| Furnicuta000 a întrebat:

Ce e mai rentabil? Aer conditionat sau lemne? Deci vorbeam cu o ruda care e mai in varsta (65 ani) si sta singura intr-o casa batraneasca de la tara. Iarna incalzeste doar o camera de 10 mp cu soba pe lemne. Si se gandeste sa isi cumpere un aer conditionat care costa vreo 2000 lei din cate am vazut si sa il tina la 20 grade. Eu i-am zis ca e o afacere buna mai ales ca e mai comod, doar apasa pe buton, nu mai sparge si cara lemne, nu se mai chinuie cu foc si in plus poate sa il foloseasca si vara pe canicula. Voi ce spuneti? Nu vreau sa o sfatuiesc prost, sa isi dea banii degeaba pe el. I-am zis ca ar trebui mai intai sa schimbe geamul ca are unul facut din lemn si sa isi puna termopan si a zis ca o sa faca si asta. Casa din cate am vazut e facuta destul de bine, nu e vreo darapanatura din chirpici, nu cred ca pierde cine stie ce caldura

8 răspunsuri:
| lpavel a răspuns:

Mda, nu te pricepi deloc asta se vede! Nu cumva sa-i recomanzi asa ceva ca va ramane fara pensie laughing
Aerul contitionat e bun vara si toamna cand nu trebuie sa functioneze mai mult de 2-3 ore pe zi si chiar si asa se vede la factura! Ia gandeste-te daca ar functiona iarna cel putin 12 ore pe zi? AC are un consum de cel putin 2000W dar pentru ea sa faca fata si la minus 20 grade iar trebui ceva mai puternic! Ca sa ai o idee de consum AC. consuma cat un boiler de 100 de litri pe curent! Concluzie: AC nu este conceput pentru asta chiar daca se poate folosi si pentru a face caldura, factura pe curent ar fi colosala! Daca ar fi rentabila crezi ca nu ar folosi asta mai multi?
Pe lemne nu va plati mai mult de 30% cat ar plati pe curent daca ar face caldura cu AC! Asa ca spune-i sa ramana la lemne ca este cel mai ieftin la ora actuala!
Iar daca vrea sa nu mai aiba treaba cu lemnele atunci o centrala pe gaz e urmatoare pe lista care este rentabil la facturi!

| Furnicuta000 explică (pentru lpavel):

Sefa mea are o casa imensa si nu are centrala nici calorifere, are doar aer conditionat in aproape fiecare camera. A zis ca e bine pentru ea ca are panouri si nu plateste aproape nimic

| RAY a răspuns:

Faza e că sa dublat prețul la energie și lemnele s-au scumpit, ce spui despre încălzire prin gaz?

| RAY a răspuns (pentru Furnicuta000):

Dar are panouri solare, asta e diferența

| Furnicuta000 explică (pentru RAY):

In satul respectiv nu exista gaze. Mai sunt unii care au centrala pe butelii dar nu cred ca as recomanda cuiva sa stea cu butelia in curte montata la centrala

| Dismally a răspuns:

Este intr-adevar mult mai comod cu aerul conditionat in schimb factura la curent electric va fi foarte mare, nu stiu daca isi va permite un batran cu o pensie mica. Cea mai buna solutie momentan este centrala pe gaz, dar nu este tras peste tot, mai ales la tara.

| RAY a răspuns (pentru Furnicuta000):

Logic că nu, mă refeream la o teracota cu gaz de la butelie

| Furnicuta000 explică (pentru RAY):

Doamne fereste, vrei sa stea cu bomba in casa?