| Anonimulantisocial17 a întrebat:

Buna ziua, am 21 de ani si m-am cam saturat de tot si de toate, nu-mi merge bine deloc, lucrez pe minimul pe economie, nu am iubita si multe altele. Imi vine sa sparg o banca sau ceva ca m-am saturat sa tot bag cate 2 sambete suplimentare la lucru ca sa ajung la 3000 lei, biletele la pariuri nu imi ies, bag cate 100 doua de lei pe luna, cate un bilet pe saptamana si nu mi-a mai iesit de multa vreme. Deci ce dracu sa mai fac sa fac bani multi si cum sa fac sa ma placa o fata, sa pot sa fiu si eu fericit? Momentan de o vreme dupa cateva refuzuri de la cateva fete am luat o pauza de la dating si m-am axat pe facut bani, insa ce bani sa faci din salariu minim pe economie in Romania.Am fost si in strainatate si nu e cu mult mai bine deoarece nu aveam cu cine imparti chiria si plateam foarte mult singur, plus ca faceam 30 km pana la locul de munca cu masina personala si consumam multa motorina si totusi era mai ok ca in Ro dar nu cu mult si nu mai vreau sa mai plec sa stau singur pe acolo plus ca sunt rasiti oamenii si nu ai prieteni, prietene si nu ai nici o sansa sa iti faci o relatie pe acolo. Deci nu mai vreau sa plec. Cum sa schimb situatia sa imi mearga mai bine ca m-am saturat de tot?

10 răspunsuri:
| Zartbitter a răspuns:

Salut!

Îmi pare rău că treci prin asta. Te cred că nu e ușor.

Și mă bucur că scrii aici, poate găsești niște variante utile.

În primul rând, e clar că va trebui să faci ceva diferit și acel ceva diferit probabil că n-o să-ți convină la început.

Cred că primul pas pe care aș încerca să-l fac e să identific felurile în care pierd bani și să le elimin complet. Adică înainte să faci bani, primul pas e să nu-i mai pierzi :-)

De exemplu interacțiunea ta cu pariurile este un caz foarte clar de bani pe care îi ai și apoi îi pierzi. Indiferent că ai sau n-ai noroc, banii ăia s-au dus. Și e important pentru tine și viitorul tău să înțelegi astfel de lucruri și să le accepți (fără să te învinovățești) ca să poți să faci un pas în direcția pe care ți-o dorești.

Mai vezi ce alte situații similare ai? Cumperi lucruri de care poate nu ai neapărat nevoie? Plimbările cu mașina pot fi înlocuite cu un abonament de autobuz? Ce mănânci la muncă în timpul zilei ar putea fi un sandviș făcut seara de acasă? Tot felul de chestii de genul ăsta.

Fii atent la numere. Adică exact ce înlocuiești cu genul ăsta de schimbări. Vezi ce bani dădeai înainte și cam cât e diferența acum. Gen dai 100 de lei motorina pe săptămână și o înlocuiești cu autobuz, probabil ieși cu vreo 40-50 de lei în buzunar pe săptămână. Plus ăia vreo 30-50 de lei de la pariuri.

Din suma asta pe care tu o salvezi trecem la pasul 2. Investiții.

Acum investițiile pot fi de două feluri:
a) dai niște bani unora care știu ce să facă cu ei (adică depui într-un cont de investiții sau de economii la banca unde ai deja cont - îți explic mai jos) și
b) îi investești în viitorul tău (gen să faci un curs de pregătire de care te poți folosi ca să găsești un job mai bine plătit sau, de ce nu, chiar un business al tău).

Deci ai putea lua jumătate din cei 100 de lei pe care nu-i mai pierzi pe săptămână și să-i pui într-un cont de economii, iar restul de 50 de lei să-i pui deoparte într-un borcan pe frigider până când strângi suficienți ca să îți plătești un curs. Ideea e să faci în așa fel încât să nu fie nevoie să scoți bani pe care nu-i ai, ci doar să renunți la ceva ce nu e chiar necesar pentru tine în situația de acum.

Dacă ai terminat liceul și ai diplomă de bac e ceva mai comod. Dacă n-ai reușit să obții bacul, poate acum e momentul să te gândești la asta pentru că n-ai să poți face majoritatea cursurilor de calificare decât dacă ai diplomă de bac.

Cursurile pot fi de orice fel, însă ideea e să le găsești pe cele care îți oferă posibilitatea să înveți ceva ce nu știi deja și pe cele care îți oferă contact și interacțiune cu alți oameni în context fizic (adică nu online).

Dacă strângi 200 de lei pe lună e grozav, dar poate n-ai nevoie nici de bani pentru curs că multe sunt gratuite, dar ai nevoie de bani pentru a merge la cursul ăla (transport) și să ai grijă de tine (ce mănânci, ce bei etc.) și poate să stai la o bere cu colegii de curs din când în când.

Ideea acestor cursuri este să îți crească șansele să poți aplica pe niște poziții care se plătesc bine. De exemplu acum deși e destul de mare criză în țară, pe zona de construcții se caută foarte multă mână de lucru. Desigur că un curs nu te pregătește la fel de bine ca experiența în sine însă un angajator serios te va alege pe tine, cel cu certificare autorizată în fața unuia cu experiență de 2-3 ani. Și tu vrei să devii omul ăla care va ieși în evidență pentru fiecare angajator. Vrei să poți arăta că știi să faci corect și bine.

Și în același timp vrei să te întâlnești cu oameni în situația ta dar și în situații diferite de tine. Cei care participă la astfel de cursuri e probabil să aibă povești similare cu ale tale și în discuțiile cu ei poți găsi oportunități noi. La fel, sunt angajatori care vin și caută personal direct la orele de curs, iar profesorii și asistenții sunt și ei în măsură să-ți ofere diverse oportunități sau cel puțin sfaturi. În linii mari ideea e să te deschizi către cât mai multe șanse să te întâlnești cu astfel de oportunități.

Are sens, da?

De exemplu poți arunca o privire pe site-ul ăsta https://www.calificat.ro/cursuri/cursuri-autorizate.html
Astea sunt cursurile autorizate.

În legătură cu investițiile, ideea e să faci un pariu sigur. Să ai niște bani pe care te poți baza atunci când va fi grav. Nu neapărat acum și în niciun caz să existe șanse mari să pierzi.

Sunt convins că despre conturile de economii ai auzit. Însă astea nu sunt neapărat profitabile și e mai degrabă pentru situația în care chiar nu ți-e greu deloc cu banii și pui câteva sute de lei pe lună acolo pentru zile negre, în caz că poate ai nevoie de ei la un moment dat.

Însă în paralel există niște produse similare, numite fonduri de investiții. Practic e un cont în care tu depui niște bani, când vrei tu sau în perioade regulate (de exemplu 200 de lei în ziua de salariu) și acești bani sunt folosiți de investitori profesioniști să facă profit. În mod foarte simplu tu dai băncii din banii tăi iar banca se chinuie să-i înmulțească. Nu pentru tine, că lor nu le pasă de tine :-) Dar și tu ai de câștigat dacă ei fac o treabă bună. Dacă ei fac o treabă bună, și mai multă lume pune bani în fondul ăla, deci cumva toată lumea câștigă. Însă, la fel precum contul de economii, nu prea vrei să scoți banii ăia prea curând. Sunt acolo să-ți ofere o siguranță financiară oarecare, să știi că dacă chiar rămâi cu palma în fund, măcar ai o variantă să mai trăiești 2-3 săptămâni până te scoți cumva. Fiecare bancă are fondurile sale de investiții și avantajele aici sunt că nu ai nevoie de intermediar sau niște sume fixe, ci poți să pui cât vrei tu (probabil că e o sumă minimă de 2-300 de lei) atunci când ai niște bani. Și-i poți scoate oricând, fără să pierzi decât un procent nesemnificativ (gen 1%) la extragere.
De exemplu, cei de la Banca Transilvania au detalii pe pagina asta https://www.bancatransilvania.ro/......investitii dar găsești și la alte bănci. Dacă nu ai deja conturi la o bancă, recomand să încerci să-ți faci asta. Te va costa undeva în jur de 10-20 de lei pe lună să întreții relația cu banca în felul ăsta.

Deci ca să recapitulăm rapid:
1) va trebui să schimbi ceva și probabil nu va fi ușor
2) caută pe unde pierzi bani și astupă găurile alea cât mai bine
3) calculează ce rămâne și împarte în două: jumătate pui la fonduri de investiții, jumătate îi pregătești pentru un curs de calificare
4) caută orice oportunitate să întâlnești oameni noi, în situația ta sau nu, care să-ți poată oferi perspective noi sau poate chiar joburi mai bine plătite
5) tot așa o să dai și peste o parteneră de viață, fii convins :-)

Succes! Am încredere că încet-încet ajungi acolo. Te rog nu jefui vreo bancă :-)) Decât după ce faci un curs calificat autorizat de jefuitor de bănci măcar să știi că știi ce faci;-)

suntserios
| suntserios a răspuns:

In loc sa bagi bani la pariuri mai bine faceai un curs sa te specializezi in ceva ca sa nu mai lucrezi pe nimimul pe economie...

| Violleta2022 a răspuns:

Pai cum sa-ti mearga bine daca tu arunci 400-500 lei pe luna la jocurile de noroc?
Asadar jocurile de noroc sunt cele care iti distrug viata si pana nu vei invata sa incetezi a mai juca la pariuri, nu vei avea o viata buna, sanatoasa sau fericita.
De altfel, nici o fata nu va sta cu tine, cu unul care munceste ca sa-si joace banii la noroc.
Opreste-te din a mai juca la pariuri si vei vedea cum viata ta se va schimba in bine dupa mai multe luni.

| dullcat a răspuns:

Buna.Nu ai vrea sa renunti la mentalitatea de a face bani rapid? Ma refer in special la pariuri.Prin acest obicei tu doar alimentezi buzunarele fara fund ale unor neica nimeni care traiesc din dependenta romanilor.De ce ai vrea sa faci asta? La 21 de ani esti inca extrem de tanar, mai ai timp berechet pentru a-ti gasi o iubita.Cauta sa ai mai intai un echilibru sufletesc, interior care sa se reflecte si pe exterior, in viata de zi cu zi plus la munca, iar apoi toate celelalte se vor aseza de la sine.Desigur ca asta nu se poate realiza daca singurul tau tel e sa faci bani rapid si te napustesc gandurile sa jefuiesti o banca.It's not that simple.

| Hyperion7 a răspuns:

Îți dau un exemplu banal,dar cu impact
Când faci duș și te îmbraci, începi mai întâi cu lenjeria,apoi cu celelalte,uite,daca vrei,poți privi lenjeria drept mentalitatealaughing
Știu că sună bizar,dar lasa-ma sa termin.
Daca tu din orgoliu poate nu ai chiloții curați(nu recomand happy ), evident că mirosul acela ciudat va pătrunde peste hainele tale curate,așa și cu mentalitatea
Daca tu ai o mentalitate mediocră, lipsită de aspirații și care visează cai morți sa le ia potcoavele,automat că această mentalitate se va răsfrânge peste tot in corpul tau și te va face neputincios.
Așa că daca vrei sa ai un corp frumos mirositor și pe deplin curat,mai întâi schimba-te de tot în haine curate,nu doar la suprafață,că se vede.

Acum nu zic unii din noi nu avem norocul de a primi un BMW cadou de la mama și tata,dar modul în care privești lucrurile în viața,face diferența.

Nu zic,am avut și eu o etapă plina de negativism,tot asa,nu aveam relații și mă rog, până mi-am impus o schimbare, am zis că clar la mine e problema și că dacă nu mă schimb, o să fiu praf.Zis și făcut, ușor ușor m-am schimbat și am atras ce am vrut.
Cam asta e secretarul: RĂBDAREA
Fara răbdare ești un simplu muritor care crede in magicieni, doar pentru că e incapabil să înțeleagă că viața e mult mai mult decât chestii puerile precum îmbogățirea rapidă și succesul peste noapte.
Bafta!

| CleanHeart a răspuns:

Nu te da batut indiferent cat de trist de simti in suflet ca dupa suferinta asta o sa iti apara o fata buna si continua sa cuceresti dar alege sa abordezi fetele ce pretuiesc baieti ca tine

| StoicAnalysis a răspuns:

Nu mai baga la pariuri, si din banii aia fa un curs. Sa ai o calificare in ceva. Apuca-te de niste hobby-uri si continua cu dating-ul pana reusesti.

Răspuns utilizator avertizat
| Motisor a răspuns:

Fără Dumnezeu viața nu are sens, degeaba ai toți banii din lume, degeaba ai fata pe care o dorești sau toate fetele din lume, până la urmă toate vor avea sfârșit, tot vei muri și fie că ai fost Hitler fie că ai fost maica Tereza tot in groapă ajungi și totul e lipsit de sens.

Dar Dumnezeu ne-a creat cu un scop, nu suntem pe acest pământ la întâmplare. Scopul pentru care Dumnezeu ne-a creat este să Îl iubim pe El, și să iubim pe cei din jurul nostru. Nu vei reuși niciodată să fii fericit, oricât te-ai strădui și oricât ai încerc să dai sens vieții tale. Orice lucru creat primește întrebuințare de la creator. Când o mașină este făcută îi este dat un scop ce are de făcut.

Față de mașini noi avem liber arbitru, adică putem alege ce vrem pentru că dragostea cu forța Dumnezeu nu face. Caută pe Dumnezeu și El îți va răspunde, va da sens vieții tale, El cunoaște toată viața ta și are un scop pentru ea, nu ești un gunoi purtat de vânt, ai valuare, ai fost creat, nu ai apărut de undeva din întâmplare.

| Mnab a răspuns:

1. Lucrezi. O gramada de oameni nu lucreaza. Majoritatea care lucreaza la 20 au salarii mici. E absolut normal sa nu ai bani la varsta asta, banii se fac pe la 30 cand ai deja o cariera... daca stii sa faci ceva, daca lucrezi cu ziua si nu vrei sa evoluezi, treaba ta.
2. De ce ar sta o fata cu un parior? Fii serios. Ce poti sa oferi? Doar dureri de cap.
3. Invata o meserie.