| KsfNksf a întrebat:

S.U.A a trecut de la democrație la o nouă formă de guvernare, unde nu drepturile, ci banii, sunt prioritatea și chiar așa este!
În 1973 CIA a pornit vânătoarea împotriva lui Salvador Allende, președintele marxist-leninist al statului Chile ales în mod democratic la alegerile din 1970. Allende e forțat să se sinucidă, iar în locul lui este instalat Augusto Pinochet, dictatorul de extremă dreapta care a domnit în Chile următorii 16 ani și care a omorât 3000 de civili pentru neloialitate față de lider, cu sprijinul deschis al Statelor Unite.
Tot Statele Unite au susținut un alt dictator la fel de sinistru, Alfredo Stroessner, care a condus Paraguayul din 1954 până în 1989. Ca să pricepeți cât de nenorocit era ăsta, aflați că primul lucru pe care l-am făcut în calitate de președinte a fost să dea o lege prin care poliția te putea lua pe sus din senin și să te ducă la investigație, fără să știe nimeni când sau dacă te mai întorci. Paraguay a devenit o țară cu un singur partid iar opozanții politici erau uciși instant (liderul Partidului Comunist a fost tăiat de viu cu drujba, de exemplu) iar, în 1974, ONU l-a acuzat pe dictator de genocid împotriva indienilor Aiche, dar nimeni nu a făcut nimic în privința asta, întru cât genocidul fusese finanțat de americani (americanii voiau petrolul și gazele minerale din pământul băștinașilor, pe care Stroessner le-a și vândut americanilor). În 1976 a avut loc "Pascua triste" ("Paștele trist") în cadrul căruia au fost arestați așa mulți opozanți ai regimului încât nu mai încăpeau în închisoare, și au trebuit să-i deporteze în capitală și să-i execute pe cei care nu mai încăpeau. În total, Stroessner a omorât cam 3500 de oameni, plus alți 500 declarați "dispăruți".
Ce ziceți? Mai credeți acum că America este o democrație?

7 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Da, este democratie, ca si la noi.
Majoritatea celor care se prezinta la vot aleg o persoana ca "Presedinte" si alte persoane pentru parlament.
Dupa votul primit, timp de 4 ani, cei alesi fac legile si iau decizii conform intereselor.

| Wr3nch a răspuns:

SUA sunt o tara democratica, pentru ca au sistemul de vot, 2 partide, congres, etc. Nu confunda sistemul democractic cu practici din interes, ca aia e altceva.

| KsfNksf explică (pentru Wr3nch):

Și e normal să aibă doar două partide? În România sunt zeci de partide cu șanse mari de câștig... ei au doar 2. Și să vezi că mâine-poimâine unul din ele va dispărea și celălalt va deveni singurul partid cu șanse reale de câștig - în afară de Partidul Democrat și de cel Republican, niciun alt partid nu are șanse reale de câștig. Și ce sistem de vot visezi, fratele meu? Uită-te la alegerile din 2016: americanii au votat-o pe Clinton dar Congresul Electoral a hotărât că mai bine ar fi să pună un cartof rasist, xenofob și imbecil în fruntea celei mai mari puteri economice.

| Wr3nch a răspuns (pentru KsfNksf):

Pentru ca spree deosebire de noi, care ne pierdem vremea cu zeci de partide de cacao la ei esti democrat, republican sau nu iti pasa. Net superior din toate punctele de vedere fata de noi, unde negociaza 3-4 partide sa fie majoritari, si dupa se certa ce sa faca.

| NumaPompiliusAkaHeraclit a răspuns (pentru Wr3nch):

Chiar asa? Uite ca americanii n-au avut deloc ce sa "aleaga". Au fost obligati sa aleaga intre doi mosi bolnavi.

| Wr3nch a răspuns (pentru NumaPompiliusAkaHeraclit):

Si crezi ca la noi e mai mare diversitate? Toti isi vad de propriul interes, cu AUR, cel mai retardat partid din istorie in frunte.

| NumaPompiliusAkaHeraclit a răspuns (pentru Wr3nch):

Da,dar vreau sa zic. La ei e prost sistemul.