In general anticonceptionalele regleaza ciclul menstrual, dar trebuie luate in calcul si urmarile care nu sunt de neglijat. Dereglarile ar putea fi de natura hormonala si in timp s-ar putea regla.
Menstruația nu trebuie să vină pe 1 în fiecare lună, doar nu e factura de la telefon . vine de obicei la fiecare 28 de zile, dar nu e nimic anormal dacă ai cicluri puțin mai lungi sau mai scurte cu o zi sau două. Așa e la început, până se reglează balansul hormonal, dar la unele femei rămâne neregulat pentru mai mult timp. Dacă vei merge la un ginecolog, ceea ce îți și recomand, acesta îți va spune fie să nu iei nimic, fie îți va recomanda anticoncepționale pentru reglarea menstruațiilor la 28 de zile și eventual și ca metodă contraceptivă.
Buna .
Ce înseamnă pentru tine perioadă menstruală?
Apariţia menstruaţiei reprezintă principalul semn al perioadei de pubertate şi indică faptul că începând de acum poţi rămâne însărcinată. Aşteaptă-te să ai menstruaţie în fiecare lună până la 45-55 ani.
Eşti speriată? Te ajută dacă afli ştiinţa care se ascunde în spatele ciclului tău menstrual.
Deoarece femeile elimină câte un ovul în fiecare lună, mucoasa uterină (căptuşeala, ţesutul uterului) se îngroaşă pentru a se pregăti pentru sarcină.
În cazul în care ovulul este fecundat, această căptuşeală (ţesut) va înveli ovulul cu grijă pe măsură ce se dezvoltă şi se transformă în făt. Dacă ovulul nu este fecundat, atât acesta, cât şi ţesutul vor fi eliminate din corpul femeilor prin vagin – acest lucru provocând sângerarea pe care o au în timpul menstruatiei.
Dacă ştii câte ceva despre ciclul menstrual, atunci vei fi mai bine pregătită să faci faţă menstruaţiei. Vei şti când să îţi iei cu tine absorbante sau tampoane şi cum să recunoşti durerile menstruale şi să le îndepărtezi.
Care sunt cauzele ciclului neregulat si cum poti sa previi dereglarile de ciclu
Informatii utile despre cicul menstrual
Suntem siguri ca deja stii multe lucruri despre ciclul menstrual. Probabil ai dicutat deja cu medicul tau despre cauzele ciclului neregulat in timpul pubertatii si adolescentei, despre ciclul intarziat, despre menoragie si despre multe alte lucruri legate de menstruatie.
Ne-am gandit insa ca ar fi o idee buna sa punem laolalta cateva informatii fundamentale legate de menstruatie, pentru a te ajuta sa ai ideile mai clare.
Cauzele ciclului neregulat sunt de cele mai multe ori hormonale. Majoritatea ciclurilor menstruale neregulate sunt benigne, intarzierea menstruatiei, menstruatiile prea frecvente, spottingul, sau menstruatiile abundente cu cheaguri sunt cauzate de un dezechilibru hormonal care se trateaza foarte usor.
Majoritatea dintre noi au avut o dereglare de ciclu menstrual poate datorita stresului sau anxietatii, multe femei povestesc cum au menstruatia "ceas" iar altele spun ca de cand se stiu au cicluri menstruale neregulate si imprevizibile.
Exista o explicatie, dar ca sa o aflam trebuie mai intai sa stabilim cateva definitii:
Ce este ciclul menstrual normal? Ciclul menstrual dupa cum bine stim cuprinde o succesiune de faze: faza foliculara, ovulatia, faza luteala si menstruatia care sunt caracterizate de o anume constelatie hormonala. Lipsa succesiunii acestor faze, cel mai frecvent la fetele tinere se datoreaza incompletei maturizari a axului hipotalamo-hipofizo-ovarian, duce la anovulatie si la aparitia ciclului menstrual neregulat.
Un ciclu menstrual normal dureaza intre 24-35 de zile, sangerarea/ menstruatia dureaza 3-6 zile, fluxul fiind de cam 30ml, ovulatia se petrece cam cu 14 zile inainte de venirea menstruatiei. Durata ciclului menstrual variaza de la femeie la femeie si, daca te obisnuiesti sa tii un calendar menstrual, dupa cateva luni vei putea identifica modelul tau de ciclu. De exemplu, daca in decursul unei perioade de sase luni observi ca menstra apare o data la 28 de zile, vei putea deduce ca, in cazul tau ciclul intarziat este cel care continua sa se lase asteptat dupa ce au trecut deja cele 28 de zile mentionate mai sus.
Cele mai mari neregularitati menstruale apar la femeile sub 20 de ani - adica post-menarha si la femeile peste 40 de ani - premenopauza si se datoreaza anovulatiei, adica lipsei ovulatiei.
Nu uitati insa: trebuie exclusa intotdeauna o sarcina atunci cand apar neregularitati ale ciclului menstrual! Nu este un motiv de ingrijorarea daca acest lucru se intampla o data (uneori se intampla ca menstruatia sa intarzie intr-o luna iar a doua luna sa vina mai repede), dezorganizarea de lunga dur
zata a modelului de ciclu menstrual trebuie insa semnalata specialistului!
...cateva definitii utile:
Neregularitati ale duratei:
Polimenoreea - ciclul menstrual care dureaza mai putin de 21 zile
Oligomenoreea- ciclul menstrual care dureaza mai mult de 35 de zile
Neregularitati de cantitate:
Hipomenoreea - cantitatea de sange eliminata la un ciclu menstrual mai mica de 10 ml
Tahimenoreea - cantitatea de sange eliminata la un ciclu menstrual mai mare de 80 ml
Neregularitati ale duratei si cantitatii
Menoragia - menstruatia care vine la interval normal dar este abundenta si prelungita
Metroragia - sangerarea care apare la intervale neregulate in afara perioadei cand se astepta menstruatia
Cauzele anovulatiei:
Imaturitatea axului dintre creier si ovare care controleaza ciclul menstrual - ce poate sa dureze 5-7 ani dupa instalarea menarhai (primei menstruatii) sau apare premenopauza
Stresul - ati observat poate ca uneori, atunci cand aveti teze, examene sau vreun eveniment neplacut, nici menstruatia nu mai pare cand trebuie?
Dieta - unele diete excessive sunt considerate ca un stres suplimentar pentru organism si afecteaza centrii de control din creier
Exercitii fizice in exces
Modificare semnificativa a greutatii corporale: ingrasarea excesiva sau pierderea semnificativa in greutate
Anumite dezechilibre hormonale ca afectiunile tiroidiene sau sindromul ovarului polichistic ce duc la anovulatie
Teama de sarcina
Schimbari ale modului de viata, ale rutinei zilnice
Anumite tratamente medicamentoase
Ce e de facut?
Pentru majoritatea fetelor se observa imbunatatiri serioase daca:
Fac modificari dietare serioase (in cazul fetelor cu greutate crescuta), mai ales prin scaderea consumului de carbohidrati
Trec peste starile de denutritie cu aport de multivitamine, calciu, magneziu, ulei de peste
Fac exercitii fizice regulat dar moderat (acest lucru poate insemna sau cresterea intensitatii pentru cele supraponderale si scaderea intensitatiii pentru subponderale)!
Practica exercitii de relaxare
In anumite cazuri, medicii pot prescrie si contraceptive pentru normalizarea ciclului menstrual care au o rata destul de mare de success.
Dar problemele cu sangerarea nu se opresc aici, exista multiple alte afectiuni care duc la aparitia unor sangerari neregulate si care trebuie diagnosticate cu grija de catre medic pentru ca tratamentul este diferit!
Bafta!
Pa, pa.
Nu poti face nimic, pot trece inca 2 sau 3 ani pana se regleaza, depinde de organism, eu am de 4 ani si abia anul trecut s-a reglat, deci nu cred ca poti face nimic... si pe mine incepuse sa ma scoata din sarite.