Pretenas... Stai asa.
Tu vrei sa faci ceva cu facultatea aia, sau vrei sa fii pur si simplu om cu "studii superioare"?
Ce mare **** daca mai pui o diploma langa aia de BAC, daca e ceva usor, caruia nu i-ai dat importanta? Cine te angajeaza cu ea?
Cu facultate oarecare nu ajungi decat sef de raion la pate-uri prin cine stie ce cartier de tigani, sau secretar la un patron cu 4 clase...
Daca vrei un job bine platit, si tot zici ca trebuie sa lucrezi, alege-ti un domeniu serios, in care sa inveti o meserie, lucru care te face aproape de neinlocuit intr-o firma, sau care te poate ajuta sa ajungi in situatia de a fi propriul sef.
Facultate "sa fie acolo" fac toti prostii, si dupa ce isi pica licenta, sau o iau cu 5-6, se intorc la mamica acasa (la 23-24 de ani) si lucreaza pe posturi de 1000lei/luna, sau se apuca atunci de cursuri de calificare de care te sfatuiesc eu sa faci, unde poti sa te stergi cu toate diplomele de la 10 clasa in sus.
Facultatea nu "te face cineva", cel putin nu in Romania, unde toti pustanii dezorientati taraie o facultate ca sa arda banii parintilor in cluburile din alt oras.
Am stat de vorba chiar cu patron de succes, care in prezent e partener la lanturi hoteliere/pensiuni + un service auto dotat "la zi".
A inceput ca mecanic auto pe la 17 ani, iar dupa ani buni de meserie, dupa 30 de ani s-a inscris la facultate ca sa-si puna o functie bine platita in propriul service. A zis ca a trecut mult prea usor prin facultate, si n-a invatat nimic nou.
Asa ca... Mai gandeste-te. O facultate te face dependent de afacerea altora si iti rapeste 3-5 ani din viata, pe cand o meserie iti da cu adevarat un rost.
Cunosc mecanici care ar vrea sa se retraga de tot din domeniu, si nu pot din cauza vechilor clienti, care insista.
Ti-am dat doar exemple din domeniul auto pentru ca in asta sunt implicat, dar te asigur ca asa e in mai toate meseriile de care oamenii au nevoie frecvent: electrician, tamplar, instalator, zugrav, lucrator amenajari interioare si altele.
Da "PRIETENAS" ma intereseaza doar diploma. Vreau sa fie o facultate cat mai grea cu o specializare cat mai usoara, gen istorie, unde sa fie doar de tocit. Majoritatea colegilor de la serviciu o au terminata, si cunosc cel putin 15 persoane care au terminat-o, printre care si fratimiu care a facut-o la stat, si nu lucreza in domeniu. Chiar vorbeam cu el (fratimiu) zilele trecute, si imi zicea ca cea mai mare prostie a fost sa faca facultatea aia, ca putea sa faca una la IFR la privat. La interviuri dai maxim un test in excel si te intreaba cum stai cu engleza. Cat despre treaba cu meseriile, in Romania esti exploatat. Am incercat si eu acum 2 ani cand am terminat liceul, eram ajutor de instalator, pentru 950 de lei ma puneau aia sa sap gropi, 3 saptamani a durat toata aventura. Aaaaaa si colectivul era fabulos, veneau morti dimineata ( de la cata bautura au bagat in ei seara) mai bagau o bere exact inainte sa se apuce d treaba, cica ca sa se "dreaga"si bineinteles inca 2, 3 pe drum pana acasa. Si cel mai tare, la toate bagaboantele alea grase si fara dinti pe care le vezi pe centura, si te gandeai cine dracul la f... pe astea ma, cine crezi ca oprea masina ca sa-si regleze hormonii.
E, atunci stii ce vrei ![]()
Naspa experienta cu instalatorii, am patit-o si eu in service cu colectiv de genul; am avut coleg tot asa (cica imi era sef), cu paharul pus pe sub masini sa nu-l vada sefii mari (care si aia bagau cate un 50-100 de tarie dupa masa). Nu avea chef de munca + ca lucram si 14 ore pe zi, ca sa facem treaba de 8 ore/zi, asa un ritm avea. Nu avea masina, si trebuia sa stau dupa el sa-l iau acasa, iar cand se urca in masina avea un "deodorant" de umblam cu geamul intredeschis iarna, la temperaturi de inghet.
Eu am rezistat 3 luni...
Iar cu instalatorii: am un prieten care a lucrat de mic pe salariu cam ca al tau, si intr-adevar era exploatat. Seful lui doar venea, facea masuratorile, se facea ca incepe treaba, ii dadea de lucru lu asta mic, dupa care pleca la milf-uri (macar erau bune) si se intorcea cu o ora-doua inainte de terminarea programului. A lucrat ala asa ca era mic si n-avea alta alternativa (de pe la 14-15 ani dupa ce termina orele), pana si-a luat permis, masina, si instalatorul ala a mai adus un ajutor la fel de priceput. I-a tinut vreo 2 luni pe amandoi, astia s-au inteles bine, si de la un simplu misto cu "sefule, te dam afara", au pus amandoi bani, si-au cumparat toate sculele necesare si pe cont propriu castigau peste 1000 lei pe luna, in conditiile in care aveau lucrari doar 2-3 zile pe saptamana.
Se ocupau mai mult de centrale termice, intretinere instalatii sanitare pe la hoteluri si alte cladiri, nu stateau sa sape santuri sau sa desfunde wc-uri.
De asta, mie mi se pare mai sigur cu o meserie de genul, dupa ce ajungi sa o stapanesti, ca nu mai are rost sa-ti platesti si un sef
Neagracaceara întreabă: