anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Bună seara! Timp de 2 luni de zile am avut sângerări vaginale anormale după menstruație și dureri abdominale groaznice. In luna august am fost la ginecologie cu dureri in partea stângă și sângerări. după ecografia abdominala mi-a găsit un chist ovarian pe partea stângă de 14mm. După un examen ginecologic simplu am primit un tratament cu ovule meclodin. Astăzi,la o luna după acel tratament am fost la o consultație ginecologica completa,la alt medic,cu test Papanicolau și ecografie vaginala unde mi s-a descoperit un chist ovarian septat cu membrana brochistica pe partea stângă de 5, 5 cm. Am primit tratament cu Miligest anticoncepționale, ginosept ovule și aceclofen supozitoare. Credeți că acest tratament mă va ajuta sa elimin chistul sau necesita operatie? Operația este cu sau fara extirparea ovarului afectat? Precizez că am 18 ani! Va mulțumesc

Răspuns Câştigător şi Apreciat de Editori
| corbulalbrosu a răspuns:

Din start trebuie precizat ca tratamentul chisturilor ovariene se face in mod diferit, fiindca metoda de tratament ales este influentata de varsta pacientei, de aspectul ecografic, dar mai ales de marimea chistului. Chisturile care au dimensiuni mici intre 2-5 cm de cele mai multe ori si in majoritatea lor se auto dizolva si se retrag/dispar de la sine. Fetele tinere, la varsta adolescentei ''dezvolta'' de obicei chisturi care sunt denumite functionale, care provin dintr-un folicul care nu s-a rupt la momentul ovulatiei, fiind cele mai frecvente (in jur de 90%) care se elimina prin tratament medicamentos hormonal, fiind folosite pastile anticonceptionale (AC). Exact in aceasta idee ti-a fost prescris AC-ul Miligest (probabil pe o perioada de 5-6 luni). Doar daca in urma tratamentului ce ti-a fost prescris si de asemenea doar daca si dupa 5- 6 luni chistul nu va dispare si se va constata ca s-a mentinut si exista in continuare chistul evidentiat, doar in acel caz se va recurge la indepartarea acestuia printr-o interventie chirurgicala. Interventia chirurgicala devine singura/unica posibilitate de a elimina chisturile insa numai in cazul in care marimea acestuia depaseste dimensiunea de 6-7 cm. In ultima vreme de regula se recurge la operatia laparoscopica, in vederea mentinerii integritatii si a starii cat mai perfecte a ovar/ului/elor. In cazul tau se poate aprecia ca probabilitatea de a fi nevoie sa se recurge la operatie este foarte mica si acest lucru se va putea observa si confirma inca din timpul tratamentului prin efectuarea a 1 sau 2 ecografii intre timp. Multa sanatate!

1 răspuns:
| Violleta2022 a răspuns:

Nimnei nu-ti va putea da un raspuns precis aici, pentru ca, nimeni nu stie cum va raspunde corpul tau la acel tratament.
In orice caz, ovulele prescrise sunt bune si in 90% din cazuri, chisturile se absorb si dispar, sau se reduc mult in volum.
Incearca sa-ti schimbi dieta de mancare, pentru ca un meciu bogat in prajeli, carne procesata (salamuri si afumaturi) poate influenta hormonal corpul, producand mai mult progesteron sau estrogen si favorizand aparitia acestor chisturi.

Cat priveste operatia de eliminarea a chisturilor, se face cu grija si in 99% din cazuri se elimina doar chsturile, dar daca ovarele sunt grav afectate sunt si ele eliminate. sansele sa ti le elimine pe amandoua in acelasi timp sunt ffff mici, de obicei se elimina unul si dupa multi ani, celallat.
Totusi, tu poti ajuta si indeparta cauza care iti provoaca aceste chsturi: mancarea neadecvata, plina de carne imbibata de hormoni, lipsa vitaminelor din legume si fructe proaspete, ceva nu este in regula cu hrana ta sia colo trebuei sa modifici tu drastic, pentru a reversa procesul si a oprii evolutia si inmultirea chisturilor.