Ce cărţi ar fi de citit când afară e urât şi plouă?

Ce cărţi ar fi de citit când afară e urât şi plouă?

Pentru că am trecut, după cum se vede, la posomoreala de toamnă, ne-am gândit să-i venim de hac cu ceva lecturi care să ne facă să uităm complet de ce se întâmplă dincolo de geam. Nu, nu vom începe să punem sare pe rană cu titluri ca Moarte după-amiaza sau Jurnalul unui psihopat. Ne păstrăm în limitele unei stări de spirit favorabile care nu ne face să preferăm o ploaie ca un duş rece locului cald din pat.

 

Cartea de nisip, de Borges, pentru că e nevoie de ceva universal liniştitor şi pentru că tensiunea lui Borges se pierde în multe înţelesuri. Îmi permit să spun că faceţi şi o afacere tare bună pe ploaie, dacă alegeţi volumul tocmai publicat în colecţia Top 10+.

 

Oase migratoare, de Iulian Tănase, primul său roman, abia scos de Nemira. Nu l-am citit, nici nu aveam când, însă l-am citit pe Iulian, am citit Cucamonga şi în interviu ne-a povestit un pic despre el. Cum Iulian are ceva din Gellu Naum şi mai şi creează tot felul de nume şi personaje greu de uitat, ca Best Sailor, Moira, Doamna Kuttare şi Domnişoara W, asta e vremea pe care m-aş apuca de roman, despre care autorul spune: “e o astfel de poveste: mare, poetică, cu zeci de personaje, are şi poze, e un roman ilustrat despre trei oase de vită care se transformă într-un suflet, iar sufletul ăsta osos se încarnează şi reîncarnează în tot felul de fiinţe bizare”.

 

Minciunile femeilor, de Ludmila Uliţkaia. Dacă ai citit doar Cei dintâi şi cei de pe urmă, poveşti ale femeilor ruseşti, e greu să nu mai cauţi altceva de Uliţkaia: e simplă şi e tare, e despre tine, oricât ar suna de prăfuit. Audiobook-ul e citit de Mihaela Rădulescu, nu ştiu cât e de bine asta (poate fi plăcut şi ok), tot ce ştiu e că pe ploaie e nevoie de complicităţi şi de poveşti, la care femeile se pricep tare bine.

 

Instituţia moartă a poştei, de Ionuţ Chiva. Ok, am zis că nu punem sare pe rană, cu morţi şi alte situaţii la limită, dar despre cartea asta de poezie am auzit numai de bine, chiar şi de la o bloggeriţă foarte citită, Terorista, care a reînceput să scrie pentru Ora de Cluj. Ionuţ Chiva a debutat acum câţiva ani cu roman, iar cartea lui nouă de poezie îl readuce în atenţia tuturor..

 

Iar dis-de-dimineaţă, în urma unui schimb de mailuri, am zis aşa: asta-i cartea ideală pe vremea asta, lucru care m-a făcut să mă gândesc despre ce alte cărţi aş mai putea spune acelaşi lucru. Vi-i prezint pe Jemapel et Jemanfu, care, unul din Ottawa şi celălalt dintre dealurile şi munţii Braşovului, dar amândoi într-un act de generozitate faţă de public… şi-au publicat convorbirile în Critica raţiunii inutile şi ineficiente. O contribuţie originală la confuzia generală. Sau o contribuţie cu mult umor, utilă şi suficientă, la posomoreala generală. Să ne descreţim, aşadar.

 

Colorând griul este albumul care merge cel mai bine răsfoit acum, când poate mai mult ca oricând e nevoie de o pată de culoare. Altfel, nu e de lăsat deoparte familiarizarea cu acei artişti contemporani români care au schimbat griul realităţii, au ajuns cu lucrările lor la Bienale (albumul a venit ca o completare a selecţiei lui Cosmin Năsui pentru Bienala de Artă de la Moscova 2011), au concretizat noul val şi noua generaţie în  arta de la noi. E un album frumos!

 

Şi pentru că suntem la arte, nu cred că e de scăpat cartea asta: Nu vedeţi nimic. Cea mai spectaculoasă carte de istoria artei, a lui Daniel Arasse. Vom arde etape, vom vedea ce e de văzut când nu se vede nimic şi va fi o iniţiere destul de nonconformistă. Ce să ne mai pese de ce se întâmplă afară?

 

Lapte şi miere, de Jean Mattern, ar trebui citit. Nu numai pentru că ştim că scriitorul francez ne vizitează în decembrie, cu ocazia Festivalului Internaţional de Literatură, dar şi pentru că acest roman al lui ne implică cumva: e despre fuga unui bănăţean în Occident, tărâmul imaginat cu râuri de lapte şi miere. Nu e o poveste uşoară, dar suficient de sensibilă încât să te ţină prins în mirajul cu lapte şi miere. Şi cred că ar merge cu Byron, graniţa-n raniţă şi cu un ceai cu lapte şi miere, sigur.

Pe vremea asta aş vrea să fiu pisica din Breakfast at Tiffany’s, care în mijlocul petrecerii sare de pe un raft pe altul privind de sus la tot balul desuet. Să petrecem cu Truman, poate chiar în stilul lui, sau la Tiffany.

 

Din nou despre femei, unele foarte interesante, scriitoare, cam uitate de istoria literară, deşi se afirmau în interbelic, atunci când a început şi emanciparea femeilor în istoria noastră mare. Fotografie de grup cu scriitoare uitate: Proza feminină interbelică, de Bianca Burţa-Cernat, invită la acel scotocit prin sertare, într-o zi cu ploaie, la căutări şi recunoşteri în poze de grup. S-a lansat chiar ieri seară!

 

Sper că aţi citit şi articolul nostru despre tabieturile Scriitoarelor la lucru, apropo de scotocit, rătăcit, recunoaşteri.

 

Dacă nici acum nu e timp de evadat în urmăriri şi intrigi ascunse cu Agatha Christey, atunci nu ştim când ar mai fi. Ştiţi cântecul cu Eşti Agatha Christey, sunt dedectiv Poirot? Oricum, ar mai fi ceva de menţionat aici, ca alternativă redutabilă: Noapte albă, de Asa Larsson.

 

Dar de o biografie celebră ce ziceţi? În loc să evadăm în intrigi imaginare, ne instalăm confortabil şi curioşi în viaţa unei celebrităţi reale. Între Al Pacino şi Roberto de Niro ce aţi alege? Votez pentru primul.

 

Mădălina Georgescu,

editor Bookaholic.ro

48 răspunsuri:
| SuntFata a răspuns:

Pai eu nu citesc prea des dar am terminat in mai putin de o luna seria de carti Amurg de Stephenie Meyer dar am auzit si ca seria
Jurnalele Vampirilor de L.J. Smith e frumoasa[oare ce problema am cu vampirii?] Desigur mai e si" Mandrie si prejudecata "si "Emma" ambele scrise de Jane Austen
Oricare carte dintre acestea merita citita
P.S. Am citit mai multe carti dar astea cred ca sunt mai misto si am doar 12 ani

| LoveMadScience a răspuns:

Romane politiste

| xXMomo185 a răspuns:

Hmm.Cred ca Jane Eyre(Charlotte Bronte) sau Pe aripile vantului(Margaret Mitchel).

| diana5 a răspuns:

Casa noptii e o serie grozava! 8 Volume!

Intrece Twilight, asta-i clar!

| stefyr10as a răspuns:

Buna! Citeste 'PRINT si CERSETOR' de Mark Twein! Fundaaaaaaaa!

| Distance a răspuns:

Cu siguranta cartea,, Ocolul pamantului in 80 de zile,, Cuprinde si aventur si comedie si tot ce mai are nevoie o carte

Răspuns utilizator avertizat
| iulikutzapisicutza a răspuns:

O care in care la final sa iasa soarele in sufletul tau

| LoveIsBlind a răspuns:

Casa de sticla de Rachel Caine
Balul fetelor moartetot de Rachel Caine
Palatul rasului de Jon Barkeley

| Daiana_4041 a răspuns:

Pai chiar asta-i, acestea sunt carti bunicele dar Jurnalele unui psihopat si Moarte dupa-amiaza sunt cu totul si cu totul speciale adica sunt carti interesante(pentru. unii) dar cei cu minte scurta nu o sa le inteleaga niciodata.Nu ma astept ca tuturor sa va placa dar totusi sa nu aud de Ciresarii sau de Robinson Crusoe sau asa ceva ca adorm.
Va mai recomand eu ceva bun:
1. Jurnalele Vampirilor(TREZIREA,LUPTA, FURIA, REUNIREA)
2.Fortele raului absolut
3.Supranaturalistii
4.Harry Potter
5. Mina dreapta a diavolului
6.La voia intamplarii
7. Micutele mincinoase
8. Misterul trenului albastru
9. Wiliam Shakespeare Hamlet
10. Cenusa unei iubiri
11. Fata salbatica
12. Povestiri mortale(Mihai Gainusa)
13.Codul Shakespeare
cam atat dar nu fiecare e atat de horror pe cat pare

| SergiuCostin a răspuns:

Twilight

| SophieDenise a răspuns:

Agatha Christie-"Cadavrul din biblioteca"

| AngelDevil12 a răspuns:

Enigma din castelul groazei...stiu ca nu e aici dar e faina... :*

| Cuteness a răspuns:

Jurnalul unui pusti

| morarucristina a răspuns:

Moartea dupa-amiaza

| oror a răspuns:

Jurnalele vampirilor