| samsung2012 a întrebat:

Buna Seara!
Am un frate care bea,face circ acasa la parintii mei, ii ameninta doar verbal fara loviri si chestii de genul.
Eu nu mai locuiesc cu ei si as vrea o solutie, de vorbit cu el nu se poate.
As vrea sa depun plangere la politie, dar as vrea sa cer cateva sfaturi de aici, dar nu sfaturi de genul vorbeste cu el sau chestii.
Vreau sa merg direct la politie inainte sa il calc eu in picioare si sa ajung inaintea lui!

7 răspunsuri:
| StoicAnalysis a răspuns:

Datoria ta este sa-l mustrezi pe fratele tau si sa-i spui parintilor tai sa ia atitudine daca nu le convine. Daca ai totusi dovezi clare cu martori din care sa reiese ca fratele tau ii ameninta sau ii agreseaza fizic, poti face plangere la politie pentru violenta domestica.

Insa daca doar face scandal si da din gura, e datoria parintilor tai sa ia masuri. Tu esti mutat si ai viata ta. Nu te priveste pe tine certurile lor. Trebuie sa-si rezolve ei problemele.
Asta doar daca e de natura verbala sau de comunicare. Daca suspectezi ca ar fi la mijloc si violente fizice, recomand sa-l denunti la politie.

| Solane a răspuns (pentru StoicAnalysis):

Deci, esti genul de om care considera ca printii au obligatii fata de copii. Dar nu si invers. Tu nu-ti vei apara parintii niciodata, in fata nimanui.
"Certurile lor" nu sunt intre straini. E vorba de parinti, nu de cumnati. Cine isi iubeste si respecta parintii, ii apara in orice situatie. Nu merge la ei doar sa ceara, sa ia.

| StoicAnalysis a răspuns (pentru Solane):

Nu, sunt genul de om care este corect si calculat. Ce rezolvi tu, daca te bagi ca musca in lapte in niste discutii care nu te privesc? Si ma refer aici la discutii, maxim certuri. Daca e vorba de violenta domestica, atunci e clar ca trebuie sa faci sesizare la politie. Asta am scris si mai sus.

Ai inteles gresit. Nu am spus nimic de nici o obligatie. Am spus ca rudele respective sunt "datori" sa menegerieze ei discutiile si certurile care au loc intre ei, in casa unde ei locuiesc.
Tu daca esti mutat, ai familie, loc de munca si alte responsabilitati, practic ai familia ta, si te duci la parinti doar in vizita, sa-i suni zilnic sa vezi ce mai fac, si sa le dai sfaturi sau sa-i ajuti atunci cand chiar au nevoie.

In situatia prezentata de utilizatorul de mai sus, el nu are absolut nici o obligatie sa se bage el sa faca scandal la ei acasa. De aia am zis ca nu il priveste.
Si de aia am zis la final, ca daca el sesizeaza violenta domestica, sa denunte situatia la politie.

Si de unde pana unde ai tras tu concluzia ca utilizatorul respectiv merge la ei doar sa ceara? Aici era vorba strict de problema lui, nu de problema ta. Daca tu ceri de la parinti, nu extrapola situatia ta, cu cea a altora.
Sunt parinti in lumea asta care fac fix opusul. Mai mult iau de la copii decat sa dea. Dar nu extrapolam cazurile speciale.

Cand dai un sfat, da unul obiectiv si cu efecte pozitive. Ce rost are sa-i zici omului sa se duca peste frasu in casa si sa-l goneasca, generand mai mult scandal si victime decat este nevoie?

| Solane a răspuns (pentru StoicAnalysis):

Cand vorbesti despre parinti ca de niste straini, nu mai avem ce discuta.
Am avut si eu unul in familie care stia doar sa ceara. Cand parintii aveau nevoie de el, era "la serviciu", nu avea timp.
P.S. Nu am avut nervi sa citesc toata povestioata ta de azi. Se vede ce egoist esti.

| StoicAnalysis a răspuns (pentru Solane):

Vorbesti cu un om care si-a ajutat timp de 24 de ani mama. Nu-mi da tu mie lectii de viata cand tu iti expui online ideea subiectiva de a genera scandal in familia altuia.

Faptul ca refuzi sa citesti, denota ca iti este frica sa nu iti demonteze cineva perceptia asupra ideii tale subiective de familie.
Nu ne intereseaza pe noi relatia ta cu parintii tai. Intelegem ca esti foarte atasat de parintii tai pentru ca acestia te-au iubit. Insa nu toata lumea dispune de aceeasi relatie ca a ta.

De aia incerc sa dau sfaturi cat se poate de obiective, pentru ca sfatul nostru subiectiv nu merge la toata lumea. Sper sa intelegi asta intr-o zi.
O zi buna sa ai!

| AsgaardSephiroth a răspuns:

Salut. Tot ce poți face (mai ales pe cale legală) este să faceți (și părinții tăi pentru că sunt parte în situația descrisă) o plângere la poliție. Amenințarea, hartuirea și intimidarea sunt de domeniul penal și se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă penală. Puteți cere și ordin de protecție. Părinții dvs. va trebui sa fie obiectivi în situația de față. Mulți au folosit subiectivismul in detrimentul lor și s-a ajuns rău. Succes.

| Solane a răspuns:

Fratele tau mai locuieste cu parintii vostri?
Daca nu, cheama politia cand face scandal. Si sa i se dea interdicitie de a mai intra la parinti. Daca nu respecta interdictia, face inchisoare. Nu mult, dar e un timp cand nu mai bea si poate are si timp de gandire.