Nu ești rea. Dacă i-ai face bine, pe urmă poate ti-ar face rău. De obicei cel pe care îl ajuți ar trebui să fie recunoscator. Depinde și de ce gândește omul respectiv. Este cu dus și întors.
Da, de ce nu as face-o? Atata timp cat nu imi pun eu viata in pericol, ajut cu tot ce pot oamenii din aceste stari, indiferent de cum arata si ce sunt.
Gandeste-te ca si omul acela cu tatuaje care tie nu iti plac, poate are copii acasa. Poate este fiul, fratele sau sotul cuiva si tu esti ultima sansa la viata. Te lasa constiinta sa lasi copii orfani si familii fara un membru doar pentru ca tie nu iti placeau tatuajele lui? Daca da, atunci da, esti un om rau. Hai sa fim oameni, nu doar fiinte
Salutare. Nu mă interesează tatuajele omului (personal am tatuaje) chiar daca sunt extremiste. Poate l -a făcut la beție, poate așa gândea atunci când le-a făcut. Prefer sa ajut. In definitiv e un om, care cândva a fost ținut în brațe de o mamă. A râs și a plâns că fiecare dintre noi. Nu știu prin ce probleme, lipsuri a trecut prin viața. Dacă dorești să ajuți o faci fata sa ți cont de aspecte. Acum câțiva ani, iarna, eram venit doar pentru trei zile in țară, acasă. Am fost la mall in orașul meu și când am plecat (se înnoptase) am văzut din mașină un bărbat căzut pe trotuar. Am oprit mașina. L-am luat pe om pe sus, pe la vreo 60-65 ani și l-am băgat în mașina la căldură. Era rupt de beat, mangă cum se spune. Am sunat la Centrul de noapte (mi-au spus că nu primesc persoane in stare de ebrietate). Am sunat la ambulanță (s-au dezis de orice răspundere și mi-au recomandat sa sun la politie). Am chemat poliția. Vajnicii polițiști mi-au are o amendă pentru că am "sunat abuziv" si i-am deranjat. Da dom'le, omul era beat zdravăn, dar era și homeless, se vedea după haine. Afară erau -12 grade. După o discuție în contradictoriu cu poliția și primirea amenzii, aceștia au plecat bucuroși că au mai dat o amendă unui fraier. Ce puteam sa fac? L-am dus pe om în gară, că nu puteam să îl duc la mine acasă. Macar acolo era căldură. Am vorbit cu niste agenți de securitate mai omenoși și l-au lăsat să stea acolo în sala de așteptare da doarmă și să își revină. Fa ce poți, nimic mai mult.
Să vină altcineva să îi dea, dacă are chef. Nu mă risc. Poate pe viitor te împrietenești cu el și constați că este mafiot sau cine știe ce are în cap și apoi îți face rău. Cel mai bine este să-l lași în pace. Este bine să ajuți oamenii, dar pe cei care merită.
Ce faci Man? Parca erai altruist. Continua să fii. Dacă iei apărarea unui bolnav psihic (care nu și-a dorit să fie așa, evident) atunci ce te oprește să vezi o forma pozitivă în ajutarea unui om la nevoie, indiferent de tema tatuajelor sale. C'mon.
Ai reacționat bine. N-am luat în considerare faza cu beția, dar de regulă dacă își pune de exemplu svastici pe el apăi atunci crede în ce simbolizează ce are pe el, cred eu.
Ma dezamăgești omule sincer. Adică un bolnav psihic cu tendințe agresive și de a face rău merita suportul tau și îndrumări pozitive și un homeless doar pentru că are niste tatuaje extremiste, dar e in nevoie nu merita atenția ta, "pentru că este mafiot"? Să ajuți pe cine merita înseamnă segregare. Poți alege să ajuți sau sa nu ajuți, fara a face diferențe.
Am cunoscut oameni deosebiți in lumea asta, care în adolescență idolatrizau (sper că e corect cuvântul) Wehrmacht-ul, SS-ul, pe Hitler și ideologia sa, facandu-si tatuaje naziste încă din adolescență. Mai apoi s-au maturizat, au câștigat experiență de viață. Unii au reușit (financiar) să-și acopere tatuajele de care nu erau mândri, alții nu. Nu poți stigmatiza un om doar pentru că cândva în viață a luat o decizie în defavoarea sa.
Da, indiferent de convingeri in primul rand e om. Is destule cazuri cand omul nici nu mai e extremist, dar la cat costa sa scoti/acoperi un tatuaj prefera sa ramana asa.
Inca ceva, daca imi permiti. Fii aware! Nu lasa niciodata garda jos. Mergi insotita la caz. Oamenii, orircat de "oameni" ar fi, pot deveni imprevizibili (asta fara sa incerc sa iti creez o paranoia si anxietate fata de oameni). Asa cum am spus: ajuta cat poti si nimic mai mult. Nu exagera cu altruismul, sa nu cazi in cealalta extrema (cand se profita de bunatatea si disponibilitatea ta). Bafta!
Există și posibilitatea să fie criminal. Îți spune hai vino la mine să te cinstesc și apoi te omoară. Și ce ai făcut? Unde mai este ajutorul? Cu ce te avantajează? Mai demult, mi-am adus aminte ceva, că mi-a povestit bunicul că era un om beat căzut în șanț și l-a ajutat, iar următoarea zi îl injura pe bunic și se comporta dubis. Deci nu întotdeauna trebuie să dai o mână de ajutor, trebuie să știi și cui. Sunt tot felul de oameni și oameni în ziua de astăzi că nu mai știi cum să o dai. De asemenea sunt unii oameni care vor să își pună capăt zilelor, te duci să îl salvezi și apoi încearcă să iți facă rău că de ce i-ai ajutat. Deci concluza viața ta este mai importantă decât al lui. La un moment dat vine o vreme când trebuie să alegi dintre viața ta sau a lui, care normal trebuie să trăiești. E la noroc mai mult. Adică dacă te roagă ceva și apoi te înjură, iartă-mă dar aceata nu mai este ajutor.
Am recitit ce ai raspuns. "Cel pe care il ajuti TREBUIE sa iti fie recunoscator". Wow! Doar wow! Deci tu astepti matanii si multumiri infinite pentru binele facut? Nu domnule, binele se face fara a astepta multumiri de nici un fel. De aceea exista oameni care doneaza pentru salvarea vietii unui copil in mod anonim. Nu vor multumiri, pentru ca asta ar anula tot binele facut. Wow! Ce surpriza din partea dumitale.
Tocmai asta i-am detaliat si lui Angel6lust. Sa fie precauta si sa mearga insotita.
Subscriu la cele spuse de tine. Nu poti sa te arunci cu capul inainte doar pentru ca esti un bun samaritean. Precautia si constientizarea situatiei te pot feri de eventuale neplaceri.
Acum 1 an am fost operata pentru o extractie dentara.
Ajunsa acasa, m-am pus sa dorm si dupa 5-6 ore m-am trezit intr-o balta de sange. Probabil de la adrenalina, cu ultimele puteri, am reusit sa imi iau cheile sperand ca voi putea conduce pana la spital. Planul se pare ca nu a reusit, am lesinat suspendata de portiera masinii. Inca tin minte cum incercam sa ma mentin constienta cu ochii deschisi, privirea indurerata a unei femei de 60+ staine. Daca femeia aceea zicea " pe asta nu o ajut ca nu are toti dintii in gura" cum era? Si totusi Germania, unde oamenii nu sunt prea calzi, o batrana m-a salvat. De atunci am ajutat mereu persoane care am vazut ca nu se simt prea bine. O singura data s-a ajuns chiar la deces, insa nu a fost vina neimplicarii, ci a faptului ca ambulanta a venit dupa 45 de min.
Hai să o luăm altfel, dacă la conducerea țării sunt niște oameni răi care lasă pe alții să moară de foame și nu le pasă, te trimite la război ca să scape de tine, atunci unde este ajutorul? Se merită să mori pentru ei? În schimb dacă ai știi 100% sigur că se vor gândi la familiile lor, la copii, ei bine, abia atunci merită să mori pentru țară, cu onoare.
Wow, ce poveste de viata! Ma bucur mult ca esti aici, acum. Si ma bucur ca ai fost ajutata. Doamne fereste de asa situatii pe oricine. Incredibil ce se intampla in lumea asta. Si ma surprinde, neplacut, pentru ca standardele sunt ca anestezicul sa contina si hemostatice, pentru a preintampina o eventuala hemoragie. Bine ca esti ok. Chiar ma bucur. Iti doresc numai bine, sanatate, bucurii alaturi de toti cei dragi tie si, evident sa nu te mai confrunti cu genul acesta de situatii pe viitor.
Man, draga coleg, omule...ca nu mai stiu cum sa iti spun. Esti un om bun (asa consider cel putin), esti cerebral si ai veleitati intelectuale si de om erudit.
De ce naiba ne apucam sa impicam politicul intr-o speta bazala? "La conducerea tarii sunt niste oameni rai"? Si daca ar fi pe placul tau? Crezi ca ar fi si pe placul altora? Nu! Situatia din tara este mai mult sau mai putin rea decat in alte state la nivel politic si economic. Ai vrea sa locuiesti in State? Doar te anunt ca au multe sosele pline de gropi si crapaturi si stalpii de electricitate din lemn, de pe vremea lui Pazvante sunt la ordinea zilei. Vrei sa chemi ambulanta? Te costa cateva mii de dolari sa te transporte la spital. Transportul la spital nu intra in asigurarea de sanatate si nici multe operatii. te poti trezi cu facturi de zeci de mii de dolari. Ne intoarcem in Europa, in UK. Apelezi la NHS? Ii doare in paispe de tine. La ei nu exista sa intri la ER ca la noi. Stai intr-o sala de asteptare cat vor ei, alaturi de altii, cu picioare si maini rupte, cu injunghieri s-a.m.d. Ai un nerv lezat in brat, cu dureri atroce, care repercuteaza in tot corpul. Stii ce fac la NHS? Te pun sa misti bratul in diferite pozitii si iti prescriu o medicatie de atenuare a durerilor (mai zdravana ca un paracetamol ce e drept) DAR nu te ating. Sa nu cumva sa ii dai in judecata ca au amplificat situatia. Esti consultat optic. Si asta dupa ce iti faci programare la medicul de familie si te ia dupa 8 zile. Nu exista urgente. In Romania este mai mult decat foarte bine in comparatie cu alte state din acest punct de vedere.
Si revenind. Draga coleg, despre ce anume vorbesti? Chiar te rog sa ma lamuresti, in caz ca sunt prea obtuz sa te inteleg.
Esti un om cu capul pe umeri, destept (asta consider eu, daca ma insel "tant pis pour moi"): "la conducerea tarii sunt niste oameni rai [...] te trimite la razboi ca sa scape de tine".
WHAT? Despre ce vorbesti domnule? Cine pe cine a trimis la razboi? Din Romania vorbind.
Doamna a pus o intrebare legata de ajutorarea unui om oarecare. Tu scrii: "Merita sa mori pentru ei"? [...] "abia atunci merita sa mori pentru tara cu onoare". Despre ce anume vorbesti? Doamna a pus o intrebare de bun simt in ajutorarea unui seaman si brusc suntem la domeniul militarie, razboi si politica?
Nu mă înțelege greșit omule, chiar îmi place să ajut oameni și nu aștept nimic de la ei, știu că trebuie să ajuți și pe cel care îți face rău, dar totul până la un anumit punct.
Domnul ce si-ar dori? Să lase oameni buni pe pământ, nu răi, pentru a duce Cuvântul lui Dumnezeu mai departe. Nu sunt un om rău.
Nu am cum sa te inteleg gresit stimabile. Chiar te apreciez. Detest monologul si apreciez pozitia unui om intr-un dialog deschis. Nici pe departe nu am insinuat ca ai fi un om rau. Chiar departe de mine asemenea concluzii. Doar incerc sa gasesc un numitor comun fara sa amplific fractia sau sa ii dau o rationalizare. Totul pana intr-un anumit punct. De acord cu asta. De acord ca iti place sa ajuti oamenii si nu astepti nimic de la ei (desi spuneai anterior ca ar trebui sa fie recunoscatori - pentru ajutorul oferit). Nu implic religia si nici politicul aici. Avem o discutie deschisa, fara aporturi religioase si politice si fara pseudo-argumente din aceasta gama.
Tu ca om, ce ar trebui sa faci cand un seaman este la nevoie?
De ce sa il implicam pe Geezaz si conducerea politica? Daca brusc ti-as spune ca sunt nu stiu ce fel de ingeras, care da Hi5 cu Geezaz si o vei pune de "o salata" in lumea de apoi? Nu scrie absolut, dar absolut nicaieri ce oamni lasa Domnul pe Pamant. Si nu uita, scrierile, majoritar sunt scrise de oameni nu de Doamne-Doamne.
Sunt fost militar in armate europene (nu voi da detalii), cu operatiuni pe tot globul. De unde pana unde vorbesti de moarte pentru "tara"? Chiar doresc sa stiu. De cand a fost pusa problema asta? Sa mori pentru Romania? Dar suntem in razboi si eu nu stiu?
Pentru că are legătură și cu politica, nu doar cu religia sau cat de bun ești la suflet. Eu unul dintre a merge rău viitor copii și a le merge bine întregii țări aș alege ca să meargă bine întreaga țară, să nu mai fie corupție, să ne ajutăm toți unul pe celalalt, nu doar unul sau doi așa la vrăjeală. Să gândească omul cel puțin la fel, să fie egalitate.
Total de acord cu ce spui stimabile. Dar tu ai scris cu totul si cu totul altceva. Cu drag imi apar tara fara comentarii. Dar daca citesti ce ai scris anterior...este nu foarte, ci extrem de diferit. Eu, nu mai doresc sa detaliez si sa intru in amanunte. Prefer sa gasim un "common-ground", o cale de mijloc. Iti sustin unele afirmatii. Daca vorbim de "razboi" multi dintre cei prezenti aici nu vor mai exista. Sa dea Cel de Sus sa fim bine cu totii si sa nu se ajunga la "a ne da viata pentru tara". Eu iti doresc numai bine domnul meu. Sa fii sanatos si fericit si, in perioada aceasta, as recomanda cu caldura sa evitam discutiile din sfera politica si militara. Sa ne bucuram de cei dragi si de viata. Numai bine.
Depinde de foarte multe chestii domnule. Simt că această conversație ar ține până la infinit. ![]()
Fii mai rabdator. Cu rabdarea treci și marea. Nu suntem în razboi. Poate ar trebui să fim cu toții uniți, nu cred că mă vei înțelege in acest moment. Timpul le vindecă pe toate.
Sunt extrem de rabdator draga coleg. Parcurgand ceea ce ai scris dumneata... sa am pardon, am raspuns cat se poate de concret si la subiect cu o zdravana doza de toleranta. Dumneata ai eschivat din pacate ori de cate ori raspunsul la propriile afirmatii. Si asta e vizibil pentru oricine. Eu totusi ma opresc aici. Iti doresc numai bine si sa ne auzim cu bine si in viitorul apropiat. Toata stima domnule.
Poate o fi din cauza site-ului sau telefonului meu. ![]()
Încarcă mai greu. Câteodată mai îmi "corectează" și cuvintele automat. Noapte bună.
Da, as oferi primul ajutor oricui. Sau cel putin as suna la ambulanta. Esti rea daca faci sau gandesti raul cuiva, nu daca iti lipseste bunatatea. Preotul Nicolae Steinhardt spunea 'sa nu facem rau, dar nici bine cu sila'. Asa ca ajuta-i pe ceilalti doar cand simti tu din propria dorinta ca vrei sa o faci.
IepurashRocker întreabă:
Catrice întreabă: