| costinvlad490 a întrebat:

PIB României în ce condiții poate creste enorm de mult? Adică să se apropie de Italia, Franța, etc? Trebuie investiții în anumite sectoare? Ce sectoare ar trebui să aibă investiții? Eu cred că dacă guvernul ajută Vodafone, Digi, Telekom etc să ajungă tip FTTH, cu preț ca în Europa, atunci PIB ar fi bun. Adică 25 euro pe lună 10Gbps sau și 1Gbps. Și să ajute la 5G.

Răspuns Câştigător
| Laura48 a răspuns:

PIB inseamna produsul intern brut si se calculeaza cam asa (formula simplificata wiki) : PIB = consum + investiții + exporturi − importuri.
Asadar, variante ar fi: sa creasca primele 3 si sa scada ultima, foarte mult.
aici e o lista de tari cu pib ul lor : https://ro.wikipedia.org/......_(nominal)
Franta - 2.775.252, Ro : 239.851, dar uite ca si Finlanda are doar 275.321.
Tinand cont ca formula simplificata arata clar ca o crestere de consum, investitii, export si scadere de import ar da un rezultat mai ridicat, ideea, la fel, simplificata ar suna cam asa: investitii in sectoare care ar produce, calitatea productiei sa fie ridicata pentru a fi apreciata / competitiva si pe pietele de export, sa duca la cresterea consumului, iar importul in domeniul respectiv sa fie redus.
As putea sa scriu 100 de randuri despre ce producea Romania, dar aici si acum este foarte important sa punctez doua lucruri: incurajarea productiei in tara pentru consumul din tara e foarte important - cum ar fi, romanii sa cumpere produse din Romania. asta ar creste pib ul, ar da locuri de munca, ar creste consumul (sau ar fi la fel, dar produsele consumate ar fi locale, deci ar scadea importurile). Exemple pot fi de la produsele alimentare, haine, incaltaminte, pana la treburi mai serioase gen productia de masini, utilaje etc etc, de ce nu si curent electric alternativ produs de eoliene care ar scadea pretul curentului. sunt multe, foarte multe si sper ca am reusit sa surpind cel putin asa o idee.
Ca si concluzie: cand in ro se vor incuraja investitiile (in industriile care ar fi cele mai cautate, sau pentru a asigura produse pe care noi le aducem prin importuri), promovarea si consumul de produse care sunt rezultatul acestora, plus reducerea de importuri, cresterea de exporturi, va duce la un efect in lant: locuri de munca mai multe sau mai bine platite, cresterea nivelului de trai, implicit a consumului, cresterea productiei pe tara si scaderea exportului.
PS: poate data viitoare. cand veti merge la cumparaturi. va veti uita si spre oferta de produse romanesti. probabil putini stiu, dar multi descopera ca exista firme care au productie prea mica, nepromovata sau doar pentru extern. ceea ce poate fi si un lucru rau. pentru ca oferta locala devine tot mai putina, iar romanii ajung sa consume mai mult din import.

3 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

PIB poate creste daca productia economica creste si importurile scad sau macar stagneaza.
Pentru a creste productia, este nevoie de inlesnirea conditiilor de functionare a IMM-urilor, al agriculturii, dar si al industriei mari.
Evident, supra-productia se poate exporta, dar asta presupune si cai de transport de calitate foarte buna (autostrazi, cai ferate etc.).
Toate laolalta presupun un proiect de tara pe termen mediu si lung, acceptat si sustinut de intreaga clasa politica.
Pentru a realiza toate cele de mai sus, este nevoie ca in posturi de conducere angajarile sa fie facute dupa merite tehnice obtinute si nu pe criterii pur politice.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Așa cum spunea Lenin și Stalin, care repetau de 3 ori ( poporul rus e tare de cap, iar noi semănăm cu ei). Investiții, investiții și iar investiții. Politică economică care să nu depindă de cine e la guvernare. Să cadă la pace așa zișii liberali și așa zișii socialiști și să facă un pact pe 20 de ani pe economie că această lege nu o vor schimba timp de un mandat măcar. Și anume, impozit zero pe fiecare leu reinvestit, că ești firmă străină sau română. Impozit pe cifra de afaceri iar nu pe profit, unde se trișează enorm. Scutire de impozit pentru firmele străine pentru profitul reinvestit în România. Scutire de impozit prin contract pe 10 ani pentru capitaluri peste 10 000 000 investite în România. Creare de zone de liber schimb scutite de impozite. Acordarea de cetățenie pentru cei ce vin cu capital peste 500 000. Încurajare investiții prin orice mijloace posibile. Garantare investiții străine cu bonuri și titluri de stat. Ai bani, poți să debarci pe lună și pe marte. Nu ai, fă rost de ei. Cel mai repede azi circulă capitalurile. Fă să vină și să rămână aici. Fă investiții mari și durabile, Casa Poporului și Canalul Dunărea Marea Neagră au rămas, nu le-a putut dărâma nimeni, nici barajele, nici miile de blocuri construite în care locuiesc acum oamenii.

| adryang78 a răspuns:

O industrializare puternică ar ajuta mult, dar n-o să vedem minunea asta prea curând.