|

Daca traiesti modest este bine? Ce inseamna a trai modest?

12 răspunsuri:
| a răspuns:

Poate multi încurcă modestul cu decentul.
Din perspectiva mea sa trăiești modest inseamna aproape de limita, sa trăiești decent inseamna sa ai o siguranta normală și de bun simt a zilei de mâine.
Spre exemplu modest însemna sa muncești cu ziua si azi sa ai de munca maine sa nu, decent inseamna sa ai un loc de munca din care sa iti vina lunar bani chiar si mai putini dar sa vina.

Răspuns utilizator avertizat
| a răspuns:

Eu cred ca e bine sa trăiești decent si de la decent in sus.
Nu cred ca e exista om pe pământ care sa poata sa aiba o viata decentă sau super opulenta si sa refuze.Cred ca oricine s-ar bucura sa stie ca maine are tot ce ii trebuie.

| a răspuns:

E relativ, nu putem generaliza, pentru unu e modest sa traiesti cu 1000 Euro lunar, altul cu 500, altul cu 3000, depinde de nevoi, de om, de problemele lui.
Daca e unu ca mine de exemplu care sta pe acasa si se foloseste mai mult de aparatura electronica si mananca ce vrea, e una, ca eu sunt f multumit asa, si eu consider ca am un trai decent sau modest sa zic, altul caruia ii place sa ia haine, sa clatoreasca, sa se duca la teatru, excursii, pentru el ala e trai decent si deci cheltuie mai mult.
Altul se multumeste cu mancare mai ieftina si se simte bine asa, cheltuie mai putin ca mine.

Chiar prin 1998 am intrebat in Germania "3000 marci e ok ca venit?", si mi s-a raspuns ca mai sus "depinde, pentru unu e, pentru altul nu e". Si atentie, nici unul nu considera ca exagereaza! Ptr ca nivelul ala este pentru nevoile lui. Ca mie daca-mi iei calculatorul si imi iei unu de acum 20 ani, nu ma mai simt bine ca nu pot face ce trebuie pe el, deci nu consider ca exagerez daca iau unul mai scumpt pentru cativa ani.
Mi se pare exagerat cat cheltuie aia cu haine, calatorii, etc, ca mie nu imi plac, si de aia le vad inutile, dar nu este asa.

Răspuns utilizator avertizat
| a răspuns (pentru RAY):

Este si normal! Doar nu sa tindem catre masochism, ar fi boala asta.

| a răspuns:

Expresia asta am auzit o mai degrabă când e vorba de oameni mai săraci...

| a răspuns:

Distinctia facuta de Natalia e foarte buna. Presupun inca ca atunci cand ai formulat intrebarea aveai in vedere o viata decenta.
Personal cred ca e de dorit sa traiesti decent, modest si sub nivelul care castigi. motivele sunt varii.
in felul acesta reusesti sa economisesti bani pentru "zile negre", cand v-ei fi bolnav si/sau batran. Poti investi economiile pentru viitor (de ce nu intru in detalii ca e alt subiect)
eviti invidia celorlalti. Stiu ca la noi nun prea e o calitate (cel putin asa promoveaza media situatia) insa pentru mine nu ar fi confortabil sa stiu ca ceilalti stau cu gandul... ce am de castigat, oare imi da si mie, oare ma ajuta... Prefer alt mediu, alt fel de oameni in jurul meu.
iti ofera un confort psihologic. incetezi sa te mai compari cu "the Jones". Stii cine esti, ce vrei, cat valorezi si nu te intereseaza parerea celorlalti despre cum ar "trebui" sa fii In plus ai sansa sa te concentrezi pe ce e important pentru tine si familia ta.
poti vedea pana maine filmul din link. Introduci codul FIRE. Desi putea fi mai bun cacai fenomenul e mult mai amplu cred ca pentru cei ce nu stiu despre asta e un punct bun de pornire,
https://travelinspireconnect.wordpress.com/......-for-free/

| a răspuns:

E foarte bine să trăiești modeste. Sunt foarte mulți oameni care se mulțumesc cu puținul pe care au și sunt fericiți.

| a răspuns:

Traitul modest nu depinde de cati bani ai, ci de a-ti insusi chestii necesare si a consuma exact cat ai nevoie oricat de bogat ai fi. In schimb caritatea si bunavointa trebuie sa fie nelimitate, asa inteleg eu sa traiesti modest.

| a răspuns (pentru Ganea_Marian-Dumitru_1972):

Ete sunt fericiti, dar doar nu o sa recunoasca ca nu, si occidentalii sunt morti de bolnavi si cand ii intrebi zic "sunt biiiine". Se multumesc ca nu au incotro cu putin. Cand nu iti ajung banii de intretinere si de cele necesare nu poti fi fericit decat daca tragi cumva pa nas ceva, dar si alea sa le ai cumva gratis, haha. Io am fost sincer si cand a fost contextul am zis da domne nu-s multumit, sau da, sunt.

| a răspuns (pentru FreddieM):

Acest cat ai nevoie e relativ de nu se poate, am explicat acum cateva zile, depinde de cati bani ai, ca in functie de asta daca ai nevoi mai sus, ti le satisfaci. Unuia care ii place si se simte fericit ca, calatoreste are nevoie de mai multi bani decat mine care-s fericit la calculator, la socializare, la TV si altele prin casa, deci suntem la fel de fericiti dar cu nivel de nevoi diferit! Mare atentie, nu generaliza. Ptr el aia inseamna cat are nevoie, sa se simta bine cu ce-si doreste el. Unu e cinefil si se simte bine cu un TV 4 K, eu de ex ma simt bine cu un TV de 600 lei fara absolut nici o problema, si nu am nevoie de un TV de 7000 lei ca in celalalt caz.

Eu sunt fericit sa mananc mereu cartofi prajiti cu copanele prajite, altul e fericit sa manance mereu peste fript si salata de legume si vara si iarna, al doilea are nevoie de bani mai multi. Nesatisfacandut-i nevoile nu o sa-ti fie bine, si deci trebuie a le satisface.