Origine:
Zona Central Mediteraneeana (Italia)
[modificare] Înălţime:
20-25 cm
[modificare] Greutate:
2-3 kg
[modificare] Speranţa de viaţă:
14-16 ani
[modificare] Grupa:
Toy
[modificare] Istoric rasă:
În mormântul lui Ramses al II-lea s-au găsit statuete ce reprezintă acest tip de câine. În Roma antică a fost evocat în epoca împăratului Claudius (45 i.e.n.). Aristotel numea acest câine " răsfăţatul doamnelor ". Grecii antici au ridicat chiar mici monumente în cinstea acestor câini, ca semn al aprecierii de care se bucurau. Titzian a redat într-o pânză de-a sa datată 1576 un câine foarte asemănător. Pasiunea pentru aceşti câini a renăscut foarte puternic în epoca Renaşterii, iar astăzi rămân una dintre cele mai populare rase canine.
[modificare] Descriere fizică:
Este un câine de talie mică, forma siluetei sugerează un pătrat. Capul este proporţional faţă de corp, craniul lat şi plat, bot destul de lung, acoperit cu păr lung, nas mare şi negru. Ochii sunt mari, de culoare închisă (negri, brun-închis). Urechile sunt acoperite cu un păr bogat, lung, au formă triunghiulară şi sunt lăsate pe lângă cap. Coada este destul de lungă, purtată rulat deasupra spatelui şi acoperită cu păr bogat. Firul este lung, fin, mătăsos, des, strălucitor şi foarte bogat. Este alb curat sau alb cu irizaţii de sidef.
[modificare] Personalitate:
Este foarte jucăuş, alert şi vioi. Dă dovadă de inteligenţă şi se dovedeşte sociabil. Este ascultător, ataşat de stăpân şi de familia de adopţie şi devotat. Interacţionează bine cu copiii, dar rămâne vigilent şi precaut în prezenţa străinilor. Acceptă prezenţa altor câini sau animale de casă în jurul său.
[modificare] Îngrijire şi sensibilitate boli:
Necesită periaj efectuat periodic şi pieptănare zilnică. Va fi nevoie să fie îmbăiat destul de des. Năpârleşte foarte puţin, părul mort se îndepărtează cu ocazia periajului. Este recomandat persoanelor cu fond alergenic. Părul de pe frunte se prinde cu o bentiţă pentru a nu acoperi ochii. Dârele formate sub ochi de lacrimi pot fi şterse cu soluţii speciale. Boli specifice: luxaţia patelară, hipoglicemia, criptorhidismul, boala tremuratului la albinoşi (White shaker disease), orbire, surditate, stagnarea lacrimilor şi la blocarea canalelor lacrimale.
[modificare] Condiţii de viaţă:
Este făcut pentru viaţa în apartament, alături de un stăpân care poate să îi acorde destul timp pentru a-l îngriji şi a se juca cu el. Dovedeşte un nivel de activitate scăzut, cel puţin o dată pe zi are nevoie de o plimbare mai lungă.
[modificare] Dresaj:
Este un câine inteligent care vrea să facă pe plac stăpânului, sensibil la tonurile vocii şi capabil de disciplină. Trebuie educat cu răbdare şi blândeţe. Va deprinde mai greu dresajul de interior.
[modificare] Utilitate:
Un câine de companie plăcut, liniştit, amuzant şi reconfortant.
si eu ma oprietene care are mochon maltez si il face baie 1 pe luna dar si 1 pe saptaman fara shampon succes
Buna!
eu cred ca ar trebui sa ii faci baie cand este cald afara ca sa nu raceasca.vara si primavara ar fi cel mai bine.
uite aici mai multe informatii despre acest catelus:
http://www.royalcanin.ro/bichon-maltez.html
si aici:
http://cel-mai-bun-prieten-al-omului.blogspot.com/......ginar.html
si aici(este ultimul site pe care il postez)http://www.petz.ro/animale-de-casa/Caini-Rasa-Bichon-Maltez-286.html
Sa iti traiasca catelusul!
Cateii se spala dupa lungmea parului.
Lung- 1 luna
Mediu- 3 luni
Scurt- 6 luni
In niciun caz sa nu-l speli mai des de timpul de luni in care se incadreaza catelul tau. In caz ca se murdareste rau, nu-l speli cu sampon, doar cu apa!
Am si eu unul si sunt experta in aceste rase trebuie sa-i faci baie o data la o luna iarna dar vara ii poti face la 3 saptamani dar nu mai putin
Cum sa.l speli la 6 luni?
Vai de mine..pai saracul caine nu miroase si el? Chiar daca il tii in casa. eu il spal cam la 3 saptamani-o luna si pana acum nu am avut nici o problema cu el..il am de 7 luni si e perfect sanatos
dupa ce il spal il tin o zi in casa si nu pateste nimic daca nu il spal la 6 luni
Da doamne