| cristi000 a întrebat:

Am 15 ani jumate si as vrea sa stiu daca pe timp de zi trebuie sa port vesta fosforescenta pe drumurile nationale atunci cand merg cu bicicleta?

Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Citeste aici. In principiu nu ai nevoie de vesta deoarece nu ai voie cu bicicleta...
" Art. 59. Circulatia bicicletelor, mopedelor si a motoretelor pe autostrazi si pe drumurile nationale "E" (deschise traficului international) este interzisa. Este permisa circulatia cu bicicleta, pe celelalte drumuri publice cu trafic intens, numai persoanelor care au implinit varsta de 14 ani.
Este interzisa conducerea pe drumurile publice a bicicletelor cu motor si a mopedelor de catre persoane care nu au implinit varsta de 16 ani.
Biciclistii vor circula numai pe pistele special destinate, cand pe traseul pe care se deplaseaza intalnesc indicatorul cu semnificatia "Pista pentru biciclete".


Prevederile articolului 59 referitoare la circulatia bicicletelor au fost extinse si asupra conducerii si folosirii bicicletelor cu motor, a mopedelor si a motoretelor. In primul rand s-a interzis circulatia pe autostrazi si pe drumurile nationale "E" (deschise traficului international) celor patru tipuri de vehicule (biciclete, biciclete cu motor, mopede si motorete).
Interzicerea circulatiei acestor vehicule pe autostrazi si pe drumurile nationale "E" (deschise traficului international) a fost impusa de riscurile pe care le implica manevrele de depasire, ocolire sau oprire, pe care trebuie sa le efectueze autovehiculele ce indeplinesc conditiile de circulatie pe aceste drumuri.
De asemenea, pe celelalte drumuri cu trafic intens este premisa circulatia cu bicicleta numai persoanelor care au implinit varsta de 14 ani, iar conducerea bicicletelor cu motor si a mopedelor este permisa numai persoanelor care au implinit varsta de 16 ani.
Conducatorii de motorete au dreptul legal sa circule cu ele numai dupa ce au implinit varsta de 18 ani si dupa ce au obtinut permisul de conducere. Copiii sub varsta de 14 ani pot circula cu bicicletele numai pe drunutrile publice fara trafic intens.
Incalcarea dispozitiilor prevazute in alin. 1 al prezentului articol constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 100. 000 lei la 250. 000 lei, in timp ce incalcarea dispozitiilor prevazute in alin. 2, avand in vedere gradul maxim de pericol, se sanctioneaza cu amenda de la 600. 000 lei la 900. 000 lei. In ambele situatii daca se produc accidente intervine raspunderea penala sau civila.

Art. 60. Se interzice biciclistilor:

a) sa circule cu bicicleta fara a fi echipata cu frana eficace, sonerie, o lumina alba indreptata inainte, precum si o lumina rosie sau un dispozitiv reflectorizant indreptat inapoi;
b) sa invete sa conduca bicieleta pe drumuri publice cu circulatie intensa;
c) sa circule pe trotuare sau pe mijlocul partii carosabile, pe aleile pentru pietoni din parcuri si gradini publice;
d) sa circule cate doi sau mai multi in acelasi rand, in afara competitii1or sportive organizate;
e) sa circule luand mainile de pe ghidon sau picioarele de pe pedale;
f) sa se tina cu mana de autovehicule in mers sau sa circule in spatele acestora la o distanta mai mica de 25 m;
g) sa transporte alte persoane pe biciclete prevazute cu un singur loc, cu exceptia transportului copiilor pana la 7 ani, daca bicicleta este prevazuta in acest scop cu un suport asezat in fata;
h) sa transporte orice fel de obiecte care ar stanjeni conducerea bicicletei sau circulatia celorlalte vehicule;
i) sa circule in timp ce se gasesc sub influenta bauturilor alcoolice;
j) sa circule pe autostrazi si pe drumurile nationale "E" (deschise traficului international), precum si pe celelalte drumuri nationale, daca in directia in care se deplaseaza exista drumuri sau poteci laterale ce pot fi folosite de biciclisti."
( adolf )

1 răspuns:
| adrydulke a răspuns:

Nu arati bine in vesta aia! nu o purta