"Bullyingul" se intalneste la toate varstele, indiferent ca esti la gradinita, scoala generala, liceu sau mai tarziu in viata, la servici.
Cei puternici fizic sau mental intimideaza si traumatizeaza pe cei slabi fizic sau mental, manipulandu-i mental, santajandu-i ori agresandu-i fizic.
Daca ai ajuns la 20 de ani si esti constient de acest bulling, opreste-l, fa ceva si da replica ori fa plangere la Politie.
Pe la 20 mi-am luat bully in service (locul de practica/munca), dar nu m-a afectat mai deloc, nu s-a comparat cu cel incasat in scoala.
La 20+ poti intoarce bully-ul, si cel mai important, poti scapa din anturajele toxice.
Deci, nu cred ca bully-ul este o problema dupa majorat.
Daca totusi exista si se intampla frecvent, recomand sa aduni dovezi si sa incadrezi totul in infractiunea de hartuire.
Ce-ti făceau, sau ce fel de bullying aveai?
Cel mai bun vopsitor (si vechi) de acolo, in echipa caruia am fost bagat, avea probleme cu faptul ca fac cursuri/voi fi un potential coleg/concurent pe langa el. Nu vorbea cu mine jumatate de zi, apoi incepea sa-mi reproseze ca nu am facut lucruri, sau ca le-am facut prea lent. Ma compara cu el, avea complex de inferioritate, desi eu abia intrasem in service-ul ala, iar el era cel mai bun.
Am vorbit cu seful direct, ala l-a mai calmat, apoi m-am imprietenit cu ceilalti vopsitori, am inceput sa lucrez cu ei si i-am intors lui spatele, desi o ardea "prieteneste" dupa prima saptamana (cand a fost bully-ul).
Nu lăsa pe nimeni sa te batjocorească. Se poate și la 20 solda cu o trauma pe viață dacă ești sensibil.
Nu e ideea de sensibil, ca am fost luat la mișto Și în deradere la primul meu loc de munca, mulți voiau sa plec de acolo, ma vorbeau pe la spate se mai amuza pe seama mea, nu ma simțeam plăcut de ei, dar sincer asta nu prea m-a afectat aproape deloc, nici n am stat sa mi bat capul,
La mine partea nasoala e când ma ia la mișto Și nu ma mai ia în serios rade orice as face sau când comentez la alții?
În rest bullyingul la viata adulta nu prea m-a deranjat,
Doar chestia aia ca se râdea xand ripostam sau ziceam ceva la altul și nu eram luat în serios
Trebuie sa înveți sa fi mai nepasator, cu toții avem la randul nostru cineva fie el sef, coleg, vecin, etc. care se si crede iar alteori chiar este mai superior fata de noi, i-ti dau 2 sfaturi care pe mine m-a ajutat în viața, eu neavând pile si relatii la angajari, tata fost sofer pe taxii mama lucra ici colo cand apuca, eu am luat-o efectiv de la 0, am 31 ani, lucrez de prin 2014-2015 am schimbat joburile de ogrămadă de ori si am lucrat cu diferite persoane crede-mă ca peste tot dai odata si odată de vreun mascarici din asta si tu trebuie sa-i spui lui si doar lui atat, cand il prinzi singur sa nu se mai tot dea atat in stamba in timpul programului ca nici tu si nici el nu câștigați nimic facand caterinca de rahat in timpul programului! pe langa asta nici nu-l suporti Aici este problema, majoritatea de se cred într-un impas de bullying nu stiu sa-si puna singuri punctul pe i de la bun inceput. La sfarsitul zilei, am2 atat tu cat ei el va duceti la munca sa câștigti bani, adui aminte daca a uitat, unii tind sa uite ca nu mai sunt în școală/liceu si se comporta cam la fel
si al 2-lea sfat de ți-l pot da din propia-mi experiență in astia 10, 11 ani pe piața muncii este ca in afara de jobul de il ai de făcut, nu ar trebui sa te intereseze prea mult de alti si pararea lor doar daca-ti afecteaza partea profesionala, faptul ca rade de tine si vede clar ca esti mai mic ca ei si la ani si la experiență si te mai si enervează asta nu face decat sa le dea mai multa "apa la moara" trebuie sa inveti sa pui singur punctul pe i de la bun inceput, multa lume i-si da seama de un nou angajat in prima săptămână, daca te-a vazut mai plăpând, clar experiență nu ai si nici nu poti sa le dai replay inapoi cand rad de tine... adule aminte ca nici ei nu au fost mari buricii pamantului când erau de varsta ta si inca esti la început si inveti. Trebuie sa-ti faci singur dreptate, nu astepta pe nimeni sau nimic sa vina in favoarea ta... Daca nu esti in stare sa-ti spui oful de la bun inceput atunci te vei confrunta cu problema asta toaata viața ta pe diferite domenii, Bafta
TudorLux întreabă:
m7PGmirelapopescu întreabă: