Cum zice și Frank51 și eu folosesc de ani de zile Clear antimătreață și este excelent.
Matreata este produsa de o ciuperca care iti usuca scalpul, iar boala se numeste DERMATITA SEBOREICA.
Recomand un Sampon cu NIZORAL cumparat numai din farmacii, fiind un sampon cu medicatie, special pentru dermatita seboreica.
Nu folosii nici un alt tip de sampon decat "sampon cu Nizoral", macar pentru 6 luni, pana scapi definitiv de aceasta dermatita seboreica.
Poate o să ți se pară că fac o paranteză mare, însă chiar cred că înțelegerea problemei este 50% din rezolvarea ei. Nu toată mătreața apare din cauza dezvoltării necontrolate a Malassezia, adică din cauza dermatitei seboreice. Mătreața simplă, apare din cauza unei descuamări accelerate a pielii capului ce poate avea multiple cauze ( de la factori de mediu, la stil de viață sau chiar alergii la produse de stilizare/curățare a părului.)
Faptul că inițial scăpai de mătreață cu H&S mă face să cred că era vorba de un caz de mătreață simplă. Șampoanele mass-market precum H&S, Pantene, Clear etc. sunt eficiente împotriva mătreței simple care arată ca o făină albă. Acum că au apărut "coji în cap" este probabil vorba fie despre o dermatită seboreică fie despre o pitiriazis rubra pilaris.
Ideal ar fi să mergi la un dermatolog care pe baza aspectului scuamelor și pe baza unui set de analize îți poate recomanda un tratament.
Dacă totuși vrei să încerci să rezolvi problema pe cont propriu, eu îți propun să alternezi un șampon anti-fungic mai agresiv (Nizoral, Bioderma Node DS+, Ducray Kelula DS, Erayba Z12P sau alt șampon cu ketoconazol sau piroctonă olamină) la fiecare câteva săptămâni cu unul mai blând (Vichy Dercos, Seboradin, Bioderma Node P, TMT Seboquil etc.)
Practic te speli cu primul șampon până ce vezi că dispar scuamele iar apoi treci la al doilea timp de 2-3 săptămâni.
Dermatita seboreică nu "dispare definitiv" pentru că este o boală cronică care recidivează. Momentan nu se știe care sunt exact cauzele care o produc. Scopul tuturor șampoanelor de mai sus este să atenueze simptomele esteice nu să o trateze, mai ales că cele mai recente studii în domeniu par să indice că dermatita seboreică fac parte din categoria bolilor autoimune.
Ideal ar fi ca în paralel ( dar doar cu un se de analize în prelalabil) să iei și un sumpliment de zinc + B-uri.
Multă sănătate!
P.S. Șampoanele antimătreață/anti-fungice eficiente sunt relativ scumpe. Evită să profiți de deal-urile excepționale de pe OLX &Co pentru că acolo sunt foarte multe produse contrafăcute. Similar și cu sellerii de pe Emag. Dacă numele seller-ului este Jiayu Qiqi Jieyou Grocery Shop ar fi bine să eviți să cumperi șamponul anti-mătreață de la ei.