Obscenitatea? Nu mai consider obscen ragaitul persoanelor dupa 2 mici, nu mai consider obscen fluieraturile de pe stadion fiindca e lipsa de civilizatie, nu mai consider obscen injuraturile si aratarea degetului mijlociu al puslamalelor din fata blocului la persoanele mai batrane - o consider lipsa de educatie.
Obscenul nu mai reprezinta ce reprezenta inainte. Acum, cu internet-ul, cu atatea emisiuni facute pentru. batrani, obscenul a intrat in normal. Ba chiar indraznesc sa spun un citat :
'' A nu fi destul de obscen inseamna ca esti obscen! '' - daca nu te comporti in ton cu lumea, esti aratat cu degetul.
Tin minte cand eram mic era la televizor ''Sex cu Nadine'' . Mama, mama, ce fel ma furisam si stateam cu telecomanda in mana sa nu apara mama sau tata sa ma prinda ca ma uit la asa ceva. Si-mi tot ziceam ''vreau sa fiu mare, sa fiu liber sa ma uit la ce vreau ''. Acum sunt mare ( cel putin teoretic
) si la cate emisiuni cu tenta vulgara sau cu teme de sexualitate sunt, nu ma uit la niciuna. Le consider de prost-gust. Cum sa-mi dea mie lectii de sexualitate Laura Andresan cu care am vazut ce-am vazut cu ea? Sa fim seriosi. Nu accept sfaturi de la astfel de persoane. Indiferent de natura lor.
Totusi, sa revin la intrebare. Ce consider intr-adevar obscen?
Probabil singurul lucru ce as considera obscen ar fi comportamenul prietenei mele din patul conjugal. Sa nu faca anumite chestii peste masura ( peste masura principiilor mele, bineinteles) pe care eu le consider obscene. Sau nu. Mai bine spus, anumite chestii pe care cu ea n-as vrea sa le fac deloc datorita respectului si dragostei pe care o port. Asta ar fi obscenul natural pentru. mine. Obscenul il vad la cei apropiati mie in anumite privinte. Restul sunt oameni si normalitati.
Aaa, si ar mai fi obscenul grotesc. Site-uri si filmulete in care se arata cum li se ia capul, sadomasochisti in direct si etc. Asta da, sunt lucruri luate parca dintr-o pestera, grota si aduse noua. Asta e un obscen pe care nu cred ca-l pot accepta dar il respect fiindca altii il savureaza.
Eu cred ca obscenitatea e in privirea/mintea privitorului. Si aici apar diferentele. Sunt chestii pe care memoria colectiva le-a introdus in zestrea noastra genetica in mii de ani ca obscene si cei mai multi dintre noi le consideram obscene si sunt altele pe care ni le-am introdus noi insine si cei care ne-au educat in lobul frontal (centrul inhibitiei) si actioneaza acolo impulsionandu-ne sa consideram anumite lucruri obscene.
Pana la urma obscen este tot ce vine in contradictie cu inhibitiile inmagazinate in creierul nostru, fie ca sunt imagazinate acolo de generatii fie ca sunt nou-noute capatate prin educatie si auto-educatie.
Obscen inseamna tot ceea ce nu este in conformitate cu moralitatea. Daca un lucru este, sau nu obscen, depinde de limitele pe care si le impune fiecare persoana.
Obscenitatea e o problema de perceptie. Nu poti sa faci ceva obscen daca cineva (poate chiar tu insuti) nu catalogheaza acel lucru ca fiind obscen, trivial. In ziua de azi, obscenitatea se refera la practici anticutumiare, care incalca regulile bunei purtari (limbaj vulgar, comportament trivial) sau la unele actiuni care isi transced sfera normala de derulare (sex in public, exhibitionism etc). Obscen este sa faci deschis, neingradit, ceea ce cei mai multi, majoritatea sociala, fac doar in privat, in tacere, sau nu fac deloc. Societatea este cea care fixeaza limitele trivialismului. Acum 50 de ani, un sarut adolescentin pe strada ar fi fost obscen. Costumul de baie de astazi, si barbatesc si femeiesc, ar fi intrat cu brio in categoria Obscen de acum 100 de ani. Sau, luand-o invers, in antichitatea greco-romana, orgiile, parafiliile, perversiunile homosexuale, tineau de cotidian si nu erau deloc limitate de prejudecati.
Ceva tabu e obscen. Oricum, cred ca obscenitatea e relativa, adica fiecare o intelege diferit, in functie de mediul in care a crescut.
Rubi91 întreabă:
anonim_4396 întreabă:
nyoentox2002 întreabă: