musli)
- sportul așa cum îl facem noi(sărind la un cal sau la o capră veche de 20 de ani nu te face decât să îți pui viața în pericol) la care mai bine am juca un joc interesant.
- geografia în amănunt(nu avem nevoie să știm toate pe de rost atâta timp cât avem o hartă pe care știm deja, de când eram în clasa întâi, să o citim!)
- istoria, din nou, în amănunt(nouă chiar nu ne pasă că icsulescu, cubanez de altfel, sa luptat cu un japonez, și au făcut oleacă de tărăboi)
- biologia care se complică dintra 7a(pentru că mulți nu se fac medici, și acele chestii care ni le predă chiar nu avem nevoie de ele când ne angajăm la nu știu ce firmă)
- franceza(o limbă ce ne este băgată pe gât, la fel ca engleza. elevul ar trebui să își aleagă limbile ce vrea să le studieze. eu de exemplu vreau de jumătate de an, să fac japoneză)
- engleza, pentru că nu toți se pricep, la fel, ar trebui aleasă o limbă de către elev.
Și multe alte materii nefolositoare și motive. Asta este școala pentru mine. Un iad. Și nu vă gândiți că sunt una din fetele alea care vin cu fusta până la cur, și fac fițe la școală. NU. Sunt o tipă simplă, care deși nu îi place școala, a învățat. Toate mediile de 10, exceptând una, care e de 9, pot dovedi asta.
Mai bine nu te mai du la scoala, ai enumerat toate materiile...cica inutile.Pai daca vrei doar romana, mate intoarcete in clasa I.
Aici nu e vorba de dovezi, ci doar de pareri fiind o comunitate (cica).
Iti ocupa mult timp iti da si te le gandesti dar nici fara ea nu poti sa traiesti.Recunosc nu imi place dar suntem obligati.
Eu m-am mutat de curand in Germania, nu stiam un cuvant in limba aceasta, desi se spune ca este una din cele mai grele limbi ...am invatat cate ceva, si ma pot descurca, mentionez ca sunt in clasa a 7, motivele pentru care nu imi place sunt urmatoarele : Te trezesti la ora 6 dimineata, la 7 iesi pe usa, iei autobuzul scolii (scoala fiind la 12KM de sat), apoi ajungi la scoala... bine, totul O.K., orele sunt de 90 minute, nu iti mai simti picioarele la cat stai in banca, parca vine sfarsitul lumii si tu esti blocat in acele banci, iar cand vine pauza (25 minute),fiecare nu stie ce sa mai faca,e OK pauza dar totusi, orele prea lungi, pauzele mari (1 pe zi) sunt de 45 minute, in care te duci la cantina / mananci.Eu personal ma intorc acasa in fiecare zi la ora 4:10 (seara)
Acum. vacantele -Avem vacanta de toamna (2 saptamani) - Asta este perfect, avem vacanta de iarna (10 zile) - Aici nu inteleg, de ce doamne iarta-ma sa ai 10 zile,ca sa incepi scoala JOI,te duci VINERI, si sambata si duminica, mureau daca lasa 2 saptamani!? Vacanta de paste - 2 saptamani (sau 1, inca nu am ajuns acolo), iar vacanta de vara - 1 luna si jumatate.Ne da teme la ORICE se poate,in Romania,profesorii gandeau putin,si spuneau ceva de genul : Nu va dau teme, ca nu sunt inconstient/a ca mai aveti si alte materii infara de aceasta. Aici NU, orice materie = TEME.
Si eu ma dadeam cu fundul de urat ca in Romania este viata grea legata de scoala.Acum va spun la toti : Nicaieri nu e mai bine ca acasa.
Tu de ce crezi ca nemti au cea mai puternica economie din europa!
Pai cred si eu ca la ei se face carte. Iti urez "succesuri"!
As vrea ca la scoala sa te axezi pe iti place tie de exemplu mie imi place fizica, nu sa fac biologie sau chimie mi se par inutile nu-mi plac deloc. Matematica si multe formule de memorat sunt de folos doar daca vrei sa te faci profesor, nu cred ca ai nevoie de teorema lui Pitagora ca sa fii avocat, sau orice job care necesita multa invatatura.
Oricum la scoala nu ne invata cum sa ne descurcam in viata numai ne pune sa invatam poezii, modurile verbului, ridicarea la putere si tot felul de tampeni care nu iti folosesc in viata si dupa vreo 10 ani nu mai sti aproape nimic ce ai invatat la scoala
Cum sa iti starneasca interesul cand te trezesti la 7 dimineata, n-ai chef nici de tine, te duci la scoala ...intelegi ceva daca ala din spate nu te strig mereu,apar conflicte intre noi,injurii fara motiv,apoi te duci acasa, faci teme ca asa sau dat de la scoala o gramada, le termini la 7-8 seara, si ai pierdut o zi intraga.
Chiar ca bine zis...
Unii da dar altii la problemele atat de grave din familie, care incearca sa invete dar pur si simplu nu le iese... cam naspa, nu ma refer la mine oricum, eu ma descurc destul de bine cu scoala.
Mda...profesor lipsit de entuziasm,de dinamism si creativitate este exact cum mi-as descrie eu profesorul de fizica si nu nu mai pe el dar la el se reflecta cel mai bine aceste insusiri.
Ideea temelor e bune,poate dar profesorii nu tin intodeauna cont de faptul ca materia lor nu e singura astfel incat copii pot ajunge sa fie supra incarcati.
Eu vreau sa invat,sa ajung ceva in viata, doctor, imi place biologia inca din clasa a 5-a si acum sunt a 9-a iar la chimie sunt prima pe clasa desi la matematica sunt mai in urma.
Nu ma deranjeaza sa merg la scoala decat in momentul cand sunt prea incarcata cu teme si lectii de invatat si atunci cand nu mai reusesc sa fac toate temele iar apoi la ore imi e teama ca voi fi prinsa cu tema nefacuta sau ca nu stiu lectia.
Alte lectii nu le inteleg mai ales la fizica si chimie dar cred ca am ceva cu aceste doua materii pur si simplu desii in clasa a 7-a am avut o profesoara foarte buna de fizica cu care intelegeam toate lectiile desi acum nu le mai inteleg isr la matematica desi nu mi-a placut dar am inteles-o si am invatat-o pentru ca am avut o profesoara(si diriginta) foarte buna in 5-8 dar acum cu greu mai inteleg lectiile la matematica si nu stiu daca e din cauza profesoarei sau materia de liceu este pur si simplu mult mai grea.
Motive pot fi multe:Nu esti agreat de colegi oricat de mult incerci sa fi placut
Isi bat joc de tine ceea ce la un moment dat nici nu mai vrei sa dai ochii cu ei
Intr-adevar sunt si profesori aiurea,dar nu dati vina pe profesori noi suntem de vina,daca stii cum sa te porti si sa te intinzi doar cat tie plapuma sigur nu au motive sa te streseze
Trezirile de dimineata mai ales iarna sunt urate si grele
Anturaju fie el cel de la scoala sau prietenii.
Frica de responsabilitate.
Uneori in alte cazuri parintii pretind mult mai mult decat poti tu desi ai note bunicele.
Acestia sunt o parte din factori care determina elevii sa se lase de scoala.
Dar o sa ajungeti la vorba mea cei care sunteti inca la liceu si poate nu vreti o facultate,nu e de condamnat nu sunt poate posibilitati sau doar v-ati saturat de scoala,sau poate vreti sa o faceti la distanta intre timp sa si munciti.
Atunci o sa va treziti intr-o zi cand vtei spune cum am spus si eu, cand nu va gasiti de munca sau munciti pe niste bani de nimic:"Ce usor era cand eram la scoala".Ai mei ma intretineau imi dadeau bani toate problemele erau ale lor noi aveam o singura problema:scoala.
Oricum nu renuntati la scoala, e greu si cu ea dar mai greu e fara ea.
Succes la invatatura!
Scoala este posibil sa nu iti placa o materie si de acolo iti vine tot necazul sau crezi ca ai prea mult de scris. Oricum ar fi tu trebuie sa inveti si sa studiezi mai pe scurt.Nu uita ca pentru a ajunge cuneva trebuie sa inveti.Mai depinde si in ce clasa esti:daca esti in clasele primare este usor, daca esti in clasele liceene ste atat de greu incat nu ai timp pentru tine.
Foaie verde ghiocel diriga e un purcel, foaie verde de liliac profu e aurolac
Nu pot sa spun ca nu-mi place scoala.Imi place dar noi ar trebui sa invatam ceva folositor in viata.Din pacate invatamantul romanesc ne baga pe gat multe lucruri nefolositoare.Mie de exemplu imi place informatica si vreau sa fac ceva in domeniul asta. Celelate materii nu pot sa spun ca nu imi plac dar nu ma atrag cu nimic.Din pacate nu exista o singura materie, si trebuie sa invatam si pe celelalte.Ok in informatica ai nevoie de matematica dar unele chestii chiar nu iti ajuta la nimic.Parerea mea e ca ar trebui ca cei din invatamant sa mai reduca din chestiile nefolositoare. Dar cand vad colegi de-ai mei de clasa care vin la scoala pentru o ora si apoi merg prin nu stiu ce baruri(nu zic ca eu nu fac lucru asta dar nu in fiecare zi)si parinti lor cred ca sunt cei mai cuminti copii de pe lume, imi vine sa-i spanzur.Nu stiu dar ei nu constientizeaza ca fara scoala in viata nu faci nimic in ziua de azi.
O sa vezi tu cand ajungi la o facultate de profil si vei scrie cam orice relatie/lege/teorema/ecuatie cu integrale si derivate partiale. Crezi acum ca nu-ti trebuie orice lucru din matematica. Te vei convinge cand vei ajunge la o facultate. Nu exista informatica(la un nivel cat mai avansat) fara matematica. Ce se face in gimnaziu si in liceu la informatica e cam frectie la picior de lemn pe langa numeroasele tipuri de programare ce se gaseste intr-o facultate de informatica sau automatica/calculatoare si tehnologia informatiei(unde si fizica joaca un rol; imagineaza-ti ca vrei sa dezvolti o aplicatie Java ce foloseste accelerometrul unui telefon. Sa zicem ca vrei sa fie un joculet cu o minge saltareata, controlata de senzor. Cum crezi ca vei face mingea sa se miste? Cu legile miscarii din fizica! Sa nu crezi ca acceleratia gravitationala g=9, 8 m/s^2 e o constanta tinuta minte asa doar pentru cultura generala si pentru cat timp faci fizica in liceu).
Depinde cat de mult vrei sa avansezi in informatica, implicit si cat de bine doresti sa fii platit(in general, in afara, nu in tara). Trebuie sa te si pasioneze, caci fara pasiune nu faci treaba adevarata.
Cat despre partea a 2-a a comentariului tau, in legatura cu micii impielitati care sunt cuminti in ochii parintilor...e mai mult vina profesorilor ca nu va pot atrage la ora. Apoi pentru ca dragutii nu dau pe la ore si prefera barurile, tot parintii vor da bani buni din buzunare ca sa-si mediteze odraslele pentru a lua nota mare la BAC si ca sa intre la o facultate de stat cu prestigiu...numai de ar merita investitia si sa constientizeze si impielitatii ce fac cu viata lor mai departe de liceu.
Nu m-am referit ca la matematica se fac lucruri care nu te ajuta.bine ca poate nu te ajuta in toate domeniile asta e altceva.ma refeream la restul materiilor ca nu toate lucrurile pe care le inveti iti folosesc.Sunt constient ca fara matematica nu voi putea face nimic in informatica de aceea incerc sa retin cat mai multe lucruri inca de acum din liceu.
Da, bine, mergand pe principiul asta, nici toata mancarea pe care o mananci nu-ti foloseste. Asa a fost tot timpul. N-a omorat pe nimeni restul materiilor. Toti am trecut prin asta, si, sincer, eu nu regret ca am mai invatat si alte lucruri. Nu te tin in loc celelalte materii. Adica gandeste-te ca in liceu ai doar maxim 2 ore din celelalte materii ce tin de profil Real, maxim 3 ore de Romana, 1 ora din materii(ce nu tin de profil) facute de mantuiala probabil, dar cu probabilitate mare de a avea media 10 la ele, care s-ar putea dovedi utila mai tarziu, mai ales daca alegi admitere la facultate pe baza de dosar(foaie matricola). Si cate ore de Fizica faci? Cam 3-4. Cate de Mate? Cam cel putin 4-5. De Info vreo 6 cel putin(cu tot cu laboratoare). Asta la mate-info intensiv. La facultate vei face ceea ce vrei, adica ceva axat doar pe ce te intereseaza, pana si acolo de abia in anii terminali. Asta e invatamantul romanesc, cu bune, cu rele.
Sunt la un profil de mate-info siplu.Am 4 ore de romana, 4 ore de matematica, 4 ore de info si 3 ore de fizica.Mersi pentru sfaturi!
Pur si simplu urasc scoala pentru ca baga pe gat informatii plictisitoare si nefolositoare 100% (ce mortii masi imi folosesc mie in viata radacina patrata sau modurile verbului
). Din clasa a 5-a am inceput sa simt asta; si voi continua sa simt asta.
Lipsa vointei si poate si cea a motivatiei. Dar cred ca si profesorii, intr-o oarecare masura, au vina lor si nu toti sunt capabili sa faca orele interesante(desi asa ar trebui). Cum am spus la inceput, nu trebuie sa uitam ca este si vina noastra.
sunt clasa a 10-a
Pai mie imi place doar pentru ca acolo ma intalnesc cu preteni nu imi place sa invat adica mi-ar placea dar nu retin orcat as invata si orele sunt plictisitoare. Iar sunt uni colegi numiti tarani obositi care nu invata si ne fac clasa de rusine si vai doamne. Si scoala e importanta dar e si nasoala.
Sg lucru naspa sunt temele adica sunt ok e bine ca avem pentru a exersa dar 84 de pb in 2 zile sau de citit o carte in 2 zile e cam mult + ca ne baga la optionale si ore de nu avem timp nici sa mancam sau sa stam 2 min relaxati! ma mir ca nu visez temele...
Deci mie nu imi place scoalaa pentru ca:
1.trebuie sa ma scol la 5.30
2.avem uniforma
3.prea multe ore
4.prea mini pauzele
5.prea multe teze
sa va mai spun si altele?
Mie nu-mi place scoala,ca avem teme, dar profesorii mei nu dau teme de vacanta, de fapt nu prea dau teme...si ne spun glume sa radem, si in clasa mea avem niste aventuri...
exemple:
-azi la ora de biologie cea mai buna fata la invatatura din clasa si cea mai buna prietena a mea s-au batut
-in clasa a doua doi baieti au strans de gat o fata micuta din clasa
-cand doamna liseste de la o ora, noi nu pierdem timpul! noi cantam.cantam acel cantec...nu prea stiu cum se numeste
-ne batem cu zapada de pe geamuri
-si o data, andrei l-a muscat pe liviu fix in ****
Ce clasa esti?
Sunt a 4-a tu?
A 9-a. Evita sa mai dai astfel de raspunsuri.
Pentru ca un profesor tipa la tine iti vine sa nu te mai duci la scoala? Fi linistit o sa te inveti.
Urasc scoala din cauza unor anumiti profesori...sunt ultimul an de liceu... abia astept sa evadez.
Eu n-am avut sustinerea parintilor a fost extrem de greu regret ca nu am avut rezultate bune.
Pentru ca scoala este cea mai nenorocita faza din viata unui copil. haideti sa-i dam jos cu scoala lor huuua guvernu sus matijoana, cocaine, si alte verdeturi