Eu am boiler electric Ariston de 80 de litri.
- Nu consumă mult.
Acum uite care e chestia, eu îl țin pornit tot timpul, nu-l opresc deloc și cred că e mai rentabil așa. El începe să consume curent în momentul în care trebuie să încălzească apa, în rest nu prea consumă, doar puțin cât să mențină temperatura apei. ( temperatură setată de tine ).
Ajunge un boiler de 80 de litri?
Bineînțeles că ajunge, în plus nu e o regulă ca toată familia să se spele în aceeași zi să zici că ar consuma fiecare peste 80 de litri de apă caldă. Și chiar și așa, poți să setezi temperatura mai mare, la 50 de grade să zicem, și atunci îți dai seama că cine se spală nu o se spele doar cu apă din boiler, s-ar oprii, o reglează cu apă rece de la robinet. Și în acest caz dacă a consumat 30 de litri de apă îți dai seama că din boiler vor fi doar 15 litri să zicem, și restul e apă rece din rețea.
Acum, cu temperatura apei din boiler ca să faci economie... e cu dus și întors.
- dacă setezi temperatura apei la un nivel mai mare ( 50 - 60 de grade ) boilerul consumă mai mult curent ca să o încălzească dar în același timp tu cînd faci baie vei cunsuma mai puțină apă din boiler și boilerul nu va consuma prea mult ca să încălzească apa.
Adică ai un caza de 80l cu apă la 60 de grade celsius. Scoți din acel cazan 15 litri de apă opărită și pui în loc 15 l de apă rece ( așa face boilerul ). Îți dai seama că temperatura apei din boiler nu a scăzut prea mult.
- Dacă setezi temperatura apei din boiler la 30 de grade să zicem, atunci când o să te speli vei ține cel mai probabil robinetul pe apă caldă mai mult, apă din boiler, dacă consumi 30 de litri la un duș atunci cel mai probabil vei consuma 25 de litri de apă din boiler. Așa există riscul să se golească dacă vă spălați toți în aceeași zi, boilerul va porni mai mereu dar și munca lui e mai mică, trebuie să încălzească apa doar până la 30 de grade.
Acum, în legătură cu boilerul pe lemne, cea mai mare prostie, să-ți iei dăla doar dacă îl pui la o cabană la munte, ai pădurea lângă tine și nu ai curent.
Va fi doar un stres, nu crezi că va trebui să îl cari mereu lemne? Asta bineînțeles doar dacă vrei să ai apă caldă oricând ( ca la boilerul electric ).
Nu cred că mai economic pe lemne, ști cât costă un metru cub de lemne? Și dacă or să scadă pădurile lemnul se va scumpii cu siguranță.
Revenind la boilerul electric. Acum depinde cum preferi dar eu zic să-l lași tot timpul în priză dacă vrei să ai apă caldă oricând, altfel de ce să mai ei boiler? În plus dacă ai de gând să-l pornești doar atunci când vrei să faci baie ( cu câteva ore înainte ) el va consuma ca spartu că trebuie să încălzească apa de la 0. Apa o poți încălzii și pe aragaz când vrei să faci baie.
Pai ala pe curent il bagi in priza si uiti de el, ala pe lemn e ca un fel de soba, mai bine pui o cratita de apa pe aragaz ca e acelasi drac cu cel pe lemn, nu contest lemnul e mai ieftin, dar pierzi avantajul sau principal, comoditatea
Cel pe curent. Eu unul am pe curent, il las mereu pornit si cand am nevoie de apa calda imediat o am. Cand la cel cu lemne e ceva mai dificil
Electrică sau pe gaz: eu stau într-o zonă mai rurală iar familia mea dă tone de bani pe lemne (peste 3500 lei anual (depinde de natura lemnului)) doar pentru a susţine 4 focuri printre care aproape în fiecare zi un boiler, parţial primăvara şi toamna şi evident, toată iarna celelalte 3 focuri (teracote).
Comoditate sau nu, dacă știi că există obiceiul in sat să se oprească curentul, atunci vezi dacă găsești un boiler care să meargă și pe lemne și pe curent. (Bănuiesc că nu ai gaze).
Pe curent e cel mai comod. In cel cu lemne îți va fi lene uneori sa faci focul. Daaaar, cel pe lemne consuma mai puțin, nu dai așa mulți bani pe curent. Tu alegi.
Serios, nu ști care ar fi mai comod? Ăla pe lemne nenea, bagi un lemn în el și gata, ăla pe curent trebuie să care curent cu găleata la el din 30 în 30 de minute.
Eu il tin mereu pornit, si nu am factura asa mare la curent, undeva la 7/800ron/3luni, avand in vedere ca am 2frigere, si calculatorul care ruleaza aprox. 7/8ore/zi si toate celalalte aparate.
Casa e locuita tot timpul anii? Daca da, este indicat un boiler mixt, pe curent si lemne. Vara merge pe curent, iarna faci foc si încălzești si baia.
Daca nu e locuita, ci folosita doar ca si casa de vacanță, atunci e de preferat un instant electric sau chiar pe butelie. Toamna trebuie insa golita întreaga instalație.
Ca si comfort normal ca elctric, sa stai sa pui lemne pe foc nu e comfort deloc Sau ai putea lua una pe gaz, folosesti o butelie.
Cea mai buna solutie este pe gaz cu butelie cum am spus.e mai ieftin, mult mai ieftin ca si curentu.
Pe gz sunt 2 modele,modelu vechi gen ca si boileru electric,doar ca aici apa este incalzita de gaz, sau ai instant, asta este si mai bun, asta daca este de f buna calitate.
Dar dintre cele aratate de tine confort e ala electric, dar te costa foarte mult, asta pentru ca curentu electric este f scump comparativ cu lemenele sau cu gazu.
Boileru electric nu prea merita in RO desi daca ar fi pretu mic ar fi cel mai preferat.
Electric te omoara la bani ala pe gaz da merge, pui o butelie si ai rezolvat problema.La caldura la fel poti folosi gaz,ori de la conducat, ori butelii cu gaz, dar instalatie fara calorifere, alea sunt materiale irosite, manopera, bani aruncati.Incalzire cu gaz, gazul sa incalzeasca direct aerul din casa nu apa, apoi pompa duce apa la calorifere bla bla rahat cu prune caloriferele nu merg ca nu-s aerisite, se mai sparge o conducata, aa esti pfff cat chini pe romani ce le mai place sa se complice.Au ramas cu sistemu asta cu calorifere de cand bunica fata mare si tot asa continua cu sistemu asta.
Platesti la greu daca folosesti unu pe curent electric.Ia electric,cumpara si un contor si monteazal inainte de intrare in boiler, asa vei inregisra exact cat consuma, vei stii cum sta treaba.
Consumul depinde de cat de folosit este acel boiler.
Cel mai indicat este unu pe gaz, pui butelie, iei 2 butelii una o montezi aialanta de rezerva, iesi ieftin. Unde pui daca ai pe gaz poti cauta sa pui si o masina de spalat fara incalzire, ia apa tot de la boieru asta pe gaz, reduci din consumul de curent electric.
Uite in America nu exista, sau nu am vazut eu masini de spalat care sa incalzeasca ele apa nu sunt asa ceva aici.La masina de spalat ai 2 robineti, unu cu apa cald unu rece, apa calda vine de la boiler.Mmasinile astea de spalat le tii o viata, nu se strica asa usor.Scuze ca te luai cu atele, am spus ca idee.Baga gaz, butelie.
800ron/3luni, dar folosesc mai multe aparate electrice. 2frigere, calculatorul, masina de spalat, si toate cele.