| Crisu_7532 a întrebat:

De ce oamenii se feresc de ceea ce nu inteleg? De ce marginalizeaza copii cu sindrom Down sau persoanele infectate cu HIV? De ce atata ipocrizie?

Răspuns Câştigător
| JeSa a răspuns:

Crisu draga,
Parerea mea - ca nu toti vor sa inteleaga/complice/cunoasca - prefera sa stea inlaturi si/sau sa se ''fereasca'' - cum spui tu. Presupun ca, acesta - e un mod de-al lor, de a preveni... sau ce stiu eu (?). Asa ca, nu stiu cata ipocrizie, are fiecare in el.
Si, pentru asta, nu stau sa judec - modul de gandire al nimanui: clasându-l ca ipocrit. Ca atare, fiecare isi are motivele sale.
Ca exemplu - eu personal nu-mi permit sa marginalizez pe nimeni: fiind el si bolnav. Asadar, pentru mine - copilul cu sindromul Down sau persoana infectata cu HIV, imi e egala cu cea sanatoasa (nu radeti!), atat timp cat - nu-i lipseste capul (si nu numai) - este in viata.
Asa ca o paranteza: nu imi e nicio jena sa discut cu o persoana infectata, cu virusul HIV, sau sa o ating; ori sa incerc sa discut cu cea retardata mental. Asa cum as face-o si cu cea normala. Intr-un cuvant: n-as avea de ce sa ma feresc! - din contra, as avea multe de invatat. happy
Insa, nici nu spun sa nu fim atenti (!): pentru ca - exista, acei factori interni (exemplu - pentru cea de-a doua boala) - sangele persoanelor contaminate, cu virusul HIV; cat si cei externi, precum - seringele folosite de acestea; care ne pot pune in pericol/contact, cu boala respectiva.
In consecinta, putem fi si precauti, fara a discrimina.
Numai bine.

5 răspunsuri:
| Razvan a răspuns:

De ce sunt discriminati negrii/evrei/musulmanii/tiganii/oamenii cu handicap fizic? Pentru ca niciodata nu vom putea accepta pe cineva diferit si il vom privi de sus."Eu sunt alb, cred in Dumnezeu iar tu amice, esti un nenorocit de negru". Ai zice ca fazele de genul fac parte din filme, dar e realitatea.Doar romanii stiu sa tolereze. Ei sunt campioni la sportul astawinking

| ronin33dan a răspuns:

Merg pe mana lui ONUTZU, sunt de acord cu ea. Daca nu esti ca turma, esti ori nebun ori extraterestru.Asta-i sistemul. Da-ti pe el nu pe noi care suntem dresati din primele ore de gradinita!

| luna a răspuns:

Ignoranta...am vazut cu ochii mei tineri sanatosi care radeau cu pofta de acesti copii nenorocosi, am vazut persoane care au atacat cu violenta persoane infectate cu HIV, pot sa spun ca ma socheaza deoarece cei care fac una ca asta si se cred mai sanatosi, in concluzie sunt afectati cu sindromul prostiei.Nu stie nimeni ce e in sufletul unui copil cu sindromul Down, si ei lupta pentru o viata buna, nimeni nu stie ce e in sufletul unui infectat HIV, cum a primit virusul(poate o greseala medicala), iar pe langa faptul ca ei sufera de aceste boli, le mai provoaca si durere sufleteasca.Eu nu am vazut pana in prezent ca un copil cu acest sindrom sa faca glume urate sau sa scene violente. Acei,, oameni"care se feresc sau marginalizeaza o fac din cauza nestiintei, prostiei si a nepasarii.

April
| April a răspuns:

Nu toti oamenii reactioneaza astfel; au existat dintotdeauna sfinti care au ingrijit si leprosi; dar sentimentul care sta la originea unei asemenea discriminari nu este ipocrizia ci egoismul, iubirea de sine, instictul de conservare care dicteaza fiintei sa se apere de ceea ce ar putea fi un pericol.Copiii cu sindromul despre care ne spui cat si cu altele asemenea, trezesc o teama organica si nelamurita ca fata de tot ce scapa intelegerii obisnuite. Pot spune ca sunt o fiinta extrem de toleranta si intelegatoare, altruista, dar marturisesc sincer, ca m-am inspaimantat teribil si m-a paralizat parca, atunci cand, langa mine, chiar in timpul unui examen, o colega s-a prabusit la pamant zvarcolindu-se ciudat intr-o criza de epilepsie. Vreau, adica sa spun, ca mintea omeneasca se infioara cand vine in contact cu suferinte ale semenilor ce nu seamana cu noi, cei feriti printr-o sansa de a fi altfel.In cazul acesta, cei mai multi dintre noi actioneaza instinctiv aparandu-se sau oprindu-se la marginea intelegerii.Nu cred ca, cu buna stiinta si din rautate s-ar indeparta marginalizand; pur si simplu din teama pentru sine sau din reticenta produsa de necunoscutul de dinafara normalului. Dincolo e orice manifestare discriminatorie, oricat de acerba ar fi reactia cuiva, se afla, nu ma indoiesc nicio clipa, un fond imens de sfasietoare compasiune.Numai bine.

| Crisu_7532 explică:

Pentru ceilalti utillizatori: va rog sa nu mai dati calificative de "stupid" la raspunsurile altora daca nu va obositi sa raspundeti si voi la intrebare. dar va inteleg intr-un fel: e mai simplu sa-l faci prost pe altul decat sa oferi tu un raspuns pertinent.