Pentru podea se foloseste placi din pluta, ca material izolator foinic. Dar asta inseamna sa scoti ce ai acum, daca ai parchet, scoti parchetul, lipesti placile astea de pluta direct pe beton, apoi instalezi din nou parchetul.
Pluta este pusa pentru asa ceva, sa nu auda vecinii de sub tine.
In pereti pui vata, aia are si proprietati de astea antifonice, ce vorbiti voi pe aici e de fapt celasi material, cai spune rocwool sau vata minerala, sau mai stiu eu cum, e acelasi material, dar cu alt nume si alta poveste?
Toate is facute din roca din bazalt sau ce roci, topite in cuptoare, Bine is si astea pe calitati, ca orice alte materiale, dar baza este aceiasi.
Vata bazaltica, vata de cacao, toate izoleaza cam la fel, ba cred ca vata din sticla le intrece ca si izolator termic.
Chestia asta legata de izolare fonica, e un pic mai altfel, nu este un material sa fie bun la orice zgomot.
Trebuie sa stii ca zgomotele nu sunt toate la fel, au diferite frecvente si moduri de propagare, ca urmare trebuie sa stii ce zgomote vrei sa opresti.
De exemplu Vata asta minerala, bazaltica sau cum ii mai zice, izoleaza si fonic, dar opreste doar zgomotele de frecventa inalte. Izoleaza de exemplu voci, muzica care se propaga prin aer
Pluta pe de alta parte opreste zgomotele de frecventa medie si joase, zgomote de impact, cand lovesti podeaua, cand mergi pe podea si pasii tai fac zgomote.
Sa opresti toate zgomotele, trebuie o combinatie de materiale.La modul general ca antifonic pluta este un material destul de bun sa opresti zgomotele.
Daca vrei sa folosesti vata minerala bazaltica ce spui, atunci pune vata asta, dar trebuie sa faci un alt perete, din profile, intre aceste profile si zid sa pui aceasta vata si apoi pe profile sa pui Rigips.
Daca combini vata cu rigips cit mai gros, atunci ai o izolatie fonica foarte buna.
La podea combini pluta cu parchetul care este din lemn sau ce o fi presat acolo, si la fel ai o izolare fonica foarte buna.
Adstea sunt combinatii, mai sunt si alte materiale, vezi si tu care is mai ieftine, mai sunt membrane acustice, bureti, panouri din lemn.
Dar cred ca la pereti combinatia cea mai buna este aia rigips gros si vata inauntru. Evita profilele metalice, cleme si alte metale, foloseste profile de lemn,
Izolare fonică pentru pereți interiori (între profilele de rigips)
1. Vată minerală bazaltică
Exemple: Rockwool Acoustic, Isover Akusto, Knauf Insulation
Grosime recomandată: 50-75 mm
Densitate: 45-70 kg/m³ (cu cât e mai densă, cu atât mai bine pentru sunet)
Avantaje:
Foarte bună la atenuarea sunetelor aeriene (voci, TV etc.)
Incombustibilă
Preț accesibil (aprox. 15-30 lei/m², depinde de grosime)
Montaj: Se pune între profilele metalice, apoi se acoperă cu plăci de rigips
2. Banda antivibratie / banda perimetrala pentru profile
Exemple: Banda din cauciuc EPDM, banda poliuretanica
Rol: Se montează între profilele metalice și pereți/tavan/podea pentru a evita transmiterea vibrațiilor prin structura
Preț: ~1-3 lei/m
Important: Mulți uită de ea, dar ajută foarte mult
Izolare fonică pentru podea (împotriva zgomotului transmis la parter)
1. Membrană fonică sub șapă flotantă sau parchet
Exemple:
SoundGuard, Isolgomma, Fonică de la Decibel (ex. Decibel Sound 2.5/4)
Membrane de cauciuc reciclat sau polimer-bituminoase
Grosime recomandată: 2-6 mm
Eficiență: Reduces zgomotul de impact (pași, obiecte căzute etc.)
Preț: ~20-40 lei/m²
Polistiren extrudat XPS sau vată minerală + OSB/parchet flotant
Doar ca izolație suplimentară, nu fonică pură
Dacă folosești șapă uscată, XPS sau vată cu densitate mare e ok
Dar nu oferă izolație fonică la fel de bună ca membranele specializate
Recomandare completă pentru un sistem echilibrat:
Pereți rigips:
Vată bazaltică 50 mm (Knauf/Rockwool Acoustic)
Bandă antivibrație pe profile
Plăci rigips fonic (ex. Knauf Blue Acoustic dacă vrei ceva în plus)
Podea:
Membrană fonică 2-4 mm sub parchet/șapă (ex. Isolgomma o felie, Decibel Sound 4)
Parchet flotant (sau OSB + finisaj)
Sunt bune dar este izolator termic si fonic. eu as vrea un material care sa fie special doar pentru izolatie fonica nu si t
ermina, vreau sa il folosesc pentru niste pereti interiori unde nu am nevoie de izolatie termica, pereti dintre camere mai exact.
Am cumparat vata minerala care izoleaza fonic si termic si am sa o folosesc pentru pereti exteriori si tavan dar pentru cei interiori cat si podea as vrea un izolator doar fonic.
Vata pe care am cumparat o : https://www.bricodepot.ro/......29792.html
As vrea sa blochez cu ea undeva cam pe la 80-90 db
Ai dreptate chiar e cam acelasi lucru acea vata dar nici una nu este facuta special pentru izolarea fonica, mai mult termic.
Din ce m-am mai interesat am observat ca la rockwool cat si esover au vata facuta special pentru izolare fonica
Vata minerala isover akusto : https://filge.ro/......08mp-rola/
Si de la rockwool vata bazaltica acoustic :
https://www.leroymerlin.ro/......6-m/169994
Rockwool este mai bun dar si mult mai scump!
Multumesc!