| saresipiper a întrebat:


Vi s-a intamplat sa luati job-ul de la primul interviu sau ati fost la multe pana ati reusit sa va angajati?
Ce credeti ca conteaza mai mult pentru un angajator?
Aspectul fizic placut ar putea fi uneori un impediment?

Miha

Răspuns Câştigător
| Speranta12 a răspuns:

Eu primul job l-am luat la primul interviu,apoi alte interviuri nu am luat,apoi am luat,conteaza sa stii sa vorbesti sau sa te prefaci macar ca esti increzator in propriile forte,conteaza experienta(depinde de job),nu prea da bine daca ai avut joburi multe perioade scurte pentru ca angajatorul isi asuma ca o sa faci la fel si cu el,ei cauta oameni pe care sa se bazeze,aspectu fizic,nu foarte mult,doar igiena corporala sa fii imbracat decent,chestii esentiale.
Conteaza sa vrei jobul respectiv,gandeste-te daca ai putea sa faci jobul respectiv si fara sa fii platit(stiu ca pare absurd) si daca raspunsul este da,atunci du-te la interviu,daca nu,poate nu e de tine.
E o lume cruda si competitiva si nimanui nu ii plac plangaciosii.
Trebuie sa fii dispus sa lucrezi mult si pe bani putini(stiu,e barbaric,dar asta e lumea in care traim),sa muncesti peste program,sa dai tot ce ai,pentru ca daca nu o faci tu,fii sigur ca stau altii la rand mai saraci ca tine care pentru banii aia sunt in stare sa faca pe dracu' in patru.
Eu cred ca cel mai mult conteaza sa fii increzator,dar mai ales realist.
Daca ai o atitudine de om harnic o sa fii apreciat indiferent de job,poti sa obtii un job chiar si fara experienta in domeniu daca il vrei cu adevarat si ai mentalitatea asta.
"Do what you hate to do,but do it like you love it".
Cu toate astea,nu iti recomand sa lasi capul plecat,daca cineva te calca pe nervi,raspunde-i,daca cineva incearca sa te umileasca,raspunde-i,daca te simti folosit si neapreciat si le atragi atentia colegilor,sefului si nu le pasa,pleaca,schimba jobul,gaseste-ti locul.
Angajatorii cauta sa plateasca cat mai putin pe cheltuiala angajatului si sa obtina cat mai mult profit de pe urma ta.
Stabileste-ti niste principii,obiective,criterii si da-i bataie.
La inceput e mai greu,dar daca esti muncitor, harnic, la locul tau, destept si ai si putin noroc, poti sa ajungi departe in viata.
Succes tuturor!

19 răspunsuri:
| bmerry a răspuns:

Mi s-a întâmplat și sa iau din prima, mi s-a întâmplat și sa fiu respinsă. Am ajuns însă la concluzia ca mereu am avut de câștigat atunci când am am evitat formulările cliseice (ex:,, sunt perfecționistă"), și am venit cu argumente in completarea descrierii făcute (ex:,, sunt adaptabila pentru ca am lucrat in străinătate",,, sunt empatica pentru ca am studiat psihologia",,, lucrez ușor in echipa pentru ca am avut experiența x, y, z). In funcție de fisa postului, intervievatorul va urmări anumite caracteristici care construiesc profilul unui bun candidat atunci când va acorda jobul. Dacă nu reușești din prima nu dispera, poate ca este totuși un lucru bun. Doar mergând la mai multe interviuri vei reuși sa îți stăpânești emoțiile, învățând ceva nou de la experiența la experiența. Cât despre aspectul fizic placut, cred ca depinde mult de domeniul in care dorești sa activezi, insa inteligenta și carisma vor domina mereu aspectul fizic.

| aimullah123 a răspuns:

1) Da, la unele joburi am fost acceptat de la primul interview dar la altele nici nu m-au mai sunat inapoi
2)Il intereseaza sa ai studiile si experienta necesare pentru acel job, sa ai unele calitati, sa fii serios, in unele cazuri sa nu locuiesti prea departe de locul de munca, sa iti doresti sa ramai cat mai mult timp in cazul in care esti acceptat, sa nu pari prea disperat sa obtii jobul etc.
3)Il intereseaza sa fii si tu barbierit, putin aranjat, sa nu vii la interview in trening, un pic de bun simt

| Phantelul a răspuns:

Salut, primul meu job l-am luat de la al doilea interviu si a fost o prostie si urmatorul job a fost peste 1 luna, unde am avut interviuri + teste si din 9-10 interviuri am reusit sa ma angajez.
Cel mai mult pentru angajator conteaza:
- Sa nu intarzii ( si chiar daca o faci sa anunti la telefon )
- Sa citesti foarte bine cerintele postului de pe internet ( sa ai idee ce vei face acolo )
Eu de exemplu nu am avut niciun fel de emotii pentru ca nu aveam ce sa pierd efectiv daca nu luam interviul, eram super relaxat si asta e important.
Aspectul fizic nu cred ca conteaza, ideea e sa stii ce se intampla acolo unde vrei sa te duci.
Bafta!

| antimulte a răspuns:

Sunt multe detalii la mijloc, depinde si de pregatire si de job. La primul job eu am fost angajat doar pe baza de CV. Conteaza si aspectul fizic daca lucrezi in mod direct cu clientul.

| saresipiper explică (pentru Speranta12):

Ai reusit sa te angajezi in domeniul studiilor sau altceva?
Unii cer experienta si in domeniul lor, chit ca vad ca abia ai terminat facultatea cutare. In cazul asta ce e de facut?
De asemenea daca ai 27 ani si ai lucrat 3 ani ca jurist dar intre timp ai terminat inca o scoala si mergi la un interviu in domeniul ala iar angajatorul iti spune ca cv-ul tau vorbeste 90% despre tine ca jurist (ca 3 ani ai lucrat in acest domeniu) si prea putin despre job-ul la care aplici la el, ce faci? Nu recunosti ca ai lucrat nicaieri, nici ca ai facut dreptul, ci scrii ca ai doar ultima scoala care se pliaza pe job-ul respectiv?
Gen daca am absolvit drept si aplic pentru hair stylist (un exemplu banal), scriu ca pana la 27 ani am facut doar acel curs de hair-stylist si nimic altceva?
Am patit ca angajatorul sa nu ma accepte tocmai din cauza celorlalte studii, dar ce sa scrie in cv daca eu abia am absolvit a doua scoala si nu am lucrat nicaieri in domeniul respectiv?
Mi se parea normal sa scriu ca am lucrat jurist, totusi am o varsta

| saresipiper explică (pentru antimulte):

Ai avut pregatirea pentru domeniul la care ai aplicat sau nu a contat specializarea absolvita?
Mai vad oameni care au reusit sa lucreze in alte domenii decat facultatea pe care au terminat-o

| saresipiper explică (pentru Phantelul):

Ai reusit la stat sau la privat?
In ce oras?
Tind sa cred ca si orasul conteaza, vad multa lume dezamagita in anumite zone ale tarii care isi fac bagajul si pleaca.

| antimulte a răspuns (pentru saresipiper):

Da, la primul job, la care m-au angajat fara sa ma vada, efectiv m-au chemat de luni la munca... Aveam specializarea care le trebuia lor, inginer in industria alimentara. La restul, mai ales daca nu eram pe specializare, domeniu sau cu experienta ceruta, m-au chemat la interviu, majoritatea asa fac. Altii nu au raspuns nici pana in ziua de azi, sa nu te lasi demoralizat din cauza asta, oamenii cauta altceva sau si-au gasit deja oamenii...

| saresipiper explică (pentru bmerry):

Ai reusit sa lucrezi la stat?
Cand te-au cooptat in echipa, ai spus de experienta din strainatate (o aveai la momentul acela?)
Locuiesti intr-un oras mare?
Orasele mari ofera alte perspectivehappy

| saresipiper explică (pentru aimullah123):

Nu am reusit sa gasesc in domeniul unde am terminat fiindca la ultimele interviuri au zis ca am experienta in domeniul primei scoli absolvite... daca ai terminat dreptul si ai profesat, nu trebuie sa treci in cv asta? Gen daca mai tarziu faci alta scoala si te reprofilezi, trebuie sa scrii ca ai terminat doar acea specializare, desi ai o varsta? Apoi tot n-ar fi bine, ca te intreaba: ce ai facut pana acum, nu ai lucrat nicaieri?

| bmerry a răspuns (pentru saresipiper):

M-am mutat din Brașov in Bucuresti din aceleași considerente și intr-adevăr, am simtit pe pielea mea cum orașele mari oferă o gama mai larga de opțiuni. Eu am activat mai mult in domeniul privat și da, aveam experiența din străinătate atunci când m-au cooptat pentru joburile la care am aplicat aici, însă acesta a fost doar un exemplu. Sunt nenumărate experiențe care te-ar avantaja la angajare, dacă le-ai menționa, și pe care poate nu le iei in considerare. Eu una cred mult și in atitudinea cu care te prezinți, care poate schimba radical decizia unui intervievator, indiferent de experiența pe care o ai. Dacă ești convingătoare, dacă reușești sa îți expui atuurile și dacă știi sa te,, vinzi", nu vei primi decât feedback pozitiv. Și tine minte, si ei au nevoie de tine, nu numai tu de ei.

| bmerry a răspuns:

Dacă încerci sa te angajezi într-un domeniu total nou, străin fata de cel pe care l-ai studiat, atunci concentrează-te pe a-ți demonstra adaptabilitatea și flexibilitatea. Încearcă sa aduci exemple, fie ele din alte domenii, prin care sa pui in evidentă cum ai rezolvat situații neprevăzute, cum te-ai mulat pe cerintele clientului, cum ți-ai dus o sarcina neprevăzută la capăt.

| saresipiper explică (pentru bmerry):

Ma bucur sa aud asta si sunt de acord cu ce ai scris, chiar daca mie mi-au spus cu tupeu..."noi nu avem nimic de castigat ca te angajam"...si eram intr-o tara "civilizata" ce zici de asta?laughing
Cred ca esti si frumoasa, poate conteaza mult si asta, plus sa stii sa te vinzi, evident

| StrongHeart a răspuns (pentru saresipiper):

Nu in domeniul studiilor,nu,desi pe viitor consider si eu optiunea de a imi continua studiile,cred ca facultatea te invata mai mult cum inveti si cum sa gandesti,si in afara de facultatile tehnice,sunt deseori cazuri in care diploma nu are atata de mare valoare.
Daca vrei sa faci o facultate si dupa ce o termini sa te angajezi pe domeniu,trebuie sa fii realist,sa vezi care e cererea si oferta pe piata muncii pe domeniul tau chiar dinainte de a incepe facultatea.
Eu nu am facut facultate si fara sa am experienta facultatii,din ce am vazut la prieteni si din ce am dedus eu,facultatea trebuie sa te formeze ca om,experienta in sine, faptul ca cunosti oameni noi care au acelasi interes ca si tine, toate astea ajuta; dupa facultate te lovesti putin de realitate, in cazul celor care nu fac facultatea, se lovesc mai devreme de realitate si optiunile sunt putin mai limitate decat fata de cei ce au facultate.Mai devreme sau mai tarziu, toti ne lovim de realitate si realizam ca multe lucruri sunt altfel decat cum am fost invatati si viitorul ti-l faci singur si nu e deloc usor.
Sa gasesti un job stabil si care sa te multumeasca, nu numai financiar, dar sa iti si placa ce faci si sa inveti mereu ceva nou este destul de greu.
Angajatorii cauta in general tineri, am observat ca unele persoane mai in varsta se lovesc de niste bariere stabilite de angajatori.De exemplu, chiar daca o persoana are 50 de ani, 20+ de ani in domeniu,experienta,si pur si simplu stie cum sa faca lucruri mai bine ca un tanar, multi prefera sa angajeze tinerii, sa-i formeze, cu speranta ca acesta o sa ramana la compania respectiva si poate sa-i dea un salariu mai mic.Un om cu experienta stie in primul rand cat valoreaza timpul si munca lui si e mai usor de pacalit laughing
In cazul pe care l-ai mentionat, te-as intreba ce te-a motivat pe tine(sau persoana in cauza) dupa 3 ani de lucrat ca jurist sa schimbe meseria,ideea e ca ar trebui angajatorul sa recunoasca niste calitati dobandite ca jurist pe care sa le ai cand faci tranzitia la meseria de hair-stylist,ceea ce e destul de greu,pentru ca meseria de jurist te solicita mental,iar cealalta te solicita fizic.
La una e bine sa ai memorie buna,la alta trebuie sa ai indemanare.
Poti sa scrii ca ai lucrat ca jurist,dar o sa te intrebe ce te-a facut sa schimbi meseria si tu trebuie sa-i spui motivatiile tale,nu e nicio problema,sunt atatea cazuri de oameni care realizeaza ca ce fac nu ii multumeste pe deplin si isi schimba meseria.
Eu sunt de parere ca in viata trebuie sa pui pasiune in munca,altfel nu faci nimic. Daca esti profesor,nu te duci cu dezinteres la scoala,pentru ca o sa educi o generatie de prosti,daca esti doctor,nu faci cum crezi tu,respecti procedurile invatate in medicina,ca e viata altui om in mainile tale. Orice meserie faci trebuie sa o faci din dragoste pentru meseria aia, sigur banii sunt si ei un aspect important, sunt necesari ca sa supravietuiesti, dar am observat ca in Romania multi practica un job, o meserie de mantuiala si nu iubesc ce fac si mi se pare total aiurea.De asemenea romanii au o problema mare,nu toti,dar foarte multi au mentalitatea ca sunt superiori altora daca au o facultate,doua,sau o meserie mai banoasa,si totul li se cuvine,iar alte joburi care nu necesita studii superioare sunt proaste si cei care le fac sunt prosti.
Asta e o mentalitate gresita care aduce multe probleme in societate. Oamenii sunt incurajati sa invete,cei care nu invata sunt niste prosti,facem pe banda manageri,avocati,ingineri,etc. Ceea ce nu e nimic rau,avem nevoie si de astfel de oameni,dar descurajam oamenii care vor sa profeseze in alte domenii si tara ramane fara electricieni,mecanici,etc.
Aici o vina mare o au politicienii si faptul ca au desfintat multe din scolile profesionale de pe vremuri.
Nu sunt impotriva facultatii,ci impotriva mentalitatii de roman mandru si ignorant,care cum da de informatii si trenduri venite din vest se crede complet superior celorlalti,vrei sa-ti spun ceva eu ma descurc foarte bine la lb. engleza si vreau sa invat la perfectie pe viitor,dar ma lasa rece toti oamenii care vorbesc fraze jumatate in romana, jumatate engleza, mi se par mai prosti decat altii care fac dezacorduri.
De multe ori am impresia ca traiesc intr-o tara impartita in doua, o parte sunt batranii veniti din vremurile comunismului si spalati pe creier si mintiti an de an si tinerii, spalati pe creier de visul american.Insa nu este asa si ma bucur cand vad ca mai exista si oameni cu capul pe umeri care se afla undeva la mijloc in acest spectru.
Toate astea sunt rezultatul schimbarii bruste de la regimul comunism la cel capitalist.

| Violleta2022 a răspuns:

Aspectul fizic conteaza la prima vedere, dar cunsotintele si increderea cu care te prezinti, sunt cele decizive.
Nu raspunzi neintrebat, nu faci glume, nu esti nepoliticos si nu pui intrebari pana la sfarsit de interviu, cand iti vor spune ei, daca tu vrei sa stii si altceva despre firma, postul sau progarmele cu care vei lucra.
Sunt comapanii care au 2 sau chiar 3 interviuri de triere.
Importante este sa te prezinti la toate interviurile cu incredere in tine, sa vorbesti calm, politicos si numai cat esti interbat.
Eu una, poate am fost norocoasa, poate am fost foarte bine pregatita, dar am luat intotdeauna jobul, de la primul interviu.

| Phantelul a răspuns (pentru saresipiper):

Salut, am reusit la privat ( la stat nu m-am interesat ca este destul de greu sa prinzi loc ) si ca oras Bucuresti zona Pipera, acolo sunt mai multe firme si cladiri.

| Phantelul a răspuns (pentru Phantelul):

Vreau sa mai adaug cateva chestii pe care le-am vazut mai sus :
- Poti pune cate intrebari vrei la un interviu, chiar daca esti in timpul interviului ca de exemplu : Programul, Salariul ( aici la salariu vreau sa insist INTOTDEAUNA sa spui ce salariu vrei sau sa intrebi de el, nu este vreo problema sa aduci in discutie salariul pentru ca tu te duci la munca pentru bani simplu, aia care lucreaza pentru experienta si de placere ii lasam deoparte ca au probleme )
- Eu unul am mai intrebat despre o cerinta care nu imi suna cunoscuta din postul de angajare, am mai intrebat daca se lucreaza peste program/weekend etc.
- Am facut si cateva glume si am ras pe langa subiect unpic, persoana de acolo avand o pasiune pentru masini ( si eu mi-am luat permisul de curand )

Ok cred ca ti-am zis tot ce am facut eu si a mers foarte bine, si man stai chill daca nu ai ceva de platit, intretinut poti merge relaxat la interviu ca nu ai ce pierde.

| Speranta12 a răspuns (pentru Speranta12):

Wow, ce mesaj realist si incurajator ai scris. Multumim!

| StrongHeart a răspuns (pentru Speranta12):

Succes in toate!