Concurs: Ce carte te-a impresionat cel mai mult?

Concurs: Ce carte te-a impresionat cel mai mult?

Fiecare dintre noi are nevoie de o evadare. De momente in care esti in pielea altcuiva, traiesti fiecare cuvant si pierzi notiunea timpului descoperind o poveste care pune intreaga lume intr-o noua lumina si te schimba. A te identifica cu personajele, a te intreba ce incearca sa-ti transmita autorul si experimentarea emotiilor altora sunt exercitii care apoi isi dovedesc utilitatea pe parcursul intregii vieti.

 

Pentru ca vrem sa stimulam lectura de calitate, te invitam la un concurs alaturi de prietenii de la Librarie.net. Ce trebuie tu sa faci este sa ne povestesti despre cartea care te-a impresionat cel mai mult pana acum si cum te-a schimbat. Care-i pasajul tau preferat? La ce concluzii te-a ajutat sa ajungi?

 

Ai timp sa ne raspunzi pana pe 9 martie, iar noi vom premia prin tragere la sorti 3 comentarii cu un voucher de 100 de lei pentru cumparaturi pe Librarie.net, ca sa-ti descoperi noi surse de incantare literara.

 

Mult succes!

 

Alexandra - TPU

49 răspunsuri:
| NoLiesJustLove a răspuns:

Cel mai mult mi-a placut cele 3 volume scrise de kelley amstrong:invocarea, revelatia si rafuiala.happycand m-am apucat de citit nici nu am mai putut sa le las, sunt foarte frumoase.happy

| Laugh25 a răspuns:

Fluturi de Irina Binder.
Cartea arata tot ce un om poate simti.Te impresioneaza cum tu te regasesti in ea, in cuvintele ei, in trairile ei.E superba.
Povestiile ei iti arata tot ce si tu ai simtit la un moment dat sau vei simti.
Povesteste cu daruire, spune tot ce simte si tot ce simtea.
Pasaje sunt multe, cam toata cartea este despre viata unui om.

| LetMeHelp a răspuns:

Cartea care m-a impresionat cel mai mult....Bel-Ami de Guy de Maupassant.Nu stiu exact pasajul dar este atunci dupa ce se casatoreste cu fiica lui Rousset si ii spune lui Clotilde ca de fapt o iubeste pe ea.M-a ajutat sa ajung la concluzia ca in viata, orice ar fi, trebuie sa-ti atingi telul.Nu stiu daca m-a schimbat intr-un fel...
Numai bine! happy

| positivity a răspuns:

Recent am citit romanul "Ion" de Liviu Rebreanu. La început mi s-a părut plictisitor, fără sens, greu de citit, însă înaintând cu capitolele mi-am dat seama că acest roman este chiar foarte bun.
Terminând cartea, am ajuns la concluzia că omul ar face orice pentru fericirea, bogăția şi viața sa.
Îmi place acest roman deoarece exprimă realitatea, iar acțiunea este desfășurată într-un ritm profund. Cu mâna pe inimă, vă recomand cartea.
Nu pot spune că mi-a schimbat comportamentul această cartea în bine sau în rău, însă m-a ajutat să văd cu alți ochi adevărata personalitate a oamenilor.

| AtelierDeReparatUseriTPUdefecti a răspuns:

Dintre toate cartile, pe mine m-a impresionat Dama de pica
De ce? Pentru ca de cate ori ma intreaba careva ce m-a impresionat si zic "Dama de pica" ori rade ca prostu', ori se enrveaza ca il iau peste picior...
Dar mie imi place Puskin, umorul sau fin si taios, acum ce sa fac?! Ce vroiai sa zic?
Ca mi-a placut Dama cu camelii, numai ca sa inteleaga bolovanu' la ce ma refer? Nu mi-a placut aia, na, prea siropoasa dupa gustul meu...

ardnaxur1961
| ardnaxur1961 a răspuns:

Am citit cateva sute de carti. Bat spre o mie, cred. Cine mai sta sa le numere?
Fiecare m-a impresionat intr-un fel sau altul, ca, altfel, nu le mai citeam.
Mi-e foarte greu sa aleg una anume; mi s-ar parea ca le nedreptatesc pe celelalte.
As alege, totusi, doua.
Prima, citita pe cand aveam vreo 16-17 ani, Jurnalul Annei Frank m-a intors pe dos tocmai pentru ca era o marturie (din pacate, de dincolo de mormant) despre niste orori pe care nimeni n-ar fi trebuit sa le traiasca si pe care nici eu, nici cineva din familia mea nu a fost "condamnat" sa le traiasca.
O alta carte, citita, de data asta, mai tarziu, dupa 30 de ani (ca inainte n-as fi avut cum), a fost 1984 a lui George Orwell si in care am recunoscut, pas cu pas, frustrarile pe care le-am trait pana in '89. Chiar ma gandeam, la vremea aceea, ca acea carte a fost o reala sursa de inspiratie pentru regimul comunist.
Mai sunt inca multe alte carti care m-au impresionat, dar n-as vrea sa monopolizez discutia.

| pci27 a răspuns:

Fluturi de Irina Binder.
Când îmi doresc,, să evadez,, aleg lectura. Pentru mine, cărțile sunt o comoară, dar și un refugiu. Cu fiecare carte citită, acumulez cunoștințe bazate pe experiențe de viață, sentimente și trăiri din cele mai diverse. Pasajul meu preferat e următorul:,, Viața, drumurile, loviturile și oamenii ei te pot îndepărta sau apropia de tine...Totul ține doar de alegeri.,, Îmi plac aceste cuvinte, deoarece exprimă realitatea pe care o trăim...zi de zi.În afară de cele menționate deja, conținutul dar și modul de exprimare al autoarei m-au ajutat să trag concluzia următoare:
Existența noastră e o piesă de teatru cu o singură reprezentație ( ni se oferă o singură șansă de a ne juca rolul).

| amaterasu26 a răspuns:

De cand eram mica am fost incurajata sa citesc, ajungand sa iubesc o carte buna. Exista multe carti pe care le ador si fiecare carte e speciala in felul eihappy Am citit tot felul de subiecte, de la carti de aventura, pana la cartile care ne trebuie la scoala... dar cele mai frumoase carti si cele care au cel mai mare impact asupra mea sunt cartile fantasy. Fiecare carte pe care o citesc are o lume fantastica din care iti doresti sa faci parte. Daca ar fi sa aleg o carte, as alege, cred, Pecetea runelor de Joanne Harris. De ce? Simplu. A fost prima carte pe care am luat-o de la biblioteca judeteana acum 1 an... si subiectul ei, a fost pur si simplu extraordinar. Am fost intotdeauna pasionata de mituri si legende, iar ceea ce a reusit sa faca Joanne m-a facut interesata de mitologia scandinava. Este o carte superba care merita citita, care poate sa-ti schimbe perspectiva asupra unui mit. Fiecare pagina te atrage mai mult in lumea pe care Joanne o descrie atat de bine, incat ajungi sa crezi ca acea lume e reala. Am multe citate preferate, deci nu o sa stau sa enumar. Personajul meu preferat din carte este Loki si desigur si Un-ochi. Este o carte ce nu am putut sa o las din mana pana nu am terminat-o si este o carte ce o recomand cu placere.

| xXdoareuXx a răspuns:

Eu nu sunt o persoana care citeste.sunt atrasa de cartile cu ceva magic in ele.nu citesc eu cine-stie-ce mult dar cand citesc nu las cartea din mana.inca tin minte.cartea care am citit-o intr-o zi in ciuda faptului ca avea destul de multe pagini si era chiar grosuta a fost Colt Alb scrisa de Jack London. Sincer nu m-as fi apropiat de aceasta carte dar am vazut un film, din cate imi amintesc, care era cu Colt Alb la care mi-au dat lacrimile si m-am gandit sa citesc si cartea, care a avut acelasi efect asupra mea :X

| ZambetFugar a răspuns:

"Lorelei"-inocenta impletita cu maturitate, sentimente imbinate cu ratiune.
Ionel Teodoreanu reuseste sa picteze in cuvinte, amalgamul de sentimente ascunse in inima lui Lorelei.
Povestea de dragoste dintre Lilu o tanara inocenta, plina de viata si Catul Bogdan, 40 ani, scriitor de succes, introvertit si plictisit de tot ce-l inconjoara, este o lectie de viata pe care va invit sa o cititi cu sufletul.
Transformarea lui Lilu in Lorelei este magistral prezentata; provoaca un zambet, naste o lacrima si miroase a flori de tei.
Sufletul vostru merita bucuria de a citi o asemenea carte!

evenso
| evenso a răspuns:

Cred ca cel mai mult mi-a placut "Bestia umana" de Emil Zola, am vazut si un film dupa aceasta carte, dar nu mi-a placut atat de mult ca si cartea, de atunci el mi-a devenit scriitorul meu preferat si cred ca am citit tot ce a scris el.
Emil Zola este scriitorul care pe mine m-a facut sa inteleg multe lucruri despre natura umana, chiar si acum mi-am pastrat un caiet tip jurnal unde le notam unele citate de ale lui, mi s-a umplut jurnalul cu citatele/gandurile lui care de multe ori ulterior reciteam, analizam si imi dadeam seama cat de mare dreptate avea.
Pentru mine el este scriitorul care traduce in litere atat de fidel viata omului in general.

| KateeAnn a răspuns:

Buna! Am citit multe carti, desi am doar 15 ani dar cea care m-a impresionat cel mai mult este cartea "Invitatie la vals" scrisa de Mihail Drumes. Aceasta carte povesteste o iubire ditre doi oameni cu perspective diferite in ceea ce priveste o relatie. Barbatul, Tudor, are parte doar de relatii trupesti, pe cand femeia, Micaela, iubeste cu adevarat. Tot Micaela il face pe Tudor sa invete sa iubeasca cu adevarat. Cei doi petrec dealungul cartii niste momente foarte frumoase si romantice.Cartea se termina odata cu despartirea celor doi,din cauza dorintei lui Tudor,care,ii era frica sa iubeasca. In final,Micaela se sinucide lasand un bilet pentru Tudor,care se va sinucide si el.
Citatul meu preferat din aceasta carte este "Mi se pare ca deocamdata nu iubesc-decat iubirea" si m-a invatat ca, mereu trebuie sa iubesti cu sufletul, sa inveti sa-ti deschizi inima pentru cei dragi tie. Chiar daca nu ai o persoana iubita, langa care sa simti dragostea adevarata, trebuie sa iubesti mereu fiecare lucru marunt din viata ta. Iubirea vine doar iubind si numai iubind poti trai cu adevarat.
Multumesc ca ati citit si ca oferiti userilor TPU oportunitatea de a se afirma, de a arata lumii ce simtim.

| Pricked a răspuns:

Seria "Cantec de Gheata si Foc" este, intr- adevar, o capodopera. In lumea lui Martin, binele si raul nu exista, personajele apar si dispar atunci cand te astepti mai putin; suspansul si emotia sunt dublate de imprevizibilitate, iar odata ce citesti un capitol, nu realizezi ca ai trecut la urmatorul.
Talentul lui Martin te face sa uiti ca existi si te plaseaza intr-un univers istoric si fantastic, de care nu scapi asa de usor.

Cum spunea si Tyrion Lannister (in prima parte a seriei- "Urzeala Tronurilor"): "O minte are nevoie de cărţi, precum o sabie are nevoie să fie ascuţită."

| MasterOfDisaster a răspuns:

Prima carte mai ''serioasa'', care implica sentimente, o poveste mai ampla (dupa basme, si alte povesti pentru copii) pe care am citit-o a fost ''Singur pe lume'' de Hector Malot.
Mi-a ramas intiparita in minte ca o carte speciala, prima poveste care mi-a adus lacrimi in ochi.
Remi e un ''copil gasit''. El este vandut de parintii lui adoptivi lui Vitalis, un comedian ambulant, cu o trupa formata din caini si o maimuta. Trece prin multe peripetii, si sunt multe momente triste si foarte triste. Mai intai Vitalis moare dupa o noapte petrecuta in frig, in mijlocul iernii. Remi este luat de un florar sa locuiasca cu el si cu copii lui, 4 la numar, 2 fete si 2 baieti. Viata lui se imbunatateste, are o familie din nou. Dar florarlu pierde casa pentru ca nu isi poate achita o rata. Intra la inchisoarea datornicilor, si copii trebuie sa plece pe la restul membrilor familiei. Remi nu are de ales, si trebuie sa plece din nou pe drumuri, sa cante la harpa ca sa castige bani pentru a manca. Mai are doar un caine, Capi, din trupa lui Vitalis. Intalneste un alt baiat cu care porneste prin Franta si canta pentru bani.
Reuseste sa stranga niste bani, si cumpara o vaca pentru mama adoptiva, la fel ca cea pe care a trebuit sa o vanda din cauza nevoii de bani. Afla ca familia lui adevarata il cauta. Atunci el porneste pana la avocatii familiei, de unde ajunge sa locuiasca impreuna cu fratii si parintii lui presusi adevarati. Dar trebuie sa fuga, pentru ca ''familia'' lui comercializa haine furate, si Remi a intrat la inchisoare. A jost ajutat sa scape. Pana la urma isi gaseste adevarata mama (doamna Milligan), si descopera ca are si un frate. Eu am sarit peste multe parti, nu am loc sa scriu mai detaliat.
Este o poveste emotionanta, dar foarte usor de citit. Nu este o carte psihologica, sau cu subintelesuri, dar fiindca am citit-o cand aveam vreo 10 ani m-a impresionat foarte mult, si m-a facut sa apreciez FAMILIA.
Desi povestea nu este reala, m-a facut sa realizez ca exista copii fara familii, copii singuri cu o viata grea. Si eu trebuie sa apreciez mai mult persoanele din jurul meu. A avut un impact puternic asupra mea. Citatul nu mi-l amintesc exact, dar este dupa ce moare si florarul, si Remi trebuie sa plece din nou. Era cam asa: ''Asa imi era destinat, cand gasesc o familie pe care o iubesc sa o pierd, sa trebuiasca sa merg mai departe.'' Cred ca e cel mai trist moment din carte.

Dar am citit multe de atunci, si as putea spune ca o carte impresionanta mi se pare ''Pe aripile vantului'' de Margaret Mitchell. O carte superba, o poveste uimitoare. Personaje interesante, bine definite si construite. Povestea lui Scarlet O'Hara, o fata frumoasa care are toti baietii la picioare. Contine informatii si despre yankei.
Scarlet provine dintr-o familie bogata, cu o mosie mare. Totul este bine, are o viata fericita pana ce porneste razboiul. Atunci situatia se inrautateste, mama ei (modelul ei in viata) moare, si Scarlet devine mai egoista, ia decizii proaste. Moare si tatal ei, si ea va lupta ca sa isi pastreze mosia. Negrii sclavi sunt eliberati de yankei, si nu mai are cine sa munceasca pamantul. In timpul razboiului Scarlet este indragostita de Ashley, care este casatorit. Scarlet se casatoreste si ea de 2 ori, ambii soti ii mor, apoi este ceruta de nevasta de Rhet Buttler, care se imbogateste in timpul razboiului. Rhet o iubeste, dar ea nu isi da seama decat prea tarziu, cand el decide sa divorteze. Sfarsitul nu este unul clar, fiecare cititor isi poate imagina ce se va intampla mai departe. In final Scarlet decide sa se intoarca la mosia acum pusa pe picioare, si sa mearga sa il recucereasca pe Rhet, zicand ca : ''Si maine e o zi!''.

Din pacate nu am talentul de a alege cuvinte frumoase ca sa pot descrie o carte asa cum ar trebui.
Din fiecare carte pe care o citesc invat ceva, si probabil ma schimb, chiar daca nu imi dau seama. Schimbarile produse de carti sunt rareori simtite de cititor. Se poate vedea diferenta dintre o persoana citita si una cu un intelect inferior. Schimbarea are loc treptat, incet dar sigur, cu fiecare carte citita.


O zi buna!

| Ea12345 a răspuns:

M-au impresionat o mutime de carti pana acum si nu ca as vrea sa ma laud, dar pana la varsta mea de doar 18 anisori am citit peste 100 de carti, de la Slavici, Eliade, Calinescu, pana la Hemingway, Jules Verne, Paulo Coelho...
Nu pot sa spun ca am o carte preferata, dar am citit acum nu mult o carte gasita prin biblioteca tatalui meu, uitata de toti.
Scrisa de Henry Kistemaeckers,,, Nelegitima" a reusit sa ma impresionez printr-o structura compozitionala si o rasturnare de situatie oarecum unica.
Roman de dragoste, imbina iubirea celor doua personaje, Jac si Magdalena, cu suferinta interioara a protagonistei. Ea sfarseste tragic, alegand varianta suicidului, decizie oarecum neinteleasa, avand in vedere ca era iubita si totodata, insarcinata. La baza durerii ei se afla insa o viata zbucuimata, plina de tristeze, ura si rusine, peste care ea nu putea sa treaca. M-a impresionat enorm dragostea lui Jac pentru ea, neconditionata si sincera, aproape puerila. Tocmai aceasta pasiune a facut decizia ei de a se sinucide ciudata, caci el nici macar nu ii cere socoteala pentru trecutul ei. Magdalena, victima unui destin crud, ii marcheaza viata iubitului sai in asa masura, incat, dupa moartea ei, el innebuneste si ajunge la un ospiciu. Va voi,, delecta" acum cu cateva pasaje superbe, pe care le transcriu acum din jurnalul meu de lectura:

,, Nu exista fericire...Doar fericiri razlete, ce se ivesc din cand in cand in calea nostra, pentru a face si mai dureroasa nadejdele pe care le lasa in urma..."

,, Niciodata nu vei banui cat curaj mi-a trebuit...Imi las in mainile tale indurerata-mi inima, viata...Era fatal."

,, Pentru o mangaiere as fi dat lumea, daca lumea era a mea."

,, Iata-ma iarasi la bratul lui Satan-calatorim impreuna.E rolul meu. Nu ma plange."

Recomand tuturor aceasta carte, in special devoratorilor de romane de dragoste si drama.

| katherine585 a răspuns:


Pana in prezent, la varsta de 16 ani, am citit in jur de 200-250 de carti: in engleza si in romana.
Am citit beletristica, dar si carti pentru scoala.
Cartea care mi-a schimbat modul de gandire asupra societatii este "Elixirul vietii" de Keneth Oppel. Cartea, și subiectul în sine, trezeste multe întrebări și îți dă serios de gândit.
Din aceasta carte am invatat ca exista persoane pe lumea aceasta care si-ar da viata pentru cineva apropiat, aici de fata Vicktor pentru Konrad, fratele sau, care sufera de o boala fara leac.
Cand Vicktor afla ca exista o "licoare", care luata ca tratament ii poate salva viata fratelui sau geaman, face tot posibilul sa descopere cheia catre sanatatea lui Konrad.
Vicktor isi pune viata in pericol in tot acest timp, deoarece reţeta conţine trei ingrediente, extrem de rare şi periculos de obţinut.
In tot acest timp Vicktor se lupta cu dragostea pentru Elisabeth, o verisoasa indepartata, si viitoare sotie a lui Konrad.

" - Dacă am să merg prin pădure în beznă şi am să mă caţăr într-un copac, am nevoie de haine potrivite. Haine care nu se fac pentru femei. O să am nevoie de nişte pantaloni.
- Pantaloni? am spus eu, uluit.
- Pari surprins.
- Am presupus că doar Henri şi cu mine o să ne căţărăm în copac.
- Ah! A dat din cap cu un aer umil. Da, presupun că ai dreptate. Eu pot să stau jos şi să fac goblenuri la lumina felinarului.
- Elizabeth., am început eu, simţind furia din tonul ei.
- ..sau să visez la ultima modă de la Paris.
- Polidori a spus că e foarte înalt copacul.
- Precum cel din care te-am salvat eu acum câţiva ani?"

Din acest citat am invatat ca femeile sunt egale cu barbatii in tot ceea ce fac, iar Elisabeth ar face orice pentru ai salva viata lui Konrad fiind constienta cat de periculoasa este aceasta misiune.

| PotatoMustDie a răspuns:

Eu sunt mai mult cu acele carti care au actiune si o poveste buna care sa aiba si putina logica in ele.

Si mai mult imi place literatura SF, mai ales cartile mai "horror" cu foarte multe detalii.

Deci, revenind la intrebare, cartea mea favorita este "World War Z" de Max Brooks.

| valentingb a răspuns:

Sunt asa cum sunt, poate un om bun, poate rau, datorita unei carti:
Alexandr Volcov - Doi frati.
La 13 ani am citit-o si a fost ca o operatie pe creier. M-a facut sa inteleg ca nu conteaza ce esti, conteaza doar cine esti. Am aflat din cartea asta cum s-a ridicat un imperiu, cu ajutorul oamenilor mari, si am inteles in primul rand ce inseamna un "mare om". In carte este vorba de Tarul Petru cel Mare, si un mare om: un simplu strungar, cu a carui dedicare s-a construit Sankt Petersburg. Concluzia este ca poti fi chiar tractorist, dar in acelasi timp, cel mai bun tractorist din cati exista, si tot vei fi respectat.
Aveti un exemplu: Ioandelasal, in categoria Legislatie happy

| scumpik99 a răspuns:

M-a impresionat in mod deosebit exceptionala,inconfundabila" Coliba unchiului Tom" pe care nu am putut lasa-o din mana,nici macar la scoala(pe care am luat-o cu mine si acolobig grin).M-a marcat evenimentele descrise deoarece sunt ispirate din fapte reala,crude!

Energicul roman prezinta trasaturi din viata de sclav, dar si din cea de stapan. Uneori in lectura vedem rabdare si supunere din partea populatei de culoare alteori razvratire bine-motivata.

In acelasi timp primim reactii si din partea populatiei stapanitoare:-ori nemiloase, brutale sau consideratii inguste, necrutatoare ce spun ca un om negru nu valoreaza mai mult de un obiect ori- reactii de rascoala impotriva societatii cu legi limitate, rele si sentimente de mila si compasiune la adresa celor robi alteori - doar sentimente de indiferenta seaca sau undeva intre cele 2 reactii de mai sus amintite.

Punerea in valore a evenimentelor intamplate intr-o manifestare de necrezut a negativismului sclaviei care subjuga omenirea de culoare aducand-o la un nivel animal,modul artistic cum sunt ilustrate evenimentele "normale" din aceea vreme impletite cu ceea ce inseamna o viata de sclav,sentimentele redate cu mult suflet din partea autorului prin personajele pozitive,care au avut menirea cu o profunda atitudine de a schimba mentalitatea oamenilor de atunci, toate acestea lucruri din roman conduse de o iubire sincera, devotata catre aproapele au dus la o rascoala pozitiva si importanta impotriva petei negre din istorie.

Eu, personal ador aceasta carte, este romanul meu preferat si il recomand tutoror pentru cei care vor o experienta revoltatoare si fascinanta in acelasi timp!

| TheAce a răspuns:

M-a impresionat total volumul de debut a lui James Frey, ''Un milion de farame''. L-am citit pentru prima data pe nerasuflate, recitindu-l ulterior de mai multe ori atat in engleza cat si in romana. A fost unul din volumele care m-au inspirat sa iau scrisul mai in serios si sa public (lucru ce s-a intamplat incepand cu anul 2010). Stilul brut, franc, necenzurat a lui Frey m-a captivat din prima clipa. Cred ca in timp ce citeam volumul imi stabileam fara sa imi dau seama propriul viitor.

| panteramarin a răspuns:

Carte care m-a impresionat foarte mult, totodata mi-a captivat atentia foarte abuziv a fost Cianura pentru un suras, autoarea fin celebra Rodica Ojog-Brasoveanu!
O replica a Melaniei Lupu m-a facut sa imi imaginez continuarea actiunii fiindca, spune ea "Nimeni nu si-ar fi batut capul sa ascunda atat de bine niste falsuri."
Am invatat ca omul isi poate ascunde defectele, dar conteaza si modul in care ii afecteaza pe cei apropiati!

| Okami23 a răspuns:

Desi am citit destul de multe carti, ultima m-a impresionat mult, Eon: Ochiul dragonului se intoarce de Alison Goodman, e o carte frumoasa ce imbina mitologia Japoniei si Chinei, este despre tradare si incredere. Este o carte ce arata cum te poate schimba un titlu nobiliar si o minciuna. Personajul principal este foarte unic si interesant

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Am o carte pe care am citit-o prima dată la 10 ani şi de atunci o recitesc în fiecare an de câteva ori chiar.Se numeşte "Trei într-o barcă", de J.K.Jerome.Ea m-a învăţat că lucrurile sunt mai simple decât par şi că doar noi le complicăm din proprie iniţiativă.Cu "Trei într-o barcă" am întreprins călătorii uimitoare fără să scot piciorul din casă.
Nu poţi să ştii ce înseamnă umor şi cu ce se mănâncă dacă ai trecut neglijent pe lângă acest roman alegând Coelho sau orice altă vulgaritate literară care depăşeşte orice bun simţ.
Altă carte,alt autor.Îl consideram pe Dostoievski inaccesibil,mi-era teamă că n-o să-l înţeleg,dar cartea pe care am citit-o,"Crimă şi pedeapsă", mi-a schimbat părerea.Din "inaccesibil", a devenit extraordinar de bun.
Mi-a fost greu să mă despart de carte, mi-a arătat ce face deznădejdea din om, cum îl marchează pe om sărăcia şi viaţa grea.
„Cine are constiinta, sa sufere, daca devine constient de greseala lui. Asta-i va fi pedeapsa – in afara de ocna, bineinteles."

| Ralukutza2000 a răspuns:

Nu pot spune ca inainte citeam multe carti.De fapt nu citeam aproape deloc.Insa totul s-a schimbat cand am citit triologia `Jocurile Foamei`(vol. 1, 2, 3).Nu mai auzisem de aceste carti pana cand ni le-a recomandat doamna diriginta.La indemnul acesteia, le-am achizitionat si am inceput sa le citesc. Inca de la primele pagini m-a fascinat povestea lui Katniss, fata cea curajoasa, care a trecut prin numeroasele incercari ale vietii. Autoarea cartilor, Suzanne Collins m-a fascinat prin felul in care a scris cartea. De cand am citit aceste carti, pot spune ca am descoperit faptul ca cititul este un lucru minunat, fara de care viata noastra(sau cel putin a mea) nu ar avea sens!

| mihaelabr a răspuns:

O carte ce m-a impresionat profund cand am citit-o prima oara, in clasa a 7a, este "Mandrie si Prejudecata" de Jane Austen.De-a lungul actiunii se prezinta diferite povesti de dragoste, obiceiurile, traditiile si pana la conceptiile societatii secolelor 18-19. Cuplul format de cele doua personaje principale, Elizabeth Bennet si domnul Fitzwilliam Darcy, ramane unul dintre favoritele mele din intreaga literatura prin prezenta de spirit a domnisoarei Bennet, actiunile D-lui. Darcy si prin atractia pe care mandria si prejudecata fiecaruia o exercita asupra celuilalt.

| Elenuca3567 a răspuns:

Cele mai dragi carti ale mele sunt cele scrise de Eric-Emmanuel Schmitt, vorbesc aici despre "Ciclul invizibilului", carti in care copii sunt inocenti, scumpi, au nevoie de protectie si indrumare. Adultii sunt in general cei care ii indruma, ies niste romane pe care le citesti dintr-o suflare. Tot la fel mi se pare si cartea Aglajei Veteranyi, "De ce fierbe copilul in mamliga", o carte abosult simpatica, cu un umor savuros. Cartea o prezinta pe autoare in copilarie, prezentata din perspectiva eului-copil, romanul prezinta familia si contextul in care aceasta a trait, dar si viata nelipsita de suisuri si coborasuri. Se trage dintr-o familie de circari, familie in care normalul inseamna anormal, de la mama care "atarna pe par" pana la tatal vitreg care e clovn si cineast amator. Din cauza ca este narat la persoana intai, cu vocea unei fetite, naratiunea este plina de inocenta, chiar daca evenimentele descrise sunt si traumatizante, eveniment ca violul si relatia incestuoasa.
Pot sa spun ca este una dintre cele mai abstracte carti pe care le-am citit, va las un citat:"În fiecare oraş nou sap o groapă în pământ în faţa vagonului în care locuim, îmi vâr mâna înăuntru, apoi capul şi aud cum respiră Dumnezeu sub pământ şi mestecă. Uneori aş vrea să mă scufund, în ciuda fricii mele, până acolo, ca să mă las muşcată de el. (…) Îngerul dansează pe cântecul trist al lui Dumnezeu. Dar Dumnezeu nu vrea să se bucure.", am savurat-o la maxim si imi doresc sa o recitesc, ba chiar sa o am in biblioteca personala. M-am regasit in aproape fiecare pasaj al cartii, si eu eram genul de copil care analizeaza totul in jur fara a vorbi prea mult. Daca as castiga, sigur cartea aceasta ar fi in topul listei.
P.S va recomand si voua sa cititi aceasta carte, daca doriti sa intrati in lumea circului, in lumea unei familii de circari cu bune si cu rele, prin ochii unei copilite inocente care trebuie de voie de nevoie sa devina maleabila si sa se adapteze familiei sale.

| agnesmaryo a răspuns:

Din randul zecilor de carti pe care le-am citit, am ales sa va prezint un roman de dragoste contemporan de la care nu aveam asteptari mari, dar care a reusit sa-mi,,clatine" universul pret de cateva ore, momente in care pentru mine timpul a stat in loc iar eu am fost purtata intr-un alt continent, America zilelor noastre, traind intens emotiile personajelor principale. Romanul se numeste,,Chimie perfecta" si este scris de Simone Elkeles. L-am citit acum doua zile cand de altfel l-am si terminat, fiindca a fost genul de carte pe care de indata ce o deschizi se transforma intr-un drog pe care nu-l mai poti lasa din mana, cel putin eu asa am simtit. Desi nu au trecut mult prea multe ore de cand am terminat de citit romanul, pot sa spun ca este o carte care m-a impresionat si care mi-a schimbat modul de gandire, in sensul ca acum nu mai ii privesc pe cei care vor sa fie duri intr-un mediu ca fiind niste scursuri ale societatii de neinteles, ci incerc sa analizez mai bine motivele si frustrarile pentru care au un asemenea comportament. Bineinteles ca la noi in Romania nu exista atat de multe grupari ca in America, dar avem si noi clanul X, Y, Z. Unii dintre cei care intermedieaza actiunile clanurilor nu o fac neaparat cu voia lor, o fac fie pentru a-si proteja familia, fie pentru ca nu mai pot iesi din banda, sau din oricare alte motive. De asemenea, romanul mi-a mai schimbat modul de gandire cu privire la fetele de bani gata care simuleaza perfectiunea doar de dragul parintilor care le impun acest lucru. Am invatat foarte multe lucruri despre viata din acest roman, am experimentat trairile si emotiile personajelor intens pentru ca romanul nu prezinta o poveste siropoasa de dragoste pe un fundal in care totul e roz, din contra, fundalul desfasurarii evenimentelor este caracterizat de o actiune continua, in care sunt prezentate vietile diferite din nordul orasului Illinois. Toate aceste exercitii emotionale m-au facut sa trec in cinci ore de la o stare la alta si m-au invatat lucruri importante din experienta personajelor de viata, dovedindu-mi ca romanul,,Chimie perfecta" este o carte foarte buna atat pentru adolescenti cat si pentru adulti. Totodata,, Chimie perfecta" a reusit sa imi intareasca si mai mult convingerea ca aparentele inseala si nu trebuie sa judecam persoanele si actiunile lor pana nu cercetam aprofundat motivele unui comportament si al unei actiuni, iar aceasta concluzie este una deosebit de importanta pentru mine. Pentru a intelege despre ce este vorba in acest roman care m-a marcat intr-un mod placut, nu-mi ramane decat sa vi-l prezint in detaliu pentru a va convinge si pe voi sa-l cititi si pentru a intelege perfect sentimentele care m-au incercat de-alungul romanului traind la intensitate maxima emotiile si sentimentele personajelor. Trebuie sa va precizez de la inceput ca romanul,, Chimie perfecta" este relatat din prisma celor doua personaje principale Alejandro Fuentes si Brittany Ellis, respectiv Alex si Brit.
Brittany, personajul cu, care incepe romanul este prezentata ca fiind o persoana obsedata de perfectiune, impusa de catre parinti. Ea este o tipa blonda, cu parul cret si slaba. Are o sora mai mare cu doi ani, in varsta de 20 de ani, Shelley cu dizabilitati, suferind de paralizie cerebrala si de care este extrem de atasata, comunicand cu ea prin intermediul calculatorului cu voce pe care aceasta tasteaza ceea ce vrea sa spuna. Pe de alta parte se afla tanarul Alejandro Fuentes care locuieste in cartierul sarac din sudul orasului, si care doarme in camera cu cei doi frati ai lui Carlos si Luis. Alex nu mai o are decat pe mama sa, tatal sau fiind mort. El face parte din banda Latin Blood al carei lider al gruparii este Hector Martinez. Alex poarta tot timpul o bandana rosu cu negru si este tatuat pe corp, fiind totusi un baiat sexi si brunet, atragator. La inceput ne este prezentata si Carmen Sanchez, o vecina si o fosta iubita de-a sa, pe care a prins-o cu un alt tip inselandu-l, si care este si ea membra in banda Latin Blood. Toate aceste personaje se indreapta catre liceul Fairfield fiind elevi in clasa terminala, a 12-a. Alejandro se duce la liceu cu motocicleta sa, insotit de Carmen, iar Brittany se duce insotita de Sierra cea mai buna prietena a sa, in noul BMW argintiu decapotabil, masina menita sa intregeasca imaginea perectiunii, primita cadou de la tatal sau, directorul unei fabrici de cipuri. In parcarea liceului, Brit e pe cale sa dea peste Alex si Carmen care parcasera in acelasi loc, motiv pentru care se iau la cearta, si Alex ajunge in biroul directorului Aguirre. Personajul cheie al acestui roman este dna Peterson, profesoara de chimie care doreste sa isi impuna propriile reguli, motiv pentru care aseaza elevii in ordine alfabetica, fapt ce duce la nemultumiri mai ales din partea lui Brittany si a iubitului ei Colin(un tip cu parul blond decolorat, capitan la echipa de fotbal, un tip ingamfat care il are pe tatal sau avocat si pe urmele caruia vrea sa calce, si care este din cls a X a de la o petrecere impreuna cu Brit, fiind considerati,, cuplul perfect" al liceului). Dupa noua aranjare alfabetica, Colin Adams trebuie sa o aiba partenera de banca si de proiect pe Darlene Boehm o tipa care are iubit la facultate dar care o invidieaza de mult timp pe Brttany, chiar daca pare a fi prietena cu ea, iar Brittany Ellis, capitanul majoretelor, domnisoara Perfectiune asa cum ii mai spune Alex, trebuie sa il suporte drept partener pe Alejandro Fuentes. Dna Peterson le cere sa discute 5 minute despre ceea ce au facut asta vara si sa incerce sa se cunoasca, urmand apoi sa se prezinte unul pe celalat. Inca de la inceput cei doi se tachineaza, Alex vrand sa o puna in dificultate ii scrie pe un biletel o propunere despre o intalnire in care sa o invete sa sofeze si o propunere despre sex fierbinte. Brittany inventeaza ceva despre el, cum ca si-ar fi petrecut vacanta luandu-se de oameni nevinovati si facand toata vara turul inchisorilor, iar dorinta lui secreta este sa devina profesor de chimie. Vazandu-se atacat, Alex riposteaza si inventeaza si el ca Brit a cheltuit banii tatalui prin malluri si pe operatii estetice si ca dorinta ei secreta este,, sa aiba un iubit mexicano inainte de absolvire". Aceste inventii spuse in gluma isi vor gasi ecoul mai tarziu in fapte concrete. Pentru ca nu au luat in serios cerinta cei doi sunt pedepsiti de Dna P, el alegand detentia iar ea alegand sa scrie un eseu de 500 de cuvinte despre respect. In acest timp ne sunt prezentate alte personaje cu un rol important sau mai putin important: Paco, cel mai bun prieten al lui Alex, Morgan, Megan si Madison sau factorul M cum le numeste Sierra, Isabel care desi face parte din clanul Latin Blood si se imprieteneste cu Brittany. Despre Sierra aflam ca e cuplata cu Doug un tip de treaba, prieten bun cu Colin, iar despre Darlene, cea care ii face ochi dulci lui Colin aflam ca are un iubit la facultate, dar ca o paraseste, motiv pentru care ea se baga si in patul lui Shane un alt prieten de-al lui Colin, pana ajunge la cel pe care si-l doreste cu adevarat. Colin este intr-o relatie de 2 ani cu Brit si ii face din ce in ce mai des propuneri acesteia despre sex, in urma carora primeste refuz. Intr-o zi, in curtea liceului, Lucky, un prieten de-al lui Alejandro ii lanseaza lui Alex o provocare, aceea ca nu se poate culca cu Britanny in maxim doua luni. Daca pierde pariul, Lucky trebuie sa-i cedeze masina sa Rx7 iar, in cazul contrar, Alex trebuie sa i-l dea pe Javier, motocicleta sa de suflet, recuperata dntr-o groapa de gunoi si reconditionata perfect. La ora de chimie, Brit si Alex primesc drept tema pentru finalizarea liceului la proiect,, incalzitoare de maini" in domeniul termochimiei, si trebuie sa se intalneasca in zilele urmatoare la biblioteca pentru inceperea lucrarii. Intre timp, Carmen incearca sa o bata pe Brittany dar cu ajutorul interventiei lui Isabel, aceasta renunta la idee, iar in schimb Brit ii ofera un loc de dans in randul intai al majoretelor, fiind capitanul echipei de majorete. Alejandro este prezentat ca un tip care munceste in atelierul verisorului sau Enrique, un alt mexican din banda, reusind sa castige bani cinstiti reparand masini. Aici are loc o altercatie in urma careia Alex se alege cu niste copci, pe care i le desface Brittany din greseala in timpul unei intalniri in care Alex vrea sa-i fure un sarut. Cei doi isi dau intalnire la biblioteca, insa Brittany are o altercatie cu mama sa pentru ca aceasta vrea sa o trimita la un azil pe sora sa, gasind-o mereu vinovata pentru orice, si vazand in Brittany copilul perfect. In urma discutiei aprinse, si al unui mic incident, Brittany trebuie sa il ia pe tatal sau de la aeroport si uita complet de Alex, acesta crezand ca i-a tras clapa o cauta acasa unde mama ei ii tranteste usa in nas. Degeaba il cauta Brittany pe telefonul de acasa pe care il ia din registrul elevilor, fiindca el plecase deja. In acea seara, Brittany merge alaturi de prietenii sai, insotita de Colin pe plaja Danwood unde iubitul sau insista cu problema sexului, iar ea vizibil ametita de aburii alcoolului, pleaca nervoasa acasa, in drum intalnindu-se cu Alex care se afla in cealalta parte a plajei cu prietenii, si caruia Carmen ii daduse droguri sa fumeze(el nestiind si fiind impotriva drogurilor) doar de dragul de a-l avea din nou, lucru pe care nu il obtine. Alex o ajuta sa treaca peste momentele de rau cauzat de alcool si o roaga pe Isabel sa o tina peste noapte la ea. Aici Alex observa firele lispa de par, pe care i le smulsese fara sa vrea Shelley, si isi da seama ca viata lui Brittany se poate sa nu fie prea roz. A 2a zi, Alex si Brit se intalnesc din nou la biblioteca, fac o plimbare cu masina in urma careia isi fac dezvaluiri importante. Brittany ii spune lui Alejandro despre sora ei cu dizabilitati care sufera de paralizie cerebrala iar el ii spune cum a asistat la varsta de 6 ani la uciderea tatalui sau, neamintindu-si cine la impuscat. La sfarsitul plimbarii, Brit ii arunca cheile in padure tinandu-se de sotii iar el a doua zi i le arunca pe-ale ei in piscina de la scoala. In urmatoarele zile are loc o petrecere la Shane acasa unde Darlene ii pune intrebarea stanjenitoare sub forma unui joc de intrebari la care participau toti invitatii, de genul ce preferi pudel sau boxer?, iar la intrebarea Colin sau Alejandro? Pentru prima data Brit evita sa raspunda, fapt ce-l deranjeaza pe Colin si pentru a-l impaca, Colin o ia intr-o camera de-a lui Shane unde o dezbraca pe jumatate, cerandu-i dovada ca il iubeste. Scena este intrerupta la timp de Shane, asta dupa ce Brit vazuse o poza in care Colin apare alaturi de Shane cu doua fete, pe o plaja si nu primeste explicatia decat ca erau niste prietene. Brit pleaca nervoasa acasa, iar Colin o suna insistent, promitandu-i o excursie de vis cu un avion privat si o pereche de cercei pe care ea ii refuza. Brittany isi da seama ca daca in urma cu, cateva luni ar fi facut o lista completa cu astfel de dorinte, acum nimic din aceste lucruri nu o mai atrag. Ea isi da seama ca nu mai simte nimic pentru Colin. La liceu, Brit nu scrie nimic la testul de chimie, insa Alejandro scrie si inverseaza lucrarile, el luand 4 iar ea 10. Brit continua sa-l tachineze pe Alex si ii pune un claxon roz cu stegulete lui Javier. Alejandro se duce la Brit acasa pentru a-i inapoia claxonul si intra pentru prima data in locuinta ei unde o intalneste pe sora ei cu dizabilitati si unde observa ca viata lui Brit nu e atat de perfecta precum parea. Alex se imprieteneste cu Shelley si joaca dame cu aceasta. Alex ii intoarce gestul lui Brit si se lasa si el descoperit, conducand-o pe,, fata de zapada" asa cum este numita in cartierul sau, la casuta lui mica si saracacioasa. Brit descopera ca Alex doarme impreuna cu cei doi frati ai sai, si incepe sa se simta din ce in ce mai atasata de el pana cand in cele din urma ii ofera primul sarut pe canapea. Sarutul pasional al acestora este intrerupt de mama lui Alex care este deranjata de intalnirea celor doi, casa ei nefiind bordel si nici loc de facut copii. La liceu, Brittany isi ia inima in dinti si se desparte de Colin, de la care afla ca asta vara o inselase cu tipa din poza. In urma acestei despartiri realizeaza ca nu formau un cuplu decat de dragul lumii care ii considerau cuplul de aur perfect, desi pe ei nu-i mai legau sentimente.
Schimbarea lui Brittany se produce odata cu aceasta despartire, in urma careia renunta si a rolul de capitan al majoretelor, Darlene luandu-i locul, dar si pentru ca realizeaza ca il iubeste pe Alex chiar daca e atat de diferit de ea, Isabel intarindu-i si mai mult convingeerea ca si Alejandro o iubeste la fel de mult, in consecinta o sfatuieste sa formeze un cuplu si sa aiba curaj, sa nu procedeze asa cum face ea cu Paco, fiindca le e teama sa-si exprime sentimentele. Alex este oprit de politie pentru detinere de arma iar la inchisoare se imprieteneste cu un tip tocilar din randul bogatasilor, din liceu, despre care afla ca ii fura mereu masina tatalui care il da pe mana politiei iar mama sa un avocat de suucces divortata de sotul sau il scoate de dupa gratii. Alex este scos pe cautiune de Hector, cel care i-a inscenat si toata treaba asta, tocmai pentru a-i cere un favor drept rasplata, si anume, sa-i livreze niste droguri in noaptea de Halloween si sa nu se mai intereseze de moartea tatalui sau, considerand ca si asa ii datoreaza recunostinta lui ca l-a crescut si l-a protejat infiltrandu-l in banda. Alex isi doreste din tot sufletul sa se shimbe, dandu-si seama ca rolul sau acolo nu isi are rostul, insa nu poate pentru ca trebuie sa-si protejeze familia, iar iesirea din banda echivaleaza aproape cu moartea, fiindca trebuie sa fie batut pana ramane aproape fara suflare de catre toti membrii din banda, iar daca supravietuieste norocul sau. De asemenea, Alex incearca sa-i protejeze pe fratii sai de acest mediu, indemnandu-i sa invete si sa mearga la facultate, lucru imposibil de relizat de catre el. Brittany afla de locul unde il poate gasi pe Alex, de la Isabel care ii da adresa atelierului iar aceasta se duce acolo, unde primeste invitatie din partea lui Alex de a merge la o nunta de-a verisoarei sale. In ziua nuntii, Alex este imbracat la costum, arata diferit, iar acolo Brit are un conflict cu mama lui Alex care o avertizeaza ca nu doreste ca fiul sau sa sufere si sa fie ranit. Tot aici, Alex observa ca Hector o ameninta pe mama sa, si cerandu-i acesteia explicatii pentru vanataile de pe mana facute de Hector, afla ca tatal sau a fost omorat pentru ca a incercat sa stopeze existenta clanurilor si nu a vrut sa duca la bun sfarsit o tranzactionare de droguri. Brit si Alex se duc la o plimbare cu Sierra si Doug. Masina lui Doug are probleme dupa cum constata Alex, iar in timpul repararii niste tipi pe care Alex ii cunoaste se iau de Doug (care pana atunci nu-l suporta pe Alex), acesta luandu-i apararea. Ei fac un popas la o prezentare de tablouri unde Alex devine gelos pe autorul tablourilor care pune mana pe Brittany, intr-un final ajung la cabana lui Doug unde se relaxeza cu un simplu masaj si atat, spre deosebire de Sierra si Doug. A 2a zi a liceu, apeleaza la Garry Frankel, tocilarul cunoscut in inchisoare pentru a-l rezolva cu primirea unui simplu avertisment pentru portul de arma, serviciu care nu il costa nimic pentru ca Alex il prezinta, inercand sa nu se abtina din ras, ca fiind un specialist in furturi auto, prietenilor sai. Intre timp, Darlene se afiseaza cu Colin, iar Brit decide ca nu mai are rost sa isi ascunda relatia, si merge cu Alex intr-un club unde isi fac pentru prima data poze si unde apar si Darlene si cu Colin stricandu-le cheful. Brittany incearca sa-l conving pe Alex sa mearga la facultatea din Colorado unde ea a depus o cerere pentru a fi aproape de sora ei al carui azil va fi in vecinatatea imediata. Paco, cel mai bun prieten al lui Alex, nu mai rezista si stiind ca momentul tranzactiei se apropie ii dezvaluie lui Brit, fapta care este fortat Alex sa o realizeze, ducand-o la acesta pentru a-i confirma. Dupa ce Paco isi incaseaza un pumn, Alex o duce acasa la Sierra pentru ca acasa nu mai avea voie, fiind considerata o razvratita pentru ca umbla cu oameni ca Paco, Alex etc, si ii propune sa lucreze separat la proiectul de chimie. Brit plange toata noaptea si nu se consoleaza cu despartirea, drept pentru care la cateva zile dupa acest eveniment, se duce la atelier exact in ziua tranzactiei, imbracata sumar, cu prezervative dupa ea, unde ii propune un joc intresant lui Alex,, Intreaba si dezbraca-te". La fiecare intrebare pusa, Alex sau ea renuntau la un obiect vestimentar. In urma intrebarilor puse, Brit afla ca in afara de Carmen, Alex nu a mai avut decat niste aventuri cu niste fete ale caror nume nu le stie, comportandu-se ca un nemernic dupa ce a aflat ca a fost inselat. In acelasi joc, Brittany mai afla si faptul ca Alex si Isabel s-au culcat inainte de inceperea clasei a IX-a, dupa ce o viata intreaga au crescut ca fratii, iar dupa contactul sexul s-au simtit vizibil stanjeniti si jenati de situatia noua pe care o experimentasera incat si-au propus ca niciodata sa nu-si mai aminteasca cele intamplate. Alex afla de la Brit ca nu s-a culcat niciodata cu Colin si ca este virgina. In cele din urma are loc si actul mult asteptat iar cei doi fac dragoste. Lui Alex ar trebui sa-i para bine ca a castigat pariul, insa el se simte vinovat pentru ca stie ca ceea ce s-a intamplat este rezultatul faptului ca s-a indragostit. La iesirea din atelier, Lucky ii vorbeste in spaniola lui Alejandro, felicitandu-l pentru ca a castigat pariul si masina. Noroc ca Brit nu cunoaste termenii spanioli asa ca nu intelege despre ce este vorba. Brittany inainte sa plece il roaga pe Alejandro sa-l ierte pe Paco, dar pentru ce o sa afle Alejandro imediat ce ajunge la locul tranzactiei. Inainte de a se duce la locul tranzactiei, afla de la mama sa ca Hector a fost cel care l-a ucis pe tatal sau. Alex ajunge la locul intalnirii dupa ce il suna pe Garry Frankel care il sfatuieste sa sune la politie inainte de a se duce, si sa aiba mai mult curaj decat tatal sau. Alejandro il gaseste impuscat pe Paco, acesta dandu-si ultima suflare chiar in momentul sosirii sale. Hector apare si incearca sa-l ucida insa in acelasi timp intervine si politia care il omoara pe Hector dupa ce acesta descarcase arma in Alejandro Fuentes. Brittany afla de la Isabel despre locul unde este internat Alex, iar cand acesta isi revine ii spune despre pariu si ii roaga si pe prietenii sai sa confirme acelasi lucru, ranind-o in speranta ca o va tine departe de pericol, chiar daca o iubea din tot sufletul. La spital Alejandro primeste vizita dnei Peterson care ii da niste sfaturi importante incurajandu-l si lasandu-i manualul de chimie. La iesirea din spital, Alex pleaca in Mexic si lucreaza ca valet pentru un hotel unde incearca sa se culce cu o tipa insa nu reuseste, dovedindu-si inca o data ca cea pe care o iubeste este Brittany Ellis. Alejandro se intoarce in Fairfield hotarat sa renunte la banda, cere excluderea din ea, si de dragul lui Brittany, pentru a-i oferi o viata mai buna, mananca bataie sora cu moartea, este insemnat chiar cu un fier incins de catre Chuy noul lider al gruparii, insa supravietuieste miraculos. Brittany gaseste dupa 5 luni de la impuscaturi, incalzitoarele de mana in dulap si afla de la cea care o ura dar care acum nu mai are nimic cu ea, Carmen, ca Alex s-a intors in Fairfield. Actiunea este prezentata dupa 5 luni in Colorado la noul camin al facultatii unde Brittany primeste un telefon de la sanatoriul Sunny Acress de la o asistenta care o cheama la sora sa Shelley. Brittany vede ca Shelley joaca dame, iar in momentul in care se apropie mai mult il vede pe Alejandro Fuentes, un tanar chipes imbracat diferit, fara bandana. Afla ca directorul Aguirre l-a ajutat cu eliberarea diplomei de bac, si ca intre timp l-a vandut pe Julio. Totodata el lucreza si la asociatia studentilor si a facut si un imprumut pentru studii, dar mai ales ca si-a riscat viata pentru a iesi din banda (precizand din nou de rolul important al lui Garry Frankel) si subliind faptul ca toate aceste ucruri le-a facut pentru ea, pentru a-i oferi o viata mai buna, cerandu-si scuze pentru cuvintele urate pe care i le-a spus din suflet. Amandoi sunt la specializarea chimie si sunt din nou colegi pentru urmatorii patru ani. Brittany si Alejandro au dovedit ca dragostea nu tine cont de nici un fel de bariere si ca aparentele sunt inselatoare, dar mai ales ca puterea sacrificului este importanta intr-o relatie. La sfarsitul romanului, este prezentat un epilog, dupa 23 de ani, in acelasi liceu Fairfield, dna Peterson, isi aseaza elevii in ordine alfabetica, precizand de la inceput asa cum a facut-o si la inceputul romanului ca gradul sau de toleranta este zero. Dna Peterson il aseaza pe tanarul cu ochii albastrii ca ai mamei si parul brunet ca al tatalui, pe nume Paco Fuentes cu Julianne Gallagher, avertizandu-l de la inceput ca nu-i va face nicio favoare doar pentru faptul ca parintii lui, Brittany si Alejandro Fuentes sunt inventatorii unui tratament pentru evolutia bolii Alzhaimer. Romanul se incheie frumos, cu o predispozitie pentru repetabilitate a faptelor. Rodul iubirii dintre Brittany si Alejandro este un baiat care poarta numele celui mai bun prieten al tatalui sau, Paco. Cat despre protagonistii principali, aflam ca au devenit experti in chimie, fiind inventatori, iar in cele din urma dorintele secrete inventate la inceputul romanului si-au gasit la sfarsit finalizarea. Va recomand din suflet acest roman perfect,,Chimie perfecta". Lectura placuta! La sfarsit va ofer cateva citate din carte:
,, Aparentele sunt totul. Parintii sunt cei care m-au invatat mottoul dupa care imi conduc viata."
,,Fata pe care candva am acuzat-o ca ar fi complet absorbita de ea insasi nu e deloc egoista.
Dios mios, o admir. Cand sunt cu ea, simt ca imi aduce ceva nou in viata, un lucru…asa cum se cuvine.
Dar cum sa o conving si pe ea de asta?"
,, Mi-a luat mult timp sa-nteleg ca trebuia sa pun toate lucrurile la punct. Alegerile pe care vroiam sa le fac in viata. Banda. Faptul c-am fost batut si c-am scapat cu viata ca prin urechile acului, desi m-au insemnat cu fierul inrosit, ca pe un animal, nu-seamna nimic comparativ cu pierderea ta. Dac-as putea sa iau inapoi toate cuvintele alea pe care ti le-am spus la spital, as face-o. Dar m-am gandit atunci ca daca te resping, te protejez, ca sa nu patesti ce au patit tata si Paco, zice uitandu-se la mine si strapungandu-ma cu privirea. N-o sa te mai alung niciodata din viata mea, Brittany. Niciodata. Jur".
,, Si poate ca-ntr-o buna zi o sa ne-ntoarcem in Farirfield si-o sa punem si noi mana sa-l transformam in locul pe care l-a visat tata. Tu si cu mine si cu Shelley. Si toti ceilalti membri ai familiilor Ellis si Fuentes care vor vrea sa ni se alature. Ca sa fim o singura familie mexicano-americana, mare si nebuna. Ce zici? Mujer, sufletul meu iti apartine".
,, Saruta-ma, ca sa vedem daca pasiunea a ramas aceeasi. Pentru ca inima, sufletul si tot ce mai e pe-acolo iti apartin cu totul."

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Cel mai mult mi-au placut "invocarea" de Kelley Amstrong.Si toate voumele din "jurnalele vampirilor".Au fost super nu m-am despartit de acele carti cat timp le-am citit.

| Nastia a răspuns:

Am citit acum vreo 3 ani o carte deosebita.Se numea Eseu despre orbire de Saramago.Era prima carte citita de acest autor.
Am inceput-o cu un fior pentru necunoscut.Am descoperit ca lumea creata e reala:luase contur in mintea mea si filmul se derula lin, incet, cu detalii care faceau tot deliciul.Nu am putut sa o las din mana pana la ultima pagina:trebuia sa aflu daca lumea va mai fi vreodata la fel, daca oamenii au ramas orbi pentru restul vietii sau nu.Cartea aceasta este o mare metafora pentru orbirea actuala a omenirii numita indiferenta, pasivitate la suferinta semenilor.Am invatat ca indiferenta duce la haos,la rasturnarea ordinii mondiale, la crearea unor vieti groaznice celor din jurul nostru. Daca oamenii nu mai au legi, constrangeri, devin monstri, primitivi care omoara pentru mancare si adapost.Am simtit fiecare rand din cartea aceasta.Am plans, am ras, am simtit ca imi vine sa vars, am simtit ca imi vine sa iau in brate eroina principala pentru ca si-a salvat prietenii si pentru puterea de a ierta infidelitatea sotului.Eroina s-a sacrificat:a devenit un model pentru mine.
Aceasta carte reprezinta 3 ore din viata mea in care am trait o alta viata si de aceea multumesc celor care au dat lumii aceasta capodopera ce pune omul pe ganduri,il framanta,il da peste cap, il schimba, il face mai bun, mai bland, mai om.
Multumesc autorului si editurilor care au publicat cartea! O recomand oricui!

| Cata_Yonut_1995 a răspuns:

Deci cel imi mult mie mi-a placut cel mai mult Spiritismul de profesorul Paul Stefanescu Fiecare dintre noi are nevoie de o evadare. De momente in care esti in pielea altcuiva, traiesti fiecare cuvant si pierzi notiunea timpului descoperind o poveste care pune intreaga lume intr-o noua lumina si te schimba. A te identifica cu personajele, a te intreba ce incearca sa-ti transmita autorul si experimentarea emotiilor altora sunt exercitii care apoi isi dovedesc utilitatea pe parcursul intregii vieti.

Întrebări similare