| RolandMRD18 a întrebat:

Salut. Sunt inainte de inscrierea la scoala de soferi si am o nelamurire destul de mare. Nu pricep acele situatii in care eu vin de pe un drum sa zicem local (zic ipotetic pentru ca in 99% cazuri nici nu ai de unde sa stii daca nu folosesti sa zicem Google Maps sau Waze) si ajung intr-o intersectie in care eu nu am indicator. Nici de acordare de prioritate si nici de prioritate. Gen nedirijat. Ok. Dar de unde ar trebui sa deduc eu ca ma intersectez din stanga si dreapta cu un drum sa zicem judetean? Inteleg ca sunt acele borne kilometrice, foarte frumos, acele borne nu sunt puse fix in intersectii. Inteleg ca ar trebui sa vad din starea drumului, latimea etc. Pai ce facem, si daca mie mi se pare tot local drumul pentru ca arata tare prost? Pur si simplu nu inteleg aceste situatii lasate in aer de legislatie, in care tu din instinct sau nici nu stiu cum ar trebui sa decizi prioritatea. Toate astea in loc sa puna frumos un indicator sau cedeaza si totul este rezolvat. Pur si simplu nu mai inteleg nimic. Si daca cauti explicatii de ex. pe scoala rutiera, ei pe grafica video pe drumuri au pus textele "drum local", "drum judetean"laughing) mi se pare ilogic, o prostie monumentala. Tot asa, nu inteleg daca pana la urma se tine cont de prioritatea drumului asfaltat vs neasfaltat. Daca cineva este sofert sau instructor si ma poate lamuri, as fi tare recunoscator.

22 răspunsuri:
| darrio2007 a răspuns:

Ar fi bine sa mai faci niste chestionare si mai ales legislatia in vigoare. Nu iti vei mai face asemenea probleme, in acest caz, destul de simple.

| RolandMRD18 explică (pentru darrio2007):

Deci un raspuns de rahat fara sa mi zici punctual care ar fi rezolvarea la dilemele mele. Dar este mai bine sa comentam fara sens happy

| darrio2007 a răspuns (pentru RolandMRD18):

Ti-am raspuns destul de clar. Daca esti mojic si nu ai inteles nimic, e problema ta.

| RolandMRD18 explică (pentru darrio2007):

Eu am descris niște situații concrete, tu îmi zici sa mai învăț codul rutier și să fac chestionare. Adică la niște întrebări îmi dai răspuns generalist, pentru că, am impresia că nici tu nu știi răspunsul, punctual. Deci te bagi in seama degeaba.

| darrio2007 a răspuns (pentru RolandMRD18):

Prioritate de dreapta in lipsa unui indicator.
Desi au inceput sa se puna indicatoare in intersectii, mai ales cand intri pe un drum national, din sat.

| Violleta2022 a răspuns:

Ia de invata toata Legislatia Rutiera ca acolo scrie clar cui acorzi prioritate si chiar explica de ce se soseaua principala are prioritate samd.

suntserios
| suntserios a răspuns:

In 99.9999% din cazuri există indicator. Atât de simplă e dilema ta.

| RolandMRD18 explică (pentru suntserios):

Serios? eu doar in zona mea am gasit din prima 10 intersectii de genul, unde se putea pune indicator linistit, dar nu este deloc.

| suntserios a răspuns (pentru RolandMRD18):

Da un link de google maps

| RolandMRD18 explică (pentru suntserios):

Https://www.google.com/......14t/data=! 3m8! 1e1! 3m6! 1sCIHM0ogKEICAgIDa87vK9gE! 2e10! 3e11! 6shttps:%2F%2Flh3.googleusercontent.com%2Fgpms-cs-s%2FAB8u6HbTyu4Fac5nKUaX6Ug9Wic2K-Ok1rUsIe--5Aa8wxub2UL7laxeA8Eb3Qad-GFiOzt1HiGNZ--JOWk7S672uN613f1N0RrTGvfn8OWUxlqMpv5yihg2NFvUhhiHeEBzRBMfbYynEw%3Dw900-h600-k-no-pi18.861762636833646-ya84.4712466771498-ro0-fo100! 7i7680! 8i3840? entry=ttu&g_ep=EgoyMDI1MDcwNy4wIKXMDSoASAFQAw%3D%3D

Probabil cel mai bun exemplu. Sa luam cazul in care eu ies de pe drumul local/comunal (cel galben) si vreau sa merg la dreapta. Nimeni nu are indicator, deci in cel mai rau caz as putea crede ca este nedirijat --> adica pot sa merg linistit la dreapta. Si in locul celui care vine din stanga si teoretic continua pe drumul judetean, as putea crede ca trebuie sa dau prioritate de dreapta celui care iese de acolo. Deci la lucrurile astea practice ma refer, asa teoretic legea are sens, dar practic drumurile nu sunt semnalizate in asa fel incat sa intelegi tot ce se intampla. Un semn de cedeaza ar rezolva multe.

| suntserios a răspuns (pentru RolandMRD18):

Nu e valid link ul de maps

| RolandMRD18 explică (pentru RolandMRD18):

Trebuie sa dai click pe prima parte, la începutul link-ului.

| eliancodrut a răspuns:

In primul rand prioritatea nu se acorda in functie de rangul drumului: autostrada, drum european, drum national, drum judetean, drum comunal (local), etc. Singura prioritate totala se acorda cand iesi de pe tarla si din curti.
Proritatea se acorda conform semnelor de circulatie, iar in lipsa acestora se acorda prioritate de dreapta, indiferent de rangul drumului.
Totusi trebuie sa fii atent ca sunt cazuri cand semnul de circulatie lipseste din diferite motive, iar cei ce circula pe drumuri de rang mai inalt spun ca au prioritate. O privire la intrarea celorlalte drumuri sa vezi ce semne au, nu strica.

| MAteiLaAjutat a răspuns:

Daca nu ai instinct, poate e mai bine sa nu fii la volan.

| RolandMRD18 explică (pentru MAteiLaAjutat):

Aaaa, ok. Deci avem nevoie de instinct la volan, nu de reguli clare sau poate de niste indicatoare. Tu nu ai fost la inceput tot in acest punct? sau te ai nascut direct cu mana pe volan?

| MAteiLaAjutat a răspuns (pentru RolandMRD18):

Eu doar am facut chestionare pana am invatat raspunsurile, condusul ma descurc foarte bine, imi dau seama de ce se intampla in jurul meu.

Pe scurt, NU, nu am fost niciodata in acel punct si DA, m-am nascut cu mana pe volan.

| RolandMRD18 explică (pentru MAteiLaAjutat):

laughing))) deci tu vii sa mi dai sfaturi cand tu doar ai tocit raspunsurile la chestionare si ai condusul in sange. Ok, mersi de ajutor

| MAteiLaAjutat a răspuns (pentru RolandMRD18):

Hei, nu o lua in nume de rau, eu iti zic ca pe sosea trebuie sa te bazezi pe instinct la orice, fie o chestie marunta precum tipul de drum, fie sa observi comportamentul celui din fata ta.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru RolandMRD18):

Lasa-l in pace pe el, ca e cu haur, cu Simeon, cu strainii ne fura tara, de astea...

| MAteiLaAjutat a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Mars pe reddit curva

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru MAteiLaAjutat):

Wow, ai auzit de Reddit! Ma declar KO, e runda ta.

| misdebra a răspuns:

Numele meu este Debra George, am văzut profilul tău aici și aș dori să-mi răspunzi imediat (sgtdebrageorge@gmail.com) pentru o conversație urgentă.