| sSinGLe a întrebat:

am si eu 2 intrebari! Va rog sa ma ajutati rapid am nevoie

1. Cat este 1 metru cub de beton in metri liniari?
2. Cum este mai avantajos : Betonul turnat manual sau CIFA? [Cu care ies mai ieftin?]

Va rog mult sa ma ajutati dau Fundita!

Răspuns Câştigător
| GrandMasterFlash a răspuns:

Metrul liniar este unitatea de masura a lungimii iar metrul cub este unitatea de masura a volumului. dar pe departe cred ca am idee despre ce vrei sa intrebi, e vorba de alegerea metodei prin care torni fundatia casei, daca despre asta e vorba atunci e mai ieftin sa iei betonul la cifa doar daca ai o statie de betoane pe aproape (max 10 km distanta) deoarece te taxeaza cu 5 lei la km (poate diferi acest tarif) si mai trebuie luata in seama si faptul ca cofrajul trebuie facut foarte bine fara sa trebuiasca modificat in timpul turnarii deoarece pompa care pompeaza betonul din cifa in cofrag ti-o inchiriaza cu ora (in jur de 50 euro ora). vorbesc din proprie experienta. eu nu am folosit cifa deoarece casa care am inceput-o la munte e la 50 km de statia de betoane din zona, asa ca am cumparat o betoniera de 360 de litri cu 13 milioane si ciment si pietris separat si m-a ajuns la jumate din pretul cifei (in cazul meu), turnarea fundatiei durand cam 4 zile in 4 insi (unul la betoniera, 2 cu roabele si unul la cofraj pentru nivelarea betonului in cofraj. metri cubi s-ar putea raporta la metri liniari in functie de grosimea peretelui fundatiei. o fundatie pentru o casa de 120 metri patrati inghite cam 4-5 cife de beton daca pamantul este dur si pietros si vreo 10 cife daca este nisipos. in cazul meu la betoniera mica am folosit 6 basculante de 8 tone de pietris fiecare si 6 tone de ciment, e mult de munca dar e mai economic.

3 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

Metrul cub nu se poate transforma in metri liniari decat daca cunosti si celelalte doua dimensiuni, respectiv latimea si inaltimea. Nu se poate aprecia nici in functie de suprafata casei, pentru ca o fundatie poate avea 40 de cm latime si 50 cm in pamant+50 afara, dupa cum poate avea 80 de cm latime si 2m in pamant+1m afara. Conteaza de asemenea compartimentarea interioara, tipul de zidarie folosit, numarul de nivele si multe alte particularitati, astfel incat fara a cunoaste macar o schita este imposibil de aproximat.
In privinta costurilor, este evident ca betonul manual va costa mai putin decat cel adus cu CIFA. Si e logic, nu are cum sa fie mai scump. Costul materialelor este aproximativ acelasi, iar cei de la statia de betoane vor trebui sa plateasca si ei muncitorii, la fel cum faci si tu. In plus insa va trebui sa platesti pentru transport, pentru manipularea si inchirierea utilajelor, toate fiind cheltuieli semnificative. Daca asta nu te convinge, ia in calcul faptul ca pentru betonul turnat in fundatie vei plati 24% TVA pe intreaga valoare, in timp ce pentru cel pregatit la fata locului platesti TVA numai pentru ciment si electricitate.

| cristi202 a răspuns:

1) Nu incurca merele cu perele. Una e metrul cub, alta e metrul liniar.
2)Turnat manual vine mult mai ieftin. Doar ca e mult mai mult de lucru.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Categoric,iesi mai ieftin,facind manual beton,e mai multa munca:trasformarea in metri liniari...din pacate, fara latimea si inaltimea a ce torni, nu se poate afla.Numai bine.