| adela2012 a întrebat:

Dupa ce faci doi ani de stagiatura la Institutul National de Pregatire Profesionala a Avocatilor, ai sansa sa iti gasesti de lucru la un birou? Am inteles ca foarte putini avocati sunt admisi la acest institut, in jur de 10, e adevarat? Examenul de admitere in barou se da dupa ce termini 4 ani de facultate?

6 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Examenul de admitere in barou se sustine dupa facultate, inainte de intrarea in stagiatura si la INPPA. Dupa absolvirea cursurilor si terminarea stagiaturii se sustine un examen de definitivat si abia apoi esti avocat deplin.
Dupa aceea poti alege sa-ti faci un birou de avocat singura si o sa castigi in functie de clientii si procesele pe care o sa le ai, sa intri intr-o firma de avocatura sau sa te asociezii cu alt avocat.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Sub primul meu raspuns exista un buton Raspunde. Da pe acesta si scrie ce mai vrei in fereastra ce se va deschide.
In orice caz, inainte de a intreba, ar fi bine sa citesti L.51/1995 si Statutul profesiei de avocat, cred ca le gasesti actualizate pe site-ul oficial al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, http://uniuneabarourilor.ro/

| sasa1sasa1sasa1 a răspuns:

La un "birou" sau la un barou?
Adevarat, intr-un barou se intra foarte greu. Nu stiu daca e un numar fix. Dar sunt conditii dure.

| adela2012 explică:

Sunt pe telefon si nu apare...in fine, multumesc mult, oricum. O singura intrebare am mai. Am citit ce mi-ai recomandat, dar de ce multa lume zice ca un avocat nu isi gaseste de lucru dupa terminarea facultatii? Multi m-au descurajat sa nu imvratisez aceasta meserie ca o sa fac foamea, ca sa spun asa.

| raluk27 a răspuns (pentru adela2012):

In domeniul asta nu exista "isi gaseste de lucru".
Avocatii sunt liber profesionisti, adica sunt pe cont propriu, adica sunt pe barba lor.
Cati clienti si cate procese ai, de atatia bani mananci.

| raluk27 a răspuns (pentru raluk27):

Avocatii, notarii, executorii judecatoresti si magistratii (judecatorii si procurorii) nu sunt angajatii nimanui, deci nu sunt in situatia de "a-si gasi de lucru".
Angajati sunt numai consilierii juridici si juristii, desi nici in cazul lor nu e neaparat.
Termini facultatea > dai examen de admitere in profesie > il promovezi si devii audit de justitie/notar stagiar/avocat stagiar/executor stagiar etc > faci stagiul 2 ani >dai examenul de definitivat si daca il iei, te numesti avocat, notar, judecator "plin" > te descurci pe cont propriu sau daca esti judecator/procuror esti repartizat la o instanta din tara.