| beautymk a întrebat:

Incerc sa imi fac actele pentru constructia unui balcon la parterul blocului in sectorul 5, Bucuresti. Am primit certificatul de urbanism si urmatoarea etapa ar fi obtinerea titlului de proprietate asupra terenului din cota indiviza. Dosarul a fost depus in februarie 2010 si termenul de rezolvare era de 30 de zile.De atunci tot dau telefoane si cei de la primarie imi spun ca inca nu s-a format comisia pentru aprobare. Stie cineva cum as putea sa urgentez aceasta problema, pentru ca trece vara si nu mai am cand sa-l mai construiesc?

13 răspunsuri:
| foxi a răspuns:

Cu pile!

| cristi202 a răspuns:

Nu prea poti! Asta e birocratia din Romania. La asta suntem asii lumii. Oricat de mic e lucrul pe care vrei sa il faci, e "necesar" sa te invarti prin 1000 de birouri pana sa poti face. Trist, dar adevarat!

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Incearca amiabil ori cu PCR(pile, cunostinte relatii). O ultima solutie (dar care nu-ti rezolva mai repede problema) este sa-i actionezi in judecata, conform Legii nr. 544/2004 - legea contenciosului administrativ, o poti citi aici: http://www.avocatnet.ro/......2007.html. Succes si numai bine!

| fabiola a răspuns:

Daca ai autorizatia de construire cu aprobarile de la gaze, renel, telefoane si proiectul poti incepe construirea. Titlul de propietate se emite si ulterior!

| beautymk explică:

Fabiola, pentru eliberarea autorizatiei de constructie mi se cere titlul de proprietate.Ai avut cumva vreun caz asemanator?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Cred ca ceva este gresit. Terenul de care vorbesti se afla exclusiv sub bloc. Terenul pe care vei construi se afla alaturi de bloc, pe terenul primariei. Deci? De unde act de proprietate? Asociatia nu-ti poate da nimic, primaria nici atat.
Cine a cerut act de proprietate?
In cel mai rau caz, poate sa obtii un act de concesiune de la primarie, contra cost. Si nu este mic.
In tot cazul, nu vei putea obtine autorizatia fara sa lamuresti situatia, pe al cui teren construiesti si in baza caror acte " te lasa ". Repet, terenul pe care vrei sa faci extinderea este al primariei sector 5. ( adolf )

| fabiola a răspuns:

Iti trebuie actul de propietate, avize de la electrica, romgaz, romtelecom! Cu acestea ti se elibereaza certificatul de urbanism si apoi documentatia de construire!

| beautymk explică:

I se spune "Titlul de proprietate pentru terenul in indiviziune" si pentru care se depune dosar la primarie. Fara acest act nu-ti primeste dosarul pentru autorizatie de constructie.

regis
| regis a răspuns:

In principiu o solicitare depusa oficial la o institutie (adica cu numar de inregistrare) la care nu s-a raspuns in termenul legal de 30 de zile, se considera aprobata. Din pacate insa tu vei avea nevoie de acel act eliberat de Primarie... tot la Primarie.
@adolf - nu stiu daca e chiar asa. Probabil balconul construit la parter se afla exact sub balcoanele deja construite la etajele superioare. Deci daca balcoanele de la etaj nu sunt pe terenul primariei, nici balconul de la parter nu va fi.
Ma intreb insa daca intr-adevar este necesar sa obtii un titlu de proprietate asupra acelei suprafete. Nu este cumva suficient acordul asociatiei de proprietari (sau chiar al fiecarui proprietar in parte) pentru a construi pe proprietatea comuna? Adica reducand problema la doi proprietari, daca coproprietarul ma lasa sa construiesc pe proprietatea noastra comuna, nu am voie sa construiesc, urmand ca noua constructie sa ramana in acte tot proprietate comuna?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Regis / orice autorizatie de constructie are la baza un act cu care se dovedeste proprietatea asupra terenului pe care ai treaba. Poate fi act de proprietate sau de concesiune. Asta este legea. Daca nu ar fi asa eu pot sa obtin autorizatie sa-mi fac garaj la tine in curte!
Locatarii nu sunt proprietari decat pe terenul de sub bloc, strict, deci pe nimic inconjurator.
Balcoanele de la etaj pot fi in "consola " deci nu au treaba cu terenul, nu influenteaza cota.
Pana nu se lamureste cine este proprietar pe teren, nu are cum sa mearga mai departe cu actele.
Multi confunda si cred ca si spatiul verde este proprietate, dar nu este asa. ( adolf )

regis
| regis a răspuns:

Pai daca balcoanele de la etaj sunt in consola, cel de la parter nu de ce nu poate fi la fel?
Acuma sa fim seriosi, s-au construit probabil mii de balcoane la parter, nu este inventia fetei aceasta constructie, iar cei de la primarie ar trebui sa fie familiarizati cu situatia. Cum s-au autorizat acelea, exact la fel trebuie autorizat si acesta, dar este evident o lipsa de bunavointa din partea autoritatilor in acest caz. Eu nu as face altceva decat sa incerc o solutie alternativa, care sa faca posibila eliberarea autorizatiei fara a mai fi necesara depunerea acelui document.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Intr-o situatie asemanatoare ma aflu si eu, am obtinut Certificatul de Urbanism iar printre actele necesare pentru urmatoarea etapa, se numara si titlul de proprietate pentru terenul aferent constructiei, titlu pe care cei de la Primaria Sectorului 6 mi-au zis ca-l pot elibera intr-o luna, o luna jumatate. Am vazut ca nu ai mentionat nimic de Acordul Proprietarilor din bloc, acord care trebuie sa fie atasat la dosar. Sa nu ai surpriza sa nu fie de acord asociatia si presedintele de bloc. Cu situatia asta ma confrunt eu acum. Presedintele blocului nu este de acord sa-mi construiesc balconul motivand faptul ca stric fatada blocului.

Alte răspunsuri