| oOAndreea233Oo a întrebat:

Buna fetelor! Am 13 ani, si nu mi-am aplicat pana acum nicio data masca de fata sau de par. Este bine daca imi aplic la varsta asta?
Ma puteti invata, fetele mai mari, o rutina corecta pentru fata si par? Si pentru corp?

10 răspunsuri:
| Adry05 a răspuns:

Nu, nu are rost de acum. Dupa 16-17 ani incolo.
Pentru fata e de ajuns sa te speli pe fata dimineata si seara cu apa momentan si eventual seara un gel de curatare usor, fara particule si de la un brand cat mai ok.

| darrio2007 a răspuns:

De ce ai avea nevoie de asa ceva? Ai riduri? Singura iti vei imbatrani pielea daca incepi cu astea de mica.

| Violleta2022 a răspuns:

Mastile se aplica dupa varsta de 30 de ani, mai mult cu rol de curatare si hidratare a tenului.
La copii si tinere pana la 30 de ani, nu sunt recomandate mastile, fondul de ten si pudrele deloc!
la 13 ani, folosesti apa calduta si sapun sa te speli de 2 ori pe zi, dimineata la trezirea si seara, inainte de culcare. daca ai afacut efort fizic in timpul zilei sau ai fost in aer liber la jucat volei, plimbat prin parc, munca in gradina samd, se impune o noua spalare cu apa si sapun pe fata, pentru a elimina tot praful depus, evitandu-se formararea de puncte negre si cosuri pe fata.
Sapunul pentru fata trebuie sa fie unul bland precum Dove sau unul de bebelusi, care nu contin substante chimice care ti-ar putea afecta tenul senstibil.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Violleta2022):

Produsele destinate curatarii tenului trebuie sa aiba un pH intre 5 si 6, un pH mai mare ( cum este cel al sapunurilor obisnuite ) poate duce la dereglarea barierei naturale a pielii si asta presupune deshidratare, descuamare, iritarea, inrosirea pielii sau in unele cazuri, aparitia cosurilor pentru ca bacteriile nu mai sunt oprite de aciditatea naturala a pielii. Pielea are un pH de 5, 5. Daca tenul este deshidratat va fi mult mai usor predispus la formarea ridurilor.

De cand dove este un sapun bland? Dove are la parfum de te ia durerea de cap numai mirosind cutia, nu concep cum ai putea sa aplici un astfel de produs pe ten. Parfumul lui nici macar nu e la sfarsitul listei, nici macar la jumatatea listei ci este cam al 7-lea ingredient, cate substante se ascund in spatele unui simplu ingredient numit " parfum" doar producatorii stiu. Dove mai contine si alte ingrediente cum ar fi coumarin, alpha-isomethyl lonone, lomonene, linalool etc care sunt intr-o concentratie destul de mica dar un ten sensibil ar reactiona instant la ele.

Produsele care sunt pentru bebelusi nu ne garanteaza ca sunt "curate" la ingrediente chiar daca asa ar fi cazul fiind vorba de o piele foarte sensibila, multe au parfum si alti iritanti in lista de ingrediente.

Iar produsele hidratante trebuie aplicate din timp pe ten nu dupa 30 de ani pentru ca ridurile se previn, se estompeaza cu diferite seruri si se trateaza complet doar la medicul estetician. Deci mai bine prevenim decat sa tratam.

| anamariarot a răspuns (pentru anonim_4396):

Foarte adevarat ce ai spus, cu mentiunea ca pH-ul pielii depaseste cel putin 6, la 5, 5 este uscata. Nici eu nu vad cum niste creme hidratante ar putea imbatrani pielea si cum sapunul dove este bland

| anonim_4396 a răspuns (pentru anamariarot):

Valoarea de 5.5 este valoarea universala, clar nu avem toti acelasi pH. Pielea are o valoare a pH intre 4.5 si 6. Atata timp cat crema respectiva este formulata corect si ambalata in recipient opac cu capac surub sau pompa ( sa nu permita aerului sa intre in recipient ) nu are ce rau sa faca, poate sa fie folosita si pentru bebelusi.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

In primul rand, curatarea tenului este primul pas in rutina tenului. Degeaba avem o rutina de ingrijire a tenului cu tot felul de seruri si creme hidratante daca nu ne curatam tenul, este cea mai mare greseala. Produsele pentru curatare au rolul de a indeparta transpiratia, impuritatile, excesul de sebum si anumite ingrediente din produsele cosmetice aplicate anterior care nu au fost asimilate in totalitate in piele. Curatarea tenului previne blocarea porilor ( pentru ca indeparteaza celulele moarte, impuritatile si excesul de sebum ), indeparteaza intr-o anumita masura celulele moarte si pregateste tenul pentru aplicarea produselor cosmetice.

Curatarea tenului doar cu apa nu este eficienta! Mai intai iti speli mainile si dupa te speli pe ten, trebuie sa ai un prosop doar al tau pentru ten si un prosop pe care sa-l folosesti doar pentru maini. Poti folosi pentru stergerea tenului si prosoape de hartie, gasesti in bila de la firma clever - sunt foarte groase si bune pentru absortia apei. Niciodata nu-ti freci fata cu prosopul, tenul se sterge bland prin miscari usoare de tapotare.

Cura-ti bine tenul de doua ori pe zi ( dimineata si seara ) chiar daca nu folosesti machiaj, foloseste un gel de curatare bland care sa nu dezechilibreze bariera naturala a pielii. Gelul Bioderma Sensibio moussant este foarte bland cu tenul si poti sa-l folosesti si pe ochi fara nici-o problema. Il gasesti in farmacii sau pe diverse site-uri, ai putea sa intri pe site-ul biodermei si sa completezi formularul de contact, sa le ceri sa te ajute cu niste mostre pentru ca vrei sa iti formezi o rutina si sa vezi mai intai cum reactioneaza tenul tau la acele produse. In formular completezi cu datele tale si o sa-ti raspunda ei pe mail cu ce te pot ajuta, sunt niste oameni foarte fain. Farmacistele nu prea dau testere din pacate. ^^
http://www.bioderma.com.ro/contacteaza-ne/persoana-fizica

Poti incerca si gelul/spuma de curatare din gama balea med, se gasesc in DM si sunt mai ieftine decat dermatocosmeticele. Gasesti o lista aici : http://pasagera.ro/produse-cosmetice-ieftine-si-bune-balea.html

Mastile nu mi se par atat de relevante in rutina tenului. Chiar daca au ingrediente benefice, folosirea lor ocazionala aduce un mic beneficiu tenului. Daca ai tenul gras poti sa folosesti masti cu argila pentru absortia sebumului, daca ai cosuri si tenul iritant poti sa folosesti o masca cu aspirina netamponata pe care o dizolvi in putina apa plata, minerala sau ceai verde si o aplici pe ten pentru 10-15 minute ( cu conditia sa nu fi alergica la aspirina! ), daca ai tenul uscat poti sa aplici miere, galbenus de ou sau/si uleiuri vegetale ( nu esentiale - acelea sunt iritante si se folosesc doar pentru aromaterapie! ).

Pe net daca o sa cauti masti faciale o sa vezi tot felul de "salate de fructe " pisate care sunt recomandate pe ten. Multe fructe sunt iritante ( ex: capsuni, kiwi m citrice ) si nu trebuie aplicate pe ten iar cele care nu sunt iritante aduc un impact nesemnificativ pielii aplicandule pe corp. Fructele si legumele au beneficii pentru piele si organsim atunci cand sunt consumate. Incearca sa diversifici cat mai mult. Eu in perioada asta sunt "indragostita" de citrice, rodie, avocado si nuca de cocos. Mananca si nuci, fistic, seminte.

Pentru ati proteja tenul de deshidratare foloseste o crema hidratanta, mie imi plac cele de la bioderma. Cel mai mult imi place Bioderma sensibio light, are o textura lejera care dupa absoptie ( 5 minute cel putin ) nu se mai simte pe ten.Mai imi place si bioderma sensibio rich ( are o textura mai groasa decat cea light si lasa o pelicula la suprafata tenului daca exagereti cu cantitatea ) si bioderma atoderm nutritive ( e mult mai ieftina decat cele din gama sensibio dar are o textura un pic mai grasa decat cea rich, nu ma omor dupa ea decat in anotimpul rece ). Toate sunt foarte hidratante.

CAT DESPRE PAR si CORP
Eu nu recomand mastile si balsamurile din comert, am avut o perioada cand imi spalam parul zilnic si tot zilnic aplicam si balsamul iar parul meu s-a uscat si degradat foarte rau.

Poti sa-ti aplici o data pe saptamana sau la doua saptamani ( cum simti tu nevoia) masti pe baza de uleiuri. Le aplici pe parul uscat, iti acoperi parul cu o folie/casca de dus si un prosop si stai cu masca 4-6-12 ore sau peste noapte. Cu cat mai mult cu atat mai bine. :)) O indepartezi folosind doua samponari ca sa te asiguri ca nu raman reziduri pe par.

ex de uleiuri pe care le poti folosi : ulei de ricin, ulei de argan, ulei de jojoba, ulei de cocos, ulei de avocado, ulei de migdale dulci presat la rece, ulei de masline

Pentru corp poti sa-ti faci un scrub folosind zatul ramas de la cafea, poti sa-l combini cu ulei sau cu gelul tau de dus ca sa nu fie prea dur. Poti sa-l aplici singur pe galcaie, genunchi si coate.

Ca sa-ti hidratezi pielea poti sa aplici ulei de jojoba (12%), are o concentratie de acid oleic mult mai scazuta si se absoarbe mai rapid in piele. Eu mai aplicam si unt de shea sau ulei de migdale dulci (62% concentratie de acid oleic ).

| gellalbie4ever a răspuns (pentru anonim_4396):

Sapun dove cu unt de shea

| Edisor27 a răspuns:

La varsta asta nu e prea bine

| litere123 a răspuns:

La varsta asta frageda, te as sfatui sa nu