| Suise a întrebat:

Bună. Ce părere aveți despre anticoncepționale și aici nu ma refer ca metoda de protectie, ci ca metoda de tratament.
Mai exact, la controlul de rutina mi s-a descoperit un chist pe ovar. Medicul mi-a zis sa revin după 6 luni ca să îmi prescrie anticoncepționale.
Din câte am citit pe net, aceste anticoncepționale doar stagnează creșterea chisturilor, nicidecum resorbția lor, însă, ca la orice medicament sunt și efecte adverse.

9 răspunsuri:
| AliGab a răspuns:

Depinde de folosinta. Eu nu sunt de acord cu ele, insa unele persoane nu se pot trata alfel. In ceea ce ma priveste, eu nu le pot folosi in niciun sens pentru ca am trombofilie si pastilele hormonale ma pot ucide.

| BiblioCat a răspuns:

Ca să fii sigură, mai cere o părere: du-te la un alt ginecolog/ endocrinolog și vezi ce zice.

Eu nu cred că ți-a explicat bine medicul tău. Când ai ciclu neregulat, se întâmplă frecvent să apară chisturi pe ovare, dar acestea se resorb în mod natural în timp. Tratamentul cu anticoncepționale (medicamente care conțin hormoni) nu e pentru chisturi, ci pentru a face ca ciclul să-ți vină în mod regulat, scăzând astfel riscurile unor chisturi. Și da, au efecte adverse, în funcție de concentrația de hormoni din ele.

Totuși, chisturile sunt de mai multe tipuri, iar un răspuns corect la întrebarea ta depinde de ce tip de chist ai. Cel mai bine e să mergi la un alt specialist, și să-l întrebi despre nelămuririle pe care le ai.

| Suise explică (pentru BiblioCat):

Ciclul este regulat, fără dureri majore și flux normal. Mi-a zis "îți spun că ai un folicul mai mare pentru ca dacă îți spun că e un chist mai mic te sperii". Are 29 mm.
Mi-a spus sa vin la recontrol după 6 luni dacă nu se schimba nimic, iar dacă se schimba ceva și o sa am dureri sa vin mai repede, iar în ambele situații a zis ca o să-mi prescrie anticoncepționale.
Și alt lucru care mi l-a spus a fost sa reduc fumatul deoarece nu e indicat atunci când iei anticoncepționale (eu fiind fumătoare și fumând cam 15 țigări pe zi)

| Suise explică (pentru BiblioCat):

Probleme endocrine nu am. Am fost la control acum câțiva ani și a fost totul în regula, iar de când lucrez unde lucrez, ne testează anual special pentru asa ceva deoarece este un mediu cu radiație

| BiblioCat a răspuns (pentru Suise):

Păi, cam asta e abordarea stardard pentru chisturile foliculare. Uite aici:
„Functional cysts: Follicular cysts and Corpus luteum cysts" (https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9133-ovarian-cysts)
„Functional ovarian cysts usually go away without treatment. If your cyst is likely functional, your provider may suggest a wait-and-see approach. You may have a follow-up ultrasound within a few weeks or months after your diagnosis to see if your cyst has resolved on its own.
Your provider may give you medications containing hormones (such as birth control pills) to stop ovulation and prevent future cysts from forming."
(https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9133-ovarian-cysts)

| Suise explică (pentru BiblioCat):

Exact asta citisem și eu ca în majoritatea cazurilor se resorb de la sine

| BiblioCat a răspuns (pentru Suise):

Dacă e ciclul regulat și nu sunt dureri, așteaptă până la următorul control și vezi ce zice. Ai toate șansele să fi scăpat de el între timp. După control, dacă nu ești mulțumită, cere și o a doua părere. Vezi că și anticoncepționalele sunt de mai multe feluri, poate îți va scrie ceva cu o concentrație mică de hormon, care n-ar trebui să afecteze prea tare.

| Suise explică (pentru BiblioCat):

Mulțumesc mult de sfat. Da, sper sa se resoarba, însă așteptarea ma omoară și îmi fac tot felul de filme în cap. Pentru fibrom subseros, tot anticoncepționale? Fibromul este mic de 7 mm.
Ma gândesc sa cer și o a doua părere.

| BiblioCat a răspuns (pentru Suise):

Așa am fost eu cu un chist la sân. Doamna doctor care mi-a făcut ecografia mi-a spus că este foarte normal să apară și să se reabsoarbă în timp. Dar tot neliniștită am fost 6 luni până la următorul control. Totuși, când mi-am refăcut ecografia nu mai era acolo.
Și pentru chisturi și pentru fibroame tratamentul depinde și de istoricul tău personal - medicul determină prima dată cauza apariției, apoi decide tratamentul.
Dacă fibromul e asimptomatic, și pentru el tratamentul e tot așteptarea. Dacă nu, poate anticoncepționale, poate antiinflamatoare, sau chiar suplimente de vitamine/ fier.