anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Persoanele care sunt infectate cu HIV și care trăiesc o viața normala știu ca pot avea copii perfect sănătoși pentru ca virusul nu se transmite de la mama la copil decât in rare cazuri. Dar totuși nu înțeleg cum pot face asta fără sa transmită și partenerului virusul? Adică vorbesc de cei care au o familie și un partener stabil.

Răspuns Câştigător şi Apreciat de Editori
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Transmiterea HIV nu este 100%, uneori, in ciuda unui contact sexual neprotejat, boala nu se transmite. Astfel, cuplul nu isi face analizele, nu este cunoscut ca un partener este infectat, se obtine o sarcina, desi infectia inca nu s-a transmis. Totusi este un caz rar. Alteori si partenerul este HIV pozitiv (cel mai frecvent). Sunt si cazuri in care sarcina se obtine prin inseminare artificiala (nu am auzit inca de cazuri in Romania, dar am citit de cateva in SUA).

| Bondarel99 a răspuns (pentru Brigaela):

Eu am o ruda care este căsătorită de vreo 7 ani și are 2 copii pe care nu i-a plănuit, iar ea e singura cu virusul asta din familie.

| Brigaela a răspuns (pentru Bondarel99):

Probabil are o tulpina cu infectivitate redusa si ia corect tratament. Daca ia corect tratament, viremia este foarte mica, posibil chiar sub limita de detectie, ceea ce inseamna ac in sange sunt foarte foarte rare virusuri si atunci transmiterea este redusa. Totusi, acestor cupluri nu li se recomanda sex neprotejat, ruda ta are probabil discernamantul diminuat (punandu-si partenerul in pericol fara sa ii pese)

| Bondarel99 a răspuns (pentru Brigaela):

Ia un nr foarte mare de pastile zilnic și soțul ei știe de treaba asta. Adică cineva cu problema asta dacă ia tratament poate trai o viața normala și lunga și nu exista riscul sa infecteze pe alții?

| Brigaela a răspuns (pentru Bondarel99):

Ba da, riscul exista permanent, de aceea aceste cupluri sunt sfatuite sa se protejeze intotdeauna. La un moment dat il va infecta pe sotul ei daca nu se protejeaza.
Cat despre o viata normala, studiile recente arata ca speranta de viata a unui pacient care nu este infectat in prima copilarie si care incepe tratamentul in primii 3-5 ani de la infectare, este comparabila cu cea a populatiei generale (cu aproximativ 5 ani mai mica). Insa stii si tu cum se calculeaza speranta de viata a populatiei generale, ceea ce induce o oarecare eroare.

4 răspunsuri: