| 44-mytel a întrebat:

Dece se folosesc cuvinte din limba engleza, atat timp cat avem cuvinte corespondente(sinonime) in limba romana? Nu ar fi bine sa ne pastram LIMBA ROMANA curata, fara imixtiuni din afara?
Qare suntem mai "destepti", daca folosim "englezisme"?

Răspuns Câştigător
| gabriellas a răspuns:

Unii le folosesc din snobism. Insa trebuie retinut faptul ca orice limba a suferit imixtiuni din afara. Imi aduc aminte ca la ora de limba romana doamna profesoara ne-a dat un exemplu. Nationalistii si conservatorii doreau pentru"frantuzistul" cravata inlocuirea lui cu un cuvant mai romanesc. Intrucat nu exista un echivalent in limba romana au inventat cuvantul "gatlegau". Bineinteles ca nu a avut succes.

8 răspunsuri:
April
| April a răspuns:

Nicio limba nu e "curata" fara imixtiuni.Pe masura parcurgerii etapelor istorice in evolutia sa o limba suporta diferite influente.Nici nu vei crede cate cuvinte care ti se par azi curat romanesti sunt de fapt intrate in vocabularul nostru din alte limbi.Am sa-ti dau cateva pentru ca lista ar fi prea lunga :AMIC-fr., SARMA-gr., CIUBUC-turc., MUNCA-magh., IUBIRE--rus, etc.Au intrat si vor intra permanent cuvinte intr-o limba sau alta atata vreme cat oamenii circula si comunica.Nu exista legi care sa impiedice acest fenomen.Orgoliosii francezi au elaborat o lege de aparare a limbii franceze mai ales impotriva lb. engleze, dar a fost un esec.Nu, nu cred ca e vorba de snobism ci de cerintele vietii. Ce iti pare nelalocul lui infaptul ca toti spunem si intelegem azi ce inseamna week-end, chia daca unii dintre noi nu stiu inca sa-l si scrie? Dar cel mai convingator lucru in a accepta englezismele, cum le spui tu, desi in ultima vreme se aud pe la noi si multe italienisme sau "spaniolisme", este faptul ca circulam oriunde in lume si avem nevoie sa comunicam... A BIENTOT!

cristian
| cristian a răspuns:

Sigur ca ar trebui sa ne exprimam in limba stramosilor nostri.Americanismele si englezismele sunt folosite de unii doar ca sa para ca sunt sofisticati(trendy).
Inteligenta la nivel planetar este constanta insa din pacate noi devenim din ce in ce mai multi.

| mariusres a răspuns:

Sa pastrezi ca sa ce? limbile evolueaza la fel ca societatea. asta ne-o spus-o profa de romana inca din clasa a 5-a. esti naiv daca crezi ca peste 200 de ani limbile de azi vor suna la fel.

| alexzender a răspuns:

Lumea evolueaza si este aproape imposibil sa pastrezi traditiile oricat de patriot ai fistraight face... si oamenilor le vine mai usor spre exemplu sa pronunte "job" in loc de slujba...straight face sau week end in loc de sfarsit de saptamana.si multe alte exemple nu ai ce sa faci asta e cursul vietii pune in comparatie limba romana de acum 100 de ani si cea de azi .multe cuvinte s-au schimbat... cand a aparut Junimea lui Titu Maiorescu in anul 1863 limba romana era sub un haos total .membrii Junimii au finisat limba romana daca pot spune asa.straight face dar nu s-a mentinut... lumea este supusa unui ciclu permanent si ireversibilstraight face

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Copier

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nuuuuuuuu

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

E buna si limba engleza cateodatatonguetonguetongue

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nici eu nu inteleg de ce nu folositi cuvintele romane. Eu cred ca limba romana este una foarte frumoasa si este pacat ca nu este o prioritate nationala pastrarea ei. De exemplu, noi ungurii, (iar acum sa porneasca injuraturile...) avem cuvinte proprii pentru aproape orice cuvant strain, si daca nu, atunci inventam, pentru ca este rusinos folosirea in preponderenta a cuvintelor straine. Cred ca si la voi ar trebui sa fie asa. Fiti mandrii de ce aveti!