Greu de spus. Au fost multe carti pe care le-am citit si le consider bune. Mi-a placut "Cenusa fara epoleti" scrisa de V.Suvorov. Autorul este un fost spion rus refugiat in Anglia. Scrie despre modul in care a fost recrutat si felul in care a fost antrenat. Ca si scriitor favorit l-asi desemna pe Mika Waltari. Am citit de el Egipteanul (povestea unui fiu de doctor aflat la curtea faraonului-soldat Horemheb), Amantii din Bizant (o poveste de dragoste in timpul asedierii Constantinopolului de catre sultanul Mehmet in anul 1453). Mika Waltari isi creeaza intriga romanelor sale (cel putin 300 de pagini unul) pe fondul unor realitati istorice. Ofera cu lux de amanunte informatii istorice reale. Cartile lui sunt un amestec de poveste de dragoste, camapanii militare, misiuni diplomatice, miscari revolutionare, tradari si intrigi la curti regale. Are un limbaj elevat. (Stateam cu dictionarul dupa mine .) Foloseste foarte multi termeni de specialitate. Mi-au placut si cartile stiintifice. Enciclopedia ucigasilor in serie, care enumera asasini celebri de-a lungul timpului, le face o clasificare si un profil psihologic. De asemenea este interesanta Cronica faraonilor si Cronica reginelor Egiptului. Sunt placuti si clasicii latini. Mi s-a parut fascinanta Annales a lui Tacitus, care descrie istoria Romei, teroarea istaurata de domnia lui Nero, vietile unor oameni cinstiti, exemple in societatea de atunci: Seneca, Thrasea si alti. Sunt interesante scrierile despre Cezar, geniul proteic care pendula intre Marte (razboi) si Venus (amorul). Chiar scrierile lui Cezar despre obiceiurile druizilor si ale popoarelor germanice prezinta interes. Am ras cu lacrimi cand am citit comediile lui Plaut, mai ales cea intitulata Ulcica. Din pacate finalul acesteia nu s-a pastrat. Depinde de genul care iti place. De asemnea m-a uimit La citta del Sole, utopia lui Thomaso Campanella. Prezenta viziunea unui om din anii 1600 in ceea ce priveste o societate ideala. Insa ce viziune si limbaj ca ne face de ras pe cei din secolul XXI. Chiar daca nu i-am impartasit unele idei, am ramas uimit de viata lui grea. 27 de ani inchis de Inchizitie, 8 ani intr-o groapa. Torturat, batut si totusi un om cu spiritul liber in ciuda trupului captiv. O sa te uimeasca biografia lui, daca ai curiozitatea sa o citesti. La fel de interesant si profund este tratatul lui Antonio Muratori - Della forza della fantasia (ofera o clasificare psihologica a imaginatiei umane. Insa ce profunzime pentru anii 1600 in care a fost scris). E fascinanta si cartea Viziunea apocaliptica a lui David Wilkerson - prezinta evenimentele premergatoare Apocalipsei. Este foarte interesanta Arheologia Vechiului si Noului Testament de Werner Keller. Depinde de gusturi. Sunt multe carti bune, fiecare in felul ei.
Dragă Adi, mă bucur să găsesc aici, în acest ocean de cvasi nebunie, un răspuns atît de plin de inteligenţă şi bun gust. Dacă aş şti exact ce vîrstă ai ţi-aş putea recomanda şi eu nişte titluri de cărţi. De pildă eu, care am totuşi o vîrstă, agreez cel mai mult cărţile cu copii şi despre copii. Acei autori care au reuşit să intre şi să disece spiritul copilului şi să realizeze creaţii literare avînd ca personaje copiii mi se par ca un fel de supraoameni şi am pentru aceştia o consideraţie deosebită. Asta neînsemnînd însă că am dat în mintea copiilor. Dar pentru că am văzut printre cărţile citate de tine şi una scrisă de Viktor Suvorov, mă gîndesc să-ţi propun alte trei titluri ale aceluiaşi autor, apărute în perioada 1995 - 1998 la editura POLIROM din Iaşi, intitulîndu-se, într-o ordine cumva cronologică a faptelor, astfel: " Spărgătorul de gheaţă", " Ziua M", şi " Ultima republică". Eu le-am citit de cel puţin trei ori fiecare şi le consider cu totul şi cu totul excepţionale. Din lunga serie a celor scrise de el ( vezi Wikipedia) ştiu că mai este una apărută la noi dar nu-i mai reţin exact titlul. Cu multă stimă corolav
Iti multumesc foarte mult pentru recomandari. Am 40 de ani. Astept alte titluri. Se pare ca noi am crescut in alte vremuri, cand ne bateam capul pentru teme, cand ne era rusine sa nu mergem la scoala si cand ne citeam si lecturile obligatorii. Numai bine.
Biblia. A fost scrisa de Dumnezeu prin diferiti oameni si este un best-seller, odata ce este cea mai tradusa carte din lume. Pe net se poate citi si asculta gratis in mai toate limbile.
Uitee in clasa a Sasea ne-a dat de citi,, Cismigiu et company'' de grigore Bajenaru. E despre amintiri din liceu si din generala si e destul de mistoo Am ras cu lacrimi la eaa pentru ca in fiecare capitol descrie cate o tampenie facuta de el si de colegi
In concluziee e superr tare si e atat de comica, iar avantajul e ca nu e lunga
Si ELEVUL DIMA DINTR-A SAPTEA e frumoasaa:X
Mie imi plac mult romanele de dragoste cum ar fi:
Invitatie la vals- Mihail Drumes
Romaul adolescentului miop - este cea mai frumoasa carte pe care am citit-o, sper sa iti placa si tie
Calaretul fara cap,
Exuvii din nou e frumoaasa si interesanta
Coliba unchiului Tom E de asemenea superba
Funda te rog?