Astea sunt politicile de la vârf. Vor economie care duduie, dar pe salarii de nimic. Normal că muncitorii noștri pleacă. În locul lor, aduc străini. Ba cred că există și stimulente pentru companii, așa că avem ce merităm.
Daca nu luam atitudine, încet încet vom fi ca în țările vestice.
Pai au adus deoarece romanii refuza munca de jos pe salariile care sunt iar pentru strainii respectivi din tari sarace companiile primesc niste subventii si le convine sa le dea salarii chiar mai mari decat ar da la romani.
Nu cred ca putem sa facem gura din moment ce romanii sunt raspunditi peste tot in lume, efectiv peste tot. Cat despre asiatici, daca nu deranjeaza pe nimeni sa fie sanatosi. Sunt cativa dar nu te gandi ca o sa ne umplem de ei ca nu e chiar asa
Din moment ce romanii sunt raspanditi prin lume iar cei ramasi au lenevita cronica, cine sa munceasca? Hai sa facem cum spune Darrio: sa muncim noi. Calm, ca asiaticii nici nu vor cetatenia romana. Ei fac tranzit pe aici pana pot pleca in vest. Ba mai capata si experienta care ii va avantaja acolo. Doar un exemplu: La o pensiune din Cluj (vorbesc despre ce stiu, nu este exemplu teoretic) lucreaza trei cameriste asiatice. Din lipsa de personal, patronul le-a propus sa lucreze pe rand la receptie. Pentru ca nu stiu multe lucreaza deocamdata de noapte. Cel mult dau cheia cuiva care are deja rezervarea facuta, Dar daca azi vor pleca in Germania, ele vor pretinde ca se descurca la receptie pentru ca au lucrat in... Romania.
"Statisticile arata ca în vreo 20 de ani..."
Statistica este pentru ce a fost. Nu e previziune.
Stai sa vezi ce este in vest! Un belgian stabilit in Romania imi spunea ca a fugit din tara lui din cauza prea multor imigranti. Ca li se schimba obiceiurile din cauza acestora. Mai grav este ca nu mai au nici securitate. Cand migreaza cativa, se integreaza in noua societate. Cand insa vin in masa, ca migratorii, isi impun limba, obiceiurile, totul.
Și faptul ca la sfârșitul anului 2025 vor fi circa 200.000 nu reprezinta o migrație destul de puternica? Având în vedere ca la sfârșitul lui 2019 erau de abia 30.000? Este o diferență numerica extraordinar de mare dacă din 1989 pana în 2019 au fost doar câteva zeci de mii și în doar 6 ani vor atinge pragul de 200.000.
În România vin tot mai mulți muncitori străini pentru că mulți români au plecat la muncă în afară și aici nu mai are cine să lucreze. Fără ei, multe firme chiar nu ar mai funcționa.
Numărul de asiatici și africani e încă mic față de populația totală și nu există riscul ca în 20 de ani să fie "jumătate din populație", e o exagerare.
Părerea mea sinceră: dacă vin să muncească cinstit și să respecte regulile, nu e o problemă. Important e să existe respect din ambele părți și integrarea să fie ok. Restul sunt doar zvonuri sau frici care de multe ori nu se adeveresc.