anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Pentru pasionatii de istorie si nu numai happy invit la o mica dezbatere, imaginatie. De cate ori citesc istoria din perioada comunista, fiind si student la istorie, imi pun aceleasi intrebari fara raspuns.
Cum credeti ca ar fi fost daca :
- Romania nu ar fi cunoscut niciodata perioada comunista sau ar fi fost in comunism doar o perioada extrem de mica de ani?
- Nicolae Ceausescu nu ar fi fost inlaturat de la putere?

Si alte doua intrebari fara,,daca".
- Credeti ca Romania va continua in regimul democratic si va fi mai bine in viitor sau ne vom reintoarce la comunism in cativa ani, datorita situatiei politice din lume?
- Cate generatii vor mai trece cand nu vom mai auzi,, povesti din perioada comunista"?

Multumesc. O seara placuta!

3 răspunsuri:
| Leocerba a răspuns:

Ceau!
Noi oamenii suntem paradoxali( eu, in mod sigur).
Circula povesti si istorii vechi de mii de ani. Au disparut sursele, au ars dovezile sau poate au fost decapitate dar istoriile au fost adaptate noilor vremuri, au fost inflorite pe ici pe colo si tot auzim de ele. Timpul nu le spala iar oamenii le deformeaza dar nu le pot sterge. Pe de alta parte, tot noi oamenii uitam de la mana pan` la gura intamplari si istorii recente care ne-au influentat viata, chestii pe care am zis ca nu le vom uita dar pe care le-am tavalit prin multele informatii recente si cam pe la timpul votului, asa, hop ca le-am uitat si repetam aceleasi greseli.
Pentru mine la o scara mare lumea e un GIF, desi pare ca se dezvolta, face pasi, se misca, repeta cam aceleasi gesturi, ramane hipnotizata in fata acelorasi mari idei pe care doar pare sa le patrunda( libertate/creatie/adevar/moarte) ca-ntr-un GIF, indiferent ca-i spune comuna primitiva, feuudalism, comunism, indiferent ca-i spune perioadei Ceausescu sau altfel.
De aceea nici nu fac exercitiul de a-mi imagina ce ar fi daca, la scara mare s-ar repeta acelasi GIF, totusi recunosc valabilitatea intrebarii tale si te felicit ca te-ai ganditastfel, de aia te binecuvântez tongue cu raspunsul meu.

| AFR81 a răspuns:

1) Aici, eu unul, privesc din doua perspective: in timpul regimului comunist, Romania s-a dezvoltat foarte mult. Chiar daca am avut de suferit foarte mult, pe plan economic si in ceea ce priveste infrastructura, ne-a mers bine. Conditiile de trai le stie toata lumea, deci nu mai intru in detalii. Cel mai important lucru, insa, pe care ni l-a furat regimul comunist a fost libertatea de exprimare. Am avut foarte mult de pierdut pe plan cultural. Multi artisti, poeti, scriitori, au fost cenzurati si obligati sa scrie doar pentru a elogia regimul. Ma rog, nu mai intru in detalii pentru ca nu face subiectul intrebarii. Ti-as recomanda, ca tot esti student la istorie, sa citesti, daca nu ai facut-o deja, cartea "O scurta istorie ilustrata a romanilor" de Neagu Djuvara, o lucrare superba. Autorul isi spune, in paginile ce marcheaza finalul, opinia foarte interesanta, in ceea ce priveste regimul comunist. Asa, sa revenim la subiect. Deci am zis ca ne-am dezvoltat destul de mult in perioada '45 - '89. Pe de alta parte, insa, trebuie stiut ca Romania, impreuna cu celelalte state aflate sub "Cortina de Fier" a refuzat Planul Marshall, adica un plan de reconstructie a tarilor europene dupa Al Doilea Razboi Mondial. Punand in balanta aceste doua idei, chiar nu stiu cum ne-ar fi fost mai bine sau ce ar fi fost acum. Imi vine, insa, in minte un citat de-al lui Churchill: "Democraţia este un sistem politic prost, însă cel mai bun dintre cele pe care omenirea le-a inventat până acum ". Trage tu concluzia de aici happy

2) Daca nu ar fi fost inlaturat, ar fi murit, iar la conducere ar fi fost ales alt lider comunist. Totusi, daca Ceausescu ar fi ramas, acest lucru ar fi insemnat ca tot URSS-ul sa fi rezistat. Prabusirea regimului comunist in Europa a insemnat sfarsitul pentru toti conducatorii. Daca nu ar fi avut loc revolutia din decembrie, la scurt timp ar fi fost inlaturat oricum.

3) Sincer, prabusirea tarului Nicolae, in 1917, dupa infrangerea rusinoasa din Primul Razboi Mondial era de asteptat, insa instaurarea unui nou regim, nu. La fel ca atunci, cine stie in ce moment se vor schimba lucrurile si ne vom pomeni din nou cu alta forma de conducere de extrema. Sper, totusi, chiar daca tara este distrusa treptat de cei de la conducere, sa mergem inainte cu democratia mult timp.

4) Cred ca povestile din perioada comunista nu vor disparea niciodata. Oamenii care le-au trait, cu siguranta vor muri, insa amintirea trecutului va ramane vie. De asta se va ocupa istoria happy Chiar si daca nu ne referim la noi, exista inca tari unde acest regim o duce chiar bine.

| Doub a răspuns:

1. Am fi fost mai şmecheri.
2. Eram un fel de mini Coreea de Nord.

Nu o să ne întoarcem în comunism, dar oricum nu mi se pare că România o duce prea bine.
Comunismul reprezintă o parte din istoria ţării, iar poveşti, ohoo, o să mai fie.