| voicilas a întrebat:

Ce credeti ca e mai bine pentru economia romaneasca, sa importam sau sa consumam strict produse romanesti? Si la nivelul celor din urma am dileme - produse fabricate in Romania de producatori straini sau produse pur-romanesti, facute de IMM-uri? Mi se pare foarte complicata intreaga ecuatie, mai ales daca ne gandim la cum taxeaza Romania fiecare categorie in parte...

Răspuns Câştigător
| cristi a răspuns:

Cel mai bine cred ca ar fi ca liniile de productie alimentara pur romanesti sa se dezvolte ( asta presupune dezvoltarea sectorului agricol prin investitii masive .care la noi nu prea exista.) la standarde ridicate rivalizand cu produsele de pe alte piete europene, astfel nu am mai fi nevoiti sa importam produse turcesti sau din cehia sau etc, care oricum au o calitate indoielnica si mult mai slaba decat produsele romanesti. Am putea chiar sa exportam in alte tari, iar pretul alimentelor ar scadea si nu ar mai creste

6 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

Pentru orice economie e mai bine sa se consume produse proprii, ba chiar sa se si exporte. Ideal, dar nu neaparat, produse de firme romanesti, mari, mici sau mijlocii.
Eu sunt insa adeptul economiei concurentiale de piata, mai exact producatorii sa fie sprijiniti, insa numai in masura in care sunt sau pot deveni competitivi.
Eu cred ca economia este un sistem care de obicei se autoregleaza, interventia statului producand de cele mai multe ori dereglari in cascada. Si sa merg pe exemplul lui Bula (nu ma refer la bancuri, ci la colegul care a raspuns anterior) - ridicarea artificiala a salariului minim creeaza deficit bugetar, inflatie, insolvabilitate pentru multe firme la care salariile sunt principala cheltuiala, somaj, munca la negru, retragerea unor investitii externe samd. Mircea Badea a tot repetat un exemplu: Parlamentul poate vota o lege prin care toti romanii sa fie obligati sa isi cumpere un Ferrari. Asta nu inseamna ca de maine romanii vor si avea cate unul...

Bula
| Bula a răspuns:

Fixarea salarului minim pe economie la min 300, dar preferabil 500 euro. Totodata, simplificarea contabilitatii si al birocratiei pentru firmele mici, care supravietuiesc cu un mediu de salar lunar mai mic dacat salarul mediu pe economie.

mira
| mira a răspuns:

A consuma numai produse romanesti inseamna a te afunda int-o noua izolare, a nu mai sti ce inseamna calitatea.Ideea este pur demagogica si se adreseaza celor multi si saraci. Mira

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Lasa taxarea. Eu iti dau un singur exemplu. Exista o groaza de produse romanesti care erau cotate la nivel inalt si care au fost distruse prin bunavointa celor care ne-au guvernat si ne guverneaza. O alta nota importanta e aceea ca Romania a fost printre putinele tari din lume fara datorie externa tocmai datorita acestor produse romanesti. Nu te-ai intrebat niciodata care e ratiunea intrarii noastre in UE sau a existentei FMI?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Pe scurt...sa combinam productia nationala cu cea straina... dar si sa incepem sa exportam mult...asta e problema noastra...importam mult si nu exportam mai deloc. Parerea mea este ca produsele noastre au fost si sunt de buna calitate dar de...nu stim sa ne pretuim tara, oamenii si calitatile. Avem o tara frumoasa cu multe resurse pe care din pacate nu prea le folosim.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Importul de produse este necesar pentru ca altfel ajungem iar in comunism cand nu gaseai un computer, instrumente medicale sau mai stiu eu ce. Nici o tara nu poate produce totul siguara. Problema Romaniei este ca sunt cateva ramuri de baza ca agricultura si turismul care nu functioneaza. Cea mai mare prostie a fost improprietarirea taranilor (cei mai multi de la oras) ceea ce a dat nastere la o agricultura slaba. Ceea ce este inbucurator este faptul ca romanii incep sa inteleaga ca produsele romanesti agricole sunt mai gustoase decat cele de import. De asemenea statul roman trebuie sa incrajeze agricultura pe suprafete mari in asociere sau de alta natura si sa puna (sa respecte) taxele vamale pentru produsele chinezesti, turcesti etc. Un produs tehnic de import de buna calitate poate sa ridice productivitatea sau calitatea si este necesar. Daca firmele romanesti pot concura pe piata locala cu produse similare straine atunci va fi usor pentru aceste sa fie exportate. Chiar daca produsele sunt straine dar fabricate in Romania aceste prebuie incurajate pentru ca duce la crearea de locuri de munca si plata de impozit si TVA.