Ca si putere calorica vs pret si poluare, centralele pe lemne sunt eficiente. Insa necesita mai multa atentie partea de aprovizionare, taiere, stocare, transport zi de zi de la magazie la centrala. Pentru mine este o rutina placuta, tine sedentarismul departe, dar totodata pentru cineva neobisnuit, este multa munca in plus. Depinde si de sursele de lemn din zona, pret si calitate.
Centralele pe peleti sunt mult mai comode, fiind cu automatizare (se alimenteaza relativ singure), insa pot fi foarte "fumigene", deranjante pentru voi sau pentru vecini.
Atat la centralele pe peleti, cat si la cele pe lemne, se poate scadea cantitatea de fum generata, daca este lasata sa lucreze la temperatura optima, adica de 80-90 de grade. Un puffer poate ajuta la asta, si rareste cu mult perioadele in care se face foc.
De asemenea, daca aveti posibilitate de racordare la gaz, asta ar fi cea mai comoda varianta; la pret este ceva mai sus decat varianta lemnului, insa este 100% automatizata, cu eficienta foarte mare, si 0 emisii (fara fum).
Despre pompele de caldura, din pacate nu stiu nimic, mi se par cam SF, banuiesc niste costuri mari si putere calorica mica. Dar cum spuneam, nu stiu nimic despre ele.
La pompa de căldură trebuie luate în calcul de asemenea și avizele de punere în funcțiune, prețul inițial al pompei și de asemenea prețul curentului electric care pe viitor nu arată atât de wow.
Pompa de caldura de care? is multe gen aer-aer, aer-apa, apa-apa, geotermala si nu stiu care or mai fi.
Daca zici Iasi, cauta si vezi in ultimii anii care au fost cele mai scazute temperaturi si cit au durat, apoi poti opta pentru ceva bun si sigur.
La ce ierni sunt acum in RO ma refer la ses si deal, nu stiu la munte, unde temperaturile nu-i cred sa scada sub minus 10 si asta cateva zile, Aerul copnditionat ar fi ceva bun si mai simplu, nu implica apa, nu caloprifere si alte povesti.
La AC singura problema este ca trebuie pus in fiecare incapere cate un aparat, (asta daca vrei o eficienta mare) si costul lor ceva mai mare.
Dar costul desi este mai mare, comparatriv cu o centrala pe lemne sau gaze, la AC ai si aer rece vara, deci pretul mai mare se justifica cumva.
Din caclulele mele, daca sunt temperaturi de 0 grade sau sub, dar nu sub 10 cred AC ar fi o idee destul de buna.
Teoretic AC sa faci caldura, este mai bun ca orice centrala pe gaze, de lemne, nu mai vorbim.
Ce dezavantaj ai la AC comparatriv cu centrala pe gaz? Eficienta la un AC scade odata cu scaderea temperaturii, dar undeva asta se intampla cand ai minus 5 minus 10 grade, sau poate mai mult depinde ce aparat ai.
Dar la temperaturi de pana la minus 5 grade, AC este mai eficient ca o centrala pe gaze.
Nu am experienta, in sensul sa am ceva sa pot compara, ce am spus sunt din date teoretice date tehnice din manualele centralelor pe gaze sau apartelor de AC.
Am centrala pe gaz la mama in RO, o sa pun si AC, dar sa vad cand, apoi o sa compar, dar cred ca va mai dura 1-2 ani.
Asa daca am doar 1 aparat pentru o camera nu ai ce compara, trebuie puse aparate de AC in toata casa, apoi avand ambele sisteme, o sa pot compara in aceleasi conditii si aceleleasi temperaturi de afara.
La AC dai doar o gaura, eventul tragi cu cablu de curent electric, simplu, nu calorifere, nu apa, nu robineti nimic.Iar intretinerea unui AC nu presupune mai nimic, comparativ cu intretinerea unei centrale le gaze.
Din cauza asta am spus, sa verifici temperaturile cele mai scazute din zona ta si cit timp sau mentinut.
De exemplu, stiu ca in zona Vrancea, sau Galati acolo merita AC, temperaturile iarna nu scad sub minus 10, asta rar sin doar citevca zile, in rest nu trec de minus 5, dar si asa tot mai rar.
Ce este bine, casa sa fie bine izolata, cit de bine, asa indiferent ce sistem de incalzitre folosesti sa consumi putina energie cu caldura.
Daca nu ai gaz metan, atunci sigur aparatuele de AC sunt mai eficiente decat orice centrala pe lemne, peleti ai avea.
Centrala pe lemne sau peleti pierde foarta multa energie, asta o poate spune oricine are o astfekl de centrala. Oricine poate merge la cosul de evacuare, nu poti tine mina, asa de fierbinte este aerul care este evacuat de la centralele astea cu lemne sau peteleti.
Daca ai sa alegi intre centrala pe gaze si AC, acolo da mai poti spune ca depinde, dar centrala pe lemen si AC, din start AC.
Despre ce avize vorbești?!?
Mie nu mi-a trebuit.
Costul curentului? Se poate micșora prin instalarea de panouri fotovoltaice.
În plus, vara pot răci încăperile. Deci nu ai nevoie de aer condiționat separat.
Nu m-am documentat suficient, dar stiu ca iti trebuie ceva avize daca vrei sa instalezi o pompa aer-sol.
Si la celelalte tipuri de centrala se cer anumite "hartii", chiar autorizari ISCIR, dar daca stai la casa si nu vorbim de racord la gaz, scapi fara.
Primariile ar trebui sa controleze din casa in casa, sa vada instalatiile fiecaruia, si din fericire nu prea o fac. Sau din pacate, daca ne gandim la eventualele riscuri, in cazurile "Dorel".
La mine in zona este accesibil lemnul moale (molid/bradet), insa oamenii care fac upgrade la peleti spun ca este mult mai rentabil. Cumpara cantitati mari vara, cand prind pret bun, si cum spuneam, centrala fiind automata, nu prea au treaba cu ea.
Trebuie aspirate des, cu aspirator special de cenusa. In rest, merg singure, umpli buncarul ei o data, iar ele isi trag zi de zi, cat au nevoie.
Eu raman la lemne momentan (termosemineu), poate pe viitor voi trece la peleti, insa intre timp vreau sa montez panori solare cu tuburi, pentru apa calda pe timpul verii. Sunt o investitie mica, foarte rentabila, la ce veri fierbinti avem.