| Ponce a întrebat:

Am cumparat de curand o masina sh din Romania, deja inscrisa cu itp si asigurare valabile.
As dori daca puteti sa ma lamuriti si pe mine, cu ce acte trebuie sa ajung la impozit (am primit fiscalul si instrainat pe talon), pentru a o lua in evidenta.
Si daca stiti si la drpciv. cu ce acte trebuie sa ajung. Sunt incepator, iar de pe net nu inteleg mai nimic.
Multumesc!
(Cineva care a inmatriculat recent autovehicul sigur stie)

Răspuns Câştigător
regis
| regis a răspuns:

Sfatul meu este sa mergi la o firma de intermedieri, este mult mai simplu si nu costa o avere.
Si tot ca un sfat, înscrie mașina pe unul din părinți sau chiar pe bunici, vei plati mai puțin impozit iar la RCA probabil cam o treime. Nu e complicat, mai trebuie buletinul părintelui/bunicului si un contract de vânzare cumpărare in plus, pe care ți-o face la intermedieri, chiar in lipsa persoanei.

| suntserios a răspuns (pentru regis):

Impozitul nu are absolut nicio legatura cu proprietarul masinii, se calculeaza doar dupa capacitatea motorului si localitatea in care e inmatriculat.

Si pentru inmatriculare mai ai nevoie si de persoana pe numele careia inmatriculezi

| regis a răspuns (pentru suntserios):

Impozitul are legatura si cu proprietarul masinii, pensionarii beneficiind de reduceri. In plus, intr-adevar nu am precizat, dar ma gandeam la un bunic de la tara, unde impozitele sunt semnificativ mai mici.
Persoana pe numele careia faci inmatricularea nu trebuie sa se prezinte fizic nicaieri. Cartea de identitatea este suficienta.

| suntserios a răspuns (pentru regis):

Dupa cum ziceam, nu se aplica nicio reducere la impozitul auto pentru pensionari. Te rog sa iti sustii cu un articol de lege afirmatia.

Nu poti inmatricula masina pe numele unei persoane fara o procura notriala sau fara persoana sa fie prezenta fizic

| regis a răspuns (pentru suntserios):

Nu pot sa imi sustin afirmatia cu un articol de lege, intrucat prin lege se stabilesc doar niste limite maxime, calculul exact si facilitatile se stabilesc prin hotarari ale Consiliului Local, pe care nu am nici timpul necesar, nici dispozitia sa ti le caut. Pot sa iti spun insa ca am detinut eu insumi o masina inmatriculata pe mama mea si am beneficiat de o astfel de reducere, e drept ca era doar 5%. Am auzit insa si de reduceri de 50%, dar asta doar la nivel de "auzite".
In privinta prezentei persoanei la inmatriculare, timp de 9 ani jobul meu a avut tangenta cu inmatricularile, ocazie cu care mi-am ajutat o multime de prieteni si cunoscuti cu inmatricularea masinilor si motocicletelor personale, adesea pe bunici de la tara, din motivele enumerate mai sus. Niciodata nu mi s-a solicitat sa aduc persoana respectiva sau o procura notariala, nici macar una simpla, de mana. Intotdeauna am prezentat strict cartea de identitate a cumparatorului, chiar daca suna destul de hazliu sa inmatriculezi de exemplu un Harley Sportster pe un mosulica de 80+ dintr-un sat prin care nici nu trece trenul.
Am avut de asemenea o sumedenie de clienti din diferite parti ale tarii, prea importanti pentru a se ocupa personal de partea de inmatriculare. Acestia si-au primit mereu masinile gata inmatriculate, de obicei pe firma, dar uneori si pe persoana fizica. Intrucat politica firmei era de a oferi servicii premium clientilor, le facilitam eu acest lucru, apeland la diversi intermediari, pe marea majoritate nevazandu-i niciodata la fata. Nu mi s-a solicitat nici macar o data o procura notariala, cel mult o stampila, o delegatie sau o simpla imputernicire de mana.
Mai mult, cu cateva luni in urma mi-am schimbat masina personala si nemaiavand timpul necesar pentru a ma ocupa personal de hartogarii, am apelat la o firma de intermedieri. Cu exceptia omologarii la RAR, unde m-am dus personal cu masina (desi mi-au oferit varianta de a obtine ei programarea si de a o prezenta tot ei) firma respectiva s-a ocupat de absolut tot, eu punand la dosar doar CI, briefuri, contract de vanzare cumparare, o copie RCA si ulterior CIV-ul. Cum spuneam, ei s-au ocupat de tot, mie predandu-mi numerele rosii si autorizatia, iar ulterior numerele negre si dovada inlocuitoare, impreuna cu dosarul cu documentele ramase si cu chitantele aferente, toate pe numele meu. La aceeasi firma am trimis-o pe prietena mea chiar saptamanile trecute, la fel si-a primit dosarul si numerele fara nici un stres.

| suntserios a răspuns (pentru regis):

Vorbesti aiureli. Diferenta aia de 5 % era probabil din cauza localitatii nicidecum a statului de pensionar.

Legenda cu 50% daca e din auzite nu are niciun temei.


Cat despre inmatriculare te inseli amarnic si par doar povesti inventate de tine ce ai scris mai sus.

Daca tu nu ai timp sa cauti am cautat eu.


Incepem cu actele cerute de prefectura Bucuresti

http://www.prefecturabucuresti.ro/? d=serviciu_inmatriculare&p=inmatriculari&sub=inmatriculat_ro


scrie clar

punctul I

l) Procura specială, în cazul în care documentele se depun de o altă persoană decât proprietarul vehiculului.

respectiv punctul

e)

e) Actul de identitate al solicitantului, în original şi în copie.

În cazul persoanelor juridice vor fi depuse documentele care să ateste dobândirea personalităţii juridice, denumirea şi sediul, în copie (de exemplu certificat înregistrare la Registrul Comerţului), precum si împuternicirea reprezentatului legal al acestora. Delegaţie



aceleasi informatii si pentru ilfov

https://www.acteinmatriculareauto.com/inmatriculari-auto-ilfov/


sau la IAsi unde nu de mult am inmatriculat eu ultima masina

https://www.prefecturaiasi.ro/......7/nr.1.jpg

vezi punctul i si nota


Si la final iti recomand sa citesti ordinul

Ordinul nr. 1501/2006 completat si actualizat anul acesta.

Undeva pe la articolul 2 sau 3 scrie


(1) Proprietarii de vehicule sau MANDATARII acestora sunt obligați să solicite înmatricularea ori înregistrarea, după caz, înainte de a le pune în circulație și să solicite radierea lor din evidență, în cazurile prevăzute de lege, potrivit prevederilor prezentului ordin.


Eu zic ca nu tine povestea ta ca te ai dus cu buletinul lui BUNELU sa inmatriculezi motoreta.

| regis a răspuns (pentru suntserios):

Nu sunt aici pentru a te convinge pe tine de experientele mele, eu ti-am raspuns si ti-am dat exemple personale pentru a veni in ajutorul omului, tu esti liber sa stabilesti singur ce tine pentru tine si ce nu tine, ce e adevarat si ce e inventat.
In citatele postate de tine nu am vazut insa mentionat ceva de notariat, ci "procura speciala" si "mandatar". Daca s-ar cere procura notariala, firmele de intermedieri ar muri de foame. De altfel sunt probabil sute de utilizatori pe site care si-au inmatriculat masinile prin firme de intermedieri, as fi curios sa ne confirme macar unul caruia i s-a solicitat procura notariala in ce judet i s-a cerut asta.

| suntserios a răspuns (pentru regis):

Eu, in IASI, anul trecut. Nu am putut fi in oras pentru depunerea actelor la politie si mama mea a trebuit sa aiba procura de la notar. A fost primul lucru pe care a intrebat-o la ghiseu... daca are procura.

Ca e procura de la firma pentru persoane juridice, ca e produca la notar samd treburile oricum nu merg cum le descrii tu... cu buletinul lui bunelu. Sa fim seriosi, ca asa iau si eu un buletin gasit pe strada si maine se trezeste omul cu 20 masini inmatriculate pe numele lui.

| suntserios a răspuns (pentru regis):

Exemplele tale personale, sunt irealiste. Trebuie sa fii aici sa ii dai omului un sfat util, nu sa se trezeasca ca sta 8 ore la coada si il trimite acasa ca a auzit el pe net ca nu are nevoie de procura desi scrie mare si clar la orice ghieseu de inmatriculari auto.

| regis a răspuns (pentru suntserios):

Hotaraste-te, ti s-a cerut procura sau procura notariala? E doar retorica, nu astept raspuns.
Repet, nu sunt aici sa te conving pe tine. Inainte de a judeca ce este util si ce nu, mai citeste o data raspunsul meu (pe care, intamplator, @Ponce se pare ca l-a considerat util) si vezi daca l-am trimis eu la coada la ghiseu. Eu sustin ca l-am sfatuit exact contrariul, desi imi era la fel de simplu sa ii enumar documentele de care are nevoie, precum si gruparea lor in dosar. Apropo, nu i-a spus nimeni ca mai nou are nevoie si de o fituica de la ANAF cum ca nu datoreaza TVA pentru achizitia in cauza.
Din punctul meu de vedere discutia se incheie aici, tema a fost sucita pe toate partile si tot din punctul meu de vedere, jocul asta de ping-pong nu mai foloseste nimanui.

13 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Ai nevoie de contracul de vanzare cumparare si fiscalul la primarie.

la politie ai nevoie de actele de mai sus + rca pe numele tau, taxa de certificat si taxa de inmatriculare

| Ponce explică (pentru suntserios):

Stii cumva rca-ul trebuie pe 6 luni obligatoriu? Eu am sub 30 de ani, si as avea de platit vreo 13-15 mil la asigurare, pe an.
Am contractul de v/c plus fiscalul primit de la vanzator. Deci la impozit nu am nevoie de rca, nu? Multumesc!

| suntserios a răspuns (pentru Ponce):

De RCA ai nevoie doar la politie, si da poate si pe 6 luni

| Ponce explică (pentru suntserios):

Multumesc. Eu as vrea sa fac asigurarea pe 1 luna, ca momentan nu prea am bani.