Deşi n-ai crede, să ştii că apatia pentru şcoală nu este normală. Este normal să îţi placă să înveţi, să aprofundezi, să detaliezi anumite (nu toate) subiecte / materii, să priveşti cu deplină curiozitate, să adânceşti unele probleme. Scopul educaţiei este să dezvolte minţi critice pentru a forma adulţi capabili să creeze, să inventeze şi să facă descoperiri utile societăţii în viitor. Incongruenţa dintre ceea ce ar trebui să simţi faţă de şcoală şi ceea ce simţi de fapt se naşte în principal din devierea scopului educaţiei de la obiectivul ambiţios de mai sus. Atâta timp cât sistemul de învăţământ va recurge la coerciţie, la constrângere, la metode formale de învăţare şi de stimulare a elevului, la materii bazate pe memorare (fără a stimula gândirea critică), şansele ca tu, liceanul, să începi a simţi interes pregnant faţă de anumite domenii de învăţământ sunt mult diminuate. Discuţia legată de modul în care sistemul ar trebui să te atragă de partea lui şi să îţi suscite atenţia şi curiozitatea ne poate lua luni de zile. Şi tot nu am ajunge la un rezultat. Deocamdată iată câţiva factori care ar putea să reprezinte o cauză a dezinteresului tău pentru şcoală:
Nici eu nu m-am omorât după şcoală (deşi am avut rezultate bune), însă am ales să aprofundez acele arii care mă atrăgeau, chiar dacă asta a fost în detrimentul domeniilor pentru care nu manifestam un interes pregnant. Decât mediocru la toate materiile, mai bine bun (spre foarte bun) la acele materii pe care eşti tentat să le dezvolţi şi aplici în viitoarea ta viaţă profesională.
Urasc scoala din cauza unor anumiti profesori...sunt ultimul an de liceu... abia astept sa evadez.
Exista parinti paranoia si parinti dominatori, dictatori in casa ( ca in alta parte nu au autoritate) mentalitatea,, Eu te-am facut, eu te omor",, Daca iesi cuvantul meu e grav",, De ce sa faci asta? Pentru ca asa zic eu!". E grozav sa traiesti sub acelasi acoperis cu astfel de persoane, care nu pentru ca le-ar pasa de tine prea tare, sau nu au incredere se comporta asa, ci din dorinta de a avea control total asupra ta. Asta o spune subsemnata, care nu a fost interesata de maciuca, dar a vrut sa aiba un minim de libertate, un minim de control asupra vietii ei.
Revenind la topic (desi l-am ochit cam tarziu), o sa il abordez subiectiv. Mie nu imi place scoala pentru ca:
1. Familia~ in mare parte, da. Exceptand clasele 1-4, nu prea s-au chinuit ei sa imi arate ce este cartea si din ce motiv ar trebui sa pun mana pe ea. In afara de faptul ca imi spuneau sa imi fac temele si sa invat, sa ma intrebe de note(eventual sa treaca pe la scoala ca sa verifice) si sa mi-o arate pe tanti care matura in fata blocului (,, Vrei sa ajungi ca ea?") nu au facut mare lucru. Nu ii invinovatesc prea tare, nici ei nu au avut parte de o educatie deosebita, aveau altele pe cap si nu erau preocupati de subiectele care ma interesau pe mine ( si nici nu stiau foarte multe despre ele). Nu ii invinovatesc, dar clar au avut o influenta majora.
* scrisesem un roman despre motive, dar cand am vrut sa public mesajul am descoperit ca prin minune am fost delogata. Nu ma mai chinui sa il resciu, imi pare rau.
Totu` e prea monoton. Profii` nu ne apreciaza cum trebuie, nu zic ca toti invatam vaiii` cei mai destepti.dar profesorii trebuie sa invete sa aprecieze un elev prin caracterul lui si sa nu ii mai priveasca pe elevi dupa faptele pe care le fac. Sunt prea seriosi, prea infipti, prea. si la ore nu cred ca o gluma, doua fac asa mare rau.pana la urma ii mai relaxeaza pe elevi. Multe teme.si programul prea de dimineata. la 9 sau 10 daca s-ar incepe orele ar fi nemaipomenit de bine
OMG.Daca ai fi inteles la ce m-am referit, hai las-o balta n-am chef sa ma cert.
Nu profesorii sunt cei care te fac sa urasti scoala ...in general daca urasti scoala iti urasti si colegii
Iti ocupa mult timp iti da si te le gandesti dar nici fara ea nu poti sa traiesti.Recunosc nu imi place dar suntem obligati.
Pai, daca profesorii ar fi mai creativi (de exemplu cum e diriga), si nu ar mai fi asa de plictisitori, coelgii nu ne-ar mai striga in ore si ne-ar lasa sa fim atenti atunci probabil ar fi mai bine...
Nu,frate,aveti dreptate,dar nu in intregime.
Parintii sunt de vina, intotdeauna!
Este normal, din moment ce tu vezi ca parintii iti permit sa stai acasa sa dormi sau cand mergi sa vi cu doi de 2, sa iti iasa media la purtare 6, sa ramai corigent din cauza absentelor,sau cine stie,si ca esti prost, atunci da,normal ca faci.
Parintii influenteaza cel mai mult modul de gandire a unui copil.
Daca de ex. parintii au avut grija de educatia copilului,spunandu-le ca scoala e foarte importanta, si fara ea esti zero, pe viitor ajungi un boschetar sau unu` care lucreaza pe un salariu de 6-10 milioane! ![]()
Si stim prea bine,ca parintii nu ne doresc asta,nu ne doresc sa ajungem ca ei, in caz ca ei nu ne pot oferi prea multe.
Apoi, apare si dezinteresul pentru scoala, apar alte preocupari.
Eu n-am avut sustinerea parintilor a fost extrem de greu regret ca nu am avut rezultate bune.
Deci,am citit toate comentariile chiar daca nu sunt un as la romana
Sa fim seriosi acum, nimic nu faci fara scoala, eu in clasa a 9-a sunt la mate info si nu am fost un geniu invatam din clasa,aveam in generala o colega deci cand citea ziceai ca se sufoca, si tocea de rupea, avea vreo 30 de kg in clasa a 8-a... ce sa i spun, nu o sa aiba o viata sociala deci ea de 4 ani nu a vorbit deloc cu baietii.
Legat de scoala:
Desenul: trebuie scos
Muzica:chiar ni se rupe de nustu ce german sau italian
Biologie pura:hai frate sa spunem ne trebuie si biologie in viata, dar, nu ca in clasa a 7-a in care trebuie sa stii aproape toate oaselel si nustu ce panarame
+tehnologie: nu cred ca a avut cineva profesor ca profa noastra, deci ea nu nea predat vreo lectie dar in schimb toti ani ne-a invatat primul ajutor(jos palaria)
romana:romana trebuie sa fie pana in clasa a 5-a sincer sa va spun
deja de la clasa a-5a devine stresanta, sa comentam nustu ce
la matematica: din Geometrie definitiile 100% cum adica sa te puna sa inveti ce este un triunghi sau patrat sa fim seriosi, Teoremele na acolo 1-2 nu TOATE
Cred ca la scoala ar trebui in loc de ora de dirigentie care este matematica sau romana, s-a socializeze intre ei sau educatie sexuala...
Profesorii incompetentii :am avut un profesor care m-a tinut numai in 5, deci el ne preda si atata trebuia sa i spunem tot si sa cantam foarte bine hai sictir
franceza:deja e moarta
Notele :sunt panarame rau,cineva a postat niste calificative :invatat sau neinvatat sunt geniale
Sunt unii profesorii care te tin in pauze si mai spunem apoi de ce i lu-am cu japca apoi... pur si simplu cedeaza nervii, EU sincer am patit asta deci nu am mai scris, profesorul mi-a dat o palma tare si eu apoi l-am reclamat apoi imi punea 4 pana la un moment in care i-am spart tabla in cap,
Chimie: sa fie scoasa
Fizica:sa ramana dar nu tot din ea
Sport:lume lol
ma faci sa rad
, decat sa ai 120 de kg si sa bei ca spartu mai bine faci sport
Unii da dar altii la problemele atat de grave din familie, care incearca sa invete dar pur si simplu nu le iese... cam naspa, nu ma refer la mine oricum, eu ma descurc destul de bine cu scoala.
Scoala este posibil sa nu iti placa o materie si de acolo iti vine tot necazul sau crezi ca ai prea mult de scris. Oricum ar fi tu trebuie sa inveti si sa studiezi mai pe scurt.Nu uita ca pentru a ajunge cuneva trebuie sa inveti.Mai depinde si in ce clasa esti:daca esti in clasele primare este usor, daca esti in clasele liceene ste atat de greu incat nu ai timp pentru tine.
Las-o naibi de scola co omor imi place c se bat aia pe acolo ca ma bat si eu da ne da teme o pagina la romana n-am timp mult la calculator ca le termin pe la 15 16 si ma scol la 6 dimineata vreau sa ma inbolnavesc si sa racesc.
Foarte simplu, generaţiile de azi sunt altfel faţă de cele din 89. Să fim serioşi ar trebui să fie o limita de vârstă pentru profesori.Personal,refuz să invăţ sau nu pot să înţeleg lecţii din cauza profesorului respectiv.Internetul,tv distrag elevii.
Nu pot sa spun ca nu-mi place scoala.Imi place dar noi ar trebui sa invatam ceva folositor in viata.Din pacate invatamantul romanesc ne baga pe gat multe lucruri nefolositoare.Mie de exemplu imi place informatica si vreau sa fac ceva in domeniul asta. Celelate materii nu pot sa spun ca nu imi plac dar nu ma atrag cu nimic.Din pacate nu exista o singura materie, si trebuie sa invatam si pe celelalte.Ok in informatica ai nevoie de matematica dar unele chestii chiar nu iti ajuta la nimic.Parerea mea e ca ar trebui ca cei din invatamant sa mai reduca din chestiile nefolositoare. Dar cand vad colegi de-ai mei de clasa care vin la scoala pentru o ora si apoi merg prin nu stiu ce baruri(nu zic ca eu nu fac lucru asta dar nu in fiecare zi)si parinti lor cred ca sunt cei mai cuminti copii de pe lume, imi vine sa-i spanzur.Nu stiu dar ei nu constientizeaza ca fara scoala in viata nu faci nimic in ziua de azi.
Pentru ca scoala este cea mai nenorocita faza din viata unui copil. haideti sa-i dam jos cu scoala lor huuua guvernu sus matijoana, cocaine, si alte verdeturi
O sa vezi tu cand ajungi la o facultate de profil si vei scrie cam orice relatie/lege/teorema/ecuatie cu integrale si derivate partiale. Crezi acum ca nu-ti trebuie orice lucru din matematica. Te vei convinge cand vei ajunge la o facultate. Nu exista informatica(la un nivel cat mai avansat) fara matematica. Ce se face in gimnaziu si in liceu la informatica e cam frectie la picior de lemn pe langa numeroasele tipuri de programare ce se gaseste intr-o facultate de informatica sau automatica/calculatoare si tehnologia informatiei(unde si fizica joaca un rol; imagineaza-ti ca vrei sa dezvolti o aplicatie Java ce foloseste accelerometrul unui telefon. Sa zicem ca vrei sa fie un joculet cu o minge saltareata, controlata de senzor. Cum crezi ca vei face mingea sa se miste? Cu legile miscarii din fizica! Sa nu crezi ca acceleratia gravitationala g=9, 8 m/s^2 e o constanta tinuta minte asa doar pentru cultura generala si pentru cat timp faci fizica in liceu).
Depinde cat de mult vrei sa avansezi in informatica, implicit si cat de bine doresti sa fii platit(in general, in afara, nu in tara). Trebuie sa te si pasioneze, caci fara pasiune nu faci treaba adevarata.
Cat despre partea a 2-a a comentariului tau, in legatura cu micii impielitati care sunt cuminti in ochii parintilor...e mai mult vina profesorilor ca nu va pot atrage la ora. Apoi pentru ca dragutii nu dau pe la ore si prefera barurile, tot parintii vor da bani buni din buzunare ca sa-si mediteze odraslele pentru a lua nota mare la BAC si ca sa intre la o facultate de stat cu prestigiu...numai de ar merita investitia si sa constientizeze si impielitatii ce fac cu viata lor mai departe de liceu.
Nu m-am referit ca la matematica se fac lucruri care nu te ajuta.bine ca poate nu te ajuta in toate domeniile asta e altceva.ma refeream la restul materiilor ca nu toate lucrurile pe care le inveti iti folosesc.Sunt constient ca fara matematica nu voi putea face nimic in informatica de aceea incerc sa retin cat mai multe lucruri inca de acum din liceu.
Da, bine, mergand pe principiul asta, nici toata mancarea pe care o mananci nu-ti foloseste. Asa a fost tot timpul. N-a omorat pe nimeni restul materiilor. Toti am trecut prin asta, si, sincer, eu nu regret ca am mai invatat si alte lucruri. Nu te tin in loc celelalte materii. Adica gandeste-te ca in liceu ai doar maxim 2 ore din celelalte materii ce tin de profil Real, maxim 3 ore de Romana, 1 ora din materii(ce nu tin de profil) facute de mantuiala probabil, dar cu probabilitate mare de a avea media 10 la ele, care s-ar putea dovedi utila mai tarziu, mai ales daca alegi admitere la facultate pe baza de dosar(foaie matricola). Si cate ore de Fizica faci? Cam 3-4. Cate de Mate? Cam cel putin 4-5. De Info vreo 6 cel putin(cu tot cu laboratoare). Asta la mate-info intensiv. La facultate vei face ceea ce vrei, adica ceva axat doar pe ce te intereseaza, pana si acolo de abia in anii terminali. Asta e invatamantul romanesc, cu bune, cu rele.
Sunt la un profil de mate-info siplu.Am 4 ore de romana, 4 ore de matematica, 4 ore de info si 3 ore de fizica.Mersi pentru sfaturi!
Mie nu-mi place scoala,ca avem teme, dar profesorii mei nu dau teme de vacanta, de fapt nu prea dau teme...si ne spun glume sa radem, si in clasa mea avem niste aventuri...
exemple:
-azi la ora de biologie cea mai buna fata la invatatura din clasa si cea mai buna prietena a mea s-au batut
-in clasa a doua doi baieti au strans de gat o fata micuta din clasa
-cand doamna liseste de la o ora, noi nu pierdem timpul! noi cantam.cantam acel cantec...nu prea stiu cum se numeste
-ne batem cu zapada de pe geamuri
-si o data, andrei l-a muscat pe liviu fix in ****
Cred ca scoala ar fi mult mai 'atractiva' daca toti elevii ar avea cei 7 ani de acasa...
David13m1 întreabă: