Omul, este în esenţă, bun sau rău?
După părerea mea, omul este bun de la natură, însă îngrădit, mărginit şi denaturat de stat.
Există doar natura umană, care în principiu are două teorii: politică şi metafizică, una care proclamă omul ca fiind fiinţă socială iar cealaltă care se referă la capacitatea sau incapacitatea omului de a reflecta asupra lumii, nu există însă noţiune de bine şi de rău.
Şi totuşi aceste noţiuni aparent inexistente în realitate, noi le avem impregnate în minte, avem simţul acestora, al binelui şi al răului, al dreptului şi al nedreptului, lucru posibil datorită faptului că trăim într-o comunitate, într-un stat guvernant.
*Mi se contrazic spusele, asta păţeşti dacă dai dreptate la mai mulţi deodată, lucky me.
Edit:
După cum ştim omul este fiinţă raţională, fapt ce constă în capacitatea sa de a gândi, reflecta, conştientiza ( şi toate cele), dacă noţiunea de bine şi de rău s-ar volatiza, este de la sine înţeles că şi noţiunea de om raţional ar dispărea.
Şi statul are vina lui.
Mare parte din noi suntem corupţi de societate, am uitat sigur cum se numeşte. teoria maselor sau instinct de turmă îi spun eu. Pur şi simplu ne luăm unii după alţii, mai ales adolescenţii şi eu sunt adolescentă şi aşa e. (moda, cel mai întâlnit exemplu). Poate ai dreptate. când încerc să îmi închipui inexistenţa concepţiilor acelea mă gândesc automat că nu se poate, apoi mă gândesc iar şi mă ia durerea de cap..Se pare că întodeauna există un opus la ceva pentru a fi lumea în echilibru (bunrău). De la bun început trebuia să fie ceva care să se contrazică cu altceva, doar că au căpătat denumiri pentru a ne putea exprima între noi..deja încep a bate câmpii. Sper că ai înţeles ideea. Mulţumesc pentru răspuns.
Bine si rau oricum nu exista, sunt doar perceptii necesare supravietuirii, astfel ca daca nu le-am percepe in felul in care le percepem, am muri foarte repede, asta in caz ca ne-am mai naste, ca multe specii de animale ar disparea, daca nu chiar orice forma de viata.
Nu exista bine si rau. Exista doar niste conceptii bazate pe un sistem de referinta. Corpul uman nu percepe bine si rau, doar benefic sau daunator. Practic sunt doar niste legi nescrise ( facute tot de oameni inca din vremuri stravechi) pentru a mentine un echilibru stabil in faptele si gandirea oamenilor
Da exista bine si rau, e usor sa ne dam seama ce e bine si ce e rau, in primul rand in momentul cand faci bine se resimte asta in societate. Omul se naste cu doua parti una buna si una rau, cea buna e cand se ganeste la binele altora si pune nevoile celor din jur inaintea lui si partea rea e cea egoista cand incearca sa calce totul in picioare pentru obiectivele lui personale. Dupa parerea mea omul este mai mult rau decat bun. Binele si raul nu tine de politica unei tari, politica unei tari e doar o minciuna atat timp cat va exista in fiecare stat alte reguli vor exista invidualism din partea fiecarui stat la adresa celolarte state, din invidie s-au nascut razboaie si au murit o gramada de oameni sub pretextul ca va fi mai bine, e o mare minciuna, ar trebui sa fim mai open mind si sa nu mai lasam o masa de oameni sa ne controleze dupa bunul lor plac, parerea mea ca exista bine doar ca trebuie sa confrutam inainte raul din aceasta societatea. Indurand neplacerilor celorlalti si durerea lor PUTEM FACE BINE.
Sunt de părere că omul nu e rău, ci e bun. Dacă e rău are motive întemeiate ..omul bun e ăla care a putut să facă rău însă nu a făcut-o. Cu toate asta e greu să îţi stăpâneşti invidia şi alte emoţii/sentimente negative, oamenii sunt şi lacomi..Adevărat ce zici, ar fi bine să ne deschidem puţin ochii, să fim mai empatici şi să facem lucruri bune fără să punem lucrurile materiale în faţă. (în lumea asta toţi vor să facă bani+ bătaie pe resurse, iar unii nu se gândesc la consecinţele pe care le suferă) Şi în legătură cu faptul că se resimte, da aşa e, dar nu numai în societate. În primul şi în primul rând te simţi tu bine că ai făcut o faptă bună. La timpul potrivit va fi răsplătită fapta. Deocamdată domină violenţa.cel mai puternic supravieţuieşte: instinctul de supravieţuire..calci tot în picioare să îţi fie bine. În războaie chiar dacă îl câştigi sau pierzi, va fi mereu la fel după: crize financiare/economice/sociale etc. nu mai zic. Dacă va mai fi un război (mondial) va fi sfârşitul planetei din cauza armelor nucleare.
Cum spuneam şi la întrebare, mereu când mi-o pun apar altele şi intru într-o mare varietate de subiecte.