| KiLLr0Y a întrebat:

am facut un transformator cu iesirea de 50v~ si am folosit sarma de 1mm, dupa ce se redreseaza am pus un condensator 50v 6800uf. Ce potentiometru imi trebuie pentru a regla tensiunea cotinuua de la 50v--- pana la 1v---?(rezistenta potentiometrului). Ofer funda!

Răspuns Câştigător
Bula
| Bula a răspuns:

A. Am indicat si eu doua scheme, care ar face fata.

b. Cei 3A vin de la curentul pentru care s-a facut bobinajul secundarului transformatorului, rotunjit.

c. Am mai raspuns inainte (r.32), de unde vin aproape 70V:
"Puterea disipata pe elementul de stabilizare (c.integrat sau tranzistor) este egala cu produsul din diferenta de tensiune maxima si curentul maxim ce poate trece prin el.
Pd=(Uin_max - Uout_min) x Imax = (70V-0V) x 3A = 210W.
Cu mentiunea ca, puterea efectiv-disipata maxima trebuie calculat doar la 48, 5V, deci Pmax va fi cca 150W.
Asemenea putere necesita radiator serios."
Daca mai ai indoieli, fa un efort si incearca, masoara si tu.

39 răspunsuri:
| KiLLr0Y explică (pentru Bula):

Nu pot sa leg un rezistor pentru a scadea tensiunea pana la 50v max?

Bula
| Bula a răspuns (pentru NyctophobicGhost):

Simplu. Cunostinte elementare.
1. Daca tensiunea redresata este de 48, 5V efectiv) si pui un condensator de filtraj pe el, atunci tensiunea de varf va fi mai mare de 1, 42x.
2. Puterea disipata pe elementul de stabilizare (c.integrat sau tranzistor) este egala cu produsul din diferenta de tensiune maxima si curentul maxim ce poate trece prin el.
Pd=(Uin_max - Uout_min) x Imax = (70V-0V) x 3A = 210W.
Cu mentiunea ca, puterea efectiv-disipata maxima trebuie calculat doar la 48, 5V, deci Pmax va fi cca 150W.
Asemenea putere necesita radiator serios.

Bula
| Bula a răspuns (pentru KiLLr0Y):

Depinde de amperajul (sarcina).
Pentru un curent de 3A iti trebuie deja un fel de resou big grin

Bula
| Bula a răspuns (pentru NyctophobicGhost):

Pune mana pe carte si mai invata!
tongue

Bula

LM350 se va arde aproape instant.

| NyctophobicGhost a răspuns (pentru Bula):

Citind de pe Google nu te face mai destept fata de cineva.Mai era un expert, Nelul cu aceleasi aptitudini.
Bun, deci ai gooGle la indemana, dar nu le ai cu matematica.
70 de volti, Bula, trebuie sa-i explici.Stiu, acum google nu te ajuta.
Explica aia 70v.Te rog.
Recunosc ca la LM 350 m-am luat dupa ultimele doua cifre.
Nu inteleg de unde atata siguranta cand ai pus acei 3A.
Daca nu gaseste un regulator cu trei pini, ii recomand un mosfet.Rezista la tensiuni cu intensitati mari.Nu are rost acum sa-si cheltuie banii din orgoliul altora.

Bula nu am putut sa iti dau mesaj asa ca am fost nevoie sa iti scriu aici.Sunt din jud Satu Mare loc Tasnad.Trimite-mi mesaj cu numarul tau de telefon chiar as vrea sa vb mai multe.

Bula, nu am putu sa iti trimit inapoi mesaj asa ca am fost nevoit sa iti scriu aici.Sunt din Jud Satu Mare loc Tasnad, chiar as vrea sa vb mai multe trimite-mi mesaj cu numarul tau de telefon

Bula

Am trimis.