anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Daca Bach, Mozart, Beethoven, considerati genii ale muzicii, s-ar naste in acest secol, si ar compune exact ceea ce au compus in realitate in trecut, ar mai fi considerati genii?

Răspuns Câştigător
| Leocerba a răspuns:

Eu nu cred ca, in trecut, oamenii au avut un rafinament muzical pe care l-au pierdut definitiv azi.
Nu cred ca pe vremea celor 3 compozitori exista o spiritualitate, un mediu cultural pe care sa nu le intalnim si azi pe undeva, sub o alta forma.
Cred ca maretia talentului lor i-ar fi scos la suprafata in orice perioada.Si nu vorbesc aici despre notiunea de Destin care le-ar fi scris vietile,bla-bla-bla. Vorbesc despre acea forta a geniului care pur si simplu smulge un om, indiferent de secol, context etc.si-l pune la treaba.
Crezi ca Bach,Mozart,Beethoven n-au avut destule greutati? crezi ca in vremurile lor n-au dat de plafonati,invidiosi, stupizi, neputinciosi care n-au fost in stare sa le recunoasca stralucirea?
Dar crezi ca asta i-a oprit pe vreunul din cei 3 din a crea?
Da.Ar fi considerati genii, chiar si daca s-ar naste in acest secol.Ce are secolul asta asa nasol?

4 răspunsuri:
| Leocerba a răspuns:

Dinu Lipatti, un pianist si un compozitor mai mic decat cei 3, desigur,dar un mare,urias talent.El n-a trait pe vremea lor,a trait mai inspre noi si, in anii sai de glorie, genul predominant nu era muzica simfonica.
Totusi, lumea i-a recunoscut stralucirea si l-a apreciat.
O sa iau un singur gest facut in numele valorii sale:
" La 16 septembrie 1950, deși slăbit fizic, are loc ultimul lui concert public la Besançon. În partea a doua a recitalului intenționa să execute 14 Valsuri de Chopin. Puterile însă îl părăsesc, după o lungă pauză în care publicul nu s-a clintit din sală, reia concertul..."
In 1950 publicul nu s-a clintit din sala,asteptand cu speranta ca el sa poata canta!
Sa nu bagatelizati exemplul meu(ca biletele erau scumpe deci oamenii doreau fie muzica fie sa asiste la o moarte in direct) in el e vorba de respect si recunoastere.
Un alt exemplu: cand Lipatti s-a imbolnavit de cancer,muzicieni ca Yehudi Menuhin, Igor Strawinski, Charles Munch, alaturi de alti oameni au contribuit cu mari sume de bani pentru procurarea medicamentelor.De ce credeti ca l-au sprijinit sa-si revina? Un gest disperat de ajutor, prin care toti acestia isi aratau aprecierea.Si Lipatti n-a fost nici Bach,nici Mozart,nici Beethoven.
Cred, in continuare, ca geniul are o forta intrinseca si se impune in felurite moduri, dincolo de particularitatile vremilor.Dar nu asteptati in secolul 21 ca aprecierea unui geniu sa se faca dupa modelul de apreciere din secolele 17-18.Va fi conform vremurilor noastre.

| Dmonik a răspuns:

Da, iar Mozart ar fi numit "micul Moga"! (desigur, glumesc!)
Geniul nu tine de determinari istorice, sociale, religioase sau de alta natura. Daca ar compune exact ceea ce au compus, sigur ar avea aceeasi recunoastere printre cunoscatori.

| Alinaga a răspuns:

Nu cred si stiidece? pen trucain ziuad e azi oamenii nu mai stiu care este muzica de calitate sau macar cat de cat buna.in ziua de azi artistii sunt apreciati abia dupa ce mor

| dianaelena2011 a răspuns:

Cu siuranta nu. Oamenii nu constientizeaza ca aceasta este adevarata muzica ci cred ca melodiile astea "de cartier" cu injuraturi sunt marile reusite in domeniul muzicii. Au fost genii la vremea lor si ar fi fost considerati si acum dar doar de oamenii culti (educati).