| Al3xandra95 a întrebat:

Hei, TPU, dacă un băiețel, elev de la clasa mea (8, 9 ani), mă tot îmbrățișează de câteva zile, mă trage de păr și pare că se joacă cu mine, cum să privesc acest comportament?! happy

Pe mine una mă măgulește, mă face să-mi apară chiar instinctele materne (parcă) pe alocuri happy și mna, nu mă super deranjează, deși mă cam sufocă uneori acest comportament mai ales că se tot repetă happy dar nu știu de ce privesc diferit faptul că acolo e un băiat și nu o fată. Cu fetele oricum mă îmbrățișez zilnic și mi se pare firesc. Dar cu băieții nu știu ce să zic.

Sunt eu nebună că gândesc așa, ținând cont că în fond acolo e un copil și nu vorbim deci de un puști plin de hormoni?! Sau întradevăr îmbrățișările elev-prof ar trebuie să fie doar pe baza aceluiași se*?! Adică pricepeți voi (elevele au voie să se îmbrățișeze doar cu doamnele și elevii doar cu domnii profesori).

Voi cum vedeți aceste îmbrățișări la se*e diferite?!

4 răspunsuri:
| llawliet a răspuns:

Ok… hai să abordăm situația calm, ca să înțelegi clar ce se întâmplă.

Ceea ce descrii – un băiețel de 8-9 ani care te îmbrățișează, te trage de păr și se joacă cu tine – nu are absolut nicio legătură cu sexualitatea sau cu hormoni, ci e pur și simplu un comportament de copil. La această vârstă:

Copiii experimentează apropierea fizică

Îmbrățișările, atingerea părului sau joaca fizică sunt modalități prin care copii mici arată afecțiune, atașament sau pur și simplu joacă.

Ei nu percep genul adult ca tu îl percepi. Pentru ei, ești doar persoana cu care au încredere și se simt în siguranță.

Sentimentul tău diferit între băieți și fete

Este complet normal să simți altfel când e vorba de băieți sau fete, pentru că cultura și experiențele ne învață să avem anumite limite între sexe.

Nu înseamnă că ești nebună sau greșești. Pur și simplu tu ca adult ai alte reflexe și granițe.

Granițele sănătoase

Chiar dacă e drăguț și te face să te simți maternă, trebuie să pui limite clare dacă te simți sufocată.

De exemplu: poți să spui politicos „Stop, hai să ne jucăm altfel" sau să îi arăți o altă formă de apropiere non-fizică (zâmbet, high-five, complimente verbale).

În mediul școlar, îmbrățișările profesor-elev nu ar trebui să fie obligatoriu fizice, indiferent de sexul copilului.

✅ Concluzie:

Nu e nimic „greșit" la ceea ce simți, e doar normal să percepi lucrurile diferit între băieți și fete.

Comportamentul copilului e normal pentru vârsta lui.

Grija ta trebuie să fie să menții limite sănătoase și siguranță, fără a rupe relația de încredere.

Dacă vrei, pot să-ți dau câteva fraze simple și politicoase pe care să le folosești ca să limitezi contactul fizic fără să-l faci să se simtă rău. Vrei să fac asta?

| Solane a răspuns (pentru llawliet):

Tu esti chatgpt?

| Solane a răspuns:

La 8-9 ani are aceeasi gandire ca si fetele. Te vede ca pe o mama sau sora mai mare. Poate acasa nu are afectiune din partea mamei si se bucura de tine.

| J0B0MAT a răspuns:

Tu ești Rosalia sau cum te chema? Tot cu preocupări dubioase, tot?